skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Baron Van Hövell tot Westerflier (1917-2007)

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 16 oktober 2009
bijgewerkt op 25 februari 2020
Hij was een opvallende burgemeester en dat niet alleen vanwege zijn naam: Rolof Diederik Otto van Hövell tot Westerflier en Wezenveld. Ook de duur van zijn burgemeesterschap in Haps is opmerkelijk: de baron bleef bijna 32 jaar lang de eerste burger van Haps.

OssenbroekHij had dan ook nauwe banden met dit gebied. Het landgoed Ossenbroek was familiebezit en besturen zit de familie in het bloed: Rolofs vader was burgemeester van Elst en ook zijn broers en neven bekleedden op diverse plekken het ambt van burgemeester. Op een gegeven moment leverde de familie gelijktijdig in zes verschillende gemeenten de eerste burger.

Toen Rolof twaalf jaar was, overleden zijn beide ouders. Vanuit Ossenbroek fietste hij naar het Canisiuscollege in Nijmegen, later ging hij daar ‘intern’ bij de paters Jezuïeten. Na vier jaar gaf hij er de brui aan en had diverse baantjes op gemeentesecretarieën. Hij werd locoburgemeester onder burgemeester Louis Jansen in Cuijk en van daaruit deed hij een gooi naar het burgemeestersambt van Haps. En met succes.

“U moet zich voorstellen, de jongensdroom die uitkomt. Mijn hele familie zat in dat vak, ik ben daar mee opgegroeid, óók burgemeester. Iets anders bestond niet”, vertelt hij bij zijn afscheid in 1982 aan De Gelderlander. Van Hövell blééf in Haps. “Ik ben geen streber. Ik heb nooit elders gesolliciteerd. Ik stel er prijs op mensen te ontmoeten. In een grote gemeente heb je daar geen kans toe”, zei hij toen hij 25 jaar burgemeester van Haps was.

Dat jubileum leverde hem een dubbel ridderschap op: hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau én in de Orde van de H. Gregorius de Grote. Die laatste onderscheiding is een kerkelijke en wordt verleend aan hen die in interdiocesaan of landelijk verband opmerkelijke verdiensten hebben geleverd voor geloof, Kerk of maatschappij.

Zijn mentaliteit sloot aan bij het karakter van Haps. “Geen schijn van arrogantie of hooghartigheid. Bedachtzaam en met veel distantie loodste hij Haps in precies het goede tempo de moderne tijd binnen”, meent De Gelderlander. En Van Hövell zei daar zelf over: “Ik heb nooit geprobeerd van Haps een stad te maken. Als er iemand van buiten kwam, dan vroeg ik altijd: wat kom je hier toch zoeken.” Misschien dat daarom zijn opvolgster het niet zo makkelijk kreeg?

Van J. Tooten ontvingen wij onderstaand bidprentje van Rudolf Maria Clemens Franciscus Xaverius Baron van Hövell tot Westerflier en Wezeveld, oud-burgemeester van Batenburg, Heer van het Gnadenthal:

Reacties (17)

E.van Hovell tot Westervlier (dochter) zei op 14 april 2010 om 12:11
Hij heette gewoon Rolof Diederik Otto en niet die verduitste versies.

Behalve Burgemeester van Haps was hij Voorzitter van het Streekgewest Cuijk, een zeer veeleisende baan.
Voorts was hij vanaf ongeveer 1960 ook de secretaris van Haps. Bovendien had hij een functie in de Pachtkamer Boxmeer en in het bestuur van het ziekenhuis aldaar.
Eigenlijk maakte hij dus carriere bovenop het Burgemeesterschap van Haps.
Daarbij was het een bijzonder lieve wijze, en charmante man !
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 21 mei 2010 om 14:03
Geachte mevrouw Van Hövell tot Westervlier,
De bron voor ons verhaal waren De Gelderlander en het Boxmeers Weekblad. Maar wie kan het beter weten dan zijn eigen dochter? Waar de kranten "Rolof Diederich Ottobaum" vandaan hebben gehaald, is dan ook niet meer zo belangrijk. Ik heb de namen aangepast. Dank u voor uw aanvullende informatie, en vooral ook voor uw laatste zin: het maakt iemand meer tot mens, dan waartoe een korte, historisch gerichte, biografie op deze site in staat is.
Vriendelijke groet
Paul Bergen zei op 30 december 2011 om 19:14
Geachte

Ik ben op zoek naar Baron R. van Hövell tot Westerflier
Adres: Chokier par Flémalle-Haute (Luik)

Eind 1945 heeft hij een briefkaart gestuurd aan onze pastoor i.v.m. genealogische informatie over een familie hier in Testelt rond het jaar 1700.

Graag kwam ik in contact met de naastbestaanden aangaande dit onderwerp.

Ben ik aan het juiste adres?

Met dank voor uw aandacht en medewerking.
Gegroet
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 10 januari 2012 om 19:29
Beste Paul,
ik hoop dat iemand van de familie je kan vertellen wat het juiste adres is van Baron R. van Hövell tot Westerflier uit België.

Met vriendelijke groeten,
Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 30 november 2015 om 20:48
Dag Paul en Mariet,

Ik denk dat Paul zich beter zou kunen wenden tot de Raad van Adel of in het digitale telefoonboek van Luik zou moeten speuren ?!
Groet,

Gerard
J. Tooten zei op 20 februari 2020 om 14:05
Hallo
ik heb hier het originele bidprentje voor me van ...
Rudolf Maria Clemens Franciscus Xaverius Baron van Hövell tot Westerflier en Wezeveld.
Oud Burgemeester van Batenburg, Heer van het Gnadenthal
geboren te Donsbruggen 5 juli 1870 en overleden 29 april 1955 te Donsbruggen en begraven in het familiegraf te Donsbruggen

Ik kan dit opsturen aan een belangstellende, als er een match is met bovenstaande vragen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 februari 2020 om 17:00
Hallo J. Tooten, als u het bidprentje wil opsturen, heel graag! Dan plaatsen we het hierbij. Het mag naar info@bhic.nl ovv Van Hövell tot Westerflier

Mogelijk levert dat ook weer nieuwe reacties op! Alvast dank voor alle moeite.
J. Tooten zei op 20 februari 2020 om 17:52
Dag Marilou
ik kan het prentje scannen en naar je sturen.
Maar ik heb het originele papieren prentje en het lijkt me erg waardevol voor een van de nazaten van de Baron om ook dat te hebben.
Ik ga scannen en dan hoor ik wel van hoe verder.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 februari 2020 om 10:22
Ah heel graag! Alvast dank voor alle moeite, en dan zie ik de scan graag tegemoet.
J. Tooten zei op 24 februari 2020 om 15:50
Bidprentje heden verzonden aan info@bhic.nl ovv Van Hövell tot Westerflier
J. Tooten
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 februari 2020 om 10:24
Met dank, J. Tooten, we hebben het bidprentje bij het verhaal geplaatst. Ik ben benieuwd of dit nog nieuwe reacties oplevert.
Christel van de Wiel zei op 1 september 2023 om 10:41
Ik ben in het bezit van een originele huwelijksaankondiging van Rolof Diederik Otto baron van Hövell tot Westerflier met jonkvrouwe G.E.M. van Nispen tot Pannerden van 1 april 1950
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 september 2023 om 17:46
Ah bijzonder, Christel. Vind je het leuk om die met ons te delen? Als je het mailt naar info@bhic.nl ovv Van Hovell tot Westerflier, dan plaats ik die er graag bij. Misschien kun je sowieso er meer over vertellen, wellicht hoe deze aankondiging op je pad is gekomen? We zijn heel benieuwd!
Cor Goedhart zei op 22 februari 2024 om 01:23
In mijn jeugdige jaren rond 1960 en later kwam ik deze burgemeester nog wel eens tegen in het gemeentehuis. Ik logeerde toen vaak in de weekenden en vakanties bij mijn grootouders. Die woonden onder het toenmalige gemeentehuis, tegenover van Hooij, en mijn opa was de veldwachter van het dorp, en mijn tante werkte op het secretariaat van het gemeentehuis. Zondags werd er na de hoogmis vaak geborreld in de zondagse mooie (voor-)kamer bij mijn opa en oma, en dan zaten daar regelmatig notabelen en bekenden bij, zoals de burgemeester, pastoor, huisarts, meneer Mooren, van Hooij, etc. Soms mocht ik als kleine jongen ook even 'meegenieten' van de dikke sigarenwalm en dranklucht, mijn opa was trots op mij als oudste kleinzoon, en kreeg ik wat limo en van deze of gene een stuiver of dubbeltje voor wat lekkers of de kermis! Leuke tijd!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 februari 2024 om 13:37
Dag Cor, wat een dierbare jeugdherinneringen! En je weet het heel beeldend beschrijven; met die dikke walmen sigarenrook. Wat kon je destijds kopen voor een stuiver of een dubbeltje?
Cor Goedhart zei op 22 februari 2024 om 15:51
Voor zover ik mij herinner een schepijsje met slagroom voor een stuiver, en een frietje met mayo voor een dubbeltje, maar dat werd al snel een kwartje!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 februari 2024 om 13:32
Haha, wat een prijzen; dat is toch haast ondenkbaar hè?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.