skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Rien Bekkers, kostuumontwerper

“Rien wie?” Bekkers! “Nee, die ken ik niet!”

Nou: dat kán natuurlijk best, maar het is toch echt onwaarschijnlijk dat u zijn creaties niet kent als u de laatste 40 jaar wel eens een serieuze toneel- of balletvoorstelling bezocht heeft, of als u een operaliefhebber bent. En het is al helemaal uitgesloten als u, als kind of als ouder, de film “Erik of ’t klein insectenboek” gezien hebt….

Miniatuurkostuums van familieportret Dirck Bas Jacobsz. (coll. Westfries Museum)
Miniatuurkostuums voor familieportret Dirck Bas Jacobsz., burgemeester van Amsterdam en mede oprichter van de VOC, aangekocht door het Westfries Museum.

Als jochie van zeven al speelde Rien met poppen, waarvoor hij kleding maakte. Van jongs af aan wilde hij modeontwerper worden, maar zijn ouders waren daar wat minder van gecharmeerd. Het werd dus éérst een degelijke lerarenopleiding en pas daarna respectievelijk de Tilburgse Tekenacademie (1967-1972) en de studie Modeontwerper aan de Rietveld Academie in Amsterdam (1972-1976).

Het gezin van Dirck Bas Jacobsz, burgemeester van Amsterdam, Dirck Dircksz. van Santvoort, 1634 - 1635 (coll. Rijksmuseum Amsterdam)
Het gezin van Dirck Bas Jacobsz, burgemeester van Amsterdam, geschilderd door Dirck Dircksz. van Santvoort (coll. Rijksmuseum Amsterdam)

Tijdens die laatste opleiding liep hij stage bij Lidewij Edelkoort en vervolgens bij het Ro Theater in Rotterdam. Daar werd zijn talent onmiddellijk herkend en werd hij direct aangenomen als Assistent Kostuumontwerper. Voor Rien bleek dit een openbaring: hij had al vastgesteld dat de wereld van de Haute Couture wat hem betreft toch wat te oppervlakkig en onecht was, maar bij het ontwerpen van toneelkostuums mocht hij zich opeens vastbijten in de teksten en zich verdiepen in de karakters. Precies wat hij wilde!

Vanaf 1980 werkt Bekkers als zelfstandig kostuumontwerper en heeft hij meegewerkt aan een verbluffende 150 theater-, ballet- en operavoorstellingen in binnen- en buitenland. Dit is temeer een prestatie omdat Bekkers steeds vanaf het begin van de productie bij het proces betrokken is en altijd maatwerk aflevert. Het “Rienpasje”,  een dansje uitgevoerd om te zien of kleding perfect zit, is een begrip in de toneelwereld.

Bekkers' kostuums worden ontworpen om het thema van de voorstelling en de rol van de acteur te versterken. Daarbij moet hij terdege rekening houden met de wensen van regisseurs en acteurs. Per voorstelling moeten dan ook nog eens ettelijke, vaak zeer gedetailleerde, kostuums worden vervaardigd. Dat zijn dus 150 hoogwaardige collecties, een onwaarschijnlijke productie!

Jurk van Lady McBeth voor 'Dreams of Shakespeare' (foto: Frans van de Pol / BHIC, 2015)
Jurk van Lady McBeth voor expositie 'Dreams of Shakespeare' (foto: Frans van de Pol / BHIC, 2015)

Rien is beslist geen starre purist. In zijn historische kostuums mengt hij gerust stijlelementen uit verschillende tijdperken en culturen. Hij schrikt niet terug voor gewaagde kleurcombinaties en maakt, waar dat zo uitkomt, gebruik van exotische en onconventionele materialen. Een luxe kraag kan best gemaakt zijn van een met stof overtrokken afvoerslang. Een stoer harnas maakt hij zonder probleem van lycra, want anders zou het veel te stijf zijn voor een enerverende vechtscène. Als hij de insectenkostuums voor “Erik” niet overtuigend genoeg vindt, dan bouwt hij er gewoon achterlijven aan…

Tussen de bedrijven door geeft hij sinds 1999 les in kostuumontwerp aan de Kunstacademie in Maastricht.

Zijn werk wordt inmiddels ook regelmatig tentoongesteld in diverse musea. Zo presenteerde hij in 2009 een serie 'kostuumobjecten' onder de titel “Dreams of Shakespeare”:  25 op schaal gemaakte fantasiekostuums, gebaseerd op evenzovele werken van deze bard. Niet voor het toneel, niet voor praktisch gebruik: gewoon voor het oog.

Na een reis rond de wereld bereikte die tentoonstelling in 2015 ook Den Bosch. De krantenkoppen logen er niet om: “Kostuumontwerper Bekkers betovert het oog!”. “Meester van de verbeelding is Rien Bekkers”. “Drama ten top!” In 2019 exposeert hij kostuumobjecten in een Amsterdamse galerie, als deel van een groepstentoonstelling.

Rien Bekkers, dus!
“Oh, díe!”

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.