skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Cuijks verzet

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 18 september 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
“Er was altijd sprake van spontane medewerking van gezinnen om onderduikers in huis op te nemen. Ik had en heb nog steeds veel respect voor al die moeders van meestal grote gezinnen, die aan huis gebonden waren en bij eventueel onraad niet zo vlug konden vluchten als de contactpersonen, die hen wel met onderduikers hadden opgezadeld”.

Een jonge Truus TelkampAan het woord is Truus Telkamp, 50 jaar na de bevrijding, in het Cuijksch Weekblad van 24 augustus 1994. Truus was in 1940 net 21 jaar oud en stond aan het begin van haar carrière. Ze had juist haar Acte van Onderwijzeres in Nijmegen gehaald toen de oorlog uitbrak. Zij werkte bij verschillende scholen in Cuijk, Sint Agatha, Katwijk en Vianen als volontair of als invalster voor zieke collega’s. Die mobiliteit van haar maakte haar tot een belangrijke spil in het verzet, met name als het ging om het onder dak brengen van mensen die om uiteenlopende redenen moesten onderduiken.

Niet alleen fietste ze elke dag op en neer tussen Cuijk en Vianen, ze volgde bovendien een deeltijdstudie in Nijmegen. Zij kon daardoor onopvallend onderduikadressen regelen en distributiebonnen verdelen. Dat ging zelfs door toen zij door onvoorzichtigheid van een medestrijder in de zomer van 1944 zelf moest onderduiken in Gennep. Vandaaruit hielp ze nog vele mannen aan valse papieren.

Ze verzette zich wel tegen plannen om de NSB-burgemeester Starkenborgh te liquideren. “Toegegeven, de man was fout, maar het was een sul. Hij deed niemand kwaad,” zei ze daarvan in 1994. En belangrijker nog: zo’n actie zou de onderduikers in het dorp wel eens veel meer in gevaar hebben kunnen brengen dan deze burgemeester op zijn post.

Truus Telkamp was natuurlijk niet de enige die in de illegaliteit zat. Het verzet in Cuijk was al vrij snel georganiseerd. Zo beschikte de ondergrondse van Cuijk en omgeving over een schuilplaats in De Messemaker en andere onderaardse ruimten, kompleet met waterput, toilet en gevangenis. Er waren in totaal 25 slaapplaatsen. Ook verschillende onderduikers hebben van deze schuilplaats gebruik kunnen maken.

In het interview noemt Truus met name mensen als kapelaan Schoenmakers, gemeenteambtenaar Toon Smits en opperveldwachter Verkoelen. In de lijn van Truus zelf werkte Marinus Timmers. Als elektricien en klusjesman kon hij door het hele gebied reizen zonder de verdenking op zich te laden ergens illegaal mee bezig te zijn. Van die positie heeft hij ruim gebruik gemaakt.

Onderduikers waren niet alleen joden en mensen die zich tegen de bezetter teweer stelden, maar ook (jonge) mannen die weigerden naar Duitsland te gaan om daar in de oorlogsindustrie te werken, de zogenaamde Arbeitseinsatz, of andere werkzaamheden in de buurt op te knappen. Al die mensen moesten gevoed worden. Aan het einde van de bezetting was bijna alles op de bon, terwijl het voor de boeren steeds moeilijker werd voedsel achter te houden voor onderduikers. Een overval op het Distributiekantoor was een goede manier om aan een grote hoeveelheid bonnen voor de onderduikers te komen.

Reacties (8)

Norman A. Kempen zei op 12 september 2010 om 17:18
Beste lezer, mijn vader Johannes Kempen heeft in Oploo gezeten zeker vanaf juni 1944. Ik heb een document in mijn bezit dat zegt dat hij lid was van de kp. zijn adres zou Oploo c.a. A66 zijn.hij heeft zich op 24 september 1944 in Veghel aangemeld bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Ik zou graag meer van zijn verleden weten. (in 1970 is hij op 50jarige leeftijd overleden)
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 16 september 2010 om 13:50
Dag Norman,

Ik kan me voorstellen dat zoiets veel vragen oproept. Mijn collega Marcella heeft het boekje "Oorlog en bevrijding in de gemeente Oploo c.a." uit 1969 erop nageslagen. Dat gaat over Oploo van mei 1940 tot september 1944.

Jammergenoeg komt je vader daar niet in voor. Een snelle zoektocht door andere archieven levert ook niets op.

Mogelijk zijn er andere forumbezoekers die jou kunnen helpen?
Norman A. Kempen zei op 16 september 2010 om 22:34
Hartelijk dank voor het nemen van de moeite. Mijn moeder (mijn vader heeft haar ontmoet in Aldershot, Engeland eind 1945 toen hij klaargestoomnd werd voor Nederlands Indie) zei mij eens dat hij (mijn vader) het eens gehad had over kp Ledeacker. Ik heb wat documenten, onder andere zijn Soldier's paybook dat hij bij aanmelding in Veghel uitgereikt gekregen heeft. Later is hij als OVW'er lid geworden van de Stoottroepen regiment Brabant.
Albert
Albert zei op 15 maart 2017 om 14:19
Misschien moet Norman contact opnemen met Cor Verberk van heemkundevereniging "De Heerlijckheit Plo". Die heeft diverse boeken geschreven over Oploo ca. Ik zie hem zaterdag.
Dirk De Vries zei op 25 maart 2021 om 16:07
Wie zaten er ondergedoken op Grotestraat 100 om Cuijk ?
Albert
Albert zei op 25 maart 2021 om 18:01
Normen, ik lees over de plaats Oploo ca ( Cum annexis) (vaak afgekort tot c.a.) en las de naam " kp Ledeacker" . Ledeacker is een klein dorp vallend onder de gemeente "Oploo c.a" .
Ook las ik iets over "electricien Van Tienen" en een onderduikadres Grotestraat in Cuijk. In de oorlog en lang erna was een Electriciteitszaak Van Tienen gevestigd in de Grotestraat in Cuijk.
Albert
Albert zei op 25 maart 2021 om 19:06
Nogmaals over namen, want ik heb mij vergist in namen.. Elektromonteur Van Tienen was in dienst bij de Firma Timmers & Zn, dat gevestigd was in de Grotestraat in Cuijk. De naam Van Tienen was ook een veel voorkomende naam in Oploo cum annexis, afgekort tot c.a.)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 maart 2021 om 19:02
Bedankt voor je berichten, Albert. Dus elektromonteur Van Tienen werkte bij de firma Timmers en die stond aan de Grotestraat, begrijp ik het zo goed? Weet je toevallig ook of Van Tienen iets met de onderduik van doen heeft?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.