skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Boxmeer hoek Steenstraat-Carmelietenstraat.

Gerard van Haaff vertelde op 2 november 2011 om 12:22 uur
Mijn betovergrootouders van Haaff woonden een aantal generaties in Boxmeer waar ze een herberg/tapperij/bakkerij dreven. Op de hoek van de Steenstraat en de huidige Carmelietenstraat-Oost bezaten zij grond en enkele huizen. (Kad. Nrs. Sectie B 679-685)
Schuin tegenover (nw) stond op het pleintje de pomp op de hoek van de Sas van Isseltstraat.
Via het fotobestand van het BHIC van Boxmeer –dat ik helemaal heb doorgewerkt- heb ik min of meer kunnen reconstrueren hoe de panden er rond 1900-1910 moeten hebben uitgezien. Een boeide puzzel! In het grootste huis (wsch. B 671 en B 672 met nok evenwijdig aan de straat) was rond 1900 een hotel. Aan de Sambeekse kant was naast dit huis een grote poort met twee zuilen. Aan de andere kant was een rond getoogde stenen poort met grote deuren en vlak er naast een personenpoortje ook met een ronde toog. Wie weet welk hotel dit was.
Verder is niet helemaal duidelijk hoe de twee pandjes tot aan de Carmelietenstraat/ (Schipperstraat)er uit zagen. In pand B 684 (of B 681) zat in de jaren 60 de bloemist van Haerkens.(Puntgevel met nok haaks op de straat). In het hoekpand heeft de wed. van Haaff gewoond tot eind 1853, toen alles is verkocht. O.a aan de ijzersmid Jan Clabbers en Arnold Linders. Aan Gerardus van Els werd de bakkerij aan de Carmelietenstraat verkocht. Van het hoekpand bestaan slechts fotofragmenten. Wie heeft mogelijk nog foto’s of ansichten van deze panden (die niet in het BHIC bestand voorkomen) om tot een visuele reconstructie te komen. Momenteel staat er een versgebouwd appartementencomplex en is alles wat maar aan het verleden deed herinneren verdwenen.

Reacties (7)

Helena zei op 3 november 2011 om 05:17
Leuk project!

En langs het tuinpad van m'n vader...
Zag ik de hoge bomen staan.
Ik was een kind en wist niet beter...
Dan dat 't nooit voorbij zou gaan

Mogelijk vind je hier nog andere foto's dan die je al bij BHIC vond? Laat dat zoeken en vergelijken aan jou over.
http://www.dorpenboxmeer.nl/fotoalbum/displayimage.php?album=60&pos=0
Er zullen best meer van deze sites zijn. Even google-en. Succes!
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 3 november 2011 om 12:11
Beste Gerard, als je het leuk vindt om in archiefmateriaal te duiken, raad ik je aan om eens een bezoek te brengen aan de studiezaal van BHIC in Grave.

Daar kun je de archieven van het gemeentebestuur van Boxmeer van 1810-1941 en 1942-1970 raadplegen. In beide archieven bevinden zich hinderwetvergunningen en vergunningen voor de verkoop van alcoholische drank (drankwetvergunningen). Bij die vergunningen bevindt zich vaak een plattegrond van het bedrijf (de bakkerij) en de lokaliteit (herberg/tapperij), zodat je je een beeld kunt vormen van het interieur.

Via het groene domein Onderzoek op www.bhic.nl kun je al vast door de inventarissen snuffelen. Wil je nadere instructies? Mail dan even naar info@bhic.nl of stel je vraag via de chatknop op onze website in de avonduren.
Gerard van Haaff zei op 3 november 2011 om 20:21
Beste Helena,
Het is inderdaad een leuk project, je moet er wel een beetje voor kunnen tekenen. Dank voor je site-verwijzing. Er zaten helaas geen nieuwe foto's bij.

Dag Annemarie, de door jou genoemde (geheel onverwachte) bron zal ik zeker heel graag komen raadplegen. Wat zijn jullie bij het BHIC toch geweldig leuk bezig. Mijn complimenten. Ik ken geen andere provinciale (archief)site waar zoveel te vinden is. Weet je wellicht ook wanneer de DTB-gegevens (scans) van St. Anthonis toegankelijk worden? Ik ben nog steeds op zoek naar het overlijden van Jacobus Joannes van Haaff die na zijn faillisement in Boxmeer tussen 1776 en 1798 van de aardbodem verdween.
Norah zei op 5 november 2011 om 01:28
Waarom moet het persé Sint Anthonis zijn?
Ik verwacht eerder Vierlingsbeek of Boxmeer.
Heb je dit ook wel gevraagd op dit forum?
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 5 november 2011 om 10:41
Beste Gerard. hartelijk dank voor je complimenten aan het adres van BHIC!

Via 'Wat zit er in' links van het zoekscherm van Stamboom op deze website kun je de stand van zaken van indicering van de DTB-registers van Sint Anthonis zien. Ook kun je zien van welke registers er scans aanwezig zijn. Niet gescand zijn de registers uit het bisschoppelijk archief, die het BHIC alleen in kopie-vorm heeft. Ik zie overigens dat er van Sint-Anthonis geen begraafregisters uit die tijd meer aanwezig zijn..

Via het stamboomprogramma kom ik wel ene Jacobus van Haaff als relatie tegen van de overleden Anna Mathea Molmans in Boxmeer in 1816. In de akte lees ik dat zij weduwe was. Was dit misschien zijn echtgenote?
Gerard van Haaff zei op 6 november 2011 om 14:28
Norah en Annemarie dank jullie wel voor jullie reactie.
Ik heb alle dtb's (mede door de geweldige scans van deze site) minutieus doorzocht. Alleen is St. Anthonis nog niet als scan aanwezig. Volgens het register zouden de begravingen vanaf 1639 (tot 1821) aanwezig moeten zijn? Maar nog niet gescand. Het is de enige plaats die ik dus nog niet gezien heb en bovendien weet ik dat Casparus Molmans, de broer van Anna Mathea Molmans (= inderdaad de vrouw van Jacobus van Haaff) in St. Anthonis pastoor. Zijn testament zoek ik overigens nog steeds!!
De eerste vermelding dat Anna Mathea weduwe is, dateert van 1798. Dus Jacobus moet voor die datum overleden zijn. Zijn laatste vermelding dateert van 1776, na afronding van een ingrijpende boedelverkoop door schuldeisers. (Ofschoon het alleen om roerende goederen gaat (en wat land)en zwager Caspar Molmans de helf opkoopt (zodat ze toch weer verder kunnen??)
Er zijn nog veel vragen, ofschoon ik erg veel weet van dit echtpaar Molmans-van Haaff.
Bij het schrijven van de familiekroniek van "van Haaff" waar ik nu mee doende ben (al ca. 600 A-4tjes) probeer ik alles op een rijtje te krijgen. Daaruit borrelen nog veel vragen op.
Weet iemand trouwens of de registers van het Kadaster toegankelijk zijn sinds de privatisering van deze Dienst? Ik weet bijvoorbeelld dat er "veldwerken"moeten zijn (uitgewerkte detailtekeningen met maten) die de basis vormen voor de kadastale kaart.

Dank voor jullie meedenken! H.gr.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 6 november 2011 om 22:33
Beste Gerard, in de studiezalen van Grave en Den Bosch kun je het rijkskadaster kosteloos digitaal raadplegen via het programma Digilegger.

In de kadastrale leggers is een speciale kolom aanwezig, waarin verwijzingen staan naar de notariële akten van aan- en verkoop, die door de Hypotheekbewaarder ter registratie zijn overgeschreven. Deze registers heeft het BHIC t/m 1974 in huis en kunnen alleen in de studiezaal in Den Bosch worden geraadpleegd.

De veldkaartjes heeft het BHIC niet in huis, maar bevinden zich nog bij het kadaster. Ik zal u daarover komende week via de inlichtingenbox van BHIC info@bhic.nl nader berichten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.