skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Huwelijk tussen MyHeritage en Aldfaer

Arno vertelde op 14 november 2014 om 15:39 uur
Een ervaren genealoog vertelt:

Wat te verwachten viel wordt waarheid. MyHeritage: een Israëlische genealogische onderneming, en de tweede mondiale genealogische onderneming na Ancestry.com, heeft een succesvolle coup gepleegd in onze Vaderlandse genealogische wereld, door het aflopende genealogisch programma Alfear op te slokken en tevens Bob Coret als adviseur in zijn imperium op te nemen.

MyHeritage heeft in de loop der jaren via zeer slimme aankopen de markt van de kleinere Europse landen weten te penetreren en geleidelijk aan een mondiaal netwerk opgebouwd. Het kon dus niet uitblijven dat op den duur ook Nederland aan de beurt zou zijn.

Begrijp ik het goed dan kunnen gebruikers van Aldfaer door koppeling van dit programma aan MyHeritage-software van de dienst van deze Israëlische onderneming gebruikmaken. In hoeverre dit op den duur echt gratis is weet ik niet. Wel weet ik dat Aldfaer het meest gebruikte genealogisch programma in Nederland is en dat gebruikers van dit programma steeds meer onder druk van MyHeritage komen. Ook de site van Bob Coret wordt veel bezocht en Bob heeft diverse listigheden bedacht waarbij zijn site heel wat moderne mogelijkheden biedt. Wat deze samenwerking voor repercussies heeft voor de site van Bob Coret, is nog onzeker. Wel is zeker dat MyHeritage een goede slag in Nederland heeft geslagen waarvan de gevolgen momenteel nog niet goed kunnen worden overzien.
Een andere kenner/genealoog schrijft onder andere :

Het is niet duidelijk wat de agenda is van dit soort commerciële bedrijven (MyHeritage).
Terughoudendheid van de doorsnee genealoog is zeker op zijn plaats, maar blijf vooral kritisch kijken naar deze club.

Als men persoonlijk geen bezwaar heeft tegen onderstaand regeltje dan mag men naar hartelust meedoen, ik ben dat echter niet van plan en bepaal liever zelf waar en wanneer ik iets openbaar maak, publiceer of laat zien. Wij zoeken, registreren en vullen alle gegevens in en zij (MyHeritage) gaan er mogelijk in de toekomst grof aan verdienen, lees dus maar even goed wat je ze geeft:

In de overeenkomst van MyHeritage met de gebruiker staat over de auteursrechten :

"Auteursrechten
Door inhoud op de Website te publiceren, verleent u ons een royalty-vrije, wereldwijde, eeuwigdurende en niet exclusieve licentie om de inhoud te hosten, te kopiëren, te publiceren en te distribueren".

Kortom, ze kunnen er mee doen wat ze willen.

Een derde persoon weet het volgende :

Wij raden u aan om vooral de voorwaarden van MyHeritage.nl goed door te nemen alvorens ooit gegevens door te spelen aan gebruikers aldaar.
Het beste is als u wel gegevens doorspeelt voorwaarden eraan te stellen voor verdere gebruik alvorens u deze verstuurd, zoals vaak bij overheidsmailtjes onderin staat. Deze zijn rechtsgeldig in Europa en zo kunt u de auteur van gegevens wettelijk blijven.
Deze informatie natuurlijk ook vastleggen (opslaan) als bewijs.
Bij MyHeritage.nl/com zijn de auteursrecht van de Verenigde Staten van toepassing.
Deze kunnen nogal eens behoorlijk afwijken van wat in Europa betreft m.b.t. eigendom van gegevens opstelling en inhoud.
Voor dat je het weet heb je m.b.t. gegevens anderen uit je eigen familie onterft en hun met financiële miljoenen gewin van MyHeritage geholpen met de jouw (gratis onderzochte) gegevens.

Ja, u leest het goed een NL site met USA voorwaarden.

