skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

Huisnummers

r. janssen vertelde op 14 januari 2022 om 11:40 uur
Beste allemaal,
Mijn grootvader heeft in Sambeek gewoont en wel "het Broek wijk A nr 121 en 114"
Hoe kan ik erachter komen waar dit nou precies is geweest. Zijn er b.v. kaarten met de oude huisnummers of zoiets.

groet René

Reacties (15)

Egbert zei op 14 januari 2022 om 12:03
Ik ben niet bekend met de omgeving van Sambeek, maar in zuid-oost Noord-Brabant heb ik nooit een dergelijke kaart gevonden. Er zijn soms wel omnummerregisters. U zou die kunnen vinden in het archief van het gemeentebestuur.

Het probleem met de wijknummering in de bevolkingsregisters is dat niet zichtbaar is of een gezin verhuisde of dat het huisnummer veranderde. Dat laatste gebeurde namelijk regelmatig.
Uw grootvader kan dus van A-121 zijn verhuisd naar A-114, maar het kan ook zijn dat hij is verhuisd van A-121 naar A-114.

Was hij eigenaar van het huis dan kunt u beter onderzoek doen in het kadaster. Dan is de plaats meestal wel te bepalen.
Jeanne1 zei op 14 januari 2022 om 13:46
Heb je deze info gevonden in de bevolkingsregisters? Als het huisnummer veranderde werd het nieuwe nummer meestal onder het oude nummer gezet, waarbij het oude nummer vaak werd doorgestreept. Als de bewoner verhuisde werd meestal in de laatste kolom de opmerking geplaatst "naar blad ....." Daar stond dan de nieuwe inschrijving.
Cornelis
Cornelis zei op 15 januari 2022 om 12:22
is wel van 1811-1832!
René Janssen zei op 15 januari 2022 om 12:37
Cornelis, dat klopt maar Sectie A nr 121 komt niet overeen met de kadasternummers op de kaart, dit is weer heel wat anders.
Desalnietemin heb ik via erfakte's en de minuutkaarten wel wat adressen kunnen achterhalen.
Een mooi verhaal in deze is het volgende.
Mijn betovergrootvader woonde in sambeek aan de langstraat. via googlemaps kwam ik erachter dat het huis er nog stond, In de telefoongids het nummer opgezocht en tot mijn verbazing zie ik dat er een Jansen woont. De beste man gebeld en hij vertelde me dat die betovergrootvader zijn opa was geweest en hij dus een neef van mijn opa was.
Jeanne1 zei op 15 januari 2022 om 12:38
Oude kaarten zijn te zien op www.toptijdreis.nl
Voer als zoekterm "Sambeek" in. Op sommige kaarten staat de wijk Broek.

Zou je ons de naam en geboortedatum van je grootvader kunnen geven? Dan kunnen we helpen met zoeken.

Je kunt het wel ff aan Sambeek Heem vragen, maar die hebben het niet zomaar ff gevonden. Het is handig als je zelf al e.e.a. hebt gevonden.
René Janssen zei op 15 januari 2022 om 13:11
Mijn grootvader heet Christiaan Jans(s)en geb. Beugen op 12-03-1876 en gest. Heijen 22-08-1937. Geh met Johanna Cornelia Claassen.
De ouders van Christiaan, Peter en Antonia Hendriks zijn per 31-07-1878 naar Sambeek vertrokken en hebben gewoont in de huidige Langstraat nr 10,
Als Christiaan trouwt op 20-04-1903 vertrekt hij in de maand mei naar Klein-Vortum, nummer of straat zijn mij niet bekend.
Per 19-6-1909 vertrekt hij naar Sambeek, het broek wijk A nr 114, dit nummer is in de bevolkingsregister weer doorgehaald en vervangen door 127, of te wel is dit een verhuizing of er is sprake van een nieuwe nummering.
Per 7-5-1926 verhuist het hele gezin naar Heijen en wonen ze op de nieuwe Heijerhof, gelegen aan de Kamperweg.

grts René
Jeanne1 zei op 15 januari 2022 om 13:54
Ik heb drie inschrijvingen van Christiaan gevonden in wijk A.

BR 1900 A 121 /114. Nummer 114 staat onder nummer 121. Dat is hetzelfde huis, maar met een ander nummer. Als je het BR doorbladert zie je dat de huizen daarnaast ook zijn omgenummerd.

BR 1900 A 114

BR 1921-1936 A 114 wordt 127. Dat is nog steeds hetzelfde huis.
Helaas staan de bewoners in dit BR geregistreerd op alfabetische volgorde van achternaam, waardoor je niet kunt zien wie de volgende bewoners waren.
Om daarachter te komen zou je dit BR door kunnen bladeren. Als je de naam van die bewoners weet zou je de hulp van Sambeeks Heem in kunnen roepen.

Succes!
Egbert zei op 15 januari 2022 om 15:13
Wijknummering en kadastrale nummering zijn twee verschilldende zaken. Dat is soms verwarrende om dat die nummering zoveel op elkaar lijkt.

Een kadastrale gemeente werd ingedeeld in secties en elk perceel in die sectie kreeg een nummer. Zolang er niets aan het perceel veranderde bleef dat nummer aan dat perceel gekoppeld. Veranderde er wel iets, werd er een huis op gebouwd of veranderde het perceel van afmeting door splitsing of samenvoeging, dan werd er een nieuw nummer aan toegekend in dezelfde sectie, dat was een nummer dat nog niet eerder in die sectie was gebruikt. Het voorgaande nummer of volgende nummer behoefde dus niet in de buurt van dat perceel te liggen, terwijl dat bij het onstaan van het kadaster (21-10-1832) nog wel zo was. Lage nummers duiden dus op een perceel dat niet veranderd was. Een kadastrale gemeente behoeft niet overeen te komen met de grenzen van de burgerlijke gemeente, als is dat meestal wel het geval. Bij annexaties kunnen kadastrale gemeenten intact blijven, terwijl de gemeente is opgeheven.

Wijknummering onstond bij de invoering van de bevolkingsregisters rond 1850. Een gemeente werd verdeeld in een aantal wijken die werden aangeduid met een letter. De huizen kregen een doorlopende nummering in die wijk. Werden er huizen bijgebouwd dan kregen die een nog niet gebruikt nummer. Vaak werden de huizen dan echter vernummerd. De oudste bevolkingsregisters waren op wijk ingedeeld. Het was dan administratief gemakkelijker om het nummer door te halen en het nieuwe nummer er boven of onder te schrijven. Dat gebeurde soms zo vaak dat de volgorde van die nummering niet altijd duidelijk is. Huurders waren ook weinig honkvast. Als ze een beter of een goedkoper huis in de buurt vonden werd er makkelijk verhuisd (men had vaak niet zo veel). Ook dan werd het nummer in het bevolkingsregister veranderd. Het is daarom niet altijd duidelijk of iemand verhuisde in dezelfde wijk of dat het nummer door de gemeente werd veranderd. Later werden de bevolkingsregisters alfabetisch ingedeeld. Dan kun je inderdaad niet meer zien wie de voorgaande of opvolgende bewoners waren. Grotere gemeenten legden daarvoor zogenaamde woningkaarten aan. Elk huisnummer had een eigen kaart, waarop de hoofbewoner aan de voorkant stond geregistreerde met datum en adres van herkomst en datum en adres van vertrek. Op de achterzijde stonden de inwonende die niet tot het gezin behoorde. Deze registers bleven langs de bevolkingsregisters (en later de persoonskaarten) in gebruik.

De overgang van wijknummering naar straatnamen en straatnummering is bij elke gemeente verschillend. Helmond voerde dat in 1920 in, Someren in 1936, Deurne pas in de jaren 50.
René Klaassen - Sambeeks Heem zei op 16 januari 2022 om 14:30
De letter A duidt hier op de wijkaanduiding van de gemeente Sambeek, die tot 1942 heeft bestaan. Forum-deelnemer Egbert heeft een en ander prima uitgelegd.

De gemeente Sambeek kende vanaf circa 1850 drie wijken:
- het dorp Sambeek = wijk A;
- het gehucht Mullem (en niet Vortum-Mullem) = wijk B;
- het gehucht Sambeekse Hoek (= wijk C).

Je schrijft dat jouw overgrootvader Peter Janssen in 1878 verhuisde naar Sambeek en ging wonen op het adres Langstraat 10.
Deze Langstraat (destijds aangeduid als 'Mullemsche Heide) behoorde tot het gehucht Mullem en kreeg derhalve de wijkaanduiding B. Je vindt je overgrootvader dan ook terug op het adres B 44.

Zoon Christianus (je grootvader) verhuisde kort na zijn huwelijk met Johanna Cornelia Claassen naar Klein-Vortum, dat tot de gemeente Vierlingsbeek behoorde. Na de opheffing van de gemeente Sambeek in 1942 kwam Mullem bij Vierlingsbeek. Klein-Vortum (vaak kortweg Vortum genoemd) werd toen samen met Mullem een tweelingdorp, dat Vortum-Mullem ging heten. Parochieel waren beide dorpen trouwens al eerder samengegaan.

Je grootvader Christiaan Janssen verhuisde in 1909 weer naar Sambeek. Hij ging nu wonen de buurtschap het Broek op het adres A 114. Zoals door anderen al werd opgemerkt is dit nummer gewijzigd in A 127. De letter A geeft dus aan dat dit adres in het dorp Sambeek zelf
gelegen is.

In de Bevolkingsregisters van Sambeek (en waarschijnlijk ook van andere gemeenten) werden omnummeringen altijd met potlood geschreven, zowel het nieuwe nummer als de doorhaling van het oude nummer. Als een nummer met pen is doorgehaald is er sprake van een verhuizing. In een volgende kolom van het Bevolkingsregister wordt dat dan aangegeven.

Zover ik heb kunnen nagaan (en dus onder enig voorbehoud!) is A114 / A127 nu het adres Oude Waranda 2 in Sambeek. Je grootvaderlijk huis staat er helaas niet meer. Het heeft plaatsgemaakt voor het woonhuis van de diervriendelijke kalverhouderij van de familie Derks.

Ik heb geen koop- en verkoopakte van het pand op A114 / A127 kunnen vinden. Je grootvader kan dit pand van de vorige eigenaar Petrus Willems van Dijk hebben gehuurd of onderhands gekocht. Ik vermoed het eerste. Dit is uit te zoeken via Kadasterviewer.

De weg Oude Waranda loopt over de randen van de uiterwaarden van de Maas en was een van de toegangswegen naar het versterkte huis De Hatendonck. In vroeger tijden stonden er boerderijen van kapitaalkrachtige agrariërs, waaronder dus die waarin je grootvader woonde.
Waarschijnlijk zul je het al wel hebben gedaan, maar via de knop 'Archieven' van de website van het BHIC is met bijvoorbeeld de zoektermen 'Sambeek Christiaan Janssen Claassen' het een en ander te vinden over je grootvader aan notariële akten.
Bij de verleende bouwvergunningen door de gemeente Sambeek is onder
toegang 7036-inv. no. 941-volgnummer 054
een verbouwtekening van het pand van je grootvader aan te vragen.
René Janssen zei op 16 januari 2022 om 19:12
Egbert en René Klaassen bedankt voor de informatie, alleen brengt me dit nog niet verder. Had vandaag met mijn oom gebeld en die vertelde me dat ze vlak bij een spoorwegovergang hebben gewoond en wel het huidige (ongeveer) adres Hoogeindseweg 24 Sambeek, dus net buiten het dorp.
Wat wel een goede tip was is het zoeken in notariële akten. Zo zie ik dat ze het betreffende huis per 26-2-1925 verkocht hebben aan Antonius Christianus van Loon. Op ongeveer dezelfde datum vind ik dan de huuroverkomst welke ze aangaan voor huis, tuin en land in Heijen.
Jammer genoeg staan de kadasternummers bij de 1 ste akte niet vermeld
René Klaassen - Sambeeks Heem zei op 17 januari 2022 om 14:22
Als je de transportakte waarbij een huis wordt verkocht aan Antonius van Loon nog een keertje opzoekt en klikt op de drie bolletjes rechtsboven kun je deze akte 96 gratis laten scannen door het BHIC.
Bij de verkoop van onroerend goed ná 1832 staat (bijna) altijd het kadasternummer vermeld in de notariële akte.

In het pand Hoogeindseweg 24 in Sambeek zit nu een veeteeltbedrijf met een bijzonder koeienras. Of je grootvader daar heeft gewoond, heb ik niet kunnen achthalen. Aan weerszijden van de Hoogeindseweg lagen eeuwen geleden de eerste ontginningsgebieden van Sambeek.
René Klaassen - Sambeeks Heem zei op 18 januari 2022 om 12:00
Ik ben gisteren iets te snel geweest.
De betreffende akte, opgemaakt door notaris Van Sasse van IJsselt te Boxmeer, is te vinden onder toegang 7048-inv. no. 209-akte 96. Die zou dan op verzoek gescand kunnen worden.
René Janssen zei op 18 januari 2022 om 12:48
René, heel erg bedankt voor je hulp.
7048.209 akte 96 vind ik echter heel wat anders. Maar goed ik had al bij bhic nagevraagd, ze zijn alle akte's van Boxmeer en Sambeek extern aan 't
scannen, dus het kon nog wel een aantal maanden duren voordat ze online komen.
Ondertussen heb ik al een globaal beeld vanaf 1800 waar de janssens exact gewoond hebben.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: