skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Familie Heijkoop te Beek en Donk/Aarle/Helmond

Peter de Vries vertelde op 3 januari 2011 om 12:16 uur
Hi,

In mijn kwartierstaat komt ene Johannes Heijkoop voor die in 1729 te Brandwijk bij Leerdam huwde. Ik heb altijd aangenomen dat hij stamde uit de familie Heijkoop uit Leerdam en omstreken maar nu blijkt dat hij geboren is te Beek en Donk. Zijn ouders zijn waarschijnlijk Boudewijn Heykoop en diens vrouw Catharina die tussen Beek en Aarle wonen.

In Leerdam woonden ook enige Boudewijn Heijkoops en ik zou graag meer willen weten wat de preciese familiebanden zijn en waarom omstreeks 1675 enige Leerdamse Hervormde neerstreken in Helmond en omgeving. (Er was in 1717 ook een Johannes Heycoop koster te Helmond).

Iedere informatie die meer weet aangaande deze Hervormde familie in de omstreken van Helmond is welkom

Vriendelijke groeten

Peter de Vries

Reacties (12)

Theo Aldenzee zei op 4 januari 2011 om 22:44
in 1761 was Willem Heycoop, substituut secretaris in Vlierden zie www.docu-data-deurne.nl
Helena zei op 5 januari 2011 om 01:02
Zie ook diverse vermeldingen in 'Vlierdens Verleden', (Henk Beijers en Pieter Koolen), te vinden in Henk Beijers Archiefcollectie (http://www.henkbeijersarchiefcollectie.nl)

o.a. het volgende over Antonie Heycoop - schoolmeester te Vlierden.
...Heycoop was geboren in den Haag als zoon van Johannes Heycoop en Maria Wegel. Zijn broer was predikant in Someren van 1736 tot 1763. Uit zijn huwelijk met Susanna van Hulst werden negen kinderen geboren: 1. Maria gedoopt 25-2-1731. 2. Francis gedoopt 7-2-1732. 3. Francois gedoopt 11-7-1734. Hij was in dienst bij de Oost-Indische Compagnie en overleed ongehuwd in 1763 in Siam (het huidige Thailand). 4. Albertina Martina gedoopt 16-10-1735. 5. Johanna gedoopt 8-9-1737. Zij trouwde met de Deurnese schoolmeester Abraham Bokhorst 6. Martinus gedoopt 6-8-1739. Hij was door zijn vader opgeleid tot schoolmeester maar heeft weinig of niet voor de klas gestaan. Hij volgde hem ook op als substituut-secretaris en president-schepen. In 1761 werd hij tevens procureur te Helmond. Hij speelde een hoofdrol in een fraudezaak waardoor hij zijn banen kwijtraakte en uit Vlierden met de noorderzon vertrok. 7. Maria Magdalena gedoopt 23-4-1741. 8. Antonia gedoopt 22-4-1742. Zij huwde met Willem van Ravensteijn uit Bakel. 9. Johannes Cornelis gedoopt 30-6-1747. Hij vertrok in 1772 naar de Afrikaans Goudkust en overleed er twintig jaar later op het Nederlandse fort St.George d'Elmina. Ongetwijfeld heeft hij daar de latere Vlierdense schepen Antonie Jan Gallé leren kennen. Meester Antonie Heycoop overleed in het voorjaar van 1767 in Vlierden.... enz.
Helena zei op 5 januari 2011 om 01:20
Waarom omstreeks 1675 enige Hervormden neerstreken in Helmond e.o. [en hierbij niet noodzakelijk denkend aan Hervormden uit Leerdam...al zal daar ook wel een interssante verklaring voor zijn...]?

Het zal toch ook mede te maken hebben met de 'protestantisering' van Staats-Brabant en andere gebieden die van het centrale bestuur in 's-Gravenhage afhingen. Er volgde uitsluiting van katholieken van openbare ambten [ alleen wanneer er geen geschikte gereformeerde kandidaten waren dan mochten gematigde katholieken worden aangesteld]. Predikanten werven voor een 'vijandige' omgeving was moeilijk, maar werd beloond met een verhoogd honorarium. [ '..het gebruikelijke in Holland geldende honorarium van F600,- werd met een derde verhoogd' - bron: Geschiedenis van Noord-Brabant - onder redactie van Prof. Dr H.F.J.M. van den Eerenbeemt]
Helena zei op 5 januari 2011 om 01:26
Peter, -- Misschien waren er voor de Hervormden in Leerdam op dat moment (rond 1675) ook nog andere redenen om te vertrekken naar het katholieke Brabant?
Peter de Vries zei op 6 januari 2011 om 14:41
Beste Theo en Helena,

bedankt voor jullie reacties. Ik ben bekend met Antonie Hijcoop die aan het begin van de 18de eeuw o.a. schoolmeester te Vlierden was. Ik vermoed dat ook hij een familieband met mijn Boudewijn Heijcoop had. Maar het is niet makkelijk dit allemaal in kaart te brengen (Herv. DTB is niet perfect, speciaal in Helmond voor 1680 vanwege de dronken dominees aldaar denk ik (Cortius en zoon))

Zover heb ik geen reden kunnen vinden waarom ze uit Leerdam vertrokken. Behalve dan een mogelijk finaciele reden (vergoeding voor het wonen in vijandig gebied zoals jullie zeggen). Volgens mij waren ze zelf geen dominees maar vertolkten ze wel rollen als koster en schoolmeester en soms schepenen.

Peter
Mariet Adriaans zei op 7 januari 2011 om 16:45
ORA Beek en Donk, nr. 67
folio 056: meester chirurgijn is Johan Kets uit Helmond; vorster is Boudewijn Heijcoop die op 10 januari gestorven is door verdrinking de schepenen Willem Jan Houts en Willem Martens vonden hem op zijn hoofd in het water van een graaf; hij leed al enige jaren aan vallende ziekte

Helena zei op 7 januari 2011 om 21:12
@Mariet -- Interessant! Stond er overigens ook een datum(jaar of periode) bij?
Mariet zei op 9 januari 2011 om 00:48
Helena,

bedankt voor je opmerking. Hij is overleden op 10 januari 1715.

Peter zei op 10 januari 2011 om 09:24
Beste Mariet,

Enorm bedaankt voor deze informatie. Begrijp ik hierout goed dat Boudewijn Heijcoop vorster was?

Zijn deze ORA van Beek en Donk toegankelijk online? Ik heb al gezocht in de gegevens van Aarle en Helmond en zijn weduwe wordt daarin genoemd in 1743.

Af gaande op de naamsgeving van kinderen van de familie Heijkoop te Leerdam e.o. en het feit dat de zoon van Boudewijn in Streefkerk ging wonen, ben ik er nu zeker van dat de familie van Boudewijn uit Leerdam e.o. moet zijn gekomen. Wat ik echter niet weet is of Boudewijn zelf alheir geboren is en omstreeks 1690 naar Brabant is vertrokken of dat het zijn vader was en dat Boudewijn dus al geboren is te Helmond en omstreeken.

Blijft gissen, maar al deze extra informatie maken het plaatje wel weer wat completer.

Nogmaals enorm bedankt!

Peter

p.s. Aangaande protestanten in Beek en Omstreken, kerkten die te Beek of misschien te Aarle. Zijn daar archieven (DTB) van?
Mariet Adriaans zei op 10 januari 2011 om 20:17
Beste Peter,

ORA Beek en Donk is niet toegankelijk online. Tot een bepaald jaar zijn er regesten gemaakt. De naam Heijcoop komt in meerdere stukken voor. Zo was hij bijv. ook "deurwaarder uit craghte van excutriael generael van de Hoogh M. Heere Staeten Generael" (bron ORA B&D nr. 50 folio 65 d.d. 31-03-1713). Als je een e-mailtje stuurt naar de secretaris van Heemkundekring de Lange Vonder (zie website www.delangevonder.nl) met verwijzing naar jouw vraag, komt jouw e-mail adres wel bij mij terecht.

Peter zei op 10 januari 2011 om 22:11
Beste Mariet,

Bedankt voor deze informatie. Ik zal eens een e-mail sturen naar deze Heemkundekring met daarin al de tot nu toeverzamelde informatie (ik heb naast enige info aangaande Boudewijn ook nog gegevens van enkele andere Heycoops uit de omgeving) en vragen om meer informatie.

Nogmaals bedankt

Peter
Peter zei op 12 januari 2011 om 09:29
Hallo,

Zojuist, vond ik bij toeval een mogelijke andere zoon van Boudewijn genaamd Christiaan Heycoop uit Beek die van 1729-1743 voor de VOC voor. Hij maakte verschillende reizen naar Azie en stond soms als "van Rotterdam" te boek. Hij zou uiteindelijk 2 keer huwen te Rotterdam en staat daar ook weer vermeld als "van Beek/Aarlebeek in de Meijerij van den Bosch". Zijn eerste zoon noemt hij Boudewijn en zijn eerste vrouw trad op als doopgetuige te Brandwijk bij de kinderen van zijn 'broer' Johannes.

Christiaan is dus wel haast zeker een broer van mijn Johannes. De naam komt trouwens niet voor in de Heykoop familie en zou mogelijk van zijn moederskant afkomen.

Ik heb inmiddels ook geschreven naar de Heemkundekring van Beek en Donk en wacht nu hun antwoord in spanning af

Peter

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.