skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

De watertoren van Fijnaart

Fijnaart behoorde in 1918 tot de oorspronkelijke acht Westbrabantse gemeenten die besloten tot de oprichting van de Waterleiding-Maatschappij “Noord-West-Brabant”. De kiem voor dit initiatief werd gelegd tijdens een feestelijke lunch bij gelegenheid van de oprichting van de spoorwegmaatschappij Tholen en West-Brabant.

Bij die feestlunch deed de Fijnaartse burgemeester Biert Dane een beroep op de arts en jurist J.W. Jenny Weijerman om zijn schouders onder een Westbrabantse drinkwatervoorziening te zetten. Aan de dis zat ook de Leurse suikerfabrikant Heerma van Voss, die een oproep deed aan zijn relaties om financiële ondersteuning voor zo’n project. Nog hetzelfde jaar kon de oprichtingsakte voor de nieuwe waterleidingmaatschappij worden ondertekend.

De eerste acht gemeenten die aan deze gemeenschappelijke onderneming begonnen, waren naast Fijnaart: Dinteloord, Hoge en Lage Zwaluwe, Oudenbosch, Standdaarbuiten, Terheijden, Willemstad en Zevenbergen. In 1921 sloten zich daar nog vijftien andere gemeenten bij aan.

Onder leiding van ingenieur Jan J. Roelants jr. begon men in 1921 met de aanleg van het leidingennet: aankoop van gronden voor pompstations en watertorens, boren van watergevende putten, aanleg van het hoofdbuizennet en zo voort. Eind 1924 kon het eerste water geleverd worden. De eerste vier watertorens (Dongen, Etten, Zevenbergen en Steenbergen) van de geplande elf waren al klaar. De andere zeven, die van Raamsdonk, St. Philipsland, Fijnaart, Dinteloord, Loon op Zand, en Hoge en Lage Zwaluwe zouden in 1925 afgebouwd worden.

Al die watertorens werden ontworpen door Hendrik Sangster, die veel bekendheid heeft gekregen met zijn Art Deco watertorens. Ze waren overigens niet allemaal uniek. De torens van Zevenbergen en Steenbergen vormden een identiek paar, net als de torens van Dinteloord en Kaatsheuvel. Geen van deze vier bestaat nog. De eerste drie zijn tijdens de gevechten in oktober/november 1944 door de Duitsers opgeblazen, die van Kaatsheuvel is in 1985 onder de slopershamer gevallen.

Sangster ontwierp voor Fijnaart wél een unieke toren, die ook anders was dan zijn meeste andere torens voor West-Brabant. Hadden die vaak wat gebogen lijnen, in Fijnaart kwam een strakke, rechthoekige en asymmetrische toren, met de meest sprekende zijde naar de weg op de dijk.

Na de verwoesting van deze karakteristieke toren op 3 november 1944 door terugtrekkende Duitse troepen, zijn er na de oorlog geen pogingen meer gedaan om de toren te herbouwen. In Stampersgat verrees een nieuwe watertoren die de taken van zowel de Dinteloordse als de Fijnaartse toren overnam.

Bekijk ook

Watertorens in Brabant

Water in Brabant

Reacties (10)

Rob van der Giesen zei op 30 maart 2014 om 13:05
Wat extra informatie over deze toren;

Bouwjaar 1925
Hoogte 34,85 m
Inhoud reservoir 250 m3
Status verwoest op 03-11-1944

Bron: http://watertorendongen.nl/
Christian van der Ven, BHIC zei op 30 maart 2014 om 20:01
Bedankt voor de aanvulling, Rob! Enkele gegevens waren al in de tekst verwerkt, maar enkele andere nog niet. Bovendien kende ik zelf in ieder geval de door jou genoemde website nog niet. Handig om te weten! Daar staat leuke informatie op, zie ik wel.
Frank Zomers zei op 10 april 2014 om 23:36
Waar stond die mooie watertoren van Fijnaart precies en wat staat daar nu ? / is er nog iets van terug te vinden ?

mvrgr
Frank Zomers,
( Molenstraat Fijnaart )
Frank Zomers zei op 11 april 2014 om 23:42
Rob bedankt voor info. daar woon ik trouwens "op nieuwe molen". nl op molenstraat 94, ten N.-O. van of tegen de rotonde aan, de rotonde is de voormalige "nieuwe molen" en ik woon in boerderij de 3 beuken tegenover de voormalige stoomzuivelfabriek uit 1903 die ca. vijf jaar geleden is gesloopt. weet je misschien ook waar de watertoren precies gestaan heeft van dit geheel ?

mvrgr
Frank Zomers
Rob van der Giesen zei op 12 april 2014 om 08:12
Hij stond net nabij de kruising Oude Heijningsedijk / Oudemolensedijk / Molendijk. Als je in mijn vorige post kijkt zie je een Google Maps link, kopieer deze in je browser adresbalk (kopieren en daarna plakken) en je ziet de locatie.
Frank zei op 12 april 2014 om 22:41
Heel duidelijk.
Dankjewel.

Mirjam Jongenelen van Agtmaal zei op 29 september 2018 om 23:43
Echt heel interessant om allemaal te lezen!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 oktober 2018 om 10:31
Wat leuk dat je dat hier laat weten, Mirjam! Kom je toevallig zelf uit deze omgeving?
Daphne zei op 23 oktober 2022 om 20:59
Hallo,

Welke kleur had de watertoren in fijnaart? Bruin net zoals de andere toren? Ik kan alleen zwart wit foto’s vinden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.