skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De vele functies van Johannes Renders

Ondernemer, gemeenteontvanger en secretaris-rentmeester van het Heilig Paulusgasthuis: Johannes Christianus Renders heeft zijn sporen op meerdere manieren nagelaten in Sint-Oedenrode.

Johannes Christianus Renders
Johannes Christianus Renders


Johannes Christianus Renders in 1961
Johannes Christianus Renders in 1961

Johannes Christianus Renders is geboren op 2 januari 1898 te Sint-Oedenrode en aldaar overleden op maandag 12 november 1962 (64 jaar). Hij was de zoon van Hubertus Renders en Hendrina van Rijssel (ook woonachtig in St.-Oedenrode). Johannes was enig kind en heeft als een van de weinigen van zijn generatie de kans gehad om een studie te volgen.

Op dinsdag 21 november 1922 is Johannes op 24-jarige leeftijd te Mierlo in het huwelijk getreden met Catharina Helena Maria van Grootel (27 jaar). Naar verluidt hebben Johannes en Catharina elkaar ontmoet, werden op slag hevig verliefd en waren binnen een half jaar getrouwd, wat voor die tijd uitzonderlijk snel was. Catharina is geboren op dinsdag 22 oktober 1895 te Mierlo en overleden op dinsdag 14 november 1967 (72 jaar) te Sint-Oedenrode. Zij was de dochter van Johannes van Grootel en Elisabeth Bucas.

Het woonhuis van het gezin Renders-Van Grootel aan de Markt in Sint-Oedenrode
Het woonhuis van het gezin Renders-Van Grootel aan de Markt

Johannes en Catharina zijn in 1922 gaan wonen op Markt 6 te Sint-Oedenrode, waar zij tot ca. 1958 met hun 7 kinderen hebben gewoond. Toen hun kinderen het huis uit waren hebben zij het pand in 1958 verkocht en op de Corridor in Sint-Oedenrode een huis laten bouwen, alwaar zij tot hun overlijden hebben gewoond.

Catharina Renders-Van Grootel (ca. 1947)
Catharina Renders-Van Grootel (ca. 1947)

Na zijn studie heeft Johannes kortstondig gewerkt als notarisklerk. Hier bleek niet echt zijn passie te liggen, dus al vrij snel is hij 'koopman' van beroep geworden. Zijn activiteiten als koopman hielden ondermeer in dat hij, begin 20, samen met molenaar Johannes Hendrikus Van Eerdt en handelsreiziger Hendrikus Joseph Smits, een groothandel heeft opgezet die ten doel had 'het drijven van handel in koloniale waren, veevoeder en aanverwante artikelen'.

De vennootschap wordt gevestigd te Sint-Oedenrode, ter plaatse 'Heuvel'. Er wordt een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend voor 'een pakhuis en aanhorigheden' in sectie G 1863 Dommelrode. In het kadaster vinden we de groothandel terug als de 'Firma Van Eerdt, Smits en Renders', eigendom van Johannes Hendrikus van Eerdt molenaar en grossier, wonende te Zijtaart onder Veghel, Hendrikus Joseph Smits grossier en Johannes Christianus Renders notarisklerk en koopman. De laatste twee wonende te Sint-Oedenrode.

Omdat Johannes letterlijk een directe bijdrage aan de wederopbouw van Nederland wilde leveren heeft hij zijn aandelen in de groothandel aan het einde van de oorlogsperiode verkocht aan Van Eerdt en deze gelden geÏnvesteerd in de aankoop van steenfabrieken in Nuenen en Mierlo-Hout.

De steenfabriek in Nuenen, 1946
De steenfabriek in Nuenen, 1946


Het huis aan de Corridor in Sint-Oedenrode
Het huis aan de Corridor in Sint-Oedenrode

Naast de verkoop van zijn aandelen in de groothandel heeft hij één product uit de samenwerking met Van Eerdt meegenomen en wel de licentie om VIF-pudding te mogen maken. Deze licentie was overigens niet exclusief, want in die tijd maakten velen in Brabant deze VIF-pudding. In zijn huis op de Markt 6 in St. Oedenrode heeft Johannes nog jaren in een bijgebouw achter in de tuin met zijn medewerkers de VIF-pudding gemaakt en verkocht; wat er met deze handel is gebeurd is verder onbekend. Wel bekend is dat dit puddingfabriekje niet meer bestond tegen de tijd dat Johannes het huis op de Markt verkocht en naar de Corridor verhuisde.

Het Sint-Paulusgasthuis in Sint-Oedenrode
Het Sint-Paulusgasthuis in Sint-Oedenrode

Naast zijn activiteiten als ondernemer is Johannes van 1 februari 1925 tot zijn dood op 12 november 1962 ook gemeenteontvanger geweest. Ook was hij van 1945 tot zijn dood in 1962 secretaris-rentmeester van het Sint Paulusgasthuis. Het Sint Paulusgasthuis aan de Kerkstraat in Sint-Oedenrode is gesticht rond 1434 (en niet in 1546, zoals op de gevelsteen vermeld staat). Tot 1975 werd het gasthuis bewoond door "oude behoeftige vrouwen". Het pand is in 1975 volledig gerestaureerd en vervolgens ingericht als museum van Brabantse mutsen en poffers en het biedt tevens ruimte aan het plaatselijke VVV-kantoor. 

Daarnaast was Johannes actief lid van de Paulus- en de Vincentius Vereniging. Zijn vrouw Catharina was op haar beurt actief in de Elisabeth Vereniging. Beide verenigingen boden hulp aan de minderbedeelden van het dorp.

De Vincentius Vereniging in Sint-Oedenrode, ca. 1925
De Vincentius Vereniging in Sint-Oedenrode, ca. 1925

 Noot van de redactie: Dit verhaal vervangt een eerdere en meer beperkte versie van dit verhaal uit 2010.

Reacties (19)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 1 december 2010 om 14:00
Rond 1900 is het nog bouwland, maar in 1921 verklaren Johannes Hendrikus van Eerdt molenaar en Hendrikus Joseph Smits handelsreiziger, dat ze samen hebben aangegaan een vennootschap onder een firma, ten doel hebbende het drijven van handel en koloniale waren, veevoeder en aanverwante artikelen. De vennootschap wordt gevestigd te Sint-Oedenrode ter plaatse “Heuvel”, in nog te stichten gebouwen en onder den naam “firma Smits van Eerdt”.
Er wordt een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend door H. J. Smits van Eert voor een pakhuis en aanhorigheden sectie G 1863 Dommelrode.
In het kadaster vinden we het terug als de “Firma van Eerdt, Smits en Renders”. Eigenaren zijn de leden Johannes Hendrikus van Eerdt molenaar en grossier, wonende te Zijtaart onder Veghel. Hendrikus Joseph Smits grossier en Johannes Christianus Renders notarisklerk en koopman. De twee laatste wonen te Sint-Oedenrode.
Via Laurentius Steenbakkers en Adrianus Steenbakkers komt het in handen van de Naamloze Vennootschap “Brabantsche Tricotagefabriek N. V.”, gevestigd te Tilburg.
Ook “Kamp Oda kantoor van stalen meubelen N. V.”, gevestigd te Sint Oedenrode is enge tijd eigenaar, totdat Antonius Wilhelmus van Helden garagehouder, wonende Hertog Hendrikstraat 3, voorheen Nijnselseweg 146 daar zijn bedrijf vestigde.
Nu 2010 worden er heerlijke vlaaien verkocht.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 3 december 2010 om 16:57
Dank Willie, voor je mooie aanvulling! Zo komen we meer te weten over de handel en wandel van Johannes Renders.

En goeie tip over de vlaaien die er nu worden verkocht. Op deze manier wordt ook meteen de link naar het heden gelegd ;-)
Hans Hendriks zei op 3 december 2010 om 20:02
In de periode dat de groothandel Renders, Smits en van Eerdt aan de straatzijde was gevestigd, was op het achterterrein rond 1955 het kinderatelier Huninck gevestigd op Nijnselseweg A146 hernummerd tot Hertog Hendrikstraat 1. Ook op het achterterrein was het autobedrijf gevestigd van A.W.van Helden Nijnselseweg A146a hernummerd tot Hertog Hendrikstraat 3. Begin 60-jaren is de firma Hunninck vertrokken naar een nieuw gebouwd atelier aan de Boskantseweg 24.
Nadat de groothandel was verdwenen heeft A.W. van Helden het autobedrijf kunnen uitbreiden en had het Forddealerschap met Caltex-tankstation dat was gevestigd aan Hertog Hendrikstraat 1 en 3.
Op de plaats van het afgebroken woonhuis van A.W. van Helden is een nieuw pand gebouwd waarin nu "Het Brabants Kwartiertje" is gevestigd.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 10 oktober 2012 om 19:41
Op 28 april 1929 komt er bij Burgemeester en Wethouders een verzoek ter tafel afkomstig van de Bataafse Import Maatschappij te ‘s-Gravenhage om vergunning tot het oprichten van een benzine-installatie kadastraal bekend onder sectie G 1958 waarvan eigenaar is Johannes Renders.
Willie Damen van de Moselaer zei op 22 september 2014 om 08:26
Tot ontvanger der gemeente is benoemd met ingang van 1 februari 1925 de heer Johannes Christianus Renders van beroep koopman.
Harry van den Dungen
Harry van den Dungen zei op 28 november 2018 om 17:10
Volgens mij is het huis van Renders niet op het adres Corridor 15. Op het adres Corridor 15 staat het huis dat vroeger de ambtswoning was van de burgemeester. Burgemeester Werner is de laatste burgemeester die er gewoond heeft.
Het huis op de foto staat (stond) wel aan de Corridor maar kort bij de huidige rotonde Corridor/Hertog Hendrikstraat/Nijnselseweg.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 29 november 2018 om 07:31
Hij woonde ook Markt 6
1925 Notarisakte 148 Verkoop door Hendrikus Johannes de Mol caféhouder te Sint Oedenrode aan de heer Johanns Christianus Renders gemeente ontvanger te Sint Oedenrode. Een huis met erf en tuin staande en liggende op de Markt te Sint Oedenrode sectie G 1350 en 1351.

Kadaster artikel 7216 Eigenaar Johannes Christianus Renders geboren 2 januari 1898 gemeente ontvanger en koopman. Daarna zijn weduwe Catarina Helena Maria Grootel. En hun kinderen. Sectie G 1351 huis, schuur en erf, naar regel 5 dan sectie G 2512 huis, schuur, erf en tuin. Dienstjaar 1957 verkoop
Willie Damen van de Mosselaer zei op 29 november 2018 om 09:00
Harry, onder het verhaal van Hermanus Kessler staat het huis naast nummer 8
Harry van den Dungen
Harry van den Dungen zei op 29 november 2018 om 09:48
Het huis hierboven op de foto staat niet op het adres Corridor 15. Op Corridor 15 staat de voormalige burgemeesterswoning.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 29 november 2018 om 11:45
Dat klopt J. C. Renders woonde nummer 21
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 november 2018 om 14:25
Goed om te weten dat J.C. Renders op huisnummer 21 woonde. Bedankt voor het uitzoekwerk, Harry en Willie!
Klaus zei op 16 september 2021 om 14:48
Aan Willie Damen: Uw schreef: in 1921 verklaren Johannes Hendrikus van Eerdt molenaar en Hendrikus Joseph Smits handelsreiziger, dat ze samen hebben aangegaan een vennootschap onder een firma, ten doel hebbende het drijven van handel en koloniale waren, veevoeder en aanverwante artikelen.

Ik heb naar de exacte oprichtingsdatum , notariele akte gezocht maar niets kunnen vinden. Ik heb onder 7701 en dan in 1921 : 7701.143 en 144 Index notarieel protocol Veghel gekeken. Heeft u meer informatie over de exacte datum van oprichting ?
Willie Damen van de Mosselaer zei op 16 september 2021 om 18:55
Heer Klaus, waarschijnlijk heb ik het jaartal verkeerd ingetikt en moet het 1922 zijn in plaats van 1921.
De desbetreffende akte is te vinden onder Notarieel Protocol Sint-Oedenrode Toegang 7637 Toegang 119 akte 99 datering 1922.
Ook onder Opgeheven bedrijven zijn ze te vinden:
Handelsnaam: firma van Eerdt Smits en Renders
Grossierderij in koloniale waren en aanverwante artikelen
Straat: Heuvel Plaats: St. Oedenrode
Datum opheffing: 4-7-1925
Opmerking: Vestiging: 22-06-1922 inschrijving: 30-6-1922
Dossiernummer: 2185 Vervolgdossier: 2831
Bij het BHIC zijn opgeheven bedrijven per e-mail te ontvangen
Klaus Riemer zei op 17 september 2021 om 08:57
Hallo heer Damen,
Hartstikke bedankt. Ik denk u heeft wel goed gekeken want ik heb onder 7637 Toegang 118 akte 152 datering 1921 gevonden:
7637.118 Index Notarieel protocol Sint-Oedenrode (7637.118)
Schepenakte
152 Johannes Hendrikus van Eerdt molenaar wonende te Zijtaart onder Veghel. Hendrikus Joseph Smits handelsreiziger wonende te Sint Oedenrode, die verklaarde met elkaar te hebben aangegaan een vennootschap onder een firma, ten doel hebbende het drijven van handel en koloniale waren, veevoeder en aanverwante artikelen. De vennootschap wordt gevestigd te Sint Oedenrode ter plaatse “Heuvel”, in nog te stichten gebouwen en onder den naam “firma Smits van Eerdt”. Vermelding van een perceeltje tuin G 1863 met de daarop nieuw gesticht gebouwen.

Hier stond de heer Renders nog niet bij, dat kwam dan in 1922.
Het lukte me helaas niet om van deze 152 datering 1921 een EXACTE datum te vinden. Ik kan geen scan terugvinden en als ik het archief opvraag krijg ik een enorme hoeveelheid jpegs.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 17 september 2021 om 16:37
Heer Klaus, om deze akte in te zien ben ik genoodzaakt om deze bij het BHIC op te vragen en ter plaatse in te gaan zien.
Wegens persoonlijke omstandigheden ben ben ik helaas niet in de mogelijkheid om naar Den Bosch te reizen.
Vriendelijke groet Mevrouw Willie Damen van de Mosselaer
Klaus zei op 17 september 2021 om 16:48
Beste mevrouw Damen van de Mosselaer, Absoluut Geen probleem! Het BHIC zal mij helpen. Heel erg bedankt voor uw aanbod en uw berichten !!!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 september 2021 om 19:01
Dag Klaus en Willie, we gaan kijken of we meer kunnen vinden. We komen hier op terug!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 september 2021 om 09:40
Beste Klaus en Willie, ik heb even voor jullie gekeken in de digitale bestanden van inventarisnummer 118. Bij aktenummer 152 (te vinden vanaf scanpagina 282) kun je lezen dat deze is opgesteld op 26 augustus 1921.

Wanneer je het inventarisnummer opzoekt en de scans opent, kun je de akte dus zelf ook vanuit huis bekijken vanaf scanpagina 282. Veel succes met jullie verdere onderzoek en we horen het natuurlijk graag als we jullie nog ergens anders mee kunnen helpen.
Marion Renders zei op 14 december 2022 om 13:33
Dank allemaal voor jullie aanvullende informatie over mijn opa. Waardeer ik erg!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.