skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Klompenmaker

Paul Spapens
vertelde op 6 februari 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
De Korteweg voert vanuit Schijndel het buitengebied in. Een boerderijtje langs deze weg trekt de aandacht, omdat er een bovenmaatse klomp in de traditionele kleur geel in het voortuintje staat. Hij is wel een stuk kleiner dan de klomp van St. Oedenrode, maar je kijkt er bepaald niet langsheen.

De in polyester uitgevoerde klomp is de blikvanger van de klompenmakerij van Hennie van Kaathoven, die het gevaarte overigens zelf heeft gemaakt.

Op het erf ligt een enorme stapel bomen, meest populieren, of canidassen zoals deze soort zo mooi in het Brabants heet. De bomen zijn geoogst op de eigen bomenkwekerij tussen Schijndel en Boxtel. Hennie van Kaathoven (1963) heeft ze in 1981 zelf geplant.

Zijn klompenmakerij is een van de laatste van Brabant en valt vast en zeker onder de categorie erfgoed. Grosso modo maakt hij twee soorten klompen: het Bossche model (heeft iets schoenachtigs) en een Hollands model (is wat bollig). Het laatste model maakt hij het meest. De verkoop van klompen loopt langzaam terug omdat er steeds minder gedragen worden.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 5 juni 2007

Reacties (6)

Jan zei op 5 januari 2015 om 16:35
Heb probleem met dragen van klompen. Heb namelijk een erg smalle voet.
Is het mogelijk om een smalle klomp te maken (heb e.v.t.voor beeld) dit is dezelfde maat als die ik heb maar zit wel perfect
Grt.Jan
Dhr. A.P.M.F. van der Vloet. zei op 5 mei 2021 om 17:26
Ik ben de kleinzoon van Adrianus van Heeswijk en zijn vrouw hete Verhagen,en woonde aan de Keur te schijndel.Mijn moeder hete Johanna van Heeswijk.Mijn opa van Heeswijk en mijn moeder Van Heeswijk kende deze klompmakerij,maar ook de fam. Verhagen uit Deld en Den Oude.Dit zijn nog leuke herinneringen uit die tijd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 mei 2021 om 12:08
Bedankt voor uw bericht, A.P.M.F. van der Vloet, en goed te horen dat dit leuke herinneringen bij u oproept. We zijn ook benieuwd naar uw eigen herinneringen! Bent u zelf ook opgegroeid in Schijndel? Kijk u terug op een mooie tijd?
Jos van Aarle zei op 20 september 2021 om 21:36
In het Hermalen ben ik geboren in 1954.
Het was altijd weer fijn om nieuwe klompen te gaan halen. De geuren van vers gezaagd hout en van pas geverfde klompen was aangenaam. Willem van Kaathoven zat er vaak te verven en altijd weer vroeg hij mij’Zitte gij bij onzen Bertus in de klas’. Ik dacht dan steeds, máár Willem dat moete gij toch voort weten, want dat vraagde gij elke keer als ik hier kom. Willem wilde gewoon wat buurten, dát was de reden. Voor hen was iedereen die er binnenkwam een welkome afleiding op het werk. Ik heb ze later eens horen vertellen dat ze er onderling aardigheid in hadden een haastige boer óp te houden door hem steeds het hemd van het lijf te vragen. De handwerkslieden uit die tijd konden nog buurten en werken tegelijk.
Interessant is ook het verschijnsel dat klompenmakers vaak een meer dan gemiddelde belangstelling voor de natuur hadden, die zich ontwikkelde omdat ze op zondag gingen kijken waar hun bomen groeiden.
Jos van Aarle zei op 21 september 2021 om 09:11
Sommige mensen krijgen last van een pijnlijke wreef, tijdens het lopen op klompen. Dat kun je makkelijk voorkomen door riemklompen te gaan dragen. Zorg dan wel voor stevig dik leer. De bevestiging luistert nauw en lukt niet altijd meteen, maar als ze eenmaal goed zitten loopt het heel comfortabel.
Het is een misverstand dat riemklompen alleen voor de vrouw zijn. Op op oude afbeeldingen zie je er net zo goed mannen op lopen. Nog steeds loop ik op klompen, door de tuin, rond het huis en binnenshuis klompen die nooit buitenkomen. Op de camping zijn ze ideaal.
Jos van Aarle, geboren in Hermalen, Schijndel.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 september 2021 om 10:19
Hallo Jos, veel dank voor je bevlogen berichtjes! Heel beeldend hoe je de geur van het zaagsel en de verf beschrijft, ik kan het bijna ruiken. Het is wel duidelijk dat je niet alleen een liefhebber bent van klompen maar er ook behoorlijk van weet: leuk om te lezen allemaal. Bedankt daarvoor.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen