
Hier ga je naar de fotocollectie van Waterschap De Dommel >>
Waterschap De Dommel heeft zijn imposante collectie van bijna 6.000 foto’s ondergebracht bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch. Het gaat om foto’s over de periode 1950-2000 van bijzondere gelegenheden, zoals openingen en oplevering van projecten en rioolwaterzuiveringen, hoogwaterperiodes (waaronder die van 1995), dagelijkse bezigheden en veel landschapsfoto’s. Waterschap De Dommel beheert het water in Midden-Brabant.
Vijftig jaar Waterschap De Dommel
In deze collectie zitten foto’s van bouw en verbouwingen van rioolwaterzuiveringen van eind jaren ’70 tot nu in Eindhoven, Tilburg, Boxtel, Sint-Oedenrode, Biest-Houtakker, Haaren, Hapert en Soerendonk. Maar er zitten ook foto’s tussen van officiële openingen hiervan. Verder vind je veel foto’s van werkzaamheden aan en landschapsfoto’s van beken. Bijvoorbeeld van het rechttrekken van beken voor een betere doorstroming tot hermeander-projecten. Bij dat laatste herstel je bochten en kronkels in de beek of leg je nieuwe aan. Daardoor houd je meer water vast in het gebied. Ook verbeter je de kwaliteit van het water. Je zult verder foto’s ontdekken van hoogwaterperiodes, waaronder de hele grote van 1995. Ook bijzonder zijn de foto’s van de bouw van de waterschapskantoren aan het Molenpad en Bosscheweg in Boxtel. En die van de officiële opening van het kantoor aan de Bosscheweg door (toen nog prins) Willem-Alexander.
Frank van Dorst, oud-medewerker van het waterschap, heeft de foto’s de afgelopen vijf jaar gedigitaliseerd en beschreven. Een hele klus, waar hij zijn pensioenperiode mee startte. Maar uiteindelijk is het hem gelukt de belangrijkste en meest aansprekende foto’s te beschrijven.
“Tweeënveertig jaar heb ik bij Waterschap De Dommel gewerkt. Iedere vezel in mijn lichaam is er mee besmet. En je hebt heel veel kennis opgebouwd. Je kent iedere hoek van het gebied, het zuiveringsproces van rioolwater, de verschillen in jaargetijden en de hoogtepunten en de dalen. Die kennis wilde ik bewaren. Ook al is het maar bescheiden. Niet met dikke rapporten of een boek met lange teksten, maar compact, met korte beschrijvingen bij een foto. Een mooie overdracht van kennis van een lang werkzaam leven”, aldus Van Dorst.
De collectie bestaat uit analoge foto’s (afgedrukt van een negatief). Waterschap De Dommel heeft voor het scanwerk enkele mensen ingeschakeld met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo konden zij werkervaring op doen. En dankzij hen kan het publiek de foto’s nu online bekijken.
Reageer
De fotocollectie van Waterschap De Dommel kun je bekijken via www.bhic.nl/fotos. Typ dan ‘Waterschap De Dommel’. Alle foto’s zijn beschreven, waardoor ze goed doorzoekbaar zijn. Toch kan het zijn dat een beschrijving niet volledig is. Weet je meer over een foto? Reageer dan gerust en help mee om de collectie verder te documenteren.
Hier ga je naar de fotocollectie van Waterschap De Dommel >>








Nooit ons laatste nieuws missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!