skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

Filter: Erfdelingx
beacon
10.392  notaris-, schepen- en andere akten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
243 Jenneke Goijaarts Koolen en Jenneke Peters Koolen zijn erfgenamen van tante van vaderskant wijlen Anneke Jansen Koolen, die eerst weduwe was van Jan Peters Brocken en laatst van Jan Jansen Deckers. Jenneke Goijaarts Koolen is getrouwd met Jan Jansen van de Pas en woont in Haaren. Jenneke Peters Koolen was tweemaal getrouwd. Haar eerste echtgenoot was Aart Cornelis de Croon. De kinderen uit dit eerste huwelijk Adriana en Hendrijna zijn nog minderjarig en hebben als hun aangestelde voogden Anthonij Cornelis de Croon, wonend te Haaren en Jan Willem Bouwens, wonend te Helvoirt. Haar tweede echtgenoot was wijlen Anthonij Adriaansen van IJrsel. De kinderen uit tweede huwelijk zijn Adriaantje en Willem. De erfdeling betreft nalatenschap van hun grootvader en overgrootvader Jan Wouters Coolen. Aan Jan Jansen van de Pas zijn volgende onroerende goederen ten deel gevallen: perceel houtbos genaamd het Busken te Udenhout in de Biezenmortel in het Hoolbroeck, belend douairière van prins Johan Willem Friso van Orange en Nassauw, Adriaans Willems van IJrsel, kinderen Lucas van Son en Johannes Basten – verkrijger van dit erfdeel zal aan de verkrijger van ander erfdeel 15 eikenbomen moeten laten die binnen 15 maanden gerooid moeten zijn; vierde deel van scharhout beplant met eikenbomen te Udenhout en belend kinderen Adriaan Claessen Verhoeven, kinderen van Peter de With, kinderen Gijsbert Jordens en weduwe Adriaan Aarts van Laarhoven; zuidwaartse helft van akkerland te Haaren aan de Doorestraat in de Willighacker belend armentafel van Haaren, kinderen Frans Vermeer en Jan Heijnsbergen. De verkrijger van dit erfdeel is gehouden in 1735 lening van 100 gulden met daarbij de achterstallige rentebetaling af te lossen ten behoeve van parochiekerk te Oisterwijk. Aan Jenneke Peters Koolen is zowel deel van kinderen uit haar eerste huwelijk als deel voor kinderen uit haar eerste huwelijk ten deel gevallen met instemming van hun voogden.
Vervolg:
Het betreft volgende onroerende goederen: houtbos te Udenhout bij de Santkant aan de Leij beplant met eikenbomen en belend Adriaan Jans Priems, kinderen Peter de With en Adriaan Hendrick Hamers; vierde deel van scharhout beplant met eikenbomen te Udenhout belend kinderen Adriaan Claessen Verhoeven, kinderen Peter de With, weduwe Adriaan Aarts van Laarhooven en kinderen Gijsbert Jordens; noordwaartse helft van akkerland te Haaren aan de Doorestraat in de Willighacker belend Adriaan Gerrits van de Pas, Jan Jansen van de Pas en Jan Heijnsbergen; 15 eikenbomen op houtbos genaamd Busken te Udenhout in het Hoolbroeck, het welk perceel de tegendeler behoort. De verkrijger van dit erfdeel is gehouden in het jaar 1735 lening van 100 gulden met daarbij achterstallige rentebetaling af te lossen ten behoeve van armentafel van Oisterwijk.
Persoon in schepenakte:
Jan Jansen van de Pas  
Aart Cornelis de Croon  
Anthonij Cornelis de Croon  
Willem Friso van Orange  
Adriaan Aarts van Laarhoven  
Adriaan Aarts van Laarhooven  
Adriaan Gerrits van de Pas  
Jenneke Koolen  
Jenneke Peters Koolen  
Anneke Jansen Koolen  
Jan Peters Brocken  
Jan Jansen Deckers  
Jan Willem Bouwens  
Jan Wouters Coolen  
Adriaan Claessen Verhoeven  
Adriaan Jans Priems  
Adriaan Hendrick Hamers  
Lucas van Son  
Peter de With  
Johannes Basten  
Gijsbert Jordens  
Frans Vermeer  
Jan Heijnsbergen  
Datering:
20-02-1734
Pagina:
0539-0544
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Helvoirt
Toegangsnummer:
5119
Inventarisnummer:
21
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
238 Deze deling betreft nalatenschap van Willem Adriaan de Cort en zijn vrouw Jenneke Cornelis Stoeldraijers, die in Helvoirt hebben gewoond en wel onder hun twee kinderen Josina en Cornelia. Josina is getrouwd met Andries Aarts Vermeer en Cornelia met Adriaan Wouters Brocken. Al het onroerend goed dat aan Josina ten deel is gevallen is gelegen te Helvoirt en betreft: huis, schuur met aangelegen akkerland aan de Aghterstraat en daarbij levenslang gebruik van bogaard aan noordkant van perceel met belenders de abdij van St. Geertruijd tot Loven, Harmen Laurens Wittelocx en Peter Petersen Verhulst; akkerland in de Jorisacker belend Peter Petersen Verhulst, erfgenamen Jan Hendrick Smolders en Aart Laurens Smolders; akkerland aan de Aghterstraat belend Anthonij Hendrick Smolders, kinderen Theodorus Schenck en kinderen Jan Schenck; akkerland belend Adriaan Wouters Brocken, erfgenamen Hendrick Petersen van de Ven en Peter Petersen Verhulst; akkerland aan de Moolenstraat belend Adriaan Jansen Timmermans, Harmen Laurens Wittelocx en kinderen Jacobus Gerritsen van de Graaff; akkerland in de Beelenacker aan de Raam belend Haske weduwe Hendrick Petersen de Vosch en Laurentius van Noort tot Turnhout; akkerland belend Lambert Michielsen Peijnenborgh, Laurentius van Noort en Jan Gijsbert Heesters; weiland aan de Aghterstraat belend notaris Hendrick de Bije, kinderen Adriaan Bernage de Meliskercken tot Tilborg en Cornelis Laurens Vosch; weiland op de Laarse Ackeren belend Adriaan Wouters Brocken, kinderen Hendrick Petersen van Abeelen, Willem Corstiaensen Brocken en mannengasthuis van Adam van Mierden; helft van weiland aan de Geesel belend Adriaan Wouters Brocken, kinderen Peter Willems Peijnenborgh, Maria Cornelis Stoeldraijers en weduwe Hendrick Aarts van Laarhooven. Het onroerend goed dat aan Cornelia ten deel is ligt geheel in Helvoirt behoudens hooiland of broek te Udenhout in de Brant belend armentafel van Udenhout en kinderen Peter Jansen van Aalst.
Vervolg:
Het onroerend goed te Helvoirt betreft: huis, schuur en bakhuis met aangelegen hof en bogaard aan de Aghterstraat en genaamd de Huijsacker – waarbij schuur staat op de grond van haar zwager, Aarts Andries Vermeer – belend weduwe Petrus Bosch, weduwe Cornelis Jansen Smolders en Andries Aerts Vermeer; weiland het Beemdeken belend Lambert Lambertsen Verheijden, Willem Aarts Smolders en Anthonij Aarts Vuchts; weiland de Reijt in het Gessels broek aan de Laarse Ackeren belend Andries Aarts Vermeer, Laurens Beijnen, Willem Corstiaensen Brocken en mannengasthuis van Adam van Mierden; helft van weiland aan de Geesel belend Johan Steven van Dompzelaar, Andries Aarts Vermeer, Maria Cornelia Stoeldraijers en kinderen Peter Willems Peijnenborgh; akkerland de Beelenacker aan de Raam belend Michiel Huijberts van de Sande en Adriaan Jansen Timmermans; vijfde deel van moergrond de Baanen in het Moolenbroeck belend Augustiaans Nijkerck, kinderen Adriaan Harmensen van IJrsel en erfgenamen Joost Simon Jansen; moergrond belend Gijsbert van Engelen, weduwe Jacob Cornelis Peijnenborgh en kinderen Cornelis Petersen de Weert; vierde deel van moergrond in het Kerckenbroeck belend erfgenamen Jacobus Minten en weduwe David Bijsterveld; derde deel van moergrond in het Moolenbroeck belend kinderen Theodorus Schenck, kinderen Jan Schenck, Harmen Laurens Wittelocx en kinderen Wouter Cornelis Brock. Er blijft nog onverdeeld: recht om te weiden op de Escher heide; hooiland te Helvoirt achter het kasteel in het Grootbroeck belend Hendrick Martensen van Hal, Johan Steven van Dompzelaar, Hendrick Bernard Martini en Maria van Diessen; huis, schuur en schob met aangelegen akker te Helvoirt aan de Geesel belend Willem Corstiaensen Brocken, kinderen Cornelis Peters Stoeldraijers en Jan Gijsbert Heesters; weiland te Helvoirt belend Adriaan Jansen Berghmans, Gerrit Anthonissen van de Graaff en kinderen Willem Peters van Broeckhoven.
