skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

BHIC fellowships

Je bent kort geleden afgestudeerd (bachelor of master) en wilt verder in de wereld van geschiedbeoefening, wetenschap en erfgoed? Een BHIC fellowship biedt jou de kans om tegen een vergoeding voor de duur van maximaal vijf maanden onderzoek te doen in onze collectie, relevante werkervaring op te doen, een netwerk op te bouwen en zo je positie op de arbeidsmarkt te versterken. Bovendien schrijf je mee aan de Brabantse geschiedenis!

In het kort

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) stelt jaarlijks vier beurzen van maximaal 5500 euro beschikbaar voor onderzoek naar het verleden van de provincie Noord-Brabant, dat in belangrijke mate leunt op de archieven en collecties van het BHIC. De fellowships staan open voor jonge enthousiaste onderzoekers, die niet langer dan drie jaar geleden zijn afgestudeerd (bachelor of master). Het fellowship-programma is bedoeld om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken, om onderzoek naar het Brabantse verleden te stimuleren en om de werelden van geschiedbeoefening, wetenschap en erfgoed te verbinden en te versterken. Jaarlijks neemt het BHIC twee maal twee fellows aan. De eerste twee starten in maart, de andere twee in september. De fellowships duren maximaal vijf maanden: ronde 1 bestrijkt de periode maart t/m juli, ronde 2 de periode september t/m januari. Fellows zullen naar verwachting gemiddeld twee dagen per week aan het onderzoek werken (dit gaat in overleg).

Het BHIC zoekt twee fellows voor de periode september 2024 t/m januari 2025

Het verhaal van Brabant

De in te dienen onderzoeksprojecten hebben betrekking op het verleden van Noord-Brabant, richten zich bij voorkeur op het unieke verhaal van deze provincie en leunen in belangrijke mate op archieven en collecties van het BHIC. Thematisch sluiten projecten aan bij een van de provinciale verhaallijnen (zie voor meer informatie ook deze pagina). In het bijzonder worden voorstellen aangemoedigd met aandacht voor de bestuurlijke geschiedenis van de provincie in relatie tot maatschappelijke ontwikkelingen. Voor inspiratie kunnen kandidaten ook onze suggesties voor onderzoek raadplegen.

Over het BHIC

Het BHIC is hét centrum voor de geschiedenis van Noord-Brabant. Wij beheren bijna 50 kilometer aan archieven en collecties, papier en perkament, bits en bytes. Ook bewerken, verrijken en presenteren wij deze historische informatie op dusdanige wijze dat een zo groot, divers en tevreden mogelijk publiek wordt bereikt. De geschiedenis is daarbij geen doel op zich, maar een middel om bij te dragen aan maatschappelijke cohesie.

Wat we bieden

  • een eenmalige beurs van maximaal 5500 euro bruto;
  • de tijd om ongestoord onderzoek te doen en een netwerk op te bouwen;
  • ondersteuning bij toegang tot en gebruik van onze collecties;
  • gebruikmaking van faciliteiten als ‘scannen op verzoek’ en ‘data op verzoek’;
  • intensieve begeleiding in de fase van onderzoek (waaronder geregeld overleg over de voortgang) en presentatie/publicatie.

Vragen?

E-mail fellowships@bhic.nl of bel 073-6818500 (contactpersoon: Thijs de Leeuw).

Aanmelden

Interesse? Meld je aan voor een fellowship!

Podcast over onze fellowships

Natuurlijk weet jij heel wat van de Nederlandse geschiedenis. Maar is dat wel het héle verhaal? Wordt onze geschiedenis niet te vaak vanuit een Hollands perspectief verteld? Of komen bepaalde mensen en groepen er niet te vaak bekaaid vanaf in onze geschiedenisboeken? Kortom: welke verhalen worden nog niet verteld?

In deze podcast praat Marilou (BHIC) met onze voormalige fellow Felix Bosch. En met haar collega’s Thijs en Christian. Over wat dat precies inhoudt, dat fellowship, hoe je fellow wordt maar vooral hoe ongelooflijk tof het is om dat te zijn!