skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Keent: klein, maar fijn

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 7 juni 2009
bijgewerkt op 30 april 2014
Het gehucht Keent heeft altijd in Gelderland gelegen. Het maakte, samen met Balgoij, deel uit van de gemeente Overasselt. Doordat de bocht van de Maas waarin Keent ligt, afgesneden werd, raakte het dorp los van Balgoij. Het kwam aan de andere kant van de Maas te liggen. Het dorpje werd de kleinste kern van de gemeente Ravenstein, met rond de 70 inwoners. Dat gebeurde officieel op 23 juli 1957.

De verlegging van de Maas had weliswaar al in 1938 plaats gevonden, maar voordat deze feitelijke situatie ook in een wet was vastgelegd (dat moet bij gemeentelijke herindelingen), moesten er dus nog twintig jaar voorbijgaan. Inmiddels is Keent onderdeel van de gemeente Oss.

De naam Keent houdt verband met het Germaanse woord ‘kene’ of ‘kine’ dat spleet, barst, smal water, kreek betekent. De eind-t kom je vaak in plaatsnamen tegen, omdat dat elementje “plaats” betekent.

De Maasdijk van KeentKeent kende zeker vanaf 1421 een eigen Antoniuskapel. Die werd echter al in 1609 aan de eredienst onttrokken. Rond 1850 schreef het Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa daarover: “De R.K. Kapel, aan den H. Antonius Abt toegewijd, is een vervallen gebouw, waarin geen dienst gedaan wordt.” Begin 20e eeuw is hij afgebroken. Het enige dat nog aan deze kapel herinnert is de straatnaam Kapelstraat.

Een andere herinnering is het gedenkteken ter nagedachtenis aan het vliegveld dat in 1927 werd aangelegd voor vliegdemonstraties, en dat een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de bevrijding in 1944.

Overstromingen

Monument voor het vliegveldHet dorp Keent kreeg landelijke bekendheid doordat het regelmatig geïsoleerd raakte als gevolg van het vollopen van de afgesloten Maasarm in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Het waren vooral de media, het NOS-journaal voorop, die zich daar erg druk over maakten. De Keentenaren zelf bleven er rustig onder (“de Maas geeft en neemt”).

Nu had Keent dan ook al eeuwenlang ervaring met overstromingen. Vooral in de 18e eeuw (onder andere in 1740 en 1799) richtte het Maaswater met enige regelmaat grote schade aan. Vee verdronk en huizen stortten in. De nu nog aanwezige vennen zijn blijvende herinneringen aan deze dijkdoorbraken. Wat ooit schade was, verfraait nu als natuurschoon het uitzicht.

Kermis

Kaart van de MaaskanalisatieDe Maaskanalisatie was bedoeld om een einde te maken aan het overstromingsgevaar, maar had ook sociale neveneffecten. Zo was de kermis van Keent, die op de zondag na St. Victor begon (het feest van de heilige Victor is op 10 oktober), en dus laat in het seizoen viel, een geliefde uitgaansgelegenheid voor de hele omgeving. Het was er vanouds druk, met danstenten ondanks het verzet van de pastoors. Dat levendige feest bloedde dood, nadat Keent aan de andere kant van de Maas was komen te liggen.

De krant kopte dan ook: "klap voor uitgaansleven in regio Balgoij-Overasselt".

Reacties (5)

Rikie Peters zei op 28 oktober 2008 om 21:08
keent was met Balgoy lang een gemeente tot dat ze bij overasselt werden gevoegd. meer informatie over keent en Balgoy bij heemkunde kring Pagus Balgoye
gr AvZjr te Ravenstein zei op 30 augustus 2011 om 01:00
Bel me even en we gaan de handen ineenslaan,in Keent weer een historische kermis. Voorstel het Bhic koopt het pand aan waar de kermis gaande was. Het staat nu ook werkelijk te koop. Op het terrein achter zetten we een tent zoals mijn opa het deed. We laten een nostalgische kermis bouwen en maken er een groot Gelders Brabants feest van. Effe geen herrie muziek maar gewoon wat de bezoekers leuk vinden,de klant is koning. Op gezette tijden is het pand beschikbaar voor uitleg over de omgeving, het water en natuurpark Keent.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 30 augustus 2011 om 15:59
Een sympathiek idee, @AvZjr uit Ravenstein, dat jullie samen met het BHIC in Keent een feest willen bouwen! Helaas heeft het BHIC de komende tijd niet de middelen om met dit doel een pand in Keent aan te kopen. Nu hebben ze daar gelukkig al een bezoekerscentrum, dat wellicht nog meer mensen van buiten trekt, wanneer daar enig kermisachtig vermaak aan zou worden toegevoegd. Maar dat hebben de Keentenaren zelf in de hand.

Nog 'n vraag: zouden er foto's zijn van zo'n vooroorlogse Keentse kermis? Zo ja, dan ontvangen wij graag scans! Uiteraard plaatsen we die weer op de site.
Maayke Snelting zei op 18 februari 2015 om 11:38
Ik ben werkzaam bij natuurorganisatie Brabants Landschap in Haaren en mede verantwoordelijk voor online en offline communicatie. Graag zou ik, ten behoeve van ons informatiecentrum, het kaartje bovenaan de pagina in hoge resolutie (voor drukwerk) willen ontvangen, dus minimaal 300 MB.

Met vriendelijke groet,
Maayke Snelting
Medewerker Voorlichting
Brabants Landschap
msnelting@brabantslandschap.nl
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 februari 2015 om 15:07
Dag Maayke, leuk verzoek! Ik neem even via de mail contact met je op hierover.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen