skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

30.000 notaris- en schepenakten online

Christian van der Ven, BHIC vertelde op 8 juli 2011 om 10:54 uur
Dag allemaal,

Vanaf deze week kun je op de website van het BHIC zoeken door bijna 30.000 notaris- en schepenakten. En dat aantal zal natuurlijk blijven groeien.

Lees het persbericht:
http://www.bhic.nl/index.php?id=10104">http://www.bhic.nl/index.php?id=10104">http://www.bhic.nl/index.php?id=10104

Zoek door de akten:
http://www.bhic.nl/?id=12964">http://www.bhic.nl/?id=12964">http://www.bhic.nl/?id=12964

Bekijk het overzicht met beschikbare bronnen:
http://www.bhic.nl/genealogie/sb/index.htm">http://www.bhic.nl/genealogie/sb/index.htm">http://www.bhic.nl/genealogie/sb/index.htm

Veel gegevens in de database zijn aangeleverd door onderzoekers (onder andere door enkele trouwe gebruikers van dit forum). Soms staan die gegevens ook al op andere websites, zoals die van henzelf.

Als BHIC wilden we die gegevens (meestal Word-bestanden) ook graag via onze database aanbieden. Namen, plaatsen en data zijn dan veel makkelijker vindbaar en doorzoekbaar. En bovendien zijn er in de meeste gevallen scans van de akten zelf aan gekoppeld, die tot nu toe alleen als bladerboek te raadplegen waren.

Erg mooi vind ik zelf de koppeling naar de website Van Papier Naar Digitaal (www.vpnd.nl">http://www.vpnd.nl/">www.vpnd.nl), waar ook veel scans op staan van bronnen die door het BHIC beheerd worden.

Al met al zijn deze schitterende archieven door de koppeling tussen indexen en scans nu veel beter toegankelijk voor iedereen!

Ik hoop dat nog veel meer onderzoekers hun indexen ook aan het BHIC beschikbaar willen stellen. Als je daarover nog vragen hebt, dan laat het me even weten. Dat mag via dit forum, maar het mag ook via mail: info@bhic.nl

Groeten,

Christian, BHIC

Plaatsen waar we op dit moment indexen van beschikbaar hebben: Beers, Beugen, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Dinther, Erp, Escharen, Gassel, Heeswijk, Mill, Oeffelt, Oploo, Overloon, Sambeek, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Uden, Veghel, Vierlingsbeek, Vught, Wanroij en Zeeland

Reacties (15)

Jan Toirkens zei op 9 juli 2011 om 13:59
Inderdaad fantastisch nieuws. Ook al kan je een genealogie niet echt goed of alleen via Internet opbouwen, het is dit soort initiatieven dat ervoor zorgt dat we niet eindeloos soms op de gok af van het ene naar het andere archief moeten zeulen. Mogelijk in de toekomst komt er nog eens een koppeling tot stand met de andere Brabantse regionale archieven, zoals Eindhoven, Tilburg waar karrevrachten aan regesten al digitaal beschikbaar zijn voor de eigen regio. Maar ik ben al erg blij met dit samenbundelend initiatief van het BHIC. En mijn overtuiging is dat het bezoekersaantal aan archieven hierdoor alleen maar zal toenemen. Er zijn voor veel mensen immers ineens bijna geen drempels meer. Kortom ... BRAVO BRABANT.. *were di*.
Peter Verstege zei op 10 juli 2011 om 06:49
Goed initiatief en heb al veel gevonden / bevestigt gezien. Een opmerking: om huwelijksvoorwaarden als 'huurakten' aan te duiden lijkt mij een foutje.
Christian van der Ven, BHIC zei op 11 juli 2011 om 08:41
@Jan: En jij hartelijk dank voor je medewerking, Jan! We hebben al veel positieve reacties ontvangen. En al veel mensen hebben nieuwe gegevens gevonden. Mooi werk dus! :-)

@Peter: Dankjewel voor je reactie. Huwelijkse voorwaarden zijn inderdaad geen huurakten, dus dat zou moeten worden veranderd. Bij welke records komt deze fout voor? Bij ieder record zit trouwens een reageerknop, dus zo kun je ook meldingen doorgeven. Alvast bedankt!
Dorethé zei op 11 juli 2011 om 10:56
@BHIC: Erg fijn dat die indexen er zijn! Zelf heb ik zo toch nog een paar akten gevonden, waar ik bij het doorbladeren van de boeken overheen gelezen heb... Hoewel het doorbladeren ook wel wat heeft, soms kom je dan onverwachte zaken tegen, waar je op dat moment niet actief naar op zoek bent, onder andere toevalsvondsten.
Mij is opgevallen dat je bij sommige boeken niet helemaal op de juiste pagina uitkomt; in die gevallen is het paginanummer niet gelijk aan het scannummer. Dit is overigens snel te zien, door links onderin naar het nummer te kijken, dan zie je meteen of je op de juiste pagina geland bent. En nee, ik heb zo 1-2-3 geen voorbeeld bij de hand; in de meeste gevallen moest ik slechts 1 of 2 scans verder zijn. Vind ik verder geen probleem.
Christian van der Ven, BHIC zei op 11 juli 2011 om 11:24
@Dorethé: Soms kunnen we er inderdaad een pagina naastzitten. Ik weet niet precies hoe er is gekoppeld, maar alles kan handmatig nog per record worden verbeterd. Kom je dus weer eens zo'n gevalletje tegen, wil je dan de reageerknop bij het record gebruiken? Dan passen we het aan. (Je hoeft niet alle oude situaties terug te zoeken hoor - het zijn kleine probleempjes, maar als je er toch nog eens op stuit en je wilt ze meteen doorgeven, dan graag.)
Norah zei op 11 juli 2011 om 13:21
Peter, "bevestigt", moet "bevestigd" zijn, als je toch aan het verbeteren bent...
Bert vd Brandt zei op 14 juli 2011 om 14:45
LS.

In het overzicht van 30.000 actes zijn mijn uitwerkingen niet zichtbaar/meegenomen (althans dat begrijp ik uit het overzicht)

Hierbij de drie sites met mijn uitwerkingen:

Indexering St.Mich.Gestel . http://home.zonnet.nl/k91385/StMichGestel/index.html
Schijndel hagelschade 1749 - http://home.12move.nl/~vt020415/grohj003.html
acte 1726 st michiels gestel - http://home.12move.nl/~vt020415/grohj002.html


Hoop dat jullie deze alsnog mee kunnen nemen.

MvG
jan toirkens zei op 14 juli 2011 om 15:29
Bert :-) Dat klinkt nu een stuk hoopgevender dat wat je voorheen daarover opmerkte op je website.(Quote)Het is niet mijn bedoeling om de inhoud der actes vast te leggen; alsook niet om die, op welke wijze danook, ter beschikking te gaan stellen.(einde quote). Verder is het zo als ik je website goed bekijk op o.a. St. Michielsgestel en andere ook, dat er slechts een beperkt deel van aktes uit protocollen door jou zijn uitgewerkt, terwijl ikzelf b.v. een protocol altijd in zijn GEHEEL uitwerk. Het lijkt me lastig voor het BHIC om op die manier duplos te vermijden. Overigens hoe meer zielen hoe meer vreugd wat betreft uitwerkingen dunkt me. MvG. Jan Toirkens
Christian van der Ven, BHIC zei op 14 juli 2011 om 16:12
@Bert! Mooi hoor! En wat een leuke akte, die van die hagelstorm in Schijndel.

Jan merkt al op dat veel protocollen niet volledig zijn uitgewerkt. Om het voor ons beheersbaar te houden, willen we vooralsnog alleen bestanden opnemen die een volledige index bevatten van de akten in een bepaald inventarisnummer. (Alhoewel daar best eens van afgeweken zal worden.)

Maar ik ben wel ook bezig met een zoekmachientje voor allerlei websites van derden waarop nog mooi bronmateriaal te vinden is. Daar zouden jouw links alvast niet in misstaan.
Bert vd Brandt zei op 14 juli 2011 om 20:04
Jan,

Ik begrijp je reactie in het geheel niet. Ook niet wat je ermede bedoeld.
De door jou aangehaalde opmerking op mijn site was alleen maar om duidelijk te maken dat ik GEEN digitale copiën van die actes in bezit heb en daardoor om die te verspreiden extra naar het BHIC moest om dat te verzorgen en daar had ik geen trek in.

Je kan aan de datum zien wanneer ik hiermede heb moeten stoppen.
Dat was één van de activiteiten op de dinsdag-avond.
Echter die is HELAAS mij (en dus ook anderen) ontnomen.

Als ik het had kunnen doorzetten dan hadden wel hele inventarisnummers op deze wijze inzichtelijk & zoektechnisch gemaakt kunnen worden.


PS. Er schijnt ook nog in het ORA van Schijndel een acte te zijn over het beschikbaar stellen van paarden voor het (staats)bezoek van de kroonprins & -prinses van Oostenrijk. Ook die stond toen nog op mijn lijstje om digitaal te maken en daarna integraal te transcripten.

MvG
Bert vd Brandt zei op 14 juli 2011 om 20:14
@Christiaan,

Dat zijn al hele oude transcripties en staan al ruim vier jaar op mijn site.
Deze twee sites (de hagelstorm-schade in Schijndel & inwoners van St.MichielsGestel) worden gemiddeld 10 @ 20 keer per maand benaderd.
De indexering van St.MichielsGestel wordt zelfs in piektijden tot zo'n 80 keer per maand benaderd.

MvG
Jan Toirkens zei op 14 juli 2011 om 20:30
Bert :-) Ik begrijp je frustratie van die Dinsdagavond wel, maar we hebben inmiddels erg veel scans op allerlei manier ter beschikking,o.a.VPND en er staat je dus niets in de weg om een protocol volledig te bewerken en het soms niet bij een enkele akte in een protocol te laten. Dat je website in 4 jaar niet is ge-update kan ik uiteraard aan de buitenkant niet ruiken, maar er staat toch duidelijk nog steeds op die website...(Quote)Het is niet mijn bedoeling om de INHOUD der actes vast te leggen; alsook niet om die, op welke wijze danook, ter beschikking te gaan stellen.(einde quote). Ik begrijp nu pas dat je nog veel voor ons in petto hebt en dat is toch prachtig?. Sans rancune overigens, J. Toirkens
Bert vd Brandt zei op 15 juli 2011 om 00:26
@Jan,

Op vrijwel ALLE sites van mijn hand staat onderaan de "laatste datum van uploading/bijwerking".

MvG
Dorethé zei op 16 juli 2011 om 13:31
@Christian: een voorbeeld is toegang 7040 boek 360 (Beugen), het verschil is 2 scans. Ik zal dit doorgeven via de reageerknop bij het record.
Christian, namens BHIC bhic zei op 16 juli 2011 om 16:46
@Dorethé: Fijn, alvast bedankt! Voordeel van die reageerknop voor ons is, dat automatisch alle relevante gegevens van het archiefstuk waar je op reageert worden meegestuurd. Fijn weekend verder!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.