skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Dreijsselaers

Frank Dresselaerts vertelde op 16 september 2021 om 09:16 uur
Ik ben op zoek naar de roots van Jan Cornelis Dreijsselaers (gestorven te Geel in 1626), een molenaar gehuwd met Maria (Maeyken) Hap(pen). Zij is de dochter van Hendrik Happen, vermoedelijk een molenaar in de Eindhovense regio. Hendrik Happen overlijdt waarschijnlijk in 1623 want dan erft volgens een Geelse notarisakte Maria Happen (niet nader bepaalde) onroerende goederen in Bladel.

Anders geformuleerd : Jan Cornelis Dreijsselaers groeit waarschijnlijk op in de buurt van Eindhoven, huwt daar vermoedelijk, maar sticht vervolgens een gezin in Mol en wordt vanaf 1606 een zeer succesvolle molenaar in Geel én in 1616 de abdijmolenaar van Tongerlo. Mogelijk is het geweld van de Tachtigjarige Oorlog de reden dat hij vanuit de Eindhovense regio steeds meer zuidwaarts trekt.

De vraag : heeft iemand ooit in Noord-Brabantse archieven uit de periode 1570 - 1600 (of vroeger) de familienaam "Dreijsselaers" of een "molenaar Jan Cornelis" of een molenaarsfamilie Happen gevonden ?

Frank

Reacties (11)

Egbert zei op 16 september 2021 om 12:18
De naam Happen (ook wel van Happen, Verhappen) komt in die tijd inderdaad voor in de regio Eindhoven. Helmond, Oirschot, Eindhoven en Tongelre.
De naam Dreijsselaers ken ik in deze regio niet.
Egbert zei op 16 september 2021 om 12:27
Het archief van de schepenbank van bladel gaat helaas niet verder terug dan 1691.

Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.
10204 Schepenbank Bladel, Reusel en Netersel, 1691-1810.

U zou eens contact kunenn opnemen met de heemkundekring van Bladel:

http://www.heemkundebladel.nl/
Frank Dresselaerts zei op 16 september 2021 om 13:21
Bedankt voor deze reactie !

Ter aanvulling : tijdens de periode 1 oktober 1574 - 30 september 1575 (en waarschijnlijk veel langer) pacht Henrick Happen een oliemolen in Strijp, een deelgemeente van Eindhoven (bron: de rekeningen van Cornelis Cleerhage, rentmeester generaal van de domeinen in stad en meierij van Hertogenbosch). Mogelijk is dit de vader van Maeyken Happen.

Bijkomend probleem : Jan Cornelis weigert om een onbekende reden de achternaam "Dreijsselaers" te gebruiken, ook als hij bij de notaris zit. Hij noemt zichzelf dus "Jan Cornelis".

Het zijn de Tongerlose Norbertijnen die vanaf 1616 hem en zijn zoon consequent als "Dreijsselaers" noteren, vermoedelijk omdat ze door hun connecties in Noord-Brabant weten dat dit de familienaam is. Maar jammer genoeg is "Dreijsselaers" rond 1600 nergens in Noord-Brabant te vinden. Wel in Vlaanderen (Oostmalle en Rijkevorsel bijvoorbeeld) maar het vrij omvangrijke bronnenmateriaal daar is nergens te verbinden met de door mij gezochte molenaar.

Conclusie : misschien heeft er vier eeuwen geleden in de buurt van Eindhoven een familie Dreijsselaers geleefd maar zijn er zoveel Noord-Brabantse archieven verdwenen dat er geen enkel spoor van deze mensen overblijft.

Frank
Egbert zei op 16 september 2021 om 16:09
Heb je er enig bewijs dat de familie Dreijsselaers uit het huidige Noord-Brabant zou stammen. Molenaarsfamilies kende elkaar en er werd ook onderling getrouwd. Sommige molenaarsfamilies zie je jarenlang dezelfde molen pachtten, terwijl andere meer mobiel waren en na een pachtperiode weer naar een andere molen trokken. Huwelijkspartners behoeven dus niet uit dezelfde regio te komen. En vóór 1648 lagen Geel en Strijp in hetzelfde land.

Mensen waren vaak bekend onder hun patroniem, en zeker een molenaar behoefde niet met zijn achternaam (als hij die al had) te worden aangeduid. Ook pastoors gebruikten meestal alleen maar de patroniemen, terwijl notarissen en de secretarissen van schepenbanken wel weer een achternaam noteerden. Het lijkt me niet dat hijzelf "weigert" om zijn achternaam te gebruiken.
Frank Dresselaerts zei op 16 september 2021 om 17:21
Er is geen enkel bewijs dat Jan Cornelis Dreijsselaers in het huidige Noord-Brabant geboren en opgegroeid is.

Het valt wel op dat hij op (zeer) goede voet staat met mensen die een connectie hebben met Noord-Brabant. En hij is (zo goed als zeker) met een Noord-Brabantse gehuwd. Anderzijds sticht hij een gezin in Mol en maakt hij fortuin in Geel en Tongerlo. Plus de achternaam "Dreijsselaers" wijst op roots in de Noorderkempen.

Maar blijkbaar is dit niet uitzonderlijk, onderschat ik de mobiliteit in die tijden en is dus de meest logische verklaring dat mijn voorouder geboren is in Vlaanderen en dat hij als rondtrekkende molenaar(sknecht) zijn echtgenote in Strijp of Bladel leert kennen.

Wat het patroniem betreft, "weigeren" is inderdaad te sterk uitgedrukt, het is simpelweg zo dat deze molenaar overal gekend is als "Jan Cornelis", ook zijn kinderen gebruiken tot 1616 als achternaam "Cornelis" of "Cornelissen".

Maar zodra hij de abdijmolen in Tongerlo pacht (vanaf 1616) schrijven de Norbertijnen op het pachtcontract "Jan Cornelis Dreijsselaers" en de in Tongerlo geboren kinderen van zijn zoon/opvolger Cornelis Cornelissen worden door de paters ook als "Dreijsselaers" in het parochieregister genoteerd. Dat blijft dus een groot raadsel : waarom de abdij zoveel belang hecht aan "Dreijsselaers" terwijl de pastoors en notarissen in Geel het bij "Cornelis" houden.

Frank
Norah zei op 16 september 2021 om 20:20
Dag Frank,

In 1605 koopt Henrick Reijnders Happen een stuk land te Geldrop > Schepenarchief Helmond.
Mogelijk ben je aan deze man verwant...
Wat betekent de naam Dreijsselaers eigenlijk?
Mvg.
Peter van de Laar zei op 17 september 2021 om 00:30
Rond 1600 is Brabant nog een groter gebied aan beide zijden van de huidige nationale grens. Zo is het heel gewoon om in leuven te gaan studeren. 'Mobiele' beroepen als molenaars en smeden hebben inderdaad de gewoonte vaker dan gemiddeld te verkassen. Het helpen ontsluiten van bevolkingsregisters van "over de grens" kan veel helpen. Wie weet al goede bestaande bronnen?
Frank Dresselaerts zei op 17 september 2021 om 08:21
Dag Norah,

“dreselaer” is een Nederlands woord uit de Middeleeuwen en betekent letterlijk “draaier”, “hij die iets doet draaien”. Het kan dus gaan om een houtdraaier ( = een meubelmaker), een touwdraaier, iemand die een rad of een slijpsteen doet draaien, kortom om elk vak dat op een of andere manier door een draaiende beweging gekenmerkt wordt. In de mij bekende genealogische literatuur wordt “dreselaer” steeds als “houtdraaier” vertaald.

In de parochieregisters groeit “dreselaer” uit tot een beroepsnaam. Pastoors gebruiken anders gezegd “dreselaer” als familienaam en gaan daarbij bijzonder creatief te werk. De volgende familienamen vinden allemaal hun oorsprong in het woord “dreselaer” : De Dreijseleer, De Dreijsselaer, De Dreijsseleer, De Dreijsseler, De Dresselaer, De Dresseleer, Desselaers, Dreijseleers, Dreijselers, Dreijsselaers, Dreijsseleers, Dreijsselers, Dresselaer, Dresselaers, Dresselaerts, Dresseleers, Dresseleirs, Dresselers, Drijselaers, Drijsselaers, Drisseleers, Drisselers, Drusseleer, Tresselers …

Mvg,

Frank
Frank Dresselaerts zei op 17 september 2021 om 08:25
Dag Peter,

Deze Frederik is een uit Silezië afkomstige soldaat, dus Duitstalig. Dresseler is met andere woorden de Duitse versie van "dreselaer".

In ieder geval bedankt voor de tip.

Norah, jij ook uiteraard bedankt.

Mvg,

Frank
Norah zei op 17 september 2021 om 11:13
Dank je wel Frank voor de uitleg, ik kende de hele naam niet.
Mvg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.