skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Hurc(k)mans

Mr. J.J.F. Lots vertelde op 27 april 2010 om 13:12 uur



Volgens enige kwartierstaten is Anna Johannes Hurc(k)mans, die op 24-5-1705 te Someren (gerecht) trouwde met Wil-lem Trouwen, een dochter van een Johan-nes Janssen en Mechtilda Joosten. Zij werd volgens die publicaties gedoopt te Someren op 28 september 1682. Haar ouders huwden te Someren op 2-10-1678. Haar vader heb ik niet met de naam
Hurc(k)mans aangetroffen. Wel vond ik een Mechtilda Joosten (m.i. identiek met haar moeder) met een partner Johannes Janssen van Asten. Is deze Johannes van Asten te vereenzelvigen met onze Johannes Hurc(k)mans?
Joannes Jansen Hurckmans zou op 18-4-1654 te Someren gedoopt zijn als zoon van Johannes Hurckmans en Maria Henri-cusdr. Goyen(s), terwijl Mechtilda/ Mechteld in die plaats gedoopt werd op 7 juni 1653 als dochter van Joannes Henricus en Petronella Arnoldus.
Heeft iemand informatie die het hier-vooraangedragene op enigerlei wijze kan onderbouwen, waarbij ik met name doel op het gebruik van de naam “Hurck-mans” , de relatie met “Johannes van Asten”, “de doopinschrijvingen van 1654 en 1653”.
Bij de doop van een Wilhelmus Trouwen te Someren op 27-8-1708, een zoon van het echtpaar Trouwen/Hurc(k)mans, staat Wilhelmus Martinus Reijnen als doopgetuige vermeld. Hij was op 4-5-1708 te Someren getrouwd met Maria Jansen Horckmans. Ik neem aan dat zij een zuster moet zijn van de hiervoor-genoemde Anna Johannes. Als zij een dochter is van Johannes Hurckmans/van Asten en Mechtilda Joosten, dan moet zij gedoopt zijn te Someren op 11-9-1692. Zij is dan op 15-jarige leef-tijd getrouwd. Dat is mogelijk, maar niet erg waarschijnlijk. Anderzijds moet niet buiten beschouwing blijven dat haar laatste kind op 15-5-1734 te Someren werd gedoopt. Als zij op dat tijdstip 40 of 45 jaar was, dan is 1692 wel een aannemelijk geboortejaar.

Reacties (4)

Annemarie57 zei op 28 april 2010 om 08:23
Niet direct een antwoordop uw vraag, maar aangezien er ook geen dochter Mechtild gedoopt is uit het huwelijk Trouwen-Hurckmans (althans ik kon die zo gauw niet vinden) lijkt onderstaand echtpaar misschien interessant om eens nader te onderzoeken:

Bruidegom Johannes Janssen Hurckmans ,
Bruid Maria Henricks ,

Plaats Someren
Datum trouwen 31-05-1682

Willy zei op 30 april 2010 om 22:58
Geachte Mr.

In de genealogie is de hedendaagse titulatuur niet zo van belang.

met vr. gr.
Egbert Wijnen zei op 29 augustus 2010 om 16:57
Genealogisch onderzoek in deze periode kun je niet alleen doen aan de hand van DTB-bronnen. Het is altijd nodig om aanvullend archiefonderzoek in andere bronnen te doen om de gegevens uit de DTB-registers te controleren en aan te vullen. Dat kan met de gegevens uit de Rechterlijke Archieven, notariële archieven en de archieven van de dorpsbesturen. Zeker vóór 1703 gebruikten de pastoors van Someren veelvuldig patroniemen. De man kan onder zijn achternaam voorkomen en onder zijn patroniem. Vóór 1700 kan Jan Jan Cornelis Horckmans (= Jan zoon van Jan zoon van Cornelis Horckmans) vermeldt zijn als Jan Horckmans, als Jan Jans(s)en, als Jan Ne(e)len, maar ook als Jan Cornelis Horckmans. In het rijtje patroniemen werd er ook wel eens een overgeslagen. De achternaam kende matuurlijk verschillende spellingsvarianten: Horkmans, Horckmans, Horrickmans, Horcmans, Hurkmans, Hurcmans, etcetera. Bij de naam van de moeder in een doopakte wordt het nog lastiger; die komen nog minder voor met een achternaam. Gelukkig noteren de Somerense pastoors wel bijna altijd een tweede naam. Dat kan echter behalve het patroniem van haar vader ook dat van haar man zijn, of als zij weduwe was ook de naam van haar overleden echtgenoot. Maria kan onder de naam van haar vader, naar het patroniem van haar man en zelfs naar haar mans voornaam worden vermeldt. Gelukkig is dat in dit geval altijd een Jan.

Het schepenbankarchief van Someren geeft met een deling op 03-02-1723 al meteen een antwoord op de naam van de ouders van Anneke Jan Horrickmans, waarbij inderdaad blijkt dat zij een zus Maria heeft die getrouwd is met Willem Marten Reijnen (Rechterlijk Archief Someren 135, folio 135v):

Gecompareert Willem Trouwen als man ende momboir Anneken dogtere Jan Horrickmans, Willem Marten Reijnen als man ende momboir van Maria dogtere Jan Horrickmans, de welcke met den anderen in alle vriendtschap hebben wettelijcke gescheijden ende gedeijlt de erffelijcke goederen van Jan Horrickmans, als mede present sijnde den voornoemde Jan Horrickmans ende consenterende om de deijlinge te laeten geschieden, verweckt bij Maria dogtere Scheper Jan Naeten, sijne gewesene huijsvrou saliger.

Met welcke scheijdinge ende deijlinge alsoo te deel gevallen is Willem Trouwen als man ende momboir van Anneken, seckere huijssinge, torf schop, aengelagh, landerijen ende groessen, groot ontrent te saemen de vijftien loopensaets, ofte soo groot ende cleijn als tselve gestaen ende gelegen is alhier binnen Someren onder Schoot, liggende de erve in verscheijde parceelen, ende tegenwoordigh in gebruijck hebbende den voornoemde Willem Trouwen, deen sijde Peeter Weijlaerts, dander zijde Aert Henderick Smits, beijde de eijnde de gemeene straet aldaer. Los ende vrije uijtgenomen slants ende dorpslasten, ende daeruijt jaerlijck te vergelden tien penningen chijns aen dHeer Rentmeester der Domeijnen, noch moet dit loth noch jaerlijcx uijtkeeren aen sijn vrouw vader twee mouwere roggen geduerende sijn leven lanck Jan Horrickmans te geven, ende bij gebreeck haer vader daer niet genoegh van cost leven gelooft hij sijn vrouw vader voor een helft te sullen helpen, onderhouden in cost en dranck, linnen en wolle etc.

Met welcke scheijdinge ende deijlinge alsoo daer tegen is te deel gevallen Willem Marten Reijnen als man ende momboir Maria, seeckere huijssinge, torf schop, aengelagh, landerijen ende groessen, alwaer hij Willem Marten Reijnen tegenwoordigh is woonende ende gebruijckende, groot ontrent tesaemen vijftien loopensaeten, gelegen binnen Someren onder Schoot, liggende de erve in verscheijde parceelen, deen zijde de wedue Peeter de Smit, dander zijde de wedue Joost Verbernen tot Lierop, deen eijnde de waterlaet, dander eijnde gemeene straet aldaer. Los ende vrije uijtgenomen Lants ende dorpslasten, ende daer uijt jaerlicx te vergelden vier gulden aen Frans Verschueren, te lossen met tagentigh gulden, item alnoch jaerlicx te vergelden seven stuijvers acht penningen aen Sr. Rentmeester des Tombes, item alnoch jaerlicx te vergelden vijf gulden aen de wedue Peeter van Helmondt, te lossen met hondert gulden, item alnoch jaerlijcx te vergelden elf stuijvers vier penningen dorpschijns, noch moet dit loth noch jaerlijcx uijtkeeren aen sijn vrouw vader twee mouwere roggen geduerende sijn leven lanck, etc.
Actum Someren den derden februarij een duijsent seven hondert drie en twintigh.

Anneken Janssen van Asten trouwt overigens te Someren op 29-11-1716 met Joost Willems van Breeij, weduwnaar van Maria Peeter Bruijstens, en de tweede maal te Someren op 04-06-1730 met Wilbort Niclaessen, weduwnaar van Elsken Janssen. Zij overlijdt op 03-03-1748 te Someren zonder kinderen na te laten.

Het huis dat Maria, de vrouw van Willem Marten Reijnen krijgt aanbedeeld is het huis dat de familie Horckmans al vóór 16 06 1620 in bezit had. Op die dag krijgen Jan en Gerit Cornelis Horcmans het huis bij deling toegewezen. Het huis is afkomstig van hun moeder Crijstina, dochtere Jan Gerart Denen (Rechterlijk Archief Someren 88, folio 189).

Op 05-05-1653 verkopen enkele erfgenamen van Gerart Cornelis Horckmans hun delen in het huis aan Jan, de zoon van Jan Cornelis Horckmans. Aangezien deze Jan met zijn broers en zussen daarmee het huis in handen krijgt, kan daaruit worden geconcludeerd dat Jan Jan Cornelis Horckmans de vader is van Maria en Anna Jan Horckmans.

Succes met uw onderzoek.

Egbert Wijnen
J.J.F.Lots zei op 30 augustus 2010 om 17:07
Geachte heer Wijnen,

Veel dank voor Uw uitgebreide informa-tie. Ik ben het zeer met U eens dat on-derzoek niet (alleen en bij uitslui-ting) met behulp van de DTB kan plaats-vinden. Al is het soms wel een uit-komst! Rechterlijke archieven en derge-lijke bronnen zijn vanzelfsprekend veel belangrijker. Zij bieden een in-zicht in familierelaties die de DTB nu eenmaal ontberen. Mijn vraag vloeide echter voort uit het feit dat er ge-gevens uit de DTB werden gebruikt, die in dit geval niet juist konden zijn, ofschoon dat wel in allerlei kwartier-staten werd gesuggereerd. En op die vraag hoopte ik een antwoord te krij-gen van deze kwartierstaatmakers. Maar die reageerden niet!
Met Uw informatie kwam nadrukkelijk naar voren, dat de DTB-verwijzing niet klopte.
Nogmaals hartelijke dank. Met vrien-delijke groet,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.