skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

BHIC zet verworven foto's Brabants Dagblad van Haaren online

Margot America
Margot America Bhic
4 juli 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Van Bierpompfeest en geitenkeuring tot eieren rapen… 

BHIC ZET VERWORVEN FOTO’S BRABANTS DAGBLAD VAN HAAREN ONLINE
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft foto’s van de oude dorpen van de gemeente Haaren online gezet. Het gaat om ruim 800 persfoto’s van de dorpen Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt die tussen 1962 – 1988 in het Brabants Dagblad hebben gestaan.
Achter deze foto’s schuilt een verhaal dat u misschien kent en waarop u kunt reageren. De thema’s van de foto’s variëren van carnaval en brandongevallen tot mooie sportmomenten en bijzondere mensen. Een zeer diverse collectie dus.


Het BHIC heeft in 2005 van heel Brabant persfoto’s verworven van Brabant Pers (Brabants Dagblad/Eindhovens Dagblad). Dat zijn in totaal zo’n 77.000 foto’s die gedigitaliseerd zijn. Onlangs heeft het BHIC besloten om alle persfoto’s van zijn werkgebied (17 gemeenten inclusief alle dorpen) te gaan scannen en online te zetten. Voor de gemeente Haaren is dit nu gebeurd. De persfoto’s van Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt hebben tussen 1962 – 1988 in het Brabants Dagblad gestaan.


Je ziet foto’s van mensen die in het nieuws hebben gestaan, bijvoorbeeld vanwege hun briljanten of gouden huwelijk, zoals het echtpaar Van Oirschot uit Esch, maar ook mensen die vanwege hun bijzondere verdiensten onderscheiden zijn, zoals de heer Trier uit Haaren. Er zitten trouwens veel mooie carnavalsfoto’s in de collectie. Verkeersongelukken ontbreken helaas niet, want ook dat nieuws kwam in de krant. Verder mooie sportprestaties en niet te vergeten het Bierpompfeest in Esch. Kortom, Haaren zoals het er dertig à veertig jaar geleden uitzag.

Foto’s met een verhaal
Deze persfoto’s vertellen een verhaal zonder bijbehorend artikel. Misschien bewaart u aan sommige gebeurtenissen op deze foto’s levendige herinneringen. Aarzel dan niet en reageer! Dat gaat heel eenvoudig; rechtsboven de foto staan vier icoontjes, het derde is een tekstballonnetje. Als u daarop klikt, verschijnt een reactieveld. Het vierde icoontje, een bolletje, toont de foto ongeveer op de plattegrond. Weet u de precieze straatnaam waar de foto is genomen en vult u deze in, dan ziet u de exacte plek van de foto terug op de plattegrond.

Hoe kom ik er?
U vindt de foto’s door te gaan naar: www.bhic.nl/biezenmortel/indekrant, www.bhic.nl/esch/indekrant, www.bhic.nl/haaren/indekrant en www.bhic.nl/helvoirt/indekrant.
U ziet daar een zestal foto’s. Van daaruit is er een link naar álle persfoto’s van de betreffende dorpskern. De rechten van de foto’s berusten bij de fotograaf die vermeld staat bij de foto. U kunt de foto’s daarom alleen bestellen bij de betreffende fotograaf, niet bij het BHIC.

's-Hertogenbosch, 4 juli 2012