skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Brouwerij 'De Lelie'

In 1872 verkoopt Hubertus Johannes Smits zijn huis met stal, schuur, annex bier- en azijnbrouwerij in de kom van Sint-Oedenrode aan Josephus de Leijer, bierbrouwer te Boxtel. Die schenkt in 1892 zijn huis met twee woningen en de bierbrouwerij aan zijn zoon Hendrikus (Harrie) de Leijer.

Harrie was een levensgenieter, hij ging graag met de andere notabelen op jacht, zette fuiken uit om paling te vangen en hield bijen, kanaries en een veestapel. Hij was ook een joviaal man. Toen de paters Damianen zich in Sint-Oedenrode aan de Schijndelseweg wilden vestigden, heeft Harrie de paters met raad en daad bijgestaan. Daarom is in de nabijheid ook een weg naar hem vernoemd, de ‘Leijerweg’. In 1924 komt Harry op 55-jarige leeftijd in de omgeving van de Damianen onder de tram en overlijdt aan de gevolgen.

Na het overlijden van Harrie word zijn zoon Josephus (Sjef) (1901-1992) ‘den brouwer’ en in 1933 filiaalhouder-hoofdagent van de Zuid-Hollandse bierbrouwerijen. De familie De Leijer had drie cafés in handen: één op de plaats van het latere café ‘De Driesprong’ te Nijnsel. Het tweede was café ‘Jachtrust’, met beugelbaan en tramhalte aan de Eerschotsestraat 102.

En het derde was een woonhuis aan de Hambrug dat bierbrouwer Henricus de Leijer in 1906 koopt. Dit wordt in 1926 verkocht aan Wilhelmus Berk en Martinus van Heessel, koopman en herbergier. Dit café stond op de hoek Lindendijk-Eerschotsestraat, waar nu het appartementencomplex ‘Het Bastion’ staat. De cafés werden verhuurd met de bepaling dat alleen bier verkocht mocht worden, dat door de verhuurder werd geleverd.

Net als zijn vader was Sjef een levensgenieter. Hij hield van paarden. In de Eerste Wereldoorlog leerde hij paardrijden van de huzaren die in Sint-Oedenrode gelegerd waren. Hij heeft zich ingezet voor een staffanfare te paard.

Een van zijn zonen, Harry, emigreerde naar Amerika en is daar beroemd geworden. Hij kocht voor een paar dollars een voor de slacht bestemd renpaard, Snowman, en trainde het met als resultaat dat het paard diverse springwedstrijden won. Kranten in Amerika schreven lovende artikels over Harry en zijn paard Snowman.

De broer van Harry, Sjef (1931-2012), nam het bedrijf van zijn vader over, wat een brouwerij en drankenhandel is geworden, tot vandaag de dag bekend als Drankenhandel & Partyservice De Leijer. Sjef was de eerste Prins Carnaval in Rooi. Hij noemde zich Wilhelmke Pap de tweede, een naam die afkomstig is van Wilhelm van der Hagen. Dat was een van de zonen van H. W. van der Hagen, eigenaar van de roomboter- en melkfabriek op de Markt, later uitgegroeid tot Nutricia.

Veel Rooise inwoners werkten op de melkfabriek. Wilhelmke heeft zich uit laten kopen en huwde een rijke weduwe. Allerlei anekdoten gaan over hem de ronde en elk jaar wanneer het carnaval is wordt Sint-Oedenrode omgedoopt tot Papgat en komt Wilhelmke Pap weer tot leven als carnavalspop om op de laatste dag om 12 uur ‘s nachts in brand gestoken te worden.

Bronnen: Jan van Eerd, Kroniek der Brabantse Brouwhistorie. (Museumbrouwerij ‘De Roos’, sept. 2012) p. 26-39.
Wikipedia: Snowman, en BHIC, Notarieel archief Sint-Oedenrode.

Bekijk ook

Bierbrouwerijen in Brabant

Water in Brabant

Reacties (15)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 21 februari 2015 om 07:46
Bovenste foto 50 jarige trouwe dienst 1850-1900 bij de firma H. W. van der Hagen 4 juli, … , Neeltje Pijnenburg, Jan Scholten, …., ….., Piet Lathouwers, Gradje Kluijtmans, Johan Passier, Heintje van der Hagen (met mandje) Willem Schepens, Tom Lathouwers, Toon van Breugel, Wout de Poorter en Jan van de Ven. 2e rij Tinus van Vroonhoven, Jan van Ieperen, Toon Verstralen, Jaantje van de Brand, Mien en Hanneke Lathouwers, Jeij? de Poorter, Antoon Ketelaars. 3e rij Cornelis Kluijtmans, Jan Vogels? Gerritje van de Wetering, Hein Kluijtmans, onder bord Nol Lathouwers, Tub Lathouwers, Jan Smits, Hannes van de Ven, Thomas Lathouwers, Willem Ketelaars, Willem van Rooij, Peer van Rooij, van de Bracht, Tinus van Heessel. 4e rij Arnoud Kemps, Jan van Heessel, Bernard Werners, Wilhelmke van der Hagen, Dorus (Theodorus) van de Zanden jubilaris, Pieter van der Hagen, Antoon van der Hagen, Ge Roelofs en zoontje Willem, Louis Bouman, Alex Schindler. 5e rij Toon Brink, Jantje Klerx, Harrie Bax, Harrie Klerkx.
Middelste foto, De jagers Eduard Leurs, Pieter van der Hagen en Harrie de Leijer.
Onderste foto,
Bovenaan beginnen o.a. Fien de Leijer, Maria van Houtum, Lena de Leijer, Jet van Esch, Agnes de Leijer, Wien van Zee, Mia Poel, Sjef de Leijer, Jan van de Heijden (Jan Maat) links naast de trom, Martinus van Rooij, Harrie de Leijer (Opa), Janus der Kinderen, Jan van de Biggelaar en Toon van Breugel
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 februari 2015 om 09:32
Hee, dat is mooi Willie; bijna alle gezichten hebben nu een naam. Dank je!

Wie vult de laatste puzzelstukjes aan?
Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 15 oktober 2015 om 12:47
Prachtig verhaal Willie ! Die de Leijers hadden durf want menig brouwer zou naast zijn bierbouwerij geen azijn brouwerij beginnen want de lucht brengt de gistcellen die in de lucht zweven dan misschien van het azijn naar het bier dan smaakt het bier ook nar azijn! Dat is een risico waar menig bierbouwer bang voor zou zijn.
Rini de Groot. zei op 15 oktober 2015 om 16:37
Gerard, wij gebruikte voor huishoudelijk gebruik in de veertiger jaren
Gulpener Azijn uit een flacon, onverdund.
Voor een compleet verhaal ben ik al jaren opzoek naar zo’n flacon of een afbeelding van het etiket.
Zelfs de Brouwerij in Gulpen kon mij daar niet aan helpen.
Ik lees op Wikipedia: “In 1947 werd Paul Rutten (I) opgevolgd door zijn zoon Paul Rutten (II). De brouwerij werd vernieuwd met onder andere een volautomatisch brouwhuis (1966), een nieuwe azijnfabriek”
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 oktober 2016 om 08:59
Mooi filmpje! Wat bijzonder om de beelden van Snowman - en Harry de Leijer - zo te zien. Dank voor de aanvulling.
Peter van de Laar zei op 2 juli 2021 om 18:36
De angst van Gerard Lemmens is ongegrond. De combinatie brouwerij en azijnfabriek was vroeger heel gewoon. Ook nu nog wordt op menige brouwerij ook bierazijn gemaakt. Door een azijncultuur toe te voegen zet de azijnbacterie de alcohol in het bier om naar azijnzuur.
Peter van de Laar zei op 2 juli 2021 om 18:52
Vorige week ws op 25 juni overleed de bovenvermelde Harry de Leijer in een verpleeghuis in de VS. Hij werd 93 jaar.
(er bestaat door diverse publicaties wat verwarring omtrent zijn leeftijd; op de gezinskaart in Sint-Oedenrode staat het duidelijk: hij werd geboren op 27 september 1927).
Willie Damen van de Mosselaer zei op 2 juli 2021 om 19:56
Op YouTube is een filmpje te zien over Harry & en de Snowmen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 juli 2021 om 19:03
Hallo Peter en Willie, wat verdrietig om te horen van het overlijden van Harry de Leijer, maar wat fijn dat jullie daar hier even bij stilstaan. Bedankt ook voor je verwijzing naar het filmpje want dat is echt indrukwekkend om te zien:

https://www.youtube.com/watch?v=De2srJy24FU
Peter van de Laar zei op 5 juli 2021 om 13:35
De hele documentaire van ruim 80 minuten is ook op Youtube te zien. Weliswaar in Engels met Spaanse ondertitels maar dat stoort niet. Voor de liefhebbers:

https://www.youtube.com/watch?v=0_Z8tk9gHz4

Ik zal de EO eens vragen of zij deze willen programmeren, want deze documentaire past denk ik goed bij hun huidige stijl.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 september 2021 om 14:50
Ah, fijn dat je even meldt, Peter, dan kan daar geen misverstand over komen.
Dank je wel!
Peter van de Laar zei op 11 oktober 2021 om 09:58
Correctie op de correctie...
De overlijdensdatum moet toch 25 juni zijn. Hoe de dame die de herdenking heeft samengesteld aan de andere datum komt is mij een raadsel. De herdenkingsdienst stond in ieder geval op 6 juli 2021 gepland en de overlijdensdatum zou door een dochter van Harry bevestigd zijn.
Mijn excusues voor de verwarring.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 oktober 2021 om 11:16
Geen excuses nodig, Peter, juist fijn dat je dit zo zorgvuldig vermeldt. Dank.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.