Persoon in schepenakte:
Willem Adriaan de Cort  
Hendrick Petersen van de Ven  
Jacobus Gerritsen van de Graaff  
Hendrick Petersen de Vosch  
Adriaan de Meliskercken  
Hendrick Petersen van Abeelen  
Hendrick Aarts van Laarhooven  
Peter Jansen van Aalst  
Johan Steven van Dompzelaar  
Michiel Huijberts van de Sande  
Cornelis Petersen de Weert  
Hendrick van Hal  
Gerrit Anthonissen van de Graaff  
Willem Peters van Broeckhoven  
Jenneke Cornelis Stoeldraijers  
Andries Aarts Vermeer  
Adriaan Wouters Brocken  
Harmen Laurens Wittelocx  
Peter Petersen Verhulst  
Jan Hendrick Smolders  
Aart Laurens Smolders  
Anthonij Hendrick Smolders  
Adriaan Jansen Timmermans  
Lambert Michielsen Peijnenborgh  
Jan Gijsbert Heesters  
Cornelis Laurens Vosch  
Willem Corstiaensen Brocken  
Peter Willems Peijnenborgh  
Maria Cornelis Stoeldraijers  
Aarts Andries Vermeer  
Cornelis Jansen Smolders  
Andries Aerts Vermeer  
Lambert Lambertsen Verheijden  
Willem Aarts Smolders  
Anthonij Aarts Vuchts  
Maria Cornelia Stoeldraijers  
Joost Simon Jansen  
Jacob Cornelis Peijnenborgh  
Wouter Cornelis Brock  
Hendrick Bernard Martini  
Cornelis Peters Stoeldraijers  
Adriaan Jansen Berghmans  
Laurentius van Noort  
Hendrick de Bije  
Adam van Mierden  
Gijsbert van Engelen  
Maria van Diessen  
Theodorus Schenck  
Jan Schenck  
Petrus Bosch  
Laurens Beijnen  
Jacobus Minten  
David Bijsterveld  
Datering:
17-12-1733
Pagina:
0524-0532
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Helvoirt
Toegangsnummer:
5119
Inventarisnummer:
21
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
236 Op 10-6-1732 liet Anthonij Jansen van Abeelen, rooms priester te Goirle testament opmaken bij notaris Cloostermans te Tilburg. Hij benoemde tot zijn erfgenamen: (1) Anna Maria, dochter van wijlen zijn broer Wouter Jansen van Abeelen weduwe Jan Laurens Verhoeven en wonend te ’s-Hertogenbosch; (2 )Johanna Cornelis van Abeelen weduwe Cornelis Moonen, thans echtgenote van Jan Lambert Moonen wonend te Diessen; (3) zijn broer Cornelis Jansen van Abeelen. Er is geschil gerezen over verdeling van erfenis. Om dat geschil te beslechten is volgende erfdeling overeengekomen. Cornelis Jansen van Abeelen krijgt in volle eigendom: akkerland genaamd de Straatacker te Helvoirt aan de Raam belend aan Martinus Willems van Abeelen; akkerland te Helvoirt aan de Raam belend Jan Gerrits Peijnenborgh; akkerland te Helvoirt belend Maria weduwe Peter van de Voort en Jan Gerrits Peijnenborgh – met alle gewassen en bomen op de drie genoemde percelen; ook nog moergrond te Helvoirt in het Moolenbroeck belend Cornelis Martensen van de Voort, kinderen Jan Emberts de Groot, erfgenamen Jacob van de Voort en Groot Gasthuis te ’s-Hertogenbosch; helft van moergrond te Helvoirt bij de Reuvert belend Jan Jansen van den Bosch, weduwe Cornelis Jansen Smolders en weduwe Adrianus Hyancinthus van den Berghe. Na ondertekening van deze akte zal Cornelis Jansen van Abeelen zijn twee nichten Anna Maria en Johanna bedrag van 214 gulden eens doen toekomen. Anna Maria Wouters van Abeelen en Johanna Cornelis van Abeelen krijgen in volle eigendom alle overige onroerende goederen die Anthonij Jansen van Abeelen heeft nagelaten behoudens goederen die reeds tussen erfgenamen zijn verdeeld. Zij zijn eraan gehouden alle nog openstaande leningen en andere schulden van hun priesteroom af te lossen en kosten van zijn begrafenis te betalen.
Vervolg:
Ook is Cornelis Wouters van Abeelen ontlast van betalen van bedrag van 200 gulden die overleden priester bij legaat heeft geschonken aan Johanna Maria, dochter van wijlen Adriaan Wouters van Abeelen. Dit bedrag zal door Anna Maria aan Johanna Maria ter hand worden gesteld.
Persoon in schepenakte:
Anthonij Jansen van Abeelen  
Wouter Jansen van Abeelen  
Johanna Cornelis van Abeelen  
Cornelis Jansen van Abeelen  
Martinus Willems van Abeelen  
Cornelis van de Voort  
Jan Emberts de Groot  
Jan Jansen van den Bosch  
Adrianus van den Berghe  
Maria Wouters van Abeelen  
Cornelis Wouters van Abeelen  
Adriaan Wouters van Abeelen  
Jan Laurens Verhoeven  
Jan Lambert Moonen  
Jan Gerrits Peijnenborgh  
Cornelis Jansen Smolders  
Peter van de Voort  
Jacob van de Voort  
Anna Maria  
Cornelis Moonen  
Groot Gasthuis  
Johanna Maria  
Datering:
13-10-1733
Pagina:
0519-0522
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Helvoirt
Toegangsnummer:
5119
Inventarisnummer:
21
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
224 Deze erfdeling betreft nalatenschap van Adriaan Cornelis Timmermans en zijn vrouw Jenneke Anthonis Theurlincx, beiden overleden te Helvoirt. Zij hadden twee kinderen Anthonij en Maria Adriaans Timmermans. Maria is overleden. Ze was getrouwd met Peter Willems Peijnenborgh en had twee dochters Willemijna en Cornelia. Peter Willems Peijnenborgh, hun vader en Lambert Michielsen Peijnenborgh zijn als voogd over hen aangesteld. Aan de twee onmondige kleindochters Willemijna en Cornelia zijn volgende roerende goederen ten deel gevallen: hoogkar, erdkar, ploeg, bakkerstrog, drie korenbekken, gareel, zadel, toom, drie tonnen, twee kisten, schop twee bedden en twee kussens, twee dekens, vijf stoelen, ijzeren ketel, koperen ketel, koperen bedpan, zeven tinnen schotels, zes tinnen lepels, tafel, melkkan, aks en bijl, stapel hout bij de schob, zeef, pot met ijzeren deksel, twee rieken, twee gaffels, zicht, spade, twee zeisen, waskuip. Aan hen is volgend onroerend goed ten deel gevallen: weiland te Helvoirt aan de Geesel belend Jan Peter Berckelmans, kinderen Willem Adriaansen de Cort en Johan Steven van Dompzelaar; akkerland Udenhout aan de Mortelse steeg belend weduwe Cornelis Wijnands van Abeelen, Adriaan Willems Verhoeven en het Groot Gasthuis van ’s-Hertogenbosch; akkerland te Udenhout belend Aart Emberts Vermelis, Cornelis de Cort en weduwe Marten van Kessel. De verkrijgers van dit erfdeel betalen aan tegendeler Anthonij Adriaans Timmermans bedrag van 40 gulden. Aan zoon Anthonij Adriaans Timmermans zijn volgende roerende goederen ten deel gevallen: hoogkar, erdkar, emmer, paardenkrib, 5 koebakken, 2 garelen, halster, licht, turfschop, kast, 2 bedden, 2 kussens, 4 stoelen, zoutdoos, 2 zeven, koperen ketel, 2 dekens, platte wagen met 4 wielen, 5 tinnen schotels, 8 tinnen lepels, 2 rieken, 2 schoppen en 3 zeisen.
Vervolg:
Aan Anthonij is volgend onroerend goed ten deel gevallen: akkerland te Helvoirt op de Distelbergh belend Gijsbert Paulus van de Kleijbergh en Jan Gommerts Peijnenborgh; broek en houtbos te Helvoirt aan de Geesel belend Dirck Sopers, weduwe Hendrick Aarts van Laarhooven, het mannengasthuis van Adam van Mierden en Johan Steven van Dompzelaar; weiland te Udenhout belend Groot Gasthuis van ’s-Hertogenbosch, weduwe Laurens Schapendonck, Joost van IJrsel en St. Annagasthuis te ’s-Hertogenbosch. Het eerstgenoemde perceel is belast met pacht van 2 vaten rogge aan Willem van Eijl wonend te ’s-Hertogenbosch te voldoen.
Persoon in schepenakte:
Willem Adriaansen de Cort  
Johan Steven van Dompzelaar  
Cornelis van Abeelen  
Gijsbert Paulus van de Kleijbergh  
Hendrick Aarts van Laarhooven  
Adriaan Cornelis Timmermans  
Jenneke Anthonis Theurlincx  
Maria Adriaans Timmermans  
Peter Willems Peijnenborgh  
Lambert Michielsen Peijnenborgh  
Jan Peter Berckelmans  
Adriaan Willems Verhoeven  
Aart Emberts Vermelis  
Anthonij Adriaans Timmermans  
Jan Peijnenborgh  
Cornelis de Cort  
Marten van Kessel  
Adam van Mierden  
Willem van Eijl  
Dirck Sopers  
Laurens Schapendonck  
Datering:
01-05-1733
Pagina:
0503-0508
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Helvoirt
Toegangsnummer:
5119
Inventarisnummer:
21
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen: