skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic

fam. van de Voort (Son, Breugel, St.Oedenrode, Hooge & Lage Mierden)

Alex van de Voort vertelde op 13 februari 2012 om 11:15 uur
Ikzelf ben afstammeling van "van de Voort", de Someren/Asten tak. Ik doe dit samen met Joop van de Voort (neef 3elijn), en heb enorme hulp gehad van H.Blijlevens.

Wij zijn terug tot "Antonius Keris van de Voort", ca 1610. Meer dan 800 van-de-voort in kaart gebracht. We hebben in potlood (nog niet definitief bevestigd) de vader Keris Aelbers van de Voort (de cuijper), en de opa Aelbert Keris van de Voort (van Mierloe), ca 1570.

Eerst dachten we dat het afzonderlijke families waren, maar gebleken is dat 99% "van de Voort" uit Someren, Asten, Meijel, Lierop, Helmond, Deurne, Nederweert, Eindhoven uit bovengenoemde voort komen. Er is slechts een handje vol uitzonderingen (import). Dit geografisch gebied, Eindhoven tot (en met) Nederweert, van de Belgische grens tot aan .... Eindhoven, alles 1 bron. Dan is het wel raar dat net 5km verder, in Breugel een geheel eigen vdVoort-familie ontstaat (+- 1720). Alsof die 2 families elkaar altijd ontweken hebben (kan toeval zijn). Er zijn geen wederzijdse huwelijke gevonden.

We hebben nog wel een stuk of 7 losse eindjes tijdsperiode 1680-1760. Mannelijk geslacht, wel geboren, geen huwelijk of begrafenis van te vinden.

Naamsvariaties in de Someren-familie, Van de Fort, Vervoort, en ook diverse patroniemen (Gommers, Tonis, Antonis). De tak die naar Bergharen is verhuisd is daar als "van der Voort" vanaf 1811 definitief in de BS gekomen.

Mijn huidige zoek/stelling is tweeledig:
a) is er verbinding tussen de "van de Voort" families in Breugel (Son en Breugel), Hooge- en Lage Mierden, St.Oedenrode en de familie in Someren??
b) Of misschien omgekeerd, is reeds bewezen dat deze families volledig zelfstandige families zijn?

Is er iemand die de families "van de(r) Voort" uit St. Oedenrode en/of Breugel en/of Hooge & Lage Mierden in kaart heeft gebracht, terug tot 1600??.

Reacties (30)

Joost van der Voort zei op 13 februari 2012 om 13:03
Dagdagelijks Alex,tussen Son en Breugel en St. Oederode kan een verbinding bestaan. De Van der Voort Son en Breugel zijn afstammelingen cq verwanten van de van der Voort uit Haren en Boxtel.
En deze tak staat uitvoerig beschreven in de Brabantse Leeuw.zZie mijn eerdere opmerkingen.
Vriendelijke groeten
Joost
Joost van der Voort zei op 13 februari 2012 om 13:25
Nog een kleine aanvulling.
Nicolaas van der Voort, gehuwd met Francijna Verhagen op 05-09-1813 te Dinther.Zijn Vader Antonius van der Voort is geboren te Breugel 1763 en gehuwd met Antonetta Nocolaas van Stijp die geboren is te St- Oedenrode.Deze tak komt uit Haren, Boxtel.zie ook het Nederland's Patriciaat 47e jaargang 1961.
Gr Joost
Alex van de Voort zei op 13 februari 2012 om 15:39
Joost, Mijn vrouw heet "rouppe van der Voort". Zij is een afstammeling van de "van der Voort" uit Haren (naamwijziging bij KB). Familie staat inderdaat in Ned.Patriciaat 1961.

Ik heb het hier over een Schoenmakers/boeren/dagloners familie VandeVoort.

Dus als de VanderVoort uit Son en Breugel uit Haaren komen, dan komen ze NIET uit Someren. Als jij die hele familie in kaart hebt, kun jij dan bevestigen dat jij geen enkele geboorte uit Someren, Asten of Deurne hebt?
Joost van der Voort zei op 13 februari 2012 om 15:45
Klopt geen geboorte uit Someren etc.
Je vrouw is wel een verwant van mij.
Gr Joost.
Onze familie gaat verder terug dan Haren.
Aansluiting te vinden met Antwerpen via Westilborch.De beschreven stamboom is volgens mij derhalve niet kompleet.


Alex van de Voort zei op 13 februari 2012 om 15:50
Joost,

Heb jij ALLE vanderVoort van Son en Breugel (en mogelijk Hooge en Lage Mierden) verwerkt?? Of is kans dat er sprake is van 2families. van DE en van DER voort? In Breugel komt meer DE voor en Son DER.
Joost van der Voort zei op 13 februari 2012 om 15:59
Beste Alex ,Ik heb enkel de rechtstreekse afstamming.Zij takken alleen als deze eerder zijn beschreven.
Mijn interesse gaat uit naar de geschiedenis van mijn familie, zowel vader als moeder. Hierbij moet je denken aan verhalen uit de tijd.
Ik probeer zo voor mezelf een beeld te krijgen van de mens achter de naam als je begrijpt wat ik wil zeggen.Verder gaan we dan op stap en proberen in de voetsporen te komen van hen.
Groetjes Joost
Joost van der Voort zei op 13 februari 2012 om 16:16
De schrijfwijze moet je niet te veel op af gaan.
Soms heten we (van de) en ook wel (Voerde) of (Voirt) of voorde.
Voor 1800 wordt het onduidelijker.Er is veel in die tijd afhankelijk van de taalvaardigheid van de schrijver veel geschreven in dialect,of gesproken taal.
Dat maakt het er niet makkelijker op.
Gr Joost
Gerard Lemmens zei op 13 februari 2012 om 18:12
Alex en Joost,

Ik edenk dat ik met Joost enkele jaren geleden ge -emailed heb ??!Q

Er zijn ook verschillende ? families van de Voo(d)t te vinden in het Land van Cuijk - een te Beugen en - een te Vierlingsbeek' Of zij family zijn van de adellijke familie van de Voort te Mill en Groeningen is nog steeds een raadsel waar geen oplossing voor is gevonden !
Die van Beugen is een kwartier van mij vandaar mijn interesse.

Veel succes,
Gerard
Alex van de Voort zei op 13 februari 2012 om 18:27
Gerard,

Misschien......

Onze familie is Someren, daarin zijn 2 broers rond 1810 naar Bergharen uitgewaaid. Daar zijn ze als vanDERvoort in BS gekomen. 1 zus in den Bosch (koude kant).

Ik praat hier dus niet over adel maar een heel gewone familie, soms heel arm.

Zie mijn 1e posting; Breugel en Hooge- en Lage Mierden, dat is het onderwerp en niets anders. Pak een landkaart van de regio, en dan zie je hoe bijzonder mijn stelling is. Waarom is alles met de naam "van de voort, van der voort, vervoort en allen verbasteringen" uit een geografische 3hoek (Eindhoven, Nederweert, Helmond met alle dorpen er tussenin) terug te herleiden tot Antonius Keris van de Voort. En dan Breugel, net 5km hier vandaan is mogelijk een andere familie.

Alleen iemand die de vandeVoort-familie uit Breugel en/of uit Hooge- en Lage Mierden heeft uitgezocht tot 1600-1640 zal hier samen met mij/ons uit kunnen komen.
Heeft niks te maken met de Haren-tak, tot nu toe.
Gerard Lemmens zei op 13 februari 2012 om 20:19
Alex,

Correctie - als het niet zeker is dat de familie van de Voort uit Haren / Boxtel niet tot jouw Somerense familie behoort moet je niet het woord tak gebruiken. Tak is behorend tot dezelfde familie.
Adel kan verarmen - daar bestaan genoeg voorbeelden over! Dat kan je nooit weten dat jouw familie van de Voort geen familie is van de adellijke familie van de Voort uit Mill / Groeningen. Helaas is over deze laatste familie heel weinig gepubliceerd.

Mijn kwartier van de Voor(d)t te Beugen gebruikt ook het patroniem Thijssen (Thissen).

Gerard
suske zei op 13 februari 2012 om 21:01
beste Joost,

zelf ben ik ook verwant aan de Van der Voorten uit Haaren. Mijn opa was een Van der Voort uit Helvoirt, zijn vader was weer afkomstig uit Haaren. Mijn overgrootvader had twee broers, welke geemigreerd zijn naar Amerika, waar we pas sinds vorig jaar contact mee hebben. misschien is het mogelijk om een en ander uit te wisselen. laat even weten, dan kijk ik hoe ik mijn email adres bij jou kan krijgen.
Joost van der Voort zei op 13 februari 2012 om 22:01
Beste Suske,
Geef het bhic toestemming om mij je mailadres te doen toekomen vandaar zien we verder.
Joost
Joost van der Voort zei op 14 februari 2012 om 11:51
Misschien aardig voor jullie onderzoek het volgende: Een zekere Mathieu van der Voort, vluchte vanuit Antwerpen naar LUIK ,Hij huwde ene Clara van der Deck en overleed in 1490.Kinderen: Adam, Paul,Marie en Roeger van der Voort, genaamd Leermans, die huwde in 1530 met Catherine van Taterbeeck.Roeger van der Voort, genaamd Leermans, maakte zijn testament op 7-6-1583.Volgens een boek uit 1879, dat in mijn bezit is.
gr Joost
Mariƫt Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 14 februari 2012 om 20:10
Ondertussen is het emailadres van Suske bij Joost van der Voort terechtgekomen.
GerardLemmens zei op 14 februari 2012 om 20:29
Alle van de(r) Voor(d)t geinteresseerden,

Er waren zoveel Voorten alleen al in Noord-Brabant dat ik denk dat er verschillende families van de Voort zullen bestaan die niet familie van elkaar zullen zijn!

In het Land van Cuijk zijn er al vermoedelijk vier:
1. De adellijke familie van Mill en Groeningen.
2. Die van Vierlingsbeek.
3. Die van Beugen.
4. De niet adellijke van MIll.

Groeten en succes,

Gerard Lemmens
Alex van de Voort zei op 14 februari 2012 om 20:55
Beste forumbeheerder,

Mijn initiele vraag is nu helemaal verwaterd door niet terzake doende postings, ze hebben niks te maken met mijn oorspronkelijke vraag, die ging over de van-de-Voort familie/tak in Breugel etc..

Vriendelijk verzoek om alle niet terzake doende antwoorden te verwijderen
Joost van der Voort zei op 14 februari 2012 om 21:58
Beste Alex,vervuiling van je vraag is niet fijn, maar zo gaat dat.Mijn Breugelse roots heb ik je gezonden meer via mail?Alhoewel ik reeds e.e.a. Je verteld heb.
Gr. Joost
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 15 februari 2012 om 13:11
@Alex: Ik kan me voorstellen dat je vindt dat sommige bijdragen geen antwoord geven op je vraag. Aan de andere kant; een forum is een dynamisch geheel en gesprekken nemen - zoals Joost al zegt - soms een andere wending. Dit leidt geregeld tot leuke, onverwachte ontmoetingen en gegevensuitwisseling. En tja, het vertroebelt ook wel wat.

Dus is het voor ons belangrijk om te weten of je voldoende antwoord hebt gekregen op je vraag. Als dat niet zo is, kun je ook een nieuwe vraag stellen om de discussie weer helder te krijgen.
Joost zei op 15 februari 2012 om 13:18
Beste Marlou,
Dank voor je reactie.
Joost
Gerard Lemmens zei op 15 februari 2012 om 13:35
Marilou,
Goede woorden - een ondankbare geen - in die van de Voort familie misschien ??

Dat werkt niet juist met die mensen die op deze web site vrijwillig advies geven denk ik.
Ik krijg ook de indruk dat Alex helemaal niet gekeken heeft bovenaan dit forum naar de Kolomme waar hij b.v. in kan tijpen - van de Voort - om de eerder verschenen berichten die zijn verschenen op dit Forum aangaande - van de Voort ?

Sorry maar na dit schrijf ik mij van dit bericht af - bij mij werkt nu het irritatie geen !

Veel succes met de van de Voort research !

Gerard
Alex van de Voort zei op 15 februari 2012 om 14:52
Voor de anderen, ja ik heb andere vragen en antwoorden gelezen, al maanden. Daarin stond niet wat ik zocht. Daarom mijn vraag zoals ik hem gesteld heb.

