skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Hoe De Bergen er kwamen

Het is de Moassense Berg die zijn naam gegeven heeft aan het recreatiecentrum De Bergen. Maar het is de niet aflatende energie van de mensen van het W.A.C. geweest, die ervoor gezorgd heeft dat De Bergen naam heeft gemaakt.

Wanroij, De BergenHet begon allemaal in 1956 met de aanleg van een ijsbaan. In de zomer van datzelfde jaar werd er een vijver van 135 meter lang en enkele tientallen meters breed gegraven.

De pas opgerichte stichting W.A.C. begon zich in 1960 bezig te houden met de recreatie in de openlucht, in het bijzonder voor de Wanroijse jeugd.

De aanwezigheid van een plas water van ruim 1 hectare midden in de Wanroijse bossen bracht mogelijkheden met zich mee. Wanroij, de Bergen zwembadIn de wintermaanden werd de plas al gebruikt als schaatsvijver en in de zomermaanden waagde een enkele durfal het een duik te nemen in het toen nog kristalheldere water. Dat waren inderdaad durvers, niet zozeer vanwege het koude water, maar meer vanwege de heersende, streng katholieke moraal. Baden in het openbaar werd nog als zeer lichtzinnig beschouwd.

Maar de tijden waren aan het veranderen. Er kwam een commissie om de recreatie in het eigen dorp te stimuleren. Er werden enkele speelwerktuigen geplaatst en een klein gedeelte van de plas werd bestemd tot zwembad voor de jeugd. In dat eerste jaar 1960 bezochten al 3.500 mensen het zwembad.

Om het de bezoekers van het recreatieterrein nog aantrekkelijker te maken was het gemeentebestuur van Wanroij inmiddels begonnen met de aanleg van een geheel nieuwe roeivijver met wandelpaden en zitjes rondom de vijver. De officiële opening van het recreatieterrein volgde in 1961.

Wanroij, buitengewone raadsvergadering in 1961 (foto: www.wac.nu)Met een ludieke openingsact  - een buitengewone raadsvergadering in roeibootjes midden op de vijver. Op die manier besloot de gemeenteraad op 17 juni 1961 om de zwem- en roeivijver annex wandelpaden met een gezamenlijke grootte van 10 hectare ter exploitatie over te dragen aan de stichting W.A.C., tegen betaling van een jaarlijkse vergoeding van 1.000 gulden.

Wat begon met een plas en een speeltuintje groeide in de loop der jaren uit tot een enorm recreatiecomplex, met een camping, een manege, een sportcomplex, een restaurant, een evenementenhal en een zwembad.

Wanroij, De BergenDe Bergen is dan allang wijd en zijd bekend, tot ver buiten Wanroij. Trok het recreatieoord in 1964 al 68.000 bezoekers, begin jaren ’80 kwamen er jaarlijks al ruim een half miljoen. Inmiddels is het natuurzwembad zes hectare groot en zijn er nieuwe voorzieningen bijgekomen, zoals een bed&breakfast en een kunstgalerie.

Reacties (18)

Cécile Seuwen zei op 21 juli 2014 om 23:18
Op dit moment ben ik als dochter van Jet en Erich Seuwen-Van den Kroonenberg bezig met de voorbereidingen voor tentoonstelling 'Oude Verdwenen Bedrijven in Wanroij'. Mijn (groot)ouders hadden een winkel in rookartikelen annex bazaar. Ik ben bijzonder verrast deze fotokaart terug te zien. De foto's van de kaart 'Groeten uit Wanroij' die hierboven als illustratie staat opgenomen zijn gemaakt door mijn vader Erich Seuwen. Hij was getrouwd met Jet Seuwen-Van den Kroonenberg die de winkel van haar vader Thij van den Kroonenberg alias 'De Köster' had overgenomen en verder uitgebreid. Begin jaren zestig kwam het toerisme in Wanroij op gang en groeide ook de vraag naar ansichtkaarten. In dat kader hebben mijn ouders jarenlang zaken gedaan met de firma Jospé uit Arnhem. Meestal leverde mijn vader de foto's aan en verwerkte de firma Jospé die foto's tot ansichtkaarten. Met de klok mee zien we rechtsboven de roeivijver, het hertenkamp, de midgetgolfbaan, de grote glijbaan waar mijn zusje Monique en ikzelf juist naar beneden komen, in het midden het zwemwater. We hebben echt duizenden van deze kaarten verkocht. Bijzonder hoe een beeld zoveel herinneringen kan oproepen.
Cécile Seuwen
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 22 juli 2014 om 12:02
Wij stellen uw uitgebreide reactie bijzonder op prijs!

Graag wil ik er u op attent maken dat u via de zoekfunctie Handelsregister http://www.bhic.nl/handelsregister nog bedrijven in Wanroij kunt zoeken. Vul in het zoekscherm gewoon Wanroij in.
Julia van Lievenoogen zei op 18 juli 2016 om 16:05
Dat was nog eens wat . Op een mooie dag in de vakantie gingen we met heel het gezin een dagje naar de Witte bergen . Toen was er nog geen weekje vakantie, koeien en varkens gingen voor .
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 19 juli 2016 om 09:30
Beste Julia, maar die ene dag per jaar zit in ons geheugen gegrift. Dat was echt een hoogtepunt in het jaar!
Henk de Wit zei op 19 juli 2016 om 14:03
In die jaren woonde ik in Sint Hubert, vlak bij dit recreatiegebied. Als gezin hadden wij een gezins-jaarkaart, dus het hele seizoen vrij entree. En niet legitimeren, de mededeling aan de kassa "wij hebben een kaart" was voldoende om ongestoord het terrein te kunnen betreden. Een ongekende luxe om zo vaak je maar wilde naar de speeltuin te gaan! Helemaal zeker weet ik het niet meer, maar ik meen voor een prijs van 35 gulden!
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 19 juli 2016 om 16:39
Dat zijn hele mooie jeugdherinneringen. De 35 gulden van 1961 zouden nu 100 euro zijn.
Julia van Lievenoogen zei op 19 juli 2016 om 17:03
Wat ook lekker was, kleed op de grond broodjes en drinken mee en je had heel de dag plezier .
julia zei op 24 oktober 2017 om 12:29
ook wij hebben hier heel veel tijd doorgebracht .....in de speeltuin en zwembad ..we hebben er zelfs zwemles gehad...later gingen we met onze eigen kinderen...nu hebben we er een caravan voor onze kinderen en kleinkinderen...het blijft leuk
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 oktober 2017 om 15:33
Ah, bijzonder om te horen, Julia, hoe verschillende generaties daar een band mee blijven houden. Heb je wellicht ook (oude) foto's van die plek die we hier mogen delen?
julia zei op 24 oktober 2017 om 18:08
Ik zelf niet maar ik ga eens informeren bij mn broers en zussen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 oktober 2017 om 08:45
Ah, alvast veel dank voor de moeite, Julia. We wachten af ;)
Marnic Blaauw zei op 21 mei 2019 om 21:26
Ik denk in 1964 of 1965 dat ik met mijn ouders, broers en zus voor de eerst ging kamperen in Wanroij. Destijds een hele onderneming. Met een grote caravan, voortgetrokken door een Amerikaanse "slee" van de familie Goossens uit Deurne. Met 5 kinderen op de achterbank al een attractie op zich. De camping bestond toen nog uit 1 groot veld. Later kwam daar nog het zogenaamd "modderpaadje" bij. Dat was een veld wat steevast onderwater liep bij een flinke regenbui. Het effect laat zich natuurlijk raden. Ik kan mij nog de (blauwe) roeiboten herinneren. Je moest altijd een kaartje kopen bij "Pietje Boot". Ik denk destijds ongeveer 18 jaar jongen en bijzonder populair bij de vrouwelijke tieners. Het dan ook altijd een drukte van belang waar de kaartjes voor de roeiboten gekocht moesten worden. In het restaurant bij de roeivijver stond een jukebox waar je voor een dubbeltje de hits uit die tijd kon beluisteren. Waarschijnlijk is daar mijn interesse voor muziek uit de jaren 60 ontstaan, Tot op de dag van vandaag moet ik aan "Wanroij"denken als ik sommige nummers weer voorbij hoor komen. Tot 1971 zijn we daar elk jaar gaan kamperen. De Bergen werd groter en groter maar ook commerciëler. Voor mijn ouders toen het moment om de vakantie's elders te gaan vieren. Ik bewaar warme herinneringen aan "De Bergen. Mijn eerste vakantieliefde, Samen met mn vader en broers de vlieger(s) oplaten, De vaste 'buren" die elk jaar op het zelfde tijdstip als wij neerstreken op de camping. Kortom een mooie jeugdherinnering.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 mei 2019 om 09:51
Hallo Marnic, prachtig zoals je deze jeugdherinnering optekent! Je neemt ons echt terug naar die jaren zestig, alsof we zelf meelopen op de camping!

Dat maakt ons wel nieuwsgierig: welk lied kom als eerste in je op als je aan deze tijd terugdenkt? En natuurlijk... heb je misschien foto's die je hier met ons zou willen delen?

Alvast dank, hoor!
Henriette Nissen zei op 20 augustus 2020 om 15:12
Ik zit dit allemaal te.lezen, terwijl ik als campinggast aan het recreatiemeer op De Bergen zit. We vroegen ons af hoe groot de plas is en ik kwam hier op jullie site terecht. Ook wij zijn ruim 20 jaar trouwe gasten hier, met onze kinderen heel veel goeie herinneringen gemaakt en ook zij komen hier als volgende generatie alweer kamperen.
Deze plek heeft voor ons allemaal een speciale plek in ons hart !! Voelt als thuiskomen . Groetjes Jet
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 augustus 2020 om 09:15
Wat leuk om te horen, Jet. Is er veel veranderd in die twintig jaar? (en weet je nu al hoe groot de plas is?)
Annie zei op 12 september 2020 om 17:57
Voor Marilou Nilissen.Pietje Boot is mijn oudste broer.En ik als kleine zus zag inderdaad veel meisjes op de kist zitten waar mijn broer naast stond.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 september 2020 om 12:22
Hallo Annie, wat leuk dat je hier reageert! Heeft je broer dit werk lang gedaan? Heb je misschien nog foto's uit die tijd? We plaatsen ze hier graag bij (als je ze stuurt naar info@bhic.nl)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen