skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Halifax op Willemsveen

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 24 oktober 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Om 01.26 uur op 14 juli 1943 stortte bij Willemsveen, op zo’n 500 meter van de Eeuwelse loop langs de weg Meijel-Asten (tussen de Peelweg en de Kluutweg) een Halifax II van het (Canadese) 405 Squadron neer. De bommenwerper nam deel aan een raid op Aken en werd neergeschoten door een Duitse nachtjager, gevlogen door Hptm Frank van 1/NJG 1.

Twee man wisten zich te redden: piloot S/Ldr D.L. Wolfe en boordschutter Douglas Clarke. Volgens het rapport van veldwachter Van de Griend werd in de omgeving van het vliegtuigwrak een vijftal lijken gevonden van de bemanning, terwijl op een perceel rogge nog een piloot werd gevonden die zéér zwaar gewond bleek te zijn. De gesneuvelde bemanningsleden waren F/L R.G. Morrisson; P/O E.M. Witt; F/O G.G. McGladrey; P/O Th.N. Emerson en Sgt D.G. Bebensee.

De zwaargewonde was Douglas Clarke. Hij was gesprongen toen het vliegtuig nog maar op 200 meter hoogte was. Daardoor had hij een veel te hoge landingssnelheid en kwam dus zeer onzacht in aanraking met de grond. In Gevels zonder vlag, p. 235-236, komt Driek van de Broek aan het woord die een van de drie mannen was die zich over Clarke ontfermden.

“We waren die dag al vroeg op, zo tegen het licht worden, rond de klok van vijf uur. Vanuit haar raam zag onze dochter Riet een parachute liggen bovenop het roggeveld, een honderdtal meters van ons huis. Toen we eropaf gingen met enkele zonen hoorden we ook het geluid van een fluitje. In het koren troffen we een zwaargewonde militair aan, zijn parachute nog om. (…) Na hem zijn parachute voorzichtig afgedaan te hebben, bleek hij helemaal niet te vervoeren. Meteen pakte ik mijn fiets en reed als een razende naar Asten. Daar waarschuwde ik burgemeester Wijnen en dokter Jansen. Tegelijk met de dokter arriveerde ik weer in Willemsveen.”

De arts concludeerde dat de man zo zwaargewond was dat hij naar een ziekenhuis moest en dat kon alleen via de Duitsers, die inmiddels ook in de buurt waren. Clarke werd via Venlo naar een lazaret in Müllhausen vervoerd en na zijn herstel in een krijgsgevangenenkamp geïnterneerd. Hij bleef krijgsgevangene tot aan de bevrijding.

De piloot van het toestel, D.L. Wolfe, werd op 14 juli in Meijel aangehouden, zoals het veldwachtersrapport van 15 juli nog vermeldt. Ook hij belandde in krijgsgevangenschap. Douglas Clarke keerde in 1980 nog terug naar Nederland, op zoek naar zijn redder van toen, die hij na een speurtocht door Paul Baas en Jan van Laar in 1984 ook daadwerkelijk vond. Net op tijd om de diamanten bruiloft van het echtpaar Van den Broek in 1985 mee te kunnen vieren.

Reacties (10)

Jan van den Broek zei op 22 januari 2015 om 14:12
Oorlog is sowieso rampzalig als je daardoor veel ellende moet meemaken en verwerken! Een oom "Driek van den Broek" heeft zich ontfermd over de drie mensen en is even aan het woord geweest met deze trieste gebeurtenis. Mijn oudste broer "Cor" is een oorlogsslachtoffer geworden doordat hij een stukje van een granaat in zijn hoofd heeft gekregen. De woning van mijn ouders is geheel afgebrand als gevolg van deze oorlog in 1945. Ook mijn tweelingbroer is in 1945 overleden toen hij 1 jaar was! Vreselijke herinneringen die mijn ouders en hun gezin aan deze oorlog over gehouden hebben. Mijn moeder was tijdens de oorlog in verwachting van een tweeling waar ik er nog één van ben!!! Je kunt dat niet onder woorden brengen wat dat voor mij betekend heeft en nog. Wat had ik veel kunnen delen met mijn tweelingbroer. Helaas het is niet anders. Het heeft zo moeten zijn! Vriendelijke groet van Jan.
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 12 februari 2015 om 14:33
Jan, je hebt helemaal gelijk dat de oorlog een hoop ellende heeft veroorzaakt, met gevolgen die vaak ook nog eens heel lang nawerken, zoals je zelf al constateert. Dank je wel voor je reactie, want dit zijn de dingen die ons na zoveel jaren nog doen realiseren dat dit niet zomaar spannende verhalen zijn, maar werkelijke gebeurtenissen waar een hoop mensen onder te lijden hebben gehad. Vriendelijke groet,
Gerard zei op 22 juni 2015 om 15:06
Hoi, Rien,
Het was, F.O. D.J.Smith RNZAF (Nieuw zeeland) Die op 14 juli in Meijel
Krijgsgevangen werd.
De squadronleader D. L. Wolfe vloog ook mee, dus 8 inzittenden, waarvan
Alleen Clark en Smith overleefden.
Groet, Gerard.
Graham Witt zei op 31 oktober 2016 om 11:31
Hi,im the grandson of E M Witt i've bin courios all my life about details about him. My father never said mutch if anything. Thankyou now to find someone to read it for me.
G. Jeuken zei op 31 oktober 2016 om 11:57
Hello, Graham Witt,
I know more details, about the crash, mail to..
gpjeuken@gmail.com
Gerard Jeuken. zei op 8 augustus 2019 om 09:13
Hoi, iedereen, Ik heb kontakt met kleinzoon Graham Witt.
Heb hem verteld wat ik al wist over de crash.
Op aanwijzing van Bas Koster uit Rotterdam weet ik nu de precieze plaats
Van het vliegtuig. Als kind struinde hij daar rond in die tijd.
Samen met Martien Van Bussel en metaaldetector, na lang zoeken vonden we eindelijk enkele weken geleden, een bronzen onderdeel van , Merlin motor met Halifax nummer. Groet, Gerard.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 9 augustus 2019 om 13:35
Wat mooi Gerard, dat deze speurtocht dit resultaat heeft. Heb je misschien ook een foto van wat jullie gevonden hebben? Dan plaats ik dat graag bij jouw reactie.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 augustus 2019 om 18:54
Inmiddels hebben we foto's van Gerard Jeuken en Martien van Bussel ontvangen, van het bronzen Halifax onderdeel, wat is gevonden op de crashplaats in de peel, einde Peelweg, Asten / Willemsveen. Maar ook van de beide heren in actie. Bedankt!





MartienvanBussel zei op 22 augustus 2019 om 14:33
We zijn zo trots als een pauw , na 75 het 1e stukje van dit toestel.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 augustus 2019 om 12:37
Dat kan ik me heel goed voorstellen Martien, de foto's spreken voor zich !

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen