skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Corneliusschool

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 25 november 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
Ook al gingen ze naar de school die voor hen het minst ver was, in de de tijd van de eerste pioniers moesten de kinderen uit Landhorst toch nog vaak meer dan een uur lopen om er te komen. Of hun school nu in Wanroij stond, in Oploo, in Sint-Anthonis of inElsendorp: ‘s winters betekende dat in het donker vertrekken en ook weer in het donker thuiskomen.

Op 28 juli 1945 vroeg men vanuit de Wanroijse Peel aan B&W om een eigen school. Zestien ouders, met 97 schoolgaande kinderen, van wie er 48 op meer dan vier kilometer afstand woonden, ondertekenden de brief.

De petitie kwam terecht bij mevrouw Op de Coul, inspectrice van het Lager Onderwijs. Na aanvankelijke aarzeling zette zij zich uiteindelijk volledig in voor de komst van een school in Landhorst. Op 14 januari 1946 stelde het kerkbestuur van Wanroij het gemeentebestuur op de hoogte van het besluit tot stichting van een rooms-katholieke school in de Wanroijse Peel.

De school zou moeten bestaan uit drie klaslokalen en een huishoudlokaal. Maar plannen hebben wat tijd nodig, dus kon pas in 1948 de eerste schop in de grond. Enkele maanden later was het gebouw klaar en ging de Sint Corneliusschool - onder leiding van hoofd Louis van Vonderen uit Beugen - van start.

Iedere dag kwam hij op de fiets vanuit Beugen naar zijn school, waar hij zeven klassen onder zijn hoede had. Er was wel een vacature voor een tweede onderwijzer, maar daar reageerde niemand op.

Pas na enkele maanden meldde zich ene Van der Smissen uit ’t Heike ofwel Sint Willibrord. De avond voor hij aan het werk moest, kwam hij met de trein tot in Cuijk. Maar toen hield de reis op. Een garagehouder wilde Van der Smissen wel weg brengen. Een uurtje later zag Van der Smissen één lichtpuntje midden op de pikdonkere heide. Het bleek het ‘meistershuus’ van Van Vonderen te zijn. “Binde gij der nou al?”, moet hij tegen zijn nieuwe collega hebben gezegd na diens urenlange reis.

Hoofdonderwijzer Van Vonderen werd later opgevolgd door Arnold Ras. In 1961 kwam het onderwijzersechtpaar De Win naar Landhorst. Bert de Win werd het nieuwe schoolhoofd, Ad de Win was onderwijzeres. Het Wanroijs Nieuws van oktober 1961 zegt daarover:

 “Nu kan de scepticus opmerken dat er in huize De Win dus dubbel wordt verdiend, maar daarmee slaat hij de plank ver mis. Het idealisme dat het hoofd van een kleine plattelandsschool en zijn vrouw bezielt, gaat echt wel verder dan het lesgeven aan kinderen uit boerengezinnen met een betrekkelijk geringe geestelijke bagage. Van zulke mensen wordt geëist dat zij zich ook na schooltijd en op zondag in dienst stellen van de gemeenschap.”

Ad de Win werd overigens in 1966 met voorkeursstemmen gekozen tot de eerste vrouw in de gemeenteraad van Wanroij. In 1970 was het oude schoolgebouw op en kwam er een nieuw gebouw met vier lokalen voor de toen 85 leerlingen. Sint Cornelius moest plaatsmaken voor De Vlieger. In 1982 kregen de kleuters een eigen afdeling.

Reacties (2)

Giel Dekkers zei op 14 februari 2013 om 22:37
Het is niet Wim de Win, maar Bert de Win.
Hij is geboren in Leende. Zijn vrouw, Ad de Win(geb. van der Put) kwam uit Eindhoven. Zij schreef het boek: Een vlieger ging op in de Peel.
In dit boek verhaalt zij over het lager onderwijs in Landhorst van het begin tot 1985. Een leuk boek met vele foto's van dorpsbewoners, gebouwen en documenten uit die tijd.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 19 februari 2013 om 15:07
@Giel: Dank voor je correctie, we hebben de naam aangepast. Dank ook voor de tip over het boek van Ad de Win. Voor belangstellenden: dit boek staat ook op onze studiezaal in Grave!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen