skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

2de zoektocht naar Van Bael(en) Joannes Baptist ruiter onder Hollandse dienst

Van Bael Simonne vertelde op 2 september 2020 om 10:55 uur
Vijf jaar geleden gingen we op zoek naar Joannes Baptist Van Bael(en) x Helena Pe(e)ters te Maastricht. We vonden hun huwelijk, hun 10 kinderen maar de afkomst van deze man blijft een raadsel. (zie vorig bericht : 6/04/2015 borgbrief.) Wij vinden nu een doop te Eindhout in juli 1711 van Van Bael Joannes Baptist als zoon van Joannes en Mertens Ida. Vermits er een pastorijbrand geweest is kunnen we niet op zoek naar de ouders. Maar in het "Goedenisboek van Eindhout vinden we een verkoop van land op 19/06/1741 met als tekst : "Compareerden Van Bael(en) Jan Baptist (RUITER ONDER HOLLANDSE DIENST) en Van Bael(en) Peeter (in Walslant wonend) als testamentaire ergenamen .... enz enz. We nemen al een kijkje op de sites Dutch regiments en Milwiki maar hebben onze man nog niet gevonden. We ontdekken het boekje "Vredesgarnizoenen" van Ringoir. Dat wordt aangegeven als een handig hulpmiddel om aan de weet te komen waar je voorouder heeft gediend. is dit nog te vinden ? Misschien moeten we het langs deze weg toch nog eens proberen. Alle info is welkom.


Bij voorbaat dank en vriendelijke groeten.


Simonne

Reacties (36)

Egbert zei op 3 september 2020 om 11:29
Dat boekje van Ringoir geeft een overzicht van regimenten, bataljons, eskadrons en compagnieën. Je kunt zien waar die in een bepaald jaar in garnizoen lagen.
Het boekje geeft geen namen van personen die in dienst waren.
Je dient dus eerst te weten waaronder hij gediend heeft. Je kunt dan in de garnizoenplaats gaan zoeken of hij daar getrouwd is of kinderen heeft laten dopen.
Simonne Van Bael zei op 3 september 2020 om 14:21
De Joannes Baptist Van Bael(en) waarvan wij het ganse gezin hebben samengesteld woonde te Maastricht en daar zijn ook al zijn kinderen geboren met uitzondering van eentje .De geboorte van zijn dochter Anna Catharina op 23/01/1736 hebben wij gevonden in de militaire klapper van Venlo.
De afkomst van deze man blijft een raadsel en "zou" in België liggen. Omdat we nu een Jan Baptist Van Baelen gevonden hadden in Eindhout "als ruiter onder Hollandse dienst" dachten we dat dit misschien wel de juiste zou zijn. Maar RUITER ONDER HOLLANDSE DIENST, waar ga je die zoeken ? Onder cavalerie, onder dragonders ?
Ik heb ondertussen de militaire stamboeken en conduitelijsten van het Staatse leger 1707 - 1795 wel gevonden alsook de registers van Ringoir. Maar of deze nuttig kunnen zijn ??
Bij het Nationaal Archief had ik een Van Bael Joannes gevonden. Infanterist, regiment Lewe van Aduard. Bataljon 1 , stamboek : bron nr toegang 1.01.19 en inventarisnr : 1955 folionr.201. Ik geraakte hier niet verder om meer info over deze man te weten te komen.
We hebben ook alle dopen van de kleinkinderen nog eens bekeken en in 1767 is Joannes Baptist de laatste keer peter geweest. Dus hij is na 1767 overleden. Maar of dat in Maastricht was blijft ook een vraagteken. De enige dochter van hem die in België woonde was Anna Maria die met Samuel Jung gehuwd was.
Dus blijft het zoeken .... naar een speld in een hooiberg.
Peter zei op 4 september 2020 om 10:43
Ik heb niet direct een oplossing maar heb zelf wel met zelfde problemen gezeten. Het volgende zou ik doen:
1. Uitzoeken welke regimenten in het garnizoen lagen ten tijde van de dopen van zijn kinderen. Uiteraard te Maastricht maar ik zag ook dat er een doop te Venlo was. Vroeger bestond er een mooi overzicht (milwiki) maar dat is niet meer zo complete of toegangkelijk (heb zelf problemen het te vinden)
2. Daarna kijken welke regimenten in aanmerking komen. Vaak is het snel duidelijk dat het om een of tween regimenten gaat. Een andere aanwijzing is dat hij ruiter was, dus waarschijnlijk dus bij de cavalerie regimenten zou zitten.
3. Als er aanwijzingen zijn dat hij diende bij een bepaald regiment, kijken of dat mogelijk nog op andere plaatsen lag, en dan daar zoeken op begraaf/doopen, soms heb je geluk. In ieder geval zou dat aangeven waar hij uiteindelijk terecht is gekomen.
4. Uitzoeken bij welke grote veldslagen het regiment betrokken was. Soms blijkt een soldaat niet meer voor te komen na een veldslag en staat zijn vrouw opeens als weduwe te boek. Dan kan met met waarschijnlijkheid concluderen dat hij omgekomen is in de strijd.

De stamboeken van voor 1750 zijn echter niet echt betrouwbaar. Lagere dienende staan er vaak niet in. Ikwartieringslijsten zijn wel een goede bron, zoals die van Den Bosch bestaan.

Heb je zelf het huwelijk van het echtpaar gevonden? Als dat niet in Maastricht was kijk waar zijn regiment daarvoor lag, misschien zijn ze daar getrouwd.

Peter
Simonne zei op 4 september 2020 om 12:08
Dag Peter, bedankt voor de info.
Op www.uitdeoudekoektrommel.com heb ik de militaire stamboeken en conduitelijsten van het Staatse leger 1707-1795 nog eens doorgenomen. Deze zijn onderverdeeld in Stamboeken (met regimenten, bataljons en eskadrons) de Conduitelijsten (onderverdeeld in Artillerie, Infanterie, Mariniers en Cavallerie) en dan heb je ook nog Ringoir
Maar als de Joannes Baptist Van Bael die in 1711 geboren is te Eindhout en in 1741 vermeld stond als RUITER onder Hollandse dienst, dezelfde blijkt te zijn als de Joannes Baptist die gehuwd is te Maastricht op 16/03/1733 met Helena Peeters dan veronderstel ik dat die op jonge leeftijd vertrokken is naar Holland en zich daar heeft laten inlijven bij het leger.
Zij krijgen hun eerste kind al te Maastricht op 17/04/1733. Twee jaar later wordt een dochter in Venlo geboren op 23/01/1736. Maar daarna volgen de geboorten van nog kinderen "bijna" jaarlijks in Maastricht tot 1750. Ik veronderstel dat hij niet lang in dienst gebleven is en blijven wonen is daar.
Ik heb de genealogische kring te Eindhout ook een mailtje gestuurd. Zij gaan nu ook op zoek naar deze man, maar die pastorijbrand bemoeilijkt natuurlijk de opzoekingen. Tegelijk heb ik het Nationaal Archief ook maar een berichtje gestuurd om info over de man die ik op hun site gevonden had.
Ik dacht : Alle beetjes helpen, hoe miniem ook.
Bedankt in alle geval "om mee te helpen denken".
Groetjes
Simonne
Simonne Van Bael zei op 5 juli 2022 om 07:54
Goeie morgen BHIC. Na 2 jaar Corona hebben we de draad van onze opzoekingen terug opgenomen. Spijtig genoeg staan we nog even ver. Mijn zus heeft inmiddels de scan opgevraagd bij het Nat. Archief van Van Bael Joannes Baptist. En dankzij wat hulp langs FB Familiekunde weten we meer over die "ruiter onder Hollandse dienst" . In de akte van 26/02/1743 staat hij vermeld als Korporaal bij het regiment van Sandibil. Kan iemand mij een hint geven waar ik dat regiment kan vinden ? Bedankt alvast.
Helena zei op 5 juli 2022 om 09:53
Sandevil?
Zag een korte tekst in Taxandria, 1908. Zie via Google Boeken.
"Billeteringe der Hollandsche troepen (1744)" [ uit het archief der gemeente Poppel]
- in den eersten is alhier op 25 Meert 1744 gebilleteert geweest een esquadron van 't regiment van Sandevil geconduceert hebbende hunne Coningl. Hoogheden Maria-Anna ende den Prinse Charles van Lorijnen naar Brussel...etc. etc.'

Hopelijk kom je hiermee wat verder?
Norah zei op 5 juli 2022 om 12:02
Dit doet me denken aan Lorraine > Lotharingen.
Nu nog Sandevil...
Norah zei op 5 juli 2022 om 12:44
Het sloeg op de naam de Sandouville, generaal/majoor. Hij kwam voor in de notariële archieven Amsterdam, 1745.
Rond die tijd ook aanwezig als doopgetuige samen met zijn vrouw in Breda. Dit laatste was bij een Waals protestante doop.
www.wiewaswie.nl
Simonne Van Bael zei op 5 juli 2022 om 14:20
Hey Norah en Helena. Heb ondertussen die Van Bael Joannes (gevonden bij het Nat. Archief) opgezocht langs Familysearch. (im. 206/570) Hij zat bij het 1ste bataljon van Lt.Gen.Baron Lewe van Aduard : periode 1772 - 1795. Maar die komt niet in aanmerking. In dienst 1/03/1794- 16 jaar - gediend 8 jaar en 8 maanden, grootte 5 voet en 1 duim - kleermaker en wonend Princenhage (als ik dat goed gelezen heb) . Nu moeten we op zoek naar dat regiment van Sandibil of Sandevil of Sandouville. In een verkoop op 19/06/1741 van een perceel land worden er 2 mannen vernoemd Van Baelen Joannes Baptist (ruiter onder Hollandse dienst) en Van Baelen Peter (in Walslant) wonend. In een verkoop van land op 26/02/1743 wordt er niet meer gezegd "ruiter onder Hollandse dienst" maar wel van soldaat corporaal in het regiment van Sandibil. Op de website : uitdeoudekoektrommel ben ik deze man niet tegengekomen. Dus hoop ik dat iemand mij een hint kan geven waar ik dat regiment kan vinden. Toch al bedankt voor de info.
Simonne Van Bael zei op 5 juli 2022 om 16:32
Dank je wel Egbert. Elke bijdrage, hoe miniem ook, is meer dan welkom.
Egbert zei op 5 juli 2022 om 16:41
Isaac le sans de Sandeville le Lion is op 18-01-1716 aangesteld als majoor te paard onder de Graaf van Tilly. Hij heeft op 17-07-1716 de eed afgelegd.

bron:
https://books.google.nl/books?id=Uo8MR6F8JMoC&pg=PA486&lpg=PA486&dq=%22Sandeville%22+regiment&source=bl&ots=NEl8jOiYl4&sig=ACfU3U0dgog0O3FGyBINpox91jVoCJnAFg&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwiu25eC9eH4AhUIzKQKHS63A9MQ6AF6BAgcEAM#v=onepage&q=%22Sandeville%22%20regiment&f=false

Majoor Isac le Lion de Sandeville wordt ook genoemd in de index van:
Resoluties Raad van State 1703-1748
De periode tussen de Spaanse Successieoorlog en de Oostenrijkse Sucessieoorlog
BHIC toegangsnummmer 178
inv.nr. 300 dienstjaar 1723 deel 2 [juli-december]

in de bewerking van Henk Beijers:

http://www.henkbeijersarchiefcollectie.nl/
Simonne Van Bael zei op 5 juli 2022 om 17:15
Ik heb nog langs Familiekunde Vlaanderen ontvangen :
Maastricht 1737 - 1746 Regiment Cavalerie Van Hessen-Phlipsthall (Lijnden/Sandouville/Birkenfeld). Ik vind dat regiment bij de cavalerie en de conduitelijsten op de site uitdeoudekoektrommel. Spijtig genoeg is het een latere periode. Maar ik betwijfel of daar een soldaat-corporaal in te vinden is?
Helena zei op 6 juli 2022 om 03:04
Regiment Cavalerie Van Hessen-Phlipsthall (Lijnden/Sandouville/Birkenfeld) = CR671d
http://web.archive.org/web/20090925061418/http://www.milwiki.nl/dutchregiments/index.php?n=RepCav.CR671b
Garnizoensplaatsen stemmen overeen met dopen van kinderen in Maastricht en Venlo.

Je verwees hiervoor naar fb Familiekunde Vlaanderen. Ben geen fb fan en niet alles is aldaar openbaar, maar heb er toch wel iets uit kunnen destilleren. Zo zag ik aldaar de link naar de Schepenakte van Westerlo, 1743
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QHK-93PZ-T3WN?i=302&cat=52026

Heb je de andere Van Baelen die genoemd werd al opgespoord? Van Baelen Peter (in Walslant)? Kan een broer zijn geweest...? Dan vraag ik me af: Was hij wel eens getuige bij de dopen van de kinderen in Maastricht..omdat hij toch in 1741 nog in leven moet zijn geweest? En was begijntje Anna Maria Cools (waarschijnlijk hun half-zus?) voor haar overlijden in 1741 wel eens getuige?
Met die vraag ben ik gaan terugkijken naar de vragen waarmee je enkele jaren terug op het BHIC forum kwam.

Het is wat lastig wanneer de vragen rondom zoeken naar herkomst van dezelfde persoon wat verspreid over aantal jaren in dit forum staan. Dan ga je als mede-zoekende - om niet in dezelfde opzoekingen (kost tijd) te geraken - terug naar de eerdere vragen... o.a. in 2015 waarin je dan de namen van de doopgetuigen bij dopen tussen 1733-1750 in Maastricht en Venlo vermeldde.
Die namen kunnen je immers verder op weg helpen.
https://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/borgbrief-uit-mol-belgi-te-vinden-in-maastricht

Naar aanleiding van die opsomming van de getuigen noteerde ik daarna op 8 april 2015 om 13:01:
- Anna Maria Cornelia ~ 17-04-1733 , rk, Maastricht (zie image 300, St Martinus). Get.: Cornelius Peters en Anna Maria Coets ( zij werd waargenomen door Helena Lambrigs). Dwz. dat de meter dus niet aanwezig was.

De eerste getuige kan mogelijk gerelateerd zijn geweest aan de moeder van de dopelingen. De tweede mogelijk aan de vader?
Coets...zegt niet veel. Maar stond er dat echt wel? Ben nog eens gaan kijken naar die inschrijving.
Destijds (in 2015) schreven we de naam van de getuige als Anna Maria Coets (mogelijk 'geholpen' door wat er in de index/klappers staat? ). Nu ik nog eens kijk ....het is zeker geen 't' ..maar een 'l'. Er staat Coels...en geen Coets.

Dus als getuige bij dat oudste kind was er een Anna Maria Coels <<<<< zou zij soms het begijntje/zuster Anna Maria Cools bedoeld kunnen zijn. Begraven 15 juni 1741 te Diest. Geboortig van Eijnthoudt, 37 jaar en al 13 jaar geprofest. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSRG-GQNM-4?i=12&cat=4232324

Zoals op fb de suggestie al kwam: zij was de mogelijke halfzus van Jan Baptist van Bael.. en waarvan Jan Baptist van Baelen en Peter van Baelen in 1741 als erfgenamen genoemd werden? Dan zou je toch op de goede weg kunnen zitten en wordt het inderdaad wat verder zoeken in Eindhout. Zou daar maar eens wat verder proberen uit te zoeken.
Helena zei op 6 juli 2022 om 03:58
Helena Peeters, echtgenote van Joannis Baptista van Bael, overleden 8 aug 1777 en uitvaartdienst op 12 aug 1777, op het kerkhof begraven, in Eindhout. Zie inschrijving via FS:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSZK-69SL-Z?i=254&cat=65486
Ze zijn dus niet in Maastricht gebleven. De vraag waar hij begraven werd. Zal na aug 1777 geweest zijn.

Zijn doop in Eindhout in 1711:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSZK-69SK-5?i=195&cat=65486
Simonne Van Bael zei op 6 juli 2022 om 08:15
Helena slaap jij wel ? Maar jij hebt weer diep zitten graven lees ik. Ik kan je daar alleen maar heel dankbaar voor zijn. En inderdaad Van Bael Jan Baptist ° juli 1711 en Cools Anna Maria ° aug 1702 hadden dezelfde moeder Mertens Ida maar een verschillende vader : Van Bael Joannes en Cools Adriaan. Die Peeter Van Bael kon ik nog niet opsporen. Staat ook op geen enkele doopakte vermeld.
Heb nu terug de doopakte bekeken van hun 1ste dochter. En je zou wel eens gelijk kunnen hebben. Er staat geen t maar wel een l... en dan kan je daar inderdaad Cools van maken.
Met mijn zus afgesproken dat we naar het stadsarchief van Diest trekken om notarisakte/erfenis te zoeken . (later meer hierover)
Wat Helena Peeters betreft : We hadden 2 overlijdens gevonden. Maastricht 29/08/1758. Dit zou passen omdat haar laatste kind geboren is in 1750. Maar dat andere overlijden op 8/8/1777 in Eindhout past natuurlijk ook in het plaatje. Temeer dat een zekere Joannes Van Bael er huwt op 7/01/1778 met Van Giel Maria (akte 295 - image 222). Dat is dan een half jaar na het overlijden van zijn echtgenote. Zou best kunnen, hij is dan 66 jaar. Maar deze dame Van Giel Maria is dan weer nergens te vinden in Eindhout. Later ontdekken we er eentje die overleden is in Ravels op 9/07/1786 als echtg. van Van Baal J. Baptist.
Dit hebben we gewoon "onder voorbehoud" erbij gezet.
Maar van een overlijden van Joannes Baptist geen spoor.
Helena zei op 6 juli 2022 om 09:20
Dat klopt...van Ravels. Dat zou ik zeker nog verder na gaan als ik in jullie zoekschoenen zou staan.

Bron: https://www.ravels-weelde-poppel.be/ >>> Ravels
Maria van Giel uxor Joannes Baptist van Baal, in caemeterio
+ Ravels 9/7/1786 (14.00u) (+) Ravels 11/7/1786
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS1L-93K2-M?i=467&cat=109461

Joannes Baptist van Bael viduus Maria van Giel, in caemeterio
+ Ravels 25/12/1797 (‘s morgens) (+) Ravels 27/12/1797

...alleen kan ik van deze laatste inschrijving nog geen scan vinden. Mogelijk genoteerd in Franse republikeinse kalender...moet dan het 5e jaar zijn.., maar ook daarmee loop ik nog vast met wat ik vanaf hier aan kan. Zou jammer zijn want juist in die Franse epriode schreef men er meestal wel bij hoe oud iemand was... [ En ja...mijn tijd voor vandaag zit er bijna op. (woon in nz en jullie nacht is mijn dag..bovendien regenachtige winterse dag hier). ]

Misschien kan iemand anders het sneller vinden? Misschien staat het wel niet online..?
Egbert zei op 6 juli 2022 om 12:27
Ik kan het overlijden/begraven in 1797 ook niet vinden via familysearch en search.arch.be

Misschien kan de heemkundekring Nicolaus Poppelius meer over hun bron zeggen.

https://www.nicolaus-poppelius.be/
Simonne Van Bael zei op 6 juli 2022 om 13:55
Dag Helena en Egbert. Ik ben uren zoet geweest om alle beelden te bekijken bij FamilySearch n.a.v. het overlijden/begraven van Joannes Baptist Van Bael. In de bewerkte bronnen op de site van RAGEBOL heb ik inderdaad die gegevens gevonden zoals vermeld hierboven.
Ik ga nu mijn licht opsteken bij de website van Poppel.
Simonne Van Bael zei op 6 juli 2022 om 18:08
Nog een kijkje genomen in het Schepenregister nr 12 (1777 - 1789) van Ravels. Hierin worden vernoemd : Adriaen Hendrick Van Giel, Maria Van Giel en haar echtgenoot Joannes Baptist Van Baell met de vermelding Endert (Eindhout). Dus we zitten bij de juiste Joannes Baptist maar nu nog wachten op een antwoord van de heemkring i.v.m. zijn overlijden. Ik hou jullie op de hoogte. En dank je wel voor alle hulp aan iedereen.
Helena zei op 7 juli 2022 om 05:02
Zag op fb Familiekunde Vlaanderen dat er voor jou inmiddels een scan van de gezochte begraafinschrijving van Joannes Bapts. van Bael, overl. / begr. 25 /27 dec 1797, geplaatst is. Mooi! Blijkbaar berusten deze jaren (van het r.k. begraafboek) dus nog in archief van de parochie?

Zou er nog een testament geweest zijn? Hopelijk vind je nog verdere aanwijzingen...en kan met meer zekerheid vastgesteld worden dat het om de gezochte Jan Bapt. van Bael gaat ...
Simonne Van Bael zei op 7 juli 2022 om 07:50
Volgende week krijg je zeker bericht van ons. Afspraak wordt gemaakt in het Stadsarchief te Diest waar we het testament gaan inkijken van dat begijntje en ook de notaris akten. We hopen dat we dan kunnen zeggen dat die Joannes Baptist het ons niet gemakkelijk heeft gemaakt maar dat we toch op de juiste gegokt hebben.
Simonne Van Bael zei op 14 juli 2022 om 16:47
Berichtje voor Helena, Norah en Egbert.
Gisteren zijn mijn zus en ik naar het Stadsarchief in Diest geweest op zoek naar het testament van begijntje Anna Maria Cools. In het archief van de Begijntjes hebben we in de box met testamenten spijtig genoeg haar testament niet gevonden.
Dan maar het archief van de notarisakten geraadpleegd. En met een beetje geluk wel een akte van volmacht gevonden (die ze geschreven heeft als ze nog novice was- begijn in proeftijd- en die ze geeft aan haar gewezen voogden Jan Cools en Jan Mertens, bewoners van Eindhout .enz enz...
Dus moeten we nog eens terug en zit er niks anders op dan alle jaren (rond haar overlijden) door te nemen willen we dat testament vinden. En hopelijk zit het dan bij dezelfde notaris want we vonden er wel 41.
Bij ontdekking van haar testament hoor je me zeker terug.
Groetjes uit België en maak er een mooi weekend van.
Wim zei op 14 juli 2022 om 18:01
Is het bekend dat op Familysearch de notariële akten van Diest vanaf 1660 staan?
Egbert zei op 14 juli 2022 om 18:05
Jammer dat je alleen maar die volmacht hebt gevonden. Soms vind je na dagen speuren en zoeken weinig, maar dan weet je wel dat het niet zit in al die doorzochte stukken. Ik vind het altijd belangrijk om dan te noteren wat ik wel gezien heb en waar niets in gevonden is zodat je na jaren misschien niet nog eens dezelfde actie behoeft te ondernemen.

Meer succes gewenst bij een volgende keer. En houd ons op de hoogte.
Simonne Van Bael zei op 15 juli 2022 om 07:46
Goeie morgen Wim. Een hele goeie tip om te weten.
Ook goeie morgen Egbert. Ik hou jullie zeker op de hoogte. We zijn van te ver gekomen om deze zoektocht op te geven.
Helena zei op 16 juli 2022 om 01:08
Ja, jammer... Toch meer bewijs zien te vinden.

Die eerste doopgetuige Anna Maria Coels [...denk aan uitspraak...zij was mogelijk begijn Anna Maria Cools?] is een goed begin. Omdat Anna Maria Coels doopgetuige was neem ik aan dat zijn ouders in 1733 niet meer in leven waren. Mogelijk was er nog wel een broer >> Peeter van Baelen, wonend 'in 't Walslant'... <<< was dit ergens in Wallonië? Of zou Waasland bedoeld kunnen zijn? Zie hem niet als doopgetuige in Maastricht terwijl hij in 1741 nog wel in leven geweest moet zijn...ze werden in akte in 1741 immers nog samen genoemd als testamentaire erfgenamen van begijn Cools. Mogelijk is Peeter van Bael vóór 26 feb 1743 overleden omdat deze niet meer genoemd werd bij verkoop van land, gelegen onder de jurisdictie van Westerlo...terwijl JB - daarin verklaart testamentair erfgenaam van begijntje Cools te zijn en er niet mede nog namens een broer handelde. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QHK-93PZ-T3WN?cat=52026 . Mogelijk is er ergens een akte te vinden waarin JB de erfgenaam werd van het deel hetgeen vermeende broer Peeter toegekomen was in 1741..?

Maar dan moet ook nog die verbinding naar het gezin van JB van Bael in Maastricht gelegd kunnen worden.
Simonne Van Bael zei op 17 juli 2022 om 06:56
Raar maar waar, ik had gisterenavond nog een heel vervolg geschreven. Is blijkbaar niet doorgekomen. Zal het straks opnieuw proberen. Ondertussen codicil gevonden van testament begijn.
Simonne Van Bael zei op 17 juli 2022 om 10:11
Tip van Wim gevolgd en bij Familysearch de notarisakten van J.B. Louys doorgenomen. Die hadden een index zo was het makkelijk zoeken. Op image 126/880 vond ik een codicil van Anna Maria Cools begijn op datum 17/3/1738 met nr. 54. Spijtig natuurlijk dat die akten enkel konden geraadpleegd worden van 13/03/1721 tot en met 31/10/1726. Want "hoogstwaarschijnlijk" vinden we hier ook een verwijzing naar het oorspronkelijke testament.
Ik heb nu een mailtje gestuurd naar het Stadsarchief met het verzoek of deze codicil kan gescand en doorgestuurd worden. Indien niet.... tja dan zit er niks anders op dan terug naar het Stadsarchief te gaan.

t.a.v. Helena : Ik heb ook nog een verkoop van land gevonden op 15/01/1748 waarin wordt vermeld dat Mertens Jan Baptist als gemachtigd " vanwege Van Bael Jan Baptist en Van Bael Peeter" een half sille land verkoopt enz enz... Waarschijnlijk was Van Bael Peeter dan toch nog niet overleden in 1743

Tot hier nog een klein vervolg. Hopelijk brengt het testament wat meer klaarheid in de zaak.
Groetjes en nog een fijne zondag.
Simonne Van Bael zei op 30 juli 2022 om 16:18
Zoals beloofd het vervolg van de zoektocht naar het testament van begijntje Cools. In de codicil stond niet veel bruikbaars in maar wel de datum wanneer het testament opgemaakt was en bij welke notaris.
Doos 453 van notaris J.B Van Dueren bevatte de jaren 1725-1726 en 1727. Testament was opgemaakt (volgens de info in de codicil) op 5/04/1725. Spijtig, maar helaas.... geen testament tussen de stukken te vinden.
Archivaris van het stadsarchief te Diest is op de website van het Rijksarchief gaan kijken maar daar stonden slechts enkele stukken op van deze notaris. Ook geen enkele akte voor het jaar 1725. Er is nu nog een mail onderweg naar het universiteitsarchief te Leuven omdat die het fonds Louis Philippen bewaren en daarin zouden ook nog stukken zitten inzake het Begijnhof van Diest. Maar of hier iets bruikbaar gaat tussen zitten over onze begijn ????
Helena zei op 30 juli 2022 om 23:05
Wat jammer, Simonne. Te hopen dat men toch nog wat meer kan vinden.

Zou er na overlijden van de J.B. van Bael in dec 1797 in Ravels mogelijk nog iets beschreven kunnen zijn? Indien dezelfde JB als die in 1733 met Helena Peeters huwde ...dan waren er in 1797 mogelijk nog kinderen uit dit (eerdere?) huwelijk in leven?
Simonne Van Bael zei op 1 augustus 2022 om 09:04
We geven ons nog niet gewonnen hoor Helena. We hebben nog enkele pistes te bewandelen.
Mogelijk werd het testament ooit eens uitgelicht om de één of andere reden. En ja waar zit het dan ?
De jaren 1722-1723-1724 gaan we bij ons volgend bezoek aan het Stadsarchief nog eens grondig doorzoeken. Ook was er een doos van notarissen met de titel : VARIA. Waarschijnlijk diverse notarissen die nog moeten geklasseerd worden. Hier vragen we nog info over.
Een mailtje is ook gestuurd naar Martien Mondelaers te Diest. Hij heeft verscheidene werken gepubliceerd o.a. ook over de Begijnen in Diest. We wachten of die man nog hulp kan bieden.
Ondertussen ga ik op zoek of er nog kinderen in leven waren in 1797.
Bedankt voor de tip Helena.
En zoals gewoonlijk : Wordt vervolgt
Simonne Van Bael zei op 2 augustus 2022 om 05:42
Ik heb dan wel 2 kinderen gevonden die nog in leven waren bij het overlijden van J.B. Van Bael in 1797 nl.
Petrus Antonius ° Maastricht 19/01/1743 en + Maastricht 29/01/1813 en
Joannes Mathias ° Maastricht 3/12/1737 en + Kuringen(B) 12/11/1809
Maar alles loopt dood daar in Ravels. De schepenregisters gaan er maar tot 1789. En bij Familysearch kan ik de schepenakten maar inkijken van 1541 tot 1789.
Dus moeten we de piste van ons Begijn openhouden. Zij is overleden in 1741. Zij was 37 jaar oud en al 13 jaren geprofest. DWZ geprofest in 1728 en was zij 24 jaar. Gewoonlijk was je 2 jaar novice, maar dan zitten we nog altijd maar in 1726. Haar testament maakt ze op 5/04/1725. Zij is dan slechts 21 jaar!
In die periode was je onder de leeftijd van 25 jaar nog niet meerderjarig. Kon zij dan al een testament maken ? Zij had geen ouders maar voogden. Misschien moeten we bij ons bezoek aan het archief ook de doos van de Voogden doornemen?
Helena zei op 2 augustus 2022 om 08:51
Er was ook nog een dochter in leven na 1797.
Marie van Bael, weduwe van Samuel Jungh, oud 70 jaar, overleden op 13 juni 1809 te Lanaken. Dochter van JP van Bael en Helena Peeters. Dit zal Anna Maria (* 1739 Maastricht ) geweest zijn.
Simonne Van Bael zei op 2 augustus 2022 om 14:45
Inderdaad Helena, goed opgemerkt van jou. Wij hadden de overlijdensdatum van haar man, per vergissing bij haar genoteerd. Samuel Jung is overleden te Lanaken 7/9/1787. Tafels blad 14 (image 117/514.) Daarom kwam zij niet in aanmerking voor mij. De andere kinderen waren allemaal heel jong gestorven.
Michaƫl zei op 3 augustus 2022 om 13:10
Het lijkt er op dat Maria van Giel hoort bij het gezin van Josephus Adriani Hendrix en Elisabeth Jan Noyens (ex Ravels) (Ravels 4-10-1685) dopen blz .166 te Weelde. Maria (22-10-1711) en ook een Adrianus en een Cornelis. Huwelijk te Ravels 8-1-1709. Josephus is gedoopt te Weelde 10-3-1680 ouders Adrianus Henrickx ex Grobbendonck en Joanna Joannis (Joost) Kemps. (blz.164).
In diverse schepenregisters te Ravels blijkt dat Josephus identiek is aan Josephus van Giel. (zie o.a. 12-4-1702, 26-8-1718 en 5-7-1740). Ook wordt duidelijk dat Van Giel ook Hendrix wordt genoemd.
Bij de dopen van de kinderen van Cornelis Hendrix (ex Welde) en Catharina Naeykens (ex Welde) te Ravels blijkt bij het 10e kind d.d. 16-2-1781 Jan Baptist van Bael de doopgetuige te zijn.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: