Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Selderie, appels en meerdere groenten werden gedroogd voor de winter. Appels werden geschild en in kleine reepjes of blokjes gesneden, deze werden in de oven van het fornuis gedroogd. Een voordeel was als men met een bakker bevriend was om de appeltjes na het broodbakken in de nog warme oven te laten drogen .
Deze gedroogde appeltjes werden tijdens de oorlog gebruikt in het deeg, om zo rozijnenbrood te imiteren. Ook werden ze wel als nagerecht geserveerd.
Eén verhaal is mij altijd bijgebleven. Een meisje van 18 had veel gedroogde appelstukjes gegeten en daarop gedronken. Daardoor gingen de stukjes zwellen, haar maag sprong en ze is daaraan overleden.
Gedroogde selderie was een aanvulling in de soep.
Uit het geheugen van Martien v. Dooren
Meer verhalen van Martien over allerlei gebruiken in de Tweede Wereldoorlog?