skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Borgbrieven

7077 Collectie Walter - Malingrez, 1353-1900

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De archivalia in de toegangen 7077-7078 zijn door H. Essink, streekarchivaris van het Land van Cuijk, al in 1964 beschreven. Hij noemde deze inventarissen respectievelijk Archivalia uit de boedel van P.J. Walter en C. Ch. Walter-Malingrez te Grave en Archivalia uit de boedel van R.M.A.P. Walter en E.H.Ph. Walter-Verberne te Grave. Hij had deze stukken in bruikleen gekregen van F.X. Walter.
In 1977 bood deze F.X. Walter alle archivalia (inclusief de in bruikleen gegeven stukken) uit het omvangrijke familie archief te koop aan. Hij had de collectie bij een antiquariaat laten taxeren en vroeg 13.000 gulden.
H. Douma, streekarchivaris destijds, zag het historische belang van deze collectie in en stelde een brief op naar het College van Burgemeester en Wethouders van Grave. Uit de bijlage van deze brief van 27-4-1977 bleek dat het archief veel meer omvatte dan de familiepapieren van Walter. Zo bevatte de collectie Walter:
Kapittelstukken van de St. Elisabethkerk te Grave
Archivalia van de OLV Broederschap Grave
Archivalia St. Elisabeth Broederschap Grave
Brokstukken van andere broederschappen
Archivalia van P.J. Walter en verwante families Steenhuijs, de Meijer, Malingrez (waarvan de diverse leden allerlei overheidsfuncties bekleed hadden, niet alleen in Grave maar ook in het gehele Land van Cuijk)
Archivalia van R. Walter - Verberne en F.X. Walter
Allerlei akten van onroerende goederen gelegen binnen en buiten het Land van Cuijk.
Men ging over tot aankoop van de gehele collectie. De archivalia zijn naar hun aard in diverse toegangen geplaatst en beschreven.
In een later stadium (wrschl. jaren negentig) zijn de 'lopende' familiepapieren (inv.nrs. 162-237 in toegang 7078) van F.X. Walter overgedragen en de archivalia van de wijnhandel R. Walter en zoon (De laatste archivalia zijn beschreven in toegang 1872).

Overigens is, waarschijnlijk in opdracht van de familie Walter destijds, een groot aantal charters en andere archivalia door de heren Wap (1855) en Coebergh (1939) beschreven. Zie inv.nr. 123
Inventaris
Stukken betreffende telgen uit het geslacht Malingrez
Petrus Malingrez als secretaris en rentmeester van E.J. W. rijksgravin van Weede, gemalin van L. prins van Anhalt-Bernburg-Hoym
7077 Collectie Walter - Malingrez, 1353-1900
Inventaris
Stukken betreffende telgen uit het geslacht Malingrez
Petrus Malingrez als secretaris en rentmeester van E.J. W. rijksgravin van Weede, gemalin van L. prins van Anhalt-Bernburg-Hoym
NB:
Petrus Malingrez is aanvankelijk gouverneur geweest van een baron van Weede, vermoedelijk een broer van Everhardine Jacobe Wilhelmine rijksgravin van Weede, vrouwe van Balgoij en Keent.
Petrus Malingrez was ook rentmeester en secretaris van de heerlijkheid Balgoij en Keent.
Zijn schoonvader, Jan de Meijer, was richter van het gericht van Balgoij en Keent (zie: inv.no. 23). Prins Bernhard der Nederlanden stamt af van de volgende personen:
I. Margareta barones van Raesfelt tot Middachten, vrouwe van Balgoij en Keent, gehuwd met George Johan baron van Weede, gouverneur van de stad en vesting Grave;
II. Everardina Jacoba Wilhelmina barones (later rijksgravin) van Weede, gehuwd met Leberecht prins van Anhalt-Bernburg-Hoym;
III. Wilhelmina Charlotte prinses van Anhalt-Bernburg-Hoym, gehuwd met Willem landgraaf van Hessen-Philippsthal, generaal der cavalerie in Nederlandse krijgsdienst.

Kenmerken

Datering:
1353-1900
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch