skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Index bevolkingsregister gemeente Boxtel nu online!

Margot America
Margot America Bhic
24 augustus 2021
Een schat aan informatie voor stamboomonderzoekers met een voorouder in Boxtel

Dit voorjaar kwamen de indexen van de bevolkingsregisters van Liempde online, nu zijn ook de indexen van de bevolkingsregisters van Boxtel online beschikbaar en doorzoekbaar op onze website.
Het gaat in totaal om 102.261 akten (!) uit volkstellingen en bevolkingsregisters waarin personen genoteerd staan die op een bepaald moment tussen pakweg 1810 en 1938 als inwoners van Boxtel stonden ingeschreven. Daarvan zijn allereerst de voor- en achternaam genoteerd. Daarnaast zijn onder meer het geboortejaar, geboorteplaats en beroep ingevoerd. Bovendien zijn de indexen gekoppeld aan de scans van het betreffende register. Onderzoekers kunnen dus op naam zoeken en vervolgens in het register naar de bijbehorende scan van de oorspronkelijke registratie klikken. Vaak bevatten die scans nog meer belangwekkende informatie die niet apart is geïndiceerd, zoals het precieze woonadres (met wijkletter en huisnummer), het moment van in- en uitschrijving bij de gemeente en aantekeningen waar een persoon naartoe verhuisde bij vertrek.

Beeld van de hele samenleving
In principe werd iedereen geregistreerd bij zo’n bevolkingsregistratie, van ‘gewone’ mensen tot en met geestelijken en notabelen. De gegevens bieden zo een beeld van de hele Boxtelse samenleving. Vrijwilligersbegeleider Vincent van de Griend: “We vonden bijvoorbeeld de registraties van burgemeesters Coert van Dalsen Fontein, Antonius Josephus Gijsen en Adolphus Ludovicus Wilhelmus baron van Hugenpoth tot Aerdt. Die laatstgenoemde stond geregistreerd met een huishouden van 10 personen waarvan de helft dienstbodes waren. Ook de bekende kunstschilder Pierre Janssen – die het dagelijkse leven van Boxtel vastlegde op het doek – is in de registers te vinden. Het gezin Vullings kreeg binnen 17 jaar, tussen 1905 en 1922, maar liefst 13 kinderen. Alle kinderen overleefden de gevaarlijke eerste levensjaren en zijn in de registers terug te vinden."

"En ene Arnoldus van de Kerkhof was blijkbaar een beroepscrimineel, zozeer dat het bij zijn registratie kwam te staan (zie illustratie links). Of wat te denken van beroepen als ‘wagenlichter’, ‘treinsmid’ en ‘treinpoetser’, vaak aangevuld met de afkorting ‘S.S.’ (Staatsspoorwegen) of ‘N.B.D.S.’ (Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij)? Die herinneren aan het “Duits lijntje” tussen Boxtel en Wesel (Duitsland). Daarom komen een aantal Duitse namen zoals “van Wahnem” voor in het bevolkingsregister.’ Overigens is “lijntje” een understatement, want deze verbinding werd veel gebruikt, onder meer door diplomaten en tsaren! Het is zomaar een kleine greep uit het rijke materiaal dat online komt met deze indexen.”

Vrijwilligers bedankt!
De gegevens uit de bevolkingsregisters zijn door vrijwilligers ingevoerd via de website www.HetVolk.org waarop verschillend bronmateriaal met behulp van crowdsourcing wordt ingevoerd. Dat wil zeggen dat mensen vanuit huis kunnen deelnemen om aan de hand van scans de originele aktes digitaal te beschrijven. Van de Griend: “Deelnemers kunnen zelf kiezen wanneer en hoeveel aktes ze willen invoeren – dat kan verschillen van een handjevol tot wel duizenden aktes! Uiteindelijk hebben wij en de onderzoekers die de gegevens gebruiken voor hun (stamboom)onderzoek hier natuurlijk veel voordeel hiervan. Een bedankje voor al die vrijwilligers die bij dit project betrokken zijn geweest, is dus zeker op z’n plaats! Hetzelfde geldt voor onze collega’s die de gegevens achter de schermen hebben bewerkt zodat ze op onze website geraadpleegd kunnen worden.”

Informatie

De gegevens zijn op naam te doorzoeken via www.bhic.nl/stamboom

Hier vind je meer informatie over onderzoek in bevolkingsregisters

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!