Marilou, ik heb op BHIC niet het antwoord gekregen.

Inmiddels heb ik op een ander forum, aangevuld met PM, een tweetal zeer goede antwoorden en zoekindicaties ontvangen. We zijn nog op zoek naar het bewijs en onderbouwing, maar dat gaat komen. Bewijs dat Breugel een tak is van de Someren/Asten-familie.

Ik dank Gerard voor de lovende woorden "succes met de vandevoort-research".
Joost zei op 15 februari 2012 om 19:11
Beste Alex,
Misschien is dit volgende nog interresant voor je onderzoek naar een eventueele koppeling van de Haren/Breugelse familie van der Voort met de Somersen etc.van der Voort.
Uit mijn onderzoek wat ik voor je heb bekeken komt naar voren dat de Haren.cq Boxtelse Fam.Vanuit Haren via Boxtel in of rond 1710 in Breugel terecht is gekomen. Dit betreft een lid van deze familie en wel Anthonius Arnoldus van der Voort geboren 1710 die gehuwd was met Ida Jansse van Buel Die minstens 5 kinderen hebben gehad.In ieder geval een kind Theodorus Antonius van der Voort, geboren 27-09-1731 te Breugel is daaruit voortgekomen,Deze was gehuwd met Petronella van Stipthout op 23-07-1758.Hadden minstens 7 kinderen.Kun je hierop aansluitn met je someren etc. familiegroep dan heb je mogelijk het bewijs dat er sprake is van een familie.
Wie weet, veel succes en laat even weten als dit lukt.Heb je hier niets aan ,vergeef met de verstoring van je vraag.Vriendelijk groeten Joost
Alex zei op 15 februari 2012 om 19:27
Joost,
Ik had al langer het gevoel dat in (Son en) Breugel minstens 2 families zitten. De voornamen/doopnamen passen volledig niet, lopen niet synchroon.

Er is in Breugel nl in 1745 de geboorte van Henricus Antonius van de voort. Vader = Antonius, moeder Proeninx.

Antonius zou qua leeftijd en qua naam heel goed in Someren-familie passen. Daar is nl een Antonius (geb +-1720) over gebleven (geen trouwen/ overlijden). Er is tot dit moment ook nog geen borgbrief gevonden.
Na de carnaval ga ik een keer de RA-documenten doorspitten, en de getuigen familie-lijnen uittekenen. Mogelijk past het dan toch.
suske zei op 16 februari 2012 om 01:18
beste alex,

ik vind je opmerking over het feit dat op je intiele vraag afgeweken wordt niet passend. Dit forum is om elkaar te helpen en is niet alleen geheel voor jou alleen. Allen hebben we een gezamelijk belang en dat is om meer te weten te komen over onze voorouders of ons geanlogisch onderzoek. ik moedig dit soort correspondentie alleen maar aan. het geeft ons allemaal alleen maar meer informatie en de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen. ik snap eerlijk gezegd niet waar je je druk om maakt. eigenlijk zou ik niet moeten reageren, maar ik vind het te belangrijk om duidelijk te maken dat dit forum voor en door ons allen gemaakt wordt, elke informatie kan belangrijk zijn, misschien niet direct voor jou, maar misschien wel voor anderen. Ik ga er van uit dat elke antwoord of opmerking, vanuit een goed hart komt.
Alex zei op 16 februari 2012 om 08:55
Suske
Ik vind jou opmerking nu ook niet passend, binnen deze threat.
In vele andere fora, wordt wel direct ingegrepen, je moet on-topic blijven.

Alle opmerkingen goedbedoeld, maar maak daar een eigen topic/vraag/opmerking van. Anders krijg je vervuiling, waar ik op dit moment dan ook aan mee werk. En dat zou niet moeten.

Een forum moet zo veel mogelijk zuiver/on-topic blijven,anders is achteraf zoeken in postings uiteindelijk ondoenlijk.

Gemeenschappelijk lekker ouwehoeren en zijlijn-opmerkingen plaatsen doe je in een chat-rooom.
Gerard Lemmens zei op 16 februari 2012 om 09:23
Waarde Alex,

Je moet het natuurlijk zelf weten maar jouw houding tegen anderen zoals Suske zal jouw research voor de genealogie van de Voort beslist niet bevorderen. Marilou van het BHIC heeft ook getracht je heel beleefd dit medetedelen. Ik denk dat jij nog heel wat moet leren in je leven ?! Daar schade en schande wordt men wijs ?!

Ik had je wat meer willen verhalen over de familieleden van je vrouw - de familie Rouppe van de Voort - waarvan ik enkelen ken - maar daar voel ik nu beslist niets meer voor want het heeft niets met jouw vraag te maken.

Veel genoegen en ik hoop dat je nog veel zult leren en succes met de genealogie van de Voor(d)t !

Gerard

Alex zei op 16 februari 2012 om 09:31
Gerard,

Dank voor jouw opmerking.
Eigenlijk moeten de vervuilers van dit forum (deze vraag) dat ter harte nemen.

Mbt de familie Rouppe van der Voort. Daar zal niet veel nieuwe info bij zitten. Vele onderzoekers (ook over fam. van de voort) baseren hun kennis op mijn/onze kennis.

Zinloze discussie trouwens. Veel succes verder met jullie threat.
Christian van der Ven, BHIC zei op 16 februari 2012 om 10:58
Dag allemaal,

Wat altijd begint als een leuke uitwisseling van gegevens, mondt zo heel af en toe uit in wederzijdse irritaties en terechtwijzingen. Zoals in dit geval. Erg jammer.

Als beheerders volgen we alle discussies op het forum nauwlettend. Daarbij proberen we steeds een goede balans te bewaren tussen het on-topic houden daarvan, maar ook het laten maken van interessante uitstapjes in de discussiedraad. Zoals Marilou al zegt, levert dat soms leuke ontmoetingen en onverwachte informatie op.

Het bewaren van zo'n balans is altijd moeilijk. En wat voor de een een leuk uitstapje is, is voor de ander simpelweg ruis en vervuiling. Daar is weinig aan te doen, vrees ik. Je kunt een nieuw topic beginnen, je kunt je uitschrijven van een discussiedraadje. Je kunt ermee leren leven...

Voor al jullie standpunten in deze discussiedraad is iets te zeggen. En er is natuurlijk ook altijd iets tegenin te brengen. Uiteindelijk zijn al onze meningen immers 'goed' en moeten we er vervolgens samen uit zien te komen.

Laten we in ieder geval oppassen voor het elkaar 'op de vingers tikken' of irritaties van ons afschrijven. Want of je in zo'n geval een punt hebt of niet, het komt de onderlinge sfeer meestal niet ten goede. Zeker niet omdat je elkaar 'in tekst' toch al moeilijk kunt 'verstaan'. Miscommunicatie ligt dan op de loer.

Tot slot een tip voor iedereen: zodra je vindt dat een discussiedraadje om wat voor reden dan ook een verkeerde richting opgaat, reageer dan niet zelf, maar laat het over aan een beheerder. Dat werkt doorgaans het beste. Je kunt ons ook emailen: forumbeheer@bhic.nl

(Excuses voor dit lange verhaal.)
Cor van Boven zei op 16 maart 2014 om 09:40
Dames en heren,
Wij zijn op zoek naar Joop Rouppe van der Voor hij zou nu ca. 71 jaar kunnen zijn. Diende begin 60 jaren bij de Aan en Afvoertroepen.
Bij Googlen kom ik op dit forum bij de regel "Ik doe dit samen met Joop van de Voort (neef 3elijn), en heb enorme hulp gehad ... verhalen over de familieleden van je vrouw - de familie Rouppe van de Voort ..."
Mogelijk is dit de Joop die wij zoeken.
Kunt u ons verder helpen?
Of deze oproep mailen als een soort ketting brief aan iedereen met de naam Rouppe van der Voort?
Joop kan zich melden via dit mailadres of via de website: http://aat-nunspeet.mysites.nl/
Wij hopen wat te horen.
Hartelijke groet, Cor van het BB team
Alex van de Voort zei op 17 maart 2014 om 11:17
Cor, Joop RvdV is ons onbekend. Mijn vrouw haar vader was Jack Rouppe van der Voort, luchtmacht militair en zou bij leven nu 81 jaar zijn geweest. Ik denk niet dat jij die bedoeld.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.