skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Bedevaartsoorden voor Land van Cuijk'ers ???

Ing. Gerard W. Ch. Lemmens vertelde op 23 maart 2011 om 21:03 uur
Door schade en schande heb ik geleerd dat voor het Land van Cuijk b.v. Kevelaer een bedevaardsoord is of was.

Zijn er andere mogelijke bedevaartsoorden voor mensen die in het Land van Cuijk woonden ???

Met dank en groeten,

Gerard Lemmens

Reacties (9)

Helena zei op 23 maart 2011 om 21:43
Dag Gerard, -- Hier een link waar je mogelijk wat aan hebt: http://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/

Let wel: Men ging ook wel eens 'verder van huis' op bedevaart.
Jan Lange. Nw.Vennep zei op 23 maart 2011 om 23:12
Handel bijv. of de Smakt/Venray (St. Jozef).
Helena zei op 23 maart 2011 om 23:54
Van oudsher was de huidige provincie Noord-Brabant en Limburg een gebied met vele vereringsplaatsen. Het 'bedevaart-seizoen' liep van mei tot oktober. Traditioneel minder in de wintermaanden [denk aan koude en modderige wegen enz]. Georganisserde bedevaarten of processies waren lange tijd onmogelijk in Staats-Brabant; dit duurde tot 1795 toen er weer grotere godsdienstvrijheid kwam. De zgn. vrije heerlijkheden zoals Gemert, Handel, Megen enz. genoten wel vrijheid op dit gebied. Ook bedevaartsoorden vlak buiten de grenzen, zoals bijv. Kevelaer, werden populair. Was afgelopen jaar een paar keer in Kevelaer en merkte wel dat er zowat elke dag nog 'Wallfahrten' waren.
Ing. Gerard W. Ch. Lemmens zei op 25 maart 2011 om 11:26
Dag Helena en Jan,

Reuze bedankt voor jullie reacties en informatie aangaande Bedevaartsoorden. Toen ik in 1959 met mijn genealogie Lemmens begon had ik enorm veel hulp van een genealoog , Joost van der Loo, en met wie we vrienden werden en zij kwamen danook bij ons ook in Engeland logeren. Hij werkte veel in het Kevelaer gebied en vond voor mij een geboort van de oudste broer van mijn directe voorvader, Theodorus Reynerus Lemmens, ged. Kevelaer (Dld.) 15 oct. 1756, get. Antonius Janssen en Maria Catharina Gudden.Zn.v. Petrus Lemmens uit St. Anthonis en Gertruda Janssen uit Ottersum. Helaas heb ik het huwelijk van deze laatste ouders (nog) niet ontdekt en vermoed dat het huwelijk plaats vond in Ottersum waar de kerkarchieven gedeeltelijk verbrand zijn.
Ik neem dus aan dat de ouders op bedevaart waren en het kind (te) vroeg de wereld wilde ontdekken ?!

Nogmaals dank aan jullie en ik hoop dat dit een idee geeft aan enkele genealogen die de doop van een voorouder niet kunnen vinden ??!!

Met hartelijke groeten,

Gerard Lemmens
Helena zei op 25 maart 2011 om 22:48
Gerard, -- Het zou ook niet vreemd zijn dat de familie bijv. een tijd in Kevelaer woonde/werkte (dagloners?)en niet alleen op bedevaart was :). Oorlogen, doortrekkende troepen, misoogsten, verarming van de bevolking...of mogelijk van het ene gebied waar minder vrijheid was naar het andere. Er kunnen vele redenen zijn geweest dat men [tijdelijk?] weg trok uit vertrouwde omgeving. En kindjes krijgen ging gewoon door...
Ing. Gerard W.Ch. Lemmens zei op 25 maart 2011 om 23:15
Dag Helena,

Ik denk dat wat je voorstelt hier niet het geval was , want de Bedevaardszoon ", Theodorus Reynerus Lemmens, werd ged. Kevelaer 15 oct.1756 en de volgende zoon, mijn directe voorvader, Joannes Franciscus Lemmens, werd ged. Boxmeer 2 oct. 1758 dus in de plaats waar zijn vader Petrus Derks Lemmens woonde en zijn volgende zes kinderen kreeg.

Met dank voor je medewerking,

Gerard Lemmens
Helena zei op 26 maart 2011 om 00:31
Beste Gerard,-- Je weet toch ook wel dat je op alles bedacht moet zijn. Voor mij is het best aannemelijk dat ze in oktober 1756 bijv. nog in Kevelaer waren en/of woonden en in 1758 alweer in Boxmeer. Er zit twee jaar tussen...
Overigens: Zou een hoogzwangere vrouw nog (gebeurde meestal te voet) op bedevaart gegaan zijn? Nee, normaal gesproken niet. Woonden mogelijk haar ouders soms daar? Omdat ook een Antonius Janssen doopgetuige was? [was deze soms haar vader, of haar broer?]

Andere voorbeeld [als ik me tenminste goed herinner uit een eerdere vraag van jou]: Denk ook aan een van je voorouders die vanuit Venray in eerste helft 19de eeuw even in Helmond waren (bakkers) en alwaar dan een kind geboren werd, terwijl de andere kinderen in Venraij geboren werden...
Ze woonden heel even in Helmond [ mogelijk ook maar 1 of 2 jaar?] want waren daar ook ingeschreven in het Bevolkingsregister.
Helena zei op 26 maart 2011 om 05:34
Uit de website van Kevelaer: '...Die Bauernschaft Kevelaer entwickelte sich bis zum Ausbruch des Siebenjährigen Krieges (1756-1763) zu einem prächtigen Dorf mit etwa 125 Häusern. Während des Siebenjährigen Krieges litt die Kevelaerer Bevölkerung unter der starken Einquartierung der Soldaten...' -- Beter vertrekken na 1756!?
hans hendriks venray zei op 17 april 2011 om 22:08
zie Smakt bedevaartsoorden.

http://www.historischerfgoedsmakt.nl/

Wie er foto's nog heeft van familie in Smakt/Holthees.
Kan mail bij Piet Bonants.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.