skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Borgbrieven

7697 Dorpsbestuur Veghel, 1310 - 1810 (1814)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
Tafel van de H. Geest te Veghel
880-1389 Eigendomsbewijzen van de Heilige Geestarmen te Veghel, meest van renten en cijnsen, met retroacta
1021 Notaris Symon de Palude de Rode Sancte Ode oorkondt dat jonkvrouwe Elizabet de Buekelaer de Veghel haar testament maakt waarbij ze haar vroegere testament voor heer Wautgherus, vicaris van Veghel, van kracht laat. Ze legateert geld aan de kerkfabriek van Luik. Aan de Tafel van de Heilige Geest in Veghel legateert ze ten behoeve van de armen een deel van een erfrente uit de hoeve of het goed Ten Buekelaer in Veghel, waarvan de Heilige-Geestmeesters een bedrag moeten betalen aan heer Arnoldus Rover, investiet van Veghel, zolang hij leeft. Aan de kerkfabriek van Veghel legateert ze een ander deel van deze erfcijns ten behoeve van kaarsen bij het jaargetijde van Radulphus, vroeger investiet van Veghel, van Aelidis de Buekelaer, Aelidis Johannis en de testatrice zelf, kinderen van Aelidis de Buekelaer. Ze geeft een deel van bovengenoemde erfrente aan de vicaris van Veghel voor een jaargetijde voor heer Radulphuss, moeder Aelidis, Aelidis, Johannes en testatrice Elizabet, waarvan de vicaris geld moet geven aan de dienstdoende priester en de koster. Als uitvoerders van haar testament kiest ze heer Arnoldus Rover, investiet, Wautgherus, vicaris van de kerk van Veghel, en haar boer Johannes de Buekelaer.
Met insertie van de Bossche schepenakte van 5 juli 1356 waarbij Johannes en Elizabet, natuurlijke kinderen van wijlen heer Roverus, investiet van Veghel, een huis, erf en een kamp land in Veghel en een deel van de kamp Offelaer, grenzend aan het goed Heeze, in erfcijns gegeven hebben.
Gedaan in het woonhuis van de testatrice in Veghel met als getuigen Arnoldus Rover en Johannes de Beukelaer bovengenoemd, Theodericus Writer, Wilhelmus de Oyen, leek, Albertus Zuermont, clericus, en Agnes Uden (latijn), 6 december 1374 i
1181 Schepenen van Veghel oorkonden dat Marten Sijmon Hanricxs Vervest heeft verklaart aan zijn broer Willemen te betalen een erfpacht van een mud rogge uit een huis, hofstad, hof en landerijen aan de Biesen onder Veghel, welke goederen belast zijn met diverse cijnzen o.m. met 11 vaten rogge aan de kerk, vicarie en kosterij van Veghel , 4 februari 1539 i
7697 Dorpsbestuur Veghel, 1310 - 1810 (1814)
Inventaris
Tafel van de H. Geest te Veghel

880-1389 Eigendomsbewijzen van de Heilige Geestarmen te Veghel, meest van renten en cijnsen, met retroacta
1181
Schepenen van Veghel oorkonden dat Marten Sijmon Hanricxs Vervest heeft verklaart aan zijn broer Willemen te betalen een erfpacht van een mud rogge uit een huis, hofstad, hof en landerijen aan de Biesen onder Veghel, welke goederen belast zijn met diverse cijnzen o.m. met 11 vaten rogge aan de kerk, vicarie en kosterij van Veghel , 4 februari 1539
Datering:
4 februari 1539
NB:
aanhangend geschonden schependomszegel; met paasstijl rekening gehouden
Vindplaats origineel:
Den Bosch
Omvang:
1 charter
Oude Orde:
I.E.3, 880
Reden geen uitleen:
Scans beschikbaar

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga

Kenmerken

Datering:
1310-1810 (1814)
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch