skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Een geruchtmakende ontvoering

In november 1982 is Nuland even wereldnieuws. Toos van der Valk wordt vanuit haar villa in Nuland ontvoerd door Italiaanse maffiosi. De familie brengt vele miljoenen losgeld op en na 23 onzekere dagen wordt ze vrijgelaten. Een angstige periode, die sporen nalaat bij de familie en vooral bij Toos.

Nuland ligt aan de A59 tussen ’s-Hertogenbosch en Oss. Gerrit van der Valk (1928-2009) kiest deze zeer geschikte plek om een wegrestaurant te beginnen, dat uit zal groeien tot de bekende wegrestaurantketen Van der Valk. Naast dit restaurant bouwt Gerrit voor zichzelf en zijn gezin een villa. Vanuit deze villa wordt op 27 november 1982 zijn echtgenote Toos ontvoerd door twee Italianen.

De kranten staan er vol van en langzaam wordt duidelijk dat het hier gaat om goed georganiseerde misdadigers. Na de vrijlating blijkt Toos van der Valk vastgezeten te hebben in een flat in België, geblinddoekt en vastgebonden aan een kachel. In de spaarzame momenten waarin de blinddoek afgaat, komt ze te weten waar ze zich bevindt. Ze probeert alarm te slaan met het versturen van berichtjes, maar hier komen de ontvoerders achter.

Joep van den Nieuwenhuysen, dan nog getrouwd met Gerrits dochter Carlita, onderhandelt namens de familie met de criminelen. Hij zal ook, op aanwijzingen van de ontvoerders, het geëiste losgeld wegbrengen. Gehesen in een loodzwaar, kogelvrij vest sleept hij zich in het zweet om de koffers met in totaal 13 miljoen gulden losgeld te overhandigen.

Op 17 december wordt Toos in de buurt van Eindhoven uit een auto gezet en belt ze aan bij een villa aan het Ooievaarsnest. De daders worden na een lange speurtocht door de politie opgepakt, maar van het (gemerkte) losgeld wordt slechts een gedeelte teruggevonden.

Na de ontvoering beseft de familie hoe kwetsbaar ze zijn. Toos: “Ik denk dat ik er wellicht wél iets aan over had gehouden, als ik niet zo’n fijne familie had gehad. En dan bedoel ik niet alleen onze eigen familie, maar ook werkelijk alle broers en zusters van Gerrit!”

Het geloof was in die dagen voor Toos van der Valk een grote kracht. “Er zijn toen dingen gebeurd waarvan ik nu zeg: Er moét iets zijn, dat kan niet anders.” Toos overweegt een boek over die verschrikkelijke periode te schrijven, maar dat verschijnt nooit, bang als ze is voor represaillemaatregelen door de nog levende ontvoerders. Ook met de pers wordt nog steeds niet in detail over deze tijd gepraat. De Nulandse villa krijgt een immens hek rondom. Blijkbaar is dat niet genoeg voor een gevoel van veiligheid: een jaar na de ontvoering vestigen Gerrit en Toos zich in Zwitserland.

Inmiddels is eind november 2011 toch het boek over haar ontvoering verschenen, getiteld 'Mijn ontvoering', geschreven door de Udense Elle van Rijn.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen