skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Hermanus van de Water

Hans van de Water vertelde op 28 oktober 2011 om 15:43 uur
Hermanus is gehuwd op 26 12 1746 te Niftrik met Bertha Jansen welke is geboren te Reek.
Hermanus is later gehuwd met Helena Jansen weduwe van Juriaan Hendriks,
Helena is overleden op 2-12-1778 te Niftrik.
Hermanus is geboren te Vierlingsbeek.
In een van de geboorte boeken van Vierlingsbeek staat ene Hermanus van de Water vermeld geboren op 10 maart 1719
Ouders zijn Johannes van de Water van B ree en Godefrida van de Water. Kan iemand aantonen dat deze Hermanus dezelfde persoon is, zelf neem ik vooralsnog aan van wel maar ik kan het met geen mogelijkheid aantonen.
De naam van de Water wordt hierna veel in verband gebracht met de Fam. van Bree.

Reacties (15)

Marc zei op 28 oktober 2011 om 17:15
Wie waren de getuigen bij het huwelijk van Hermanus en Bertha Jansen? Wellicht is daar iets uit af te leiden. Bij de geboorte van Hermanus in 1719 Vierlingsbeek waren dat Maria van Bree, Hendricus Peeters en Petrus van de Water.

Dorethé zei op 28 oktober 2011 om 17:48
Hans, heb je de doopnamen, -data, -plaatsen en getuigen van de kinderen van Hermanus? Dit helpt bij het vinden van de ouders.
Wat ik zo na kan gaan, is dat de oudste dochter van Hermanus en Bertha een Petronella (1747) is, daarna een Joannes (1748), Joannes (1754), Petrus (1758), allen te Niftrik (van de Wateren); zie website Gelders Archief, hier vind je ook de getuigen.
Kijk even naar de doopgetuigen, meestal zijn dat de grootouders en ooms en tantes.
Zoek ook even in de Notaris- en schepenakten onder Onderzoek. Daar vind je in elk geval 5 akten met de kinderen en erfgenamen van wijlen Peter van de Water en Maria van Bree.
Bert zei op 28 oktober 2011 om 18:46
@Marc,

Getuigen bij een RK-kerkelijk huwelijk kan je niets afleiden. Het waren 'toevalige' aanwezigen bij die H.Mis en staan derhalve bijna nooit tot enige familie relatie.

Soms komt het voor, als meerdere huwelijken tegelijkertijd werden gesloten, dat de bruidsparen over en weer bij elkaar als getuigen optraden.

MvG
Norah zei op 29 oktober 2011 om 22:27
Van Vierlingsbeek kun je ook wel het huwelijk van Johannes en Godefrida proberen op te zoeken. Er zijn al de nodige scans in te zien bij het BHIC. Zie -Wat zit erin?-

Ik denk dat men oorspronkelijk afkomstig was uit Deurne.
Marc zei op 30 oktober 2011 om 16:58
Als huwelijksdatum van johannes en godefrida heb ik staan 28-09-1706 te vierlingsbeek. Heb er helaas geen bronvermelding bij staan.
@ norah, waarop baseer jij dat ze afkomstig zijn van Deurne?

Marc
Norah zei op 30 oktober 2011 om 20:28
Marc,

ik baseer dit op het feit dat er nog een Hermanus van de Water/ Waeter was die rond dezelfde tijd geboren was, en uit Deurne kwam. Voornaam komt niet zo vaak voor, dus ik dacht neven van elkaar, naar grootvader vernoemd.
De familie van Bree kwam van oorsprong uit de Belgische Kempen, dus ook die kant uit. Ik kan het echter niet controleren, omdat het Eindhovens archief -eruit ligt-.
Maar ik kan me vergissen, ze zullen wel eerst tot Boxmeer te traceren zijn?
Hans van de Water zei op 30 oktober 2011 om 23:01
Marc, Dorethe, Bert, Norah, alvast bedankt voor jullie reactie,s.
Ik heb al veel gebruik gemaakt van de scans van doop-trouw en begrafenis boeken van Vierlingsbeek,zij zijn online te raadplegen.Tot ongeveer 1650 kan ik teruggaan met de gegevens van de Fam. van de Water.Ook in het schepenen boek heb ik online diverse scans geraadpleegd van o.a de erfgenamen van Peter van de Water.Toch is voor mij cruciaal het verband met Hermanus(manuske in de hut) niftrik met Hermanus(Hermannes)van de Water(en) te Vierlingsbeek of elders.
Hans van de Water zei op 30 oktober 2011 om 23:20
In de scans van de Fam.van de Water moet vaak gelezen worden afkomstig van Bree (Maasbree)niet de familienaam dus.
Dit is zeer verwarrend genoteerd in diverse onderzoeken in andere stamboomonderzoeken.
Dorethé zei op 30 oktober 2011 om 23:30
Heb je de namen van de (vermoedelijke) broers/zusters van de Hermanus uit Niftrik? Vaak waren zij doopgetuigen. Zet ook hun gezinnen op een rijtje, met daarbij de doopgetuigen. Mogelijk zie je dat zij over en weer doopgetuige zijn. Als bepaalde namen steeds terugkomen bij de (oudste) kinderen kan dat een aanwijzing zijn naar de ouders van Hermanus (vernoemingen).
Succes.
Helena zei op 31 oktober 2011 om 00:15
Hans, bedoel je dan dat met 'Van de Water' vaak gelezen moet worden als afkomstig van Bree? Kan Bree in huidige Belgie zijn, maar ook (Maas)bree. Je kunt eventueel de DTB van Maasbree inzien via deze site : http://www.8november.net/bronnen.htm
Voor Bree in Belgie moet je elders zoeken.

Maar ook mogelijk dat Johannes van de water van Bree helemaal geen 'Van de Water' heette voordat hij kinderen kreeg met Godefrida van de Water?
Hermanus werd gedoopt als zoon van Johannes van de Water en Godefrida van de Water, maar de vader stond bij de andere dopen ook genoteerd als simpleweg Jan [ook Joannes] van Bree. Het kan zijn dat 'Van de Water' bij hem erbij kwam omdat hij met een Van de Water gehuwd was en haar achternaam sterker was en (beter?) bleef hangen bij de pastoor die het noteerde? Of was hij idd. ook een Van de Water?

Petrus van de Water was gehuwd met Maria van Bree. Broer en zus / zus en broer?

Een van de doopgetuigen in Niftrik is een Sijmen (Simon) van de Water(en). Hij zou de dopeling kunnen zijn van 28 mei 1707 Vierlingsbeek waarbij de vader werd genoteerd als Jan van Bree en de moeder als Gertrudis Simons [ later zie je haar naam ook wel als Geritje van de Water], doopgetuige was toen o.a Elisabeth, vidua Simonis van de Water. Zou Geritje van de Water dezelfde kunnen zijn als Godefrida van de Water? Een Jan van Bree zie je anders rond die jaren in deze doopboeken alleen in combinatie met Gertrudis Simons [van de Water] ofwel met Godefrida van de Water.

Van de Water is helemaal geen Deurnese naam. De naam Van Bree komt wel al vrij vroeg en veelvuldig in deze wijdere omgeving van o.a. Deurne voor. Jan van Bree zou bijv. wel van die kanten kunnen zijn?
Helena zei op 31 oktober 2011 om 03:01
Lettende op de doopgetuigen in Niftrik: Simon van de Water, Aldegonda van de Water...oom en tante van de dopelingen?

Peter van de Water en Maria van Bree hebben ook een zoon gehad die Hermannus heette. En een Simon en een Aldegonda! Zie de Schepenprotocollen van Vierlingsbeek, opgemaakt in 1748 en waarin o.a. '...Simon van de Water en Geertruij Wermerskirchen; Jan van de Water en Anna Marij van de Burggraef; Derk van de Water en Willemijn Holtappels; Hermanus van de Water; Hendrik van de Water; Gerardus Clabbers en Nicolaas Verschuijlen zich mede sterk makend en handelend voor hun vrouwen, allen kinderen en erfgenamen van wijlen Peter van de Water en Maria van Bree...'
Helena zei op 31 oktober 2011 om 03:52
Dan lijkt de naam 'Van de Water' wel afkomstig van de vader..en idd juist.

Vierlingsbeek - NG Trouwen, boek 4 (scan op pag. 40 van de 293):
ot. 20 jan 1703, tr. 11 febr 1703
Peter Simons van de Water j.m. van alhier en
Maria Hendrickx j.d. van Groeningen

Dat verklaart ook een zoon die Hendrik werd gedoopt, vernoemd naar de grootvader van de dopeling (moeder's zijde). En die familie Hendrickx zal ook bekend zijn geweest als 'van Bree' (van Breij...enz.) Je kunt dus vanaf 1703 wel naar die kinderen van peter van de Water gaan zoeken. Hopelijk in Vierlingsbeek. Maar zag ook ergens een Petrus van de Water in Vierlingsbeek optreden als getuige en toen genoteerd als afkomstig van Wijchen? Ben even kwijt waar..ook rond die jaren, meen ik.

Peter van de Water uit Vierlingsbeek dus in 1703 gehuwd met Maria Hendrickx uit het nabijgelegen Groeningen.

En haar broer Jan en zijn zus Gertrudis(mogelijk ook een nekle keer genoteerd als Godefrida?) huwen dan in 1706:
Vierlingsbeek – NG Trouwen
ot. 11 sept 1706, tr. 28 sept 1706
Jan Hendricx j.m. van Groeningen met
Geurtje Simons j.d. van alhier.
Ze staan dan alleen genoteerd met het patroniem. Bij Ge?rtje is het een’u’ ofwel een afkortingsteken. [zie scan NG Trouwen, boek 4, pag 62 (62 van 293)]. Wrsl. is dit huwelijk ook in de RK Trouwboeken ingeschreven, maar zie geen index of scans hiervan on-line. Mogelijk geen boeken aanwezig?

Groeningen ligt op loopafstand van Vierlinsgbeek. Het dorp heeft wel een kerkje, maar ik geloof niet dat het een zelfstandige parochie was/is... De inschrijvingen in DTB mogelijk toch onder Vierlingsbeek?

Bij de doop van Simon van Bree in 1706 Vierlingsbeek, zoon van Jan van Bree en Gertrudis Simnons, was behalve Elisabeth [vidua Simonis van de Water] ook nog een Hendrik van Bree getuige. (wrsl. dan de grootvader van de dopeling).

Laat het zoeken naar de kinderen van petrus van de Water en Maria Hendrickx (van Bree) aan jou over. Ze hadden zeker ook een zoon Hermanus!
Helena zei op 31 oktober 2011 om 04:10
Een Peter van de Water jm huwde in Vierlingsbeek in 1712 [ scan op pag. 79 van 293). De bruidegom kwam van Wijchen, dus niet de getuige zoals ik hierboven ergens opmerkte. Is dus een andere persoon.
Hans van de Water zei op 31 oktober 2011 om 11:10
Beste mensen.
Hartelijk dank voor jullie zeer zorgvuldig mede onderzoek.
Vanaf mijn kleinkinderen tot Hermanus van de Water (manuske in de hut) heb ik via het BHIC mijn onderzoek kunnen doen naar mijn voorouders.
Ook het gelders archief heb ik gegevens van Niftrik gevonden
Daarna ben ik gaan zoeken in de scans van de dtb en schepenenboeken van Vierlingsbeek (staat onder wat zit er in)en heb hier zelf afdrukken van.
Tip:
Met een knipprogramma kan ik deze scans als afbeelding op mijn computer opslaan.
Zodoende heb ik al veel van jullie gegevens als document afbeelding opgeslagen.(graag leg ik dat uit).
Verder heb ik via Mijn Heritage een Webside en stamboom opgebouwd.
Voorlopig kan ik met jullie hulp alweer een stap vooruit. Alvast bedankt ik denk dat het verband tussen Niftrik en Vierlingsbeek nabij is.

Dorethé zei op 31 oktober 2011 om 11:39
Zoek ook in Maashees, Boxmeer en wellicht ook Beugen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.