skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Dententie

Theo Aldenzee vertelde op 23 augustus 2010 om 01:40 uur
Soms zien we "Huis van bewaring" ergens in NL met een registratienummer.... Maar hoe komen we aan de ouders/echtgenote van deze gedetineerden? Zonder vooroordeel, want vaak zat men gevangen voor luttele dingetjes als stroperij of illegale slachting om het grote gezin te voeden. Het is zo jammer: Jan Jansen werd ingeschreven in het huis van bewaring, maar welke Jan Janse was dat? Zijn delict intreseert ons niet maar wel zijn ouders, echtgenote en kinderen.
Op die wijze doubleert Jan Janse zonder dat wij dat zien..... Dat geldt ook voor Dataschurk. Het zou toch heerlijk zijn als we die personen; verdachte c.q. slachtoffer, cq getuigen konden "thuis" brengen. Wij "van Deursen 8000"hebben een aantal gedetineerden in Zeeland die we vaak terug vonden in Heeze, Oss en Berghem maar halen er niet uit wie ze precies waren. Ook in Dataschurk locallseren we de vermeldden maar zelden.
Wie is daar specialist? en kan ons helpen?
bv hartelijk dankend,
"van Deursen 8000 word-Wide"
de Coördinator,

Reacties (9)

Michiel zei op 23 augustus 2010 om 08:59
Ik denk dat niemand u kan helpen. Tegenwoordig wordt iemand geïndentificeerd met een uniek nummer, de administratie vroeger was weel minder "sophisticated". Een naam, soms de ouderdom en/of geboorteplaats, en daar hield het meestal mee op. Alleen met het speuren in verschillende archieven naar aanleiding van bekende gegevens, en combineren van vermeldingen in diverse akten, kan soms de identiteit van een gedetineerde worden achterhaald. Bijv. een vermelding in een akte van scheiding of deling voor de schepenbank, waarbij een persoon in de context van zijn familie wordt genoemd. Of een getuigenverklaring (akte van attestatie) in een schepenbankarchief, waarbij deponenten verklaringen afleggen over een crimineel persoon. Er is dus meestal een lange onderzoeksweg te gaan, die u meestal zelf moet afleggen, en succes is niet gegarandeerd. U kunt natuurlijk op de diverse fora wel de personen vermelden die u in Dataschurk of elders gevonden hebt. Als medegenealogen een van deze personen toevallig kunnen "matchen" met gegevens over families die ze uitgezocht hebben, staat de identiteit vast. Als zal dat met het door u genoemde voorbeeld van "Jan Janse(n)" wel erg moeilijk worden.
Echt iets nieuws vertel ik u dus waarschijnlijk niet, vrees ik.
van Deursen 8000 zei op 23 augustus 2010 om 12:29
Duidelijk, Beste Michiel, echter in de tweede helft van de 19e eeuw moet het via BS / BR toch eigenlijk kunnen. Probleem is dan "Waar was de gedetineerde woonachtig?" Eindhoven bv. vonniste vaak wegens smokkel, verkeersovertredingen etc. We zouden dan (in RHICe) het dossier moeten kunnen lezen maar we weten niet of deze aldaar in te zien zijn. Of de Citadel deze dossiers ook heeft? Dat wordt dan wel reizen vanuit Zuid Limburg.... Het gaat ons voornamelijk om "Doublures"; de dossiers op zich boeien ons in het kader van de inventarisatie van de naam "van Deurs(z)en" minder. Berghemse van Deursen's kwamen uit de families te Heeze en Leende en werden in de provincie Zeeland gedetineerd, trouwde aldaar maar doken ook op in en rond Rotterdam. Opvallend daarbij is wel dat de Zeeuwse naamgenoten uit de Kempen afkomstig blijken. Moeilijk: omdat rond Berghem er ook naamgenoten uit de stammen rond Herpen, Reek en Ravenstein woonden. Dreumel bijvoorbeeld kent een grote reeks naamgenoten waarvan we de roots nog niet hebben kunnen vaststellen. (schippersfamilies) Daarbij speelt ook nog het fenomeen dat Deurne in de Peel en Deursen-Dennenburg bij Ravenstein, hetzelfde toponiem "van Deursen" dragen. We proberen toch met ons project "van Deursen 8000" de hoogst haalbare kwaliteit te bereiken.
Maar toch; hartelijk bedankt voor de goede reactie en mogelijk vinden we nog een liefhebber/ster met dezelfde interesse,,,? "veroordeelden in de 18e en 19e eeuw " voor ons met de namen "van Deurs(z)en, Duers(z)en en van Doerne.

vD8 coördinator,
Theo Aldenzee
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 23 augustus 2010 om 13:44
Een prachtig project om gedetineerden in hun genealogische context en sociale omgeving te plaatsen. Maar zo somber hoeft u het niet in te zien, in elk geval niet voor de 19e en begin 20e eeuw. Met dank aan Michiel voor zijn reactie.

Gedetineerden vinden we in de diverse soorten van strafinrichtingen. Bij het BHIC hebben we onder de naam 'Gevangenissen' de archieven van Breda, 's-Hertogenbosch en Eindhoven. U kunt deze archieven inzien bij het BHIC op de studiezaal locatie Den Bosch. Via 'Historisch Onderzoek' (groene vierkantje) op onze website kunt u de inventarissen raadplegen. Alle gedetineerden werden in- en uitgeschreven in registers, waarvan sommige alle genealogische gegevens bevatten die u nodig heeft voor uw onderzoek, compleet met signalement. Maar dat is het neusje van de zalm, de meeste zijn niet zo uitgebreid. Vaak wordt echter wel de leeftijd en de geboorteplaats vermeld.
In het Huis van Bewaring zaten o.a. personen in voorarrest in afwachting van hun proces. Zij hoeven dus niet veroordeeld te zijn.

Daarnaast heeft het BHIC de databank met criminele vonnissen die u via Historisch Onderzoek (links van het zoekscherm) of onder Stamboom kunt raadplegen. De strafdossiers kunt u alleen in de studiezaal van Den Bosch inzien. U zult merken dat veel dossiers toch aanknopingspunten bevatten. Meestal wordt leeftijd, geboorteplaats en woonplaats genoemd, bij gehuwde vrouwen de naam van de echtgenoot.
Dataschurk is de databank van het Stadsarchief 's-Hertogenbosch met veroordeelden voor (hals)misdrijven door de Bossche Schepenbank voor 1811.

Succes met het zoeken van vrijwilligers voor dit interessante project!
Theo Aldenzee zei op 23 augustus 2010 om 14:26
Dat wordt dus toch "Dat gaat naar Den Bosch toe" Beste Annemarie, en "wie zal dat betalen"? ...
Ik zou dus onze Camper kunnen inzetten en enkele dagen kunnen camperen in de buurt van de Citadel; Bossche Bollen eten en jullie archief nog eens op z'n kop zetten zoals ik dat in de jaren negentig van de vorige eeuw ook al eens deed. Maar toen was er nog geen Internet; we hadden toen meer geld uit te geven en rond Den Bosch nog wat familie en vrienden die helaas niet meer bij ons nog levenden mogen zijn.
Het zal er toch van komen....
Ik zal de gevraagde personen uitsplitsen op een lijstje en u, of een van uw collega's kunnen dan de stukken voor mij te voorschijn halen.
Met nog wat andere zaken vul ik dan (kostenbesparing) enkele dagen en kan de vonsten in de avonduren verwerken in de Camper waarin de PC ook kan werken.
Eve terug naar het vaderland is nog niet zo'n slecht idee, na al die jaren...
Tot zien dan maar en ik zal een LIMBURGSE vlaai meenemen voor bij de koffie...

Groet
Theo
We maken plannen....
Michiel zei op 23 augustus 2010 om 14:56
Het is fijn dat er nog zulke gedreven onderzoekers bestaan. Ik moest even denken aan de historicus D.J. Roorda, over wie ik las dat hij voor het verzamelen van gegevens voor zijn proefschrift in de jaren '50 met een tentje op de scooter de Hollandse stadsarchieven langstrok. Het verhaal was dat hij in een koude paasvakantie het ijslaagje in de meegevoerde waterzak moest breken voor hij zijn warme ochtendthee kon maken. Dat was dus géén camper, bosche bollen en pc.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 23 augustus 2010 om 15:31
Met uw camper 'back to the roots' voor dit interessante project, lijkt me een prima idee! Campings genoeg in de omgeving van Den Bosch. Helaas niet op het terrein van de Citadel, hoewel daar plaats genoeg is...
Als u enkele dagen voor uw komst naar Den Bosch uw lijstje verstuurt naar aanvragen@bhic.nl liggen de stukken klaar bij uw komst. De meeste inschrijvingsregisters van de gevangenissen kunt u op microfiches in de studiezaal raadplegen.
Nog even een tip... als u een digitale camera hebt, neemt u die dan mee.
Dat wordt vast heel gezellig met echte Limburgse vla bij de koffie. Ik zie er naar uit! Goede reis.
vD8 Theo Aldenzee zei op 24 augustus 2010 om 22:06
Ach, Beste Michiel, IJs zal er in mijn theewater niet zijn behalve als mijn koelkastje te hard gaat... en die Vespa met het tentje? een teken des tijds. ik ben al gelukkig dat ik uit de goeie ouwe tijd nog een campertje heb mogen overhouden.. Dat eet, slaapt en werkt heerlijk met alles aan boord wat ik nodig heb. Aleen jammer dat ik het ding nergens kan parkeren behalve op een camping. Maar misschien heb ik nog oude vrienden waar ik op de oprit (met stroom) kan overnachten? De rest is aan boord: toilet, keuken, water, bedderij en (indien nodig) verwarming.
Overdag staat het ding gewoon op de parking van de Citadel. Door de jaren heen zwierven we met het vehicletje door Scandinavia, de Batische staten en de rest van Europa en dat moet in Den Bosch toch ook kunnen?
In Gemert sliep ik gewoon op de openbare parking bij de latijnse School en in Deurne heb ik familie (met veel plaats) genoeg.
Drie keer Den Bosch is 900 km en nu slechts 260 met de huidige dieselprijzen, milieu en fijnstofuitstoot?? Daarom logeren,,,, camperen en... 'n beetje avontuur toch?
De 3100 kg zware Fiat Ducato meet slecht 5 meter en kan als personenwagen parkeren waar het mag. In Nederland mag je dan niet slapen, behalve op autowegen en die zijn me te onrustig. Als ex. Trucker ben ik gewend aan slapen onderweg en vind dat nog steeds leuk. Eigen kossie maken en gaan en staan waar ik wil. (zolang wettelijk toegestaan) Ik vraag me alleen nog af of de Citadel ook de dossiers uit de provincie Zeeland heeft anders moet ik ook nog 'n keer naar Middelburg. Wij (het vD8 team) waarderen het zeer dat er ook nog amateur-genealogen zijn die bedrevenheid signaleren.... Bedank daarvoor, dat geeft de burger moed.
Ik plan begin september, als de Limburgse scholen weer draaien, en als je in de buurt bent, kom dan meesnoepen van een Limburgse Vlaai...
Zelf voel ik mij gesmeed uit Turf en Steenkool: In de Peel geboren en sedert 1965 in het "Schönste stukske Niederlaint" De Brabantse Hoofdsteden Brussel en Den Bosch heb ik altijd een warm hart toegedragen. Ik houd van Antwerpen en Den Haag is voor mij "buitenland".
Bovenstaande heeft weinig van doen met onze hobby en de bedoelingen daarvan maar moet gezellig op dit forum ook 'n keer kunnen, meen ik.

Ik bereid het reisje voor en het zal zeker vruchten doen afwerpen; zeker met de vriendelijkste hulp van de medewerkers/sters aldaar en de eventuele forumbezoekers die, waar het kan, te hulp zullen schieten.
Genealogien maak je "SAMEN" en dat moet zo blijven!
Misschien tot ziens in september?
Theo
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 25 augustus 2010 om 14:39
Inderdaad heel gezellig, hoe u de lezer laat meegenieten van uw voorgenomen expeditie naar de Citadel in Den Bosch!

De criminele vonnissen (vanaf 1838) van de arrondissmentsrechtbanken van Zeeland liggen in het Zeeuws Archief. Voor beroepszaken kon men terecht bij het Provinciaal Gerechtshof van Zeeland in Middelburg, vanaf 1877 bij het Gerechtshof in Den Haag. Overigens las ik bij <a href="http://www.zeeuwsarchief.nl" target="_blank">Zeeuws Archief</a> dat de archieven van het Provinciaal Gerechtshof van Zeeland en van het Gerechtshof van Den Haag bij een Engels bombardement op het Haagse Bezuidenhout in 1945 verloren zijn gegaan...
Bij het Zeeuws archief bevinden zich ook de archieven van de strafinrichtingen.

Overigens diende het Gerechtshof van Den Bosch na 1877 ook als beroepscollege voor vonnissen van de arrondissementsrechtbank Roermond in Limburg.

Nog even tot slot...mochten veroordeelde voorouders terecht zijn gekomen in de strafkolonie Veenhuizen, kunt u hen misschien via <a href="http://www.drenlias.nl" target="_blank">Drenlias</a> opzoeken.
van DEURSEN 8000 zei op 25 augustus 2010 om 22:01
Met oprechte dank, Beste Annemarie,
Fijn dat ons Roermond ook deels bij jullie berustende ligt. Zeeland levert wellicht een extra reisje op naar Middelburg? planning is &quot;begin september&quot; en enkele dagen daarvoor zal ik zorgen voor een lijstje INV - en Rolnrs. We hoeven ze (gelukkig) niet allemaal omdat een deel al door ons zelf is gevonden.
Beste groet,
Theo

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.