skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Herman Martens x Wilhelma Jan Jacobs (Bakel en Milheeze)

Inge Schepers vertelde op 25 november 2022 om 15:37 uur
Op 05-05-1676 trouwen te Bakel en Milheeze Herman Martens en Wilhelma Jan Jacocbs. Vermoedelijk is Herman begraven op 12-11-1688 te Bakel en Milheeze, en Wilhelma op 24-06-1689, ook te Bakel en Milheeze. Als kinderen heb ik:

- Martinus, 21-08-1677 (get: Catharina Jan Jacobs)
- Joanna, 16-11-1679 (get: Anna Jan Joachims en Isabella Wijnants)
- Joannes, 14-02-1682 (get: Maria (vrouw van Martinus Hermens)
- Joannes, 27-04-1684 (get: Martinus Hermanni en Elisabeth Janssen)
- Laurentius, 02-03-1686 (get: Martinus Hermanni en Elisabeth Janssen)

Voor zowel Herman en Wilhelma zoek ik nog meer informatie over hun voorouders. Is iemand misschien met deze personen bekend?

Vermoedelijke ouders van Wilhelma zijn een Jan Jacobs en een Catharina, met o.a. ook nog een Jan Janssen Jacobs (geh. met Johanna Janssen Joachims) en Johanna Janssen Jacobs (geh. met Jan Janssen Geenen). Op basis van doopgetuigen bij kinderen van Wilhelma en Jan horen er mogelijk ook nog een Elisabeth en een Thomas in dit gezin. Moeder Catharina is waarschijnlijk begraven op 20-11-1695 te Bakel en Milheeze, als weduwe.

Met de ouders van Herman ligt het nog een stuk lastiger. Op basis van de doopgetuigen zou het heel erg voor de hand liggen dat zijn ouders Martinus Hermans en Maria waren. Echter, ik vind een huwelijk voor Martinus Hermans en Maria Gerardts in 1666, en Herman treedt ook op als getuige bij hun kinderen. Heel misschien zou het nog om een 2e huwelijk van pa kunnen gaan, maar er kan ook een ander verband met dit paar zijn.

Mocht iemand meer informatie of tips hebben, dan hoor ik het graag. Vooralsnog ben ik met de stukjes oud rechterlijk archief die ik online als onderdeel van "De Kroniek van Driek" kon vinden nog niet echt verder gekomen.

Groeten,
Inge

Reacties (6)

Cornelis
Cornelis zei op 25 november 2022 om 16:02
ene Nicolaas Hermanni dgt 15-8-1674 Petrus zn van Martinus Hermans en Maria.

Hermanus Martini is dan ook weer dgt bij een kind van Nicolaas en Heylwigis, 14-5-1675!
Inge Schepers zei op 25 november 2022 om 16:12
Dank je, Cornelis. Nog een aanwijzing dat er een familieverband moet zijn met die Martinus Hermans, heel misschien de vader van Herman Martens.

Aangezien Herman trouwt in 1676, kun je gokken dat hij ergens rond 1656 of eerder geboren zal zijn. Het is niet onmogelijk dat Martinus Hermans de vader is, en dat de moeder voor 1666 overleden moet zijn. Wel krijgt Martinus dan nog op wat hogere leeftijd kinderen (vermoedelijk was hij dan rond of in de 60 bij de laatste), maar dat is natuurlijk goed mogelijk.

Dit lijkt vooralsnog het meest waarschijnlijke scenario, maar het zou mooi zijn als we het ergens nog bevestigd zouden kunnen zien, zoals in oud rechterlijk archief of iets dergelijks.
Cornelis
Cornelis zei op 25 november 2022 om 20:08
Inv.nr. AB. 016 232. d.d. 17-07-1663.

HERMEN MARTEN WEIJNEN beschut ende vernaerdert gelick hij beschut ende vernaerdert mits desen alsulcken aeckert lantsch als WIJNANT MARTENS sijnen broeder heeft getransporteert aen HERMEN WILLEMS in dato den 17 Julij 1663 seggende naerder van bloeije te sijn als den coper HERMEN WILLEMS ende dat met klinckende ende blinckende penningen. Gelovende HERMEN vernaerderman HERMEN WILLEMS costelos ende schadelos te houden onder verbant als naer rechten.
Actum den 17 Julij 1663 voor Schepenen DANIEL MACKALLEN ende MAERCELIS GERARTS.
D. MAKKALLENSS.
MAERCELIS GERAERTS.
NICLAES van NEERVENSS, Secretaris.

Waarschijnlijk was Wijnant Martens zijn vrouw dgt bij onderstaande ???

Joanna, 16-11-1679 (get: Anna Jan Joachims en Isabella Wijnants)

17-02-1694 Plaats: Bakel en Milheeze
Overledene Isabella
overleden te Bakel en Milheeze.
weduwe van Wynandus
Cornelis
Cornelis zei op 25 november 2022 om 20:19
Hermen, Jan en Wijn (ant) 3 broers ?

Inv. nr. AB. 016 230. d.d. 29-09-1653.

Compareerde voor ons onder geschreven Schepenen des Dorp van BAECKEL, WILLEM WILLEM AERTS, JAN JOCHEMS, SERVAES REIJNDERS, JAN MARTEN WEIJNEN, JAN PEETER BENDERS, JAN GORTS van AERLLEN ende JACOB JAN BASTIAENS vanden DONCK, alle samen in hunnen vollen bedde. Ende hebben wel ende wettelijck erffelijck vercocht, opgedragen ende overgegeven aen HERMEN MARTEN WEIJNEN ende WIJN MARTEN WIJNEN, ider hun condigent ende aen part, soo erffgront ende erffmubelen als andersints, egeen vuijtgescheijden, het welcke hun vercooperen aen gecoomen is van JAN WEIJNEN ende ANNA sijn wettige huijsvrouwe, gelegen aen de BENTEMSTRAET ende aen het NUIJENENDT met alle appendentie ende dependentie daer aen ende bij gehoorende waer die selve oock gelegen soude mogen wesen, mits dat den coopere gehouden sal weesen te betaelen alle pagten, renthen ende chijnse daer vuijtgaende. Geloovende sij vercooperen dese vercoopinge, op dragen ende over geven met de vertijden van dien altijt goet vast stedich ende van weerden te houden onder verbant als naer rechten ter presentie van LEENAERT JANSSEN ende MARTEN JANSSEN beijde Schepenen.Actum den 29en Sept. 1653.LEENAERT JANSSEN.MARTEN JANS.
Inge Schepers zei op 25 november 2022 om 20:42
Het lijkt er wel op. Ik moet het even op mijn gemak bekijken, en ook een ander deel van mijn kwartierstaat bijhalen. Daarin zitten namelijk ook Wijnantsen uit Bakel en Milheeze, waaronder een Beelken/Isabella Wijnants. Het lijkt erop dat die twee takken hier mogelijk bij elkaar gaan komen.
Inge Schepers zei op 27 november 2022 om 16:50
Ik ben er nog niet uit hoe ik ze aan elkaar moet knopen. Misschien wil iemand even meekijken en denken?

Ik heb enerzijds:

Marten Weijnen, met als zonen:
- Wijnant Martens (Weijnen) x Isabella ([] 17-02-1694)
- Hermen Martens (Weijnen)

Wijnant Martens (Weijnen) en Isabella hadden volgens mijn gegevens iig de volgende kinderen. Dit op basis van doopgetuigen bij hun kinderen, waaronder ook Isabella/Beelken Wijnants:
- Joanna Wijnants x (1683, Helmond) Martinus Goorts
- Petronella Wijnants x 1687, Bakel en Milheeze) Jan Willems de With
- Lucas Wijnants x (1692, Bakel en Milheeze) Anneke Willems de With

Anderzijds heb ik het echtpaar Herman Martens x (1676, Bakel en Milheeze) Wilhelma Jan Jacobs, en hun kinderen die ik al eerder had genoemd. Bij dochter Joanna zeer waarschijnlijk ook dezelfde Isabella Wijnants als doopgetuige. Herman Martens zou op basis hiervan heel goed Hermen Martens Weijnen kunnen zijn.

Dan zit ik alleen met de Martinus Hermans (2x) en Maria (vrouw van Martinus Hermans) die als doopgetuigen optreden bij Herman Martens en Wilhelma Jan Jacobs' kinderen. Wel hadden we eerder al geconstateerd dat, ALS hij de vader van Herman Martens was, Maria op zijn minst zijn 2e vrouw moest zijn en hij dan op relatief late leeftijd nog kinderen kreeg.

Oftewel, wil de echte vader opstaan: Marten Weijnen of Martinus Hermans. Ik neig nu eigenlijk misschien toch meer naar de eerste, maar zit dan dus met de tweede als raadsel...

Ik ben erg benieuwd hoe anderen hier tegen aankijken. :-)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.