skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

DTB m.b.t. inwoners van Dreumel in de 17e & begin 18e eeuw - Wamel, Lith, ... ?

Belem vertelde op 17 juli 2023 om 14:37 uur
Beste Forum deelnemers,

Dreumel valt niet onder het archiefgebied van N-Brabant en het BHIC.

Maar misschien zijn er deelnemers met voorouders in Dreumel die mij op weg kunnen helpen met het volgende:

Ik zoek DTB info van familieleden die in ieder geval begin 18e eeuw in of zeer nabij Dreumel woonden omdat gezinsleden vanaf 1706 meerdere kinderen in Dreumel RK lieten dopen en doopheffers naaste familieleden waren (grootouder, broer/zus van ouders dopeling e.d.).
Ik ben overigens tot nu toe die dopen alleen tegengekomen in een pdf met een transcriptie die op de website van Berry van Osch stond, deze site is inmiddels niet meer actief. Die pdf heb ik gelukkig wel (tijdig) gedownload - 'RK Dopen Dreumel 1706-1811'. Het originele boek hiervan kan ik nog niet vinden, misschien alleen bij FamilySearch ?

Er was klaarblijkelijk in de 17e eeuw geen RK kerk in Dreumel en vanaf ca. 1706 wel.
Huwelijken en begrafenissen in Dreumel vanaf 1706 heb ik nog niet kunnen vinden in het RAR en/of Gelders Archief.

Zowel in het RAR als in het Gelders Archief kom ik op namen van gezinsleden tot nu toe niets tegen, wat suggereert dat de DTB van Dreumel vanaf ca. 1706 nog niet geindexeerd laat staan gescand zijn.
Ik vind het sowieso wat verwarrend wat nu in het RAR en wat in het Gelders Archief te zoeken om het gebied waartoe Dreumel behoort onder beide archieven valt (volgens mij).

Mijn vraag: is er iemand met RK voorouders in Dreumel die weet naar welke plaats in de omgeving inwoners voor ca. 1706 meestal gingen voor dopen, trouwen (indien de vrouw ook uit Dreumel kwam, gezien de gewoonte te trouwen in de woonplaats van de vrouw) en begrafenissen ?
Zodat ik enigszins een houvast heb waar te gaan zoeken.

Ik ben van een enkele andere, niet verwante persoon wel eens een registratie in Wamel en Lith tegengekomen.
Maar zoeken in DTB van die plaatsen levert vooralsnog niets op.

Alvast bedankt voor jullie hulp !

Vriendelijke groeten,

Belem

Reacties (13)

Dorethé zei op 17 juli 2023 om 15:27
Diverse katholieke parochies in het land van Maas en Waal in de 17e eeuw werden bediend door de Franciscanen uit Megen die incognito reisden. Of men ging naar de kerken aan de Brabantse zijde van de Maas, bijv. Lith, Megen, Demen, Ravenstein, Velp. De kerken zelf waren overgenomen door de protestanten.
theo zei op 17 juli 2023 om 15:28
Als aanvulling op de mededeling van Michiel: In het Repertorium DTB wordt een Nederduits-Gereformeerd trouwboek van Dreumel vermeld, dat begint in 1685. Mogelijk levert dat nog iets op: Katholieken konden ook burgerlijk voor de predikant trouwen
Belem zei op 17 juli 2023 om 17:46
Dank Michiel, Dorothé en Theo voor de snelle reacties !

Het Nederduits-Gereformeerde trouwboek van Dreumel zag ik ook op de Genver-site staan, de link gaat naar FamilySearch:

https://genver.nl/gl/dtb0224.htm

Daar heb ik nog niet gekeken want hoopte op een indexering en evt. een transcriptie bij het RAR of GA (of Hogenda).

Het komt er zo te zien op neer dat ik de DTB van enkele plaatsen moet gaan doorploegen.

Ik probeer me ook een beetje voor te stellen hoe ver men kon reizen met een pasgeborene van een dag of wat oud die gedoopt moest worden, lopend of met paard en wagen. M.i. zoek je dan toch een kerk zo dicht mogelijk in de buurt.

Eventueel verdere tips blijven welkom !

Vriendelijke groeten,

Belem
Egbert zei op 17 juli 2023 om 18:30
De bewoners van de Moosdijck onder Deurne kregen in 1627 toestemming om hun kinderen in Meijel (in die tijd buitenland, behorende bij het overkwartiet Gelre) te laten dopen en daar ook hun doden te begraven. Dat vanwege de afstand naar de kerk van Deurne (circa 14 kilometer). Dat betekent dat men vóór dat jaar met een pasgeborene die 14 km over zandwegen moest zien te overbruggen om een kind te laten dopen.
Michiel zei op 17 juli 2023 om 18:35
Zie de 'Tijdlijn' op de site tremele.nl waarin o.a. het volgende staat:

1646: Kerkdiensten in het geheim
Pater Bonaventura van den Sande uit het het Franciscanerklooster in Megen draagt bijna wekelijks een H. Mis op in het huis van Adriana Vijgh.Ook worden er kerkdiensten gehouden in het aan de familie Van Scherpenzeel behorende huis Pollensteijn.


1662: Dreumel en Wamel plunderen Leeuwen
Plundering van 't dorp Leeuwen in de nacht van 1 op 2 april 1662 door de inwoners van Wamel en Dreumel.

1706: Het centrum van Dreumel brandt af.
Tot het jaar 1706 werd de parochie van Dreumel met die van Wamel en het grootste deel van die van Leeuwen bediend door een missionaris van de orde der Predikheren. Terwijl de Dreumelse mensen in Wamel ter kerke gaan, brandt het grootste deel van de huizen in het centrum van Dreumel tot aan de grond toe af.

1706: 14 juli 1706: Brief van Gerard de Scherpenseele, heer van Dreumel, en inwoners van Dreumel aan de bisschop van Roermond met het verzoek de parochie weer te heroprichten en Petrus v.d. Kerckhoff aan te mogen stellen als pastoor.
Belem zei op 2 november 2023 om 16:02
Beste Forum deelnemers,

N.a.v bovenstaande info dat bijv. inwoners van Dreumel door rondreizende Franciscanen uit Megen en/of een missionaris van de orde der Predikheren (Dominicanen naar ik begrijp) werden bediend: waar werden dan de registraties van dopen, trouwen e.d. geregistreerd, d.w.z. in welke plaats en evt. welk klooster indien van toepassing ?

Mijn speurtocht in Nederduitse en RK boeken voor ±1706 m.b.t. Dreumel e.o. is nog niet compleet maar tot nu toe kom ik ook nog niets tegen.

Ook bij het BHIC kom ik zoekend onder diverse namen en patroniemen nog niets tegen van voor ± 1706. Maar het lijkt er op dat ook nog niet alles van (Brabantse) plaatsen in de omgeving van Dreumel is geindexeerd en gescand, of zelfs getranscribeerd is (corrigeer me als dit niet juist is).
Maar het is natuurlijk ook goed mogelijk dat de familie geen wortels in Brabant heeft maar vooral of alleen in de Betuwe.

Alvast bedankt voor de reactie !

Vriendelijke groeten,

Belem
Dorethé zei op 3 november 2023 om 11:02
Je zou denk ik kunnen zoeken in de DTB van plaatsen in Brabant die aan de Maas grenzen, vanuit Dreumel denk ik dan aan Lith, Lithoijen, Oijen, Megen. Er was een statie van de Predikheren in Nijmegen. Eventueel misschien DTB van Doddendaal (Ewijk)?

Om welk gezin gaat het? Dan kunnen we meezoeken. Of wellicht herkent iemand iets?

Dreumel ligt overigens in het Land van Maas en Waal en niet in de Betuwe ;-)
Belem zei op 3 november 2023 om 14:02
Beste Dorothé,

Dank voor je reactie.
Ik heb data van Lith, Lithoijen en Megen al gedeeltelijk doorgenomen maar vind tot nu toe nog geen aanknopingspunten. Idem bij Wamel, Ophemert en bijv. Buren (gedeeltelijk bekeken).
Soms loop ik vast omdat er nog geen transcripties zijn en ik het schrift niet of slecht kan ontcijferen (bijv. ook bij Familysearch).
Maar dit zegt niet alles, misschien zijn er bronnen die ik nog niet weet te vinden.
Terwijl diverse familieleden na 1706 in een RK doopboek van Dreumel voorkomen vind ik die gegevens nog niet online bij het RAR en Geldsersarchief. Dus klaarblijkelijk zijn die daar nog niet geindexeerd.

Ik kom later met wat meer details. Was daar tot nu toe even terughoudend mee o.a. omdat ik vermoed dat hun leven voor ± 1706 (grotendeels) buiten het huidige gebied van het BHIC viel.
Dreumel is inderdaad Land van Maas & Waal (foutje van een Randstedeling :-s ).

Vriendelijke groeten,

Belem
Dorethé zei op 3 november 2023 om 15:24
Belem, dat hun leven buiten het huidige gebied van BHIC viel is geen probleem hoor! Zeker niet wat betreft het Land van Maas en Waal omdat de bewoners van dat gebied ook voorkomen in o.a. de DTB van plaatsen binnen het werkgebied van BHIC. Ik heb zelf ook Maas en Waalse familieleden teruggevonden in bijv. de DTB van Ravenstein.
Robert Keurntjes zei op 5 november 2023 om 18:49
Bij het Gelders Archief hebben ze een afschrift van de eerste DTB van Dreumel vanaf 1706: https://permalink.geldersarchief.nl/076CFDF312514009AD9E47CC385BF732
Dat wordt niet geïndexeerd, dat doen ze alleen met originele boeken.

Het zou wel eens kunnen dat het origineel in het archief van het Bisdom gezocht moeten worden. Bij 'Maas en Waalse geslachten' kunnen ze je dat vast wel vertellen: https://tweestromenland.com/werkgroepen/maas_en_waalse_geslachten/

Wat in ieder geval ook de moeite waard kan zijn is om de huwelijksdispensaties te bekijken.
https://taphorst.nl/wp-content/uploads/2018/07/huwelijksdispensaties-zuidelijk-deel-Kwartier-van-Nijmegen.compressed.pdf

Verder terug ben je voor Dreumel vooral aangewezen op het ORA Maas en Waal. En dat is ook nog niet getranscribeerd.
Belem zei op 6 november 2023 om 17:24
Beste Robert,

Dank voor deze informatie en het meedenken !
Een copie van het DTB van Dreumel vanaf 1706 heb ik reeds, ook in een 'transcriptie' van Berry van Osch en echtgenote die op hun website stond (nu niet meer online).

Het document met de huwelijksdispensaties kende ik nog niet maar ik hier helaas geen bekende namen tegen.
Ik heb in het document gezocht op 'Dreumel'.

Ik kom z.s.m. met namen/gegevens die ik al wel heb.

Het gaat mij vooral om de periode voor ± 1706.

Vriendelijke groeten,

Belem

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.