skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Januari 'openbaarheidsmaand' bij het BHIC

Margot America
Margot America Bhic
3 januari 2012
bijgewerkt op 30 april 2014
Januari ‘openbaarheidsmaand’ bij het BHIC
Januari is voor veel mensen de maand om aan iets nieuws te beginnen. Het verleden wordt opgeborgen in een kast, soms zelfs in de hoop dat het zo in de vergetelheid raakt. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) doet het juist andersom. Januari 2012 wordt bij het BHIC uitgeroepen tot ‘openbaarheidsmaand’. Iedereen kan nu via de overzichtslijst kennisnemen van documenten, archieven en archiefbestanden die vanaf deze datum openbaar zijn geworden en dus toegankelijk zijn. Zo wordt het vergeten verleden weer actueel. Daarnaast schenkt het BHIC de hele maand januari elke maandag op www.brabantbekijken.nl aandacht aan een paar van die nieuwe archiefstukken.
Ieder jaar worden er nieuwe archiefstukken openbaar. Dat gaat doorgaans geruisloos, maar er zitten vaak boeiende of leuke stukken bij. Het BHIC vervult binnen de provincie Noord-Brabant een belangrijke rol in de openbaarheid van de overheid. Onderzoekers, journalisten en andere geïnteresseerden kunnen met eigen ogen zien wat de overheid aan stukken heeft geproduceerd. Maar ook archieven van particulieren komen op de openbaarheidslijst voor. Het BHIC organiseert deze ‘Openbaarheidsmaand’ in navolging van het Nationaal Archief (NA). Het NA organiseert sinds 2010 een Openbaarheidsdag op de eerste dinsdag van het nieuwe jaar.

Bron van informatie

Zo zijn er dit jaar stukken openbaar geworden uit het archief van de vooraanstaande Brabantse familie Van de Mortel – De La Court. Heel mooi zijn de gedichten die Bauke Bakker schreef bij het overlijden van koningin Astrid van België. Hoe het afliep met de Limburgse Maria Clara van Helden die op 21 juni 1937 moest voorkomen vanwege een dubbele moord, is terug te vinden in de stukken van het Gerechtshof in ’s-Hertogenbosch. Of misschien bent u juist nieuwsgierig naar de gang van zaken in de Tuchtschool De Heijacker in Breda? Ook die stukken zijn openbaar geworden. Verder zien we in het archief van het Gerechtshof van ’s-Hertogenbosch weer een dik dossier van de Bende van Oss. Opmerkelijk is ook de zaak van Gertrudis Catharina Suijkerbuijk, te vinden in het vonnissenboek van de Arrondissementsrechtbank in ’s-Hertogenbosch. In het betreffende vonnis lezen we dat zij veroordeeld is voor illegale vruchtafdrijving door middel van een spuit met een giftige vloeistof. Schitterend zijn de vrijgekomen stukken uit het archief van Hero Nederland en voorgangers, waarin we een album vinden met de complete advertentiecampagne van 1960 – 1962. Maar er is zoveel meer.

Nieuwsgierig geworden? Dit is de overzichtslijst van stukken die per 1 januari 2012 openbaar zijn geworden.
Openbaarheid archieven De Archiefwet 1995 bepaalt dat archiefbestanden van overheidsinstellingen na twintig jaar worden overgedragen aan het archief. Ruim 95 procent van de overgedragen stukken is direct in te zien. Voor de rest geldt een beperking op de openbaarheid, meestal omwille van de privacy van nog levende personen. Over particuliere archieven maakt het BHIC speciale afspraken met de schenkers. De beperkingen gelden altijd voor een van tevoren vastgestelde periode. En dus zijn er jaarlijks nieuwe archiefdelen in de openbaarheid. 


Download het overzicht van archiefstukken op het BHIC die per 1 januari 2012 openbaar zijn geworden