Reacties (38)

genealoog zei op 14 november 2014 om 16:51
Beste Arno,

Goed dat u dit aankaart maar dat zelfde geld ook voor het Fedorarchief deze neemt ook u gegevens waar u geen zeggenschap meer over heeft.
Ook een Frank Klerkx bediend zich van gegevens van anderen en deelt deze met het Fedorarchief
Ben wijs en houd de onderzochte gegevens voor u zelf en geen gehel stambomen of genealogie gegevens weg.
Bas de Vet zei op 14 november 2014 om 22:34
Beste genealoog (m/v),
Ik reageer graag in eigen persoon op uw bericht van vandaag aan Arno.
Het zou u sieren als u uw ongenoegen ventileert in een persoonlijk bericht aan ondergetekende. U kunt uw reactie sturen aan info@rgmn.org. Vergeet vooral niet te ondertekenen met uw naam en toenaam. Let daarbij op het gebruik van een correcte spelling zoals het een ervaren genealoog zou moeten betamen.
Met genealogische groet, Bas de Vet
Helena zei op 15 november 2014 om 00:50
Las het persoonlijk als een tip (raad) van een mede-genealoog [hoef daarvoor zijn/haar naam niet te weten]. Een raad neem je mee of niet. Zoals eigenlijk de eerdere bijdrage wrsl. net zo bedoeld zal zijn. M.a.w: Dat je de 'zeggenschap' voor altijd verliest en de onderliggende boodschap leest voor mij dan ook - indien je dat liever niet hebt- dat je dan voorzichtig moet blijven met het vrij geven van je gegevens. Maak voor jezelf [en je naasten] de juiste keuze.

Nu maakt het in feite niet zo heel veel uit voor wat betreft gegevens die al openbaar zijn...die kan men immers in de archieven vinden; al dan niet al geindexeerd. Maar soms zie je vrij recente gegevens online waarvan je zelfs weet dat de ander niet gekend is noch toestemming ervoor heeft gegeven. Een andere site [die 'oogst'] heeft mogelijk weer andere voorwaarden en/of privacy filters? Andere heren andere wetten.
Via FS kan ik scans van geboorteaangiften inzien van mijn naaste familieleden terwijl iedereen hiervan nog in leven is. Om maar een andere voorbeeld te noemen. Wesilwaar (nog) niet geindexeerd, maar weet ze zo te vinden.
Bas de Vet zei op 15 november 2014 om 08:17
Beste Helena,
Bedankt voor je waardevolle constructieve bijdrage. Het belangrijkste is dat we elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren op genealogisch vlak.
clericus.eu
clericus.eu zei op 15 november 2014 om 10:43
@ Arno, was ook bekend met my heritage en ben daar van weg gegaan.
Heb zelf een automatische update van Aldfaer (het programma waarin ik werk) aanstaan maar zit er nu over te denken om deze uit te zetten.

@ genealoog, vindt dat je je kenbaar moet maken door mij zwart te maken, lees eerst eens de voorwaarde van dit forum.

Zoek zelf naar mijn eigen voorouders en probeer van de oudst terug gevonden een parenteel te maken op al mijn voorouders (ben zelf nog maar 2 jaar bezig)
en mijn bestand is samen met enkele (40 andere genealogen gegroeid waar ik prettig contact mee heb en elkaar via de mail aan kunnen vullen)

Feit is als je tot 1600 kan komen dat je ± 32.000 voorouders hebt in 1600 in Brabant, en na 1650 (de laatste pestepedimie) waren er 260.000 Brabanders en zou je in theorie 8 a 9 % van de Brabantse bevolking in beeld hebben gebracht.

voor meer uitleg zie mijn website.
http://members.ziggo.nl/fklerkx/Brabantsegenen/index.html

mijn intentie is om tot 1300 terug te komen met al mijn voorouders en hier een parenteel weer van te maken wat niet mogelijk is met hulp van andere genealogen. voor uitleg zie mijn website. Zit inmiddels rond 1700 naar de laatste voorouders te zoeken in de 10de generatie. en wens ieder veel puzzel plezier toe met deze leuke hobby.

Vraag geen geld en deel graag mijn gegevens wat ik gevonden heb. aanvullingen of correcties zijn uiteraard altijd welkom.

En mijn gegevens worden op 2 websites halfjaarlijks geupload, Brabantesegenen en fedorarchief waar iedereen vrij gebruik van mag maken.
Jan Pieter de Groot zei op 15 december 2014 om 12:19
Het wordt steeds erger met deze commerciële organisatie.
Twee jaar geleden heb ik een account op mijn MyHeritage aan moeten maken om te kunnen communiceren met MyHeritage gebruikers die hierop zonder bronvermelding en of toestemming foto’s en teksten van mijn website publiceren. Deze mogelijkheid is door MyHeritage aangepast, waardoor ik nu 6 euro per maand moet betalen om met deze mensen te kunnen communiceren.
Tosco van Gessel zei op 14 februari 2015 om 23:41
Blij vanaf nu weg van Aldfaer (Ze zijn helaas gezwicht voor de commerciëlen) Geef ook GEEN toestemming voor update naar Aldfaer 6.0. Je krijgt gelijk honderden matches. (En matches betekent dat ze jouw bestand op kunnen halen om te vergelijken) Ik ben al 40 jaar actief in de genealogie en vind het nog steeds ergerlijk dat ik mijn gegevens op Internet zie verschijnen. Zelfs de fouten die ik indertijd heb gemaakt worden klakkeloos overgenomen. Heritage zal de gegevens volledig uitnutten (gewoon lid 250 personen-Premium lid-Golden lid) Al of niet met belachelijke kroontjes boven uw naam. Het kost u geld !! en dit wordt verdiend over de ruggen van de ondezoekers. Dus beste mensen let op uw saeck ! Deze waarschuwing geldt ook voor de produkten van Bob Coret. Ook hij is opgenomen in de Heritage company.
Guus zei op 15 februari 2015 om 11:13
Beste Tosco, jammer dat je er zo over denkt... MH kan NIET kijken in jou bestand.
Als tester kan ik via een speciale Aldfaer uitvoering zien dat er geen gegeven overdracht is naar MH.
Het is andersom, de persoon op het scherm word vergeleken met MH, zonder overdracht van gegevens
Jan Nelissen zei op 16 februari 2015 om 17:55
Ik heb jarenlang met Roots3 gewerkt op DOS en ben dit jaar via gedcom overgegaan op Aldfaer op aanbevelingen. Daarbij bleek dat Aldfaer een algemeen gebruikt programma is in NL. Bij het verder op orde brengen bleek ineens dat mijn (oude versie 5!) spontaan verbinding ging zoeken met my heritage. Omdat mijn computer geen schakelaar heeft voo wifi aan en uit kon ik niet anders doen dan het programma afsluiten. Door te webzoeken vond ik deze discussie. Voor mij is duidelijk wat er speelt en ik wil af van Aldfaer. Maarrrr wat is een goed alternatief? Wie weet een veilig programma dat zich niet door cyberloerders laat kullen?
Mijn contacten in de USA geven aan dat genealogen cs. in dat land rustig $30,- per MAAND betalen om gebruik te kunnen maken van programma's als Ancestry ed. Deze firma's verkopen schaamteloos alle informatie die anderen in jaaaren monikkenwerk bijelkaar hebben geharkt voor veel geld. Dat vind ik niet eerlijk en ik deel het ongenoegen van mensen in deze discussie hierboven. Voor de duidelijkheid: ik wil best met anderen gegevens uitruilen, zit niet in de commerciele hoek maar ik vind ook in publicaties zaken van mij terug waar iemand anders de sier maakt.
Met alle discussies over privacywetgeving, nationaal en internationaal ook nog even het volgende:
-Stel dat ik een zoon zou zijn van Adolf Hitler of Joseph Mengele, zou ik er van gediend zijn dat iedereen dat met een minuutje zoeken op je mobieltje met doopceel zou kunnen lichten?
-Ik ben eens bij een groot bedrijf een keurig mijnheer tegengekomen. Zeer integer, maar hij is wel zijn zigeunerfamilie ontvlucht. Wat als ik op mijn mobieltje zou tikken en dat vooraf zou hebben geweten. Zo fik je mensen af!
-Stel ik zou een joodse achtergrond hebben en ik heb trots een stamboom hebben 'van Lissabon tot Charkov". En die avontuurlijke jongens en meisjes uit niet alleen Syrie krijgen het in hun kop.......... ff goegelen op mn mobieltje en het is prijsschieten.
Misschien zie ik het wel heel zwart, maar ik weet zeker dat ze in op het binnenhof en buitenhof met hun Colijnse adviezen zitten te slapen.
Guus zei op 16 februari 2015 om 23:58
Beste Jan,

Er is nooit een versie 5.0 uitgebracht, en inderdaad U ziet het erg zwart... veel plezier met Uw hobby, maar U moet wel de juiste informatie daarin geven... En JA ik weet iets meer over Aldfaer dan U... lijkt mij een discussie die we op BHIC beter achter ons kunnen laten...
Jan nelissen zei op 17 februari 2015 om 03:16
Beste Guus,
Ik mag dan in jouw ogen een zwartkijker zijn maar leg me dan wel uit waarom je het niet met me eens bent.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 17 februari 2015 om 08:45
Op de website van Aldfaer lees ik: "Integratie met de populaire MyHeritage-diensten Smart MatchingTM en Record Matching. Dit betekent dat Aldfaer de gebruiker op nieuwe of aanvullende gegevens van een persoon in de stamboom attendeert indien MyHeritage deze gegevens kan aanbieden. (...) Daarbij zijn strikte afspraken over de privacy vastgelegd: MyHeritage bewaart geen gegevens uit de stambomen van Aldfaer-gebruikers."

Mogelijk kan iemand van Aldfaer nader ingaan op de vragen van Jan en anderen?
Anne van der Ploeg zei op 17 februari 2015 om 13:32
Dag,

De gebruiker van Aldfaer is en blijft de eigenaar van de gegevens en alleen de gebruiker bepaalt wie deze gegevens mag overnemen.

De gegevens worden dan ook niet door MyHeritage overgenomen of opgeslagen. Als daar sprake van zou zijn waren we de samenwerking met MyHeritage uiteraard niet aangegaan. Hetzelfde geldt voor de Stichting Aldfaer: wij nemen ook geen stamboomgegevens van onze gebruikers over.

Het bepalen van de matches (overeenkomsten) werkt als volgt: Aldfaer verstuurt informatie naar MyHeritage over de personen in het hoofdvenster. Deze informatie bevat namen, datums en plaatsen van de personen en die van zijn of haar naaste verwanten. MyHeritage gebruikt deze informatie om de matches te bepalen voor de personen. MyHeritage verstuurt de gevonden matches naar Aldfaer en verwijdert vervolgens de informatie die van Aldfaer is ontvangen. Het is dus onmogelijk dat anderen de stamboomgegevens te zien kunnen krijgen.

Voor deze online dienst is een apart privacyfilter beschikbaar. Dit privacyfilter is na de installatie actief. Van de personen die onder dit privacyfilter vallen worden geen gegevens naar MyHeritage gestuurd.

Er worden alleen openbare gegevens voor het matchen gebruikt (namen, datums en plaatsen van gebeurtenissen als geboorte, overlijden en dergelijke). Gegevens als bronnen, notities, overlijdensoorzaak of reden van scheiding worden niet gebruikt.

Vermoedelijk is in deze discussie verwarring ontstaan met een andere dienst van MyHeritage, namelijk het kunnen bijhouden van een online stamboom bij MyHeritage. De mensen die daar gebruik van maken geven toestemming om hun stamboomgegevens met anderen te delen. Deze online-stambomen vormen de bron voor een deel van de matches die via Aldfaer verkregen kunnen worden. Anders gezegd: Aldfaer raadpleegt onder andere de online-stambomen van MyHeritage-gebruikers, maar MyHeritage-gebruikers kunnen niet de stambomen raadplegen van Aldfaer-gebruikers.

Ik hoop hiermee de ongerustheid te hebben weggenomen. Als hier meer vragen over zijn dan kunt u deze gerust stellen op aldfaerforum.nl

Met vriendelijke groet,

Anne van der Ploeg
Aldfaer-team
Dorethé zei op 17 februari 2015 om 16:56
Je kunt de matching eenvoudig uitzetten: ga in Aldfaer naar het menu Extra > Instellingen > Online diensten.
Guus zei op 17 februari 2015 om 21:05
Anne,

Fijn dat jij antwoord geeft op de diverse vragen op het Forum van BHIC.
Ikzelf (als tester van Aldfaer) kan (en mag) niet alles beantwoorden namens Aldfaer.

Ik ben dus blij dat jij antwoord geeft ... namens Aldfaer (wat toch jou kindje is)...
jan nelissen zei op 17 februari 2015 om 23:09
Het is niet de bedoeling om het programma Adfaer af te kraken zonder dat daar een reden voor is. De ervaringen met Adfaer die ik genoemd heb zijn me overkomen. Ongevraagd zat ik op de website van MH. Ik heb altijd begrepen dat Adfaer een open source programma was en ik realiseer me ook dat het gratis is. Wat mij geruststelde is dat het uit ideële gronden gemaakt zou zijn. En ik was er tevreden mee. Jammer dat het verkocht is. In mijn optiek had het beter over kunnen gaan naar een organisatie als CBG of Hcc-gen. Of naar de gezamenlijke archiefdiensten, (alhoewel ik me ook realiseer dat de overheid momenteel misschien wel de grootste cententrekker is). Ik zal zeker de genoemde suggesties uitproberen maar ik ben wel bang dat er sluiproutes zijn waarin mijn data kunnen wegstromen. Dat gebeurt overigens met meer software: kijk maar eens welke concessies je moet doen wil je een app op je telefoon of tablet installeert. Of dat nadat de app geïnstalleerd is opeens de voorwaarden veranderen (ff aanklikken met ‘ja’). Graag verneem ik van de ervaringen van anderen en ook hoor ik graag van goede alternatieven.
Nogmaals met het klakkeloos online zetten van je stamboom heb ik veel moeite. Reden heb ik hierboven al genoemd. Schieten me daarbij toch nog wat voorvallen te boven: Iemand publiceerde zijn stamboom met alle scheldnamen die mensen hadden en meer zaken die de familie al wist en nu de hele wereld in gaat. De auteur van de scheldnamen had wel de beroepen van zichzelf en naasten behoorlijk opgepoetst. Een recruiter zou haast nog niet bij zo’n beroepsomschrijving komen. Veel fouten verder en verkeerde vaderschappen enz enz. Je kunt met zo’n publicatie ook prima mensen neersabelen. Ook daar zijn op internet al voldoende voorbeelden van. Ik ben bang dat het met zulke publicaties hier ook kan gebeuren. Je ziet het wel erg zwart Jan? Ik hoop van wel maar de ervaringen uit het verleden laten andere voorbeelden zien. US Homeland Security heeft een Genealogy-form. Toen ik eind jaren 60 naar Irak ging werd er gevraagd naar een doopbewijs. Verder kan ik me uit mijn jeugd herinneren dat ik nooit met jongens en meisjes mocht spelen van foute ouders. Zaken waar mijn ‘foute klasgenootjes’ zelf niets te verwijten was en daar zelf helemaal niets aan konden doen. Lees eens het indrukwekkende artikel van Ad Langebent over Hans Janmaat. Zo makkelijk gaat dat allemaal, ook in NL. Helaas kan ik de toekomst niet overzien van wat we allemaal straks nog meer kunnen, mogen en –publiceren. Daarin vind ik de archiefregel dat alles wat minder dan 80jaar geleden is, niet openbaar is een juiste regel. Dat zouden meer mensen moeten doen.
De eerlijkheid gebeid mij om ook melding te maken van de voordelen van Firma’s zoals Acestry, MH,Mormonen en anderen. Hier in Amerika is geen burgerlijke stand. Je moet alle gegevens bijna letterlijk bijeen sprokkelen. Het kost veel moeite, tijd en geld als je in Texas woont en je wilt is weten wat heeft gespeeld in Wisconsin. Dan ben je goedkoper uit met een heel duur abonnement. Als de Firma de gewenste gegevens kan leveren althans. ‘So thank you Europeans with all your odd languages en traditions’ voor uw gratis bijdragen aan ons bedrijfresultaat. Ik zou het eerlijk vinden als de onderzoeker zijn beloning krijgt. Dat hoeft niet perse in het betalen van geld. Het zou ook kunnen in de vorm van reële bijdragen aan organisaties die de onderzoekers vergemakkelijken om verder te kunnen met hun hobby. Bijvoorbeeld CBG of archiefdiensten.
jan nelissen zei op 17 februari 2015 om 23:28
Hcc genealogie heeft een bijeenkomst as zaterdag. En wat lees ik?
11.00 uur. In de ochtend van deze bijeenkomst zal de heer Bob Coret een lezing houden over zijn website Genealogie Online.

Genealogie Online maakt het mogelijk om heel eenvoudig genealogische gegevens en afbeeldingen op Internet te publiceren.
Binnen een publicatie wordt er voor elke persoon een pagina gemaakt met de persoonlijke gegevens, afbeeldingen, bronnen, voorouders en nakomelingen, een tijdbalk en aanvullende contextuele informatie over bijvoorbeeld de geboorte of huwelijksdatum. De gegevens kunnen zowel tekstueel als grafisch worden weergegeven. De kwaliteit van de genealogische gegevens worden gecontroleerd, een huwelijk vóór de geboorte of een kind ná overlijden levert een zichtbare waarschuwing voor zowel de auteur als bezoekers van de publicatie.
Misschien toch iets om even op af te stappen en door te vragen.
Max zei op 18 februari 2015 om 00:06
Hallo Jan, als je een firewall op je computer installeert kun je ook al het uitgaande verkeer blokkeren of controleren. Dan kan je dus opgeven of je een programma wel of niet toestemming geeft om verbinding te maken met het internet. Misschien is dat een oplossing? Ik laat programma's ook nooit zelf allerlei 'automatische updates' installeren. Ik zie de laatste tijd ook steeds meer extra programma's (malware) die ongevraagd bij gratis downloads worden toegevoegd. Altijd even goed checken wat je precies installeert, dat is inderdaad heel belangrijk.
Max zei op 18 februari 2015 om 00:14
PS. Ik gebruik zelf de laatste tijd met veel plezier het programma RootsMagic.
(PPS. De gratis versie probeert ook iedere keer verbinding te maken met de 'news-server' van dat bedrijf).
Guus zei op 18 februari 2015 om 00:25
Jan,

Ik snap je gevoel...
Als tester was ik ook sceptisch (en niet als enige binnen de testgroep)... maar inmiddels heb ik deze versie (en ook nog een Betaversie die nieuwer is) al enige maanden.
Ik kan verzekeren dat het enkel de matches zijn die je ziet (zonder gegevensoverdracht andersom, welke word bewaard door MH).
Maar goed, ik snap die zorg, en heb daar respect voor... maar er zijn genoeg programma's die overdracht kunnen observeren, misschien iets om te proberen, als U het niet vertrouwd. Maar Anne is niet iemand die zijn kindje eventjes verkoopt... daarom is het ook een stichting, welke door vrijwilligers gemaakt word, en met een hart voor het programma... zonder kapitaalgewin en/of gegevens overdracht.... puur hobby.
Jan nelissen zei op 18 februari 2015 om 15:55
Guus, wat ik niet begrijp is dat jullie, kennelijk als idieele stichting gekozen hebben voor het commerciele pad. Waarom niet voor een vereniging of een stichting gekozen met een ideele doelstelling waarin alle ethische waarden gewaarborgd zijn ? Een soort stamboombank of historische personenbank onder strictere voorwaarden in overleg met cie persoonsgegeven en internet privacy?
marop zei op 19 februari 2015 om 15:48
hoi,

ik heb ook aldhaer 6.1 op mijn pc gezet en heb toen een dag bij andere mensen met de pc daar gewerkt zonder internet en zins die tijd kan ik niet meer in mijn bestand komen van aldhear, Dat is toch een werk van ruim 3 mnd die nu verloren is gegaan. Stonden een kleine 1000 namen in
van 1700 tot nu.
Wie weet hoe ik nu aan die gegevens waar aan kan komen, het programma geeft wel aan dat ik online moe zijn om het op te lossen, das leuk ik ben 24 op 7 online en kan der nog niet in komen in dat programma
Guus zei op 19 februari 2015 om 17:24
Marop,

Vragen over Aldfaer:
Het beste is om die vragen daar te stellen, daar zit ook de kennis van de ontwikkelaars (en niet alleen een tester als ik).

http://www.aldfaerforum.nl/forum
j.nelissen zei op 20 februari 2015 om 03:15
Dag Marop,
Hopelijk heb je je aldfaer bestanden goed bewaard. Maak kopie!!) Je hebt waarschijnlijk gewerkt op versie 6.0. De bestanden van die versie kun je niet meer gebruiken op versie 4. (Iemand merkte terecht op dat er geen versie 5 is)
Als je op versie 4 wil blijven werken moet je terug gaan naar de computer met versie 6. bv de computer waarmee je alle data hebt ingetikt. Zet je backups óók over in gedcom bestanden. Dan kan je weer terug naar je eigen programma.
Misschien weet Guus hier ook nog iets meer te melden dan alleen dat je ook naar het AF forum kunt? (Overigens niet op tegen hoor!)
mario zei op 20 februari 2015 om 08:33
dit staat allemaal op de zelfde pc, heb toen de update gedaan van 6.1, en afgelopen dinsdag middag stopte het er mee, om er in te komen.
En mijn naam is Mario
Bedank voor de tips.
Guus zei op 20 februari 2015 om 12:50
Ga naar Bestand - > Zoek Aldfaer bestanden, vink bij "Wat zoeken" alleen het vakje Stambomen aan, start het zoeken en klik dan op het meest recente stamboombestand
Tosco van Gessel zei op 20 februari 2015 om 20:24
Anne en Guus, jullie berichten zijn tegenstrijdig! De ene zegt er vindt geen overdracht van gegevens plaats en de ander zegt van wel, zelfs familieverbanden etc. Dus... Daarnaast gaan jullie echt de vraag uit de weg wat de agenda van MH is.
Nu beloven ze met tranen in de ogen dat ze alleen het goede met ons genealogen voor hebben. Daarna is het caschen geblazen met de door ons met bloed zweet en tranen bijeen gesprokkelde gegevens. Het lidmaatschap is al een voorbode !! Jammer dat Guus en Anne het positieve verhaal verkopen en de nadelen zoveel mogelijk bagatelliseren.
jan nelissen zei op 21 februari 2015 om 01:38
De taktiek om de bestaande gebruikers van Aldfaer in een fuik te lokken met een update van het proramma stuit me danig tegen de borst. Dat is jammer want ik heb 9 maanden met plezier met Aldfaer gewerkt Maar ik voorzie al hoe al die argeloze gebruikers van dit programma straks behoorlijk de deksel op hun neus krijgen. Inmiddels heb ik een web gevonden waarin een aantal programma’s worden vergeleken door Hcc-Genealogie. *). http://genealogie.hcc.nl/sites/default/files/programmas/programmamatrix2013.pdf
Ik ga waarschijnlijk niet voor gratis kiezen. Uit mijn voorgaande berichten trek ik de conclusie dat ik voor een programma kies dat samenwerkt met het NGV. Die twee geeltjes kan ik wel opbrengen. Ook het freeloaders gevoel raak je hierdoor kwijt. Over privacy is tenminste nagedacht en er is een mogelijkheid om je zegje te zeggen. Voor mij heeft het NGV een nogal stoffig imago. Maar daar stap ik maar eens overheen. Met internet kan er in hun programma gerelateerd worden aan de database van de archiefdiensten zoals wiewaswie en watwaswaar, waardoor de kans op flauwe kul niet zo groot is. AF was gratis en goed en veel mensen leunden er wel erg gemakkelijk tegen aan. Nu draait AF de zaken om MH is geen gratis programma straks, genealogie-online straks ook niet. Voor de ongelukkigen die net als ik dachten te moeten updaten de volgende methode: Re-installeer Aldfaer 4.2 en ga gewoon verder. Werk van uit een oud bestand ahv de mutatiegegevens in AF alles bij. Denk in de tussentijd na over waar je heen wilt. Misschien blijf je wel gewoon bij versie 4.2!
*) In dat web staan nog meer overzichten. Ook voor iOS, Linux en zelfs voor Android
Tosco van Gessel zei op 21 februari 2015 om 11:24
Jan, Dát heb ik ook gedaan! Alle updates van ná 4.2 verwijderd en opnieuw schoon verder met 4.2 Geen gegevensverlies etc. Dat Aldfaer zo populair was lag grotendeels in het feit dat het gratis is. En het was veruit de kampioen op dit gebied qua gebruikers. Dát heeft MH goed begrepen ! Dáárin ligt hun kans om al die gebruikers op zijn minst |Premium lid te maken, en geld te innen. Ook voor de toekomst kunnen al die miljoenen gegevens van de voormalige sukkelaars van Aldfaer te gelde worden gemaakt. Het is erg naïef te denken dat het MH om te techniek of de schitterende layout van Aldfaer te doen is! Ook de samenwerking met Coret die wél leuke dingen bedacht heeft zou makkelijk te imiteren zijn voor MH. Nee beste mensen het gaat om de gegevens....
Theo zei op 4 september 2015 om 11:30
Er is niet zoiets als een gratis lunch!
Aldfaer is net als vele andere dingen zoals facebook als hobby opgezet met de beste bedoeling en zonder winst oogmerk.
Maar hobbies kosten geld zeker als het aantal gebruikers groeit, want een kleine server moet een grote server worden etc.
Maar het moge duidelijk zijn dat Aldfaer altijd al toegang tot Uw gegevens heeft gehad, maar daar nooit gebruik van heeft gemaakt, hoe anders weet Aldfaer dat U op een oude versie werkt en vertellen dat U kunt updaten naar een nieuwere versie.
Maar Aldfaer heeft zich nu verkocht aan een commercieel bedrijf dat nu toegang heeft tot alle gegevens in uw database, ook deze welke U nooit van plan bent te publiceren.
Met amerikaanse maatstaven is het niet uitgesloten dat Uw gegevens zelfs van nog in leven zijnde personen plots ergens opduiken en dat is tegen de Nederlandese privacy regels, maar wat kan je daar dan nog aan doen?
U bent overvallen, het is niet zo gemakkelijk om nu over te stappen naar een ander programma maar op termijn wel!
U kunt er wel voor zorgen dat vanaf nu Aldfaer geen gegevens meer vanaf Uw PC kan downloaden en ook geen nieuwe gegevens meer kan uploaden door er simpel voor te zorgen dat U uitsluitend offline werkt.
Alvorens Aldfaer op te starten, zet de wifi op uw computer uit of trek de netwerk stekker er uit, en sluit Aldfaer af alvorens U uw netwerk weer aansluit (online).
Anne van der Ploeg zei op 4 september 2015 om 16:49
Dag Theo,

In februari heb ik hier uitgelegd op welke manier Aldfaer en MyHeritage samenwerken en, nog belangrijker, wat Aldfaer en MyHeritage met de stamboomgegevens doen. Uit uw reactie begrijp ik dat u mij niet gelooft en zo'n reactie is een genealoog waardig. Rob van Drie schreef in zijn boek "Stamboomonderzoek voor beginners" immers al dat de verantwoording van je gegevens tot de grondbeginselen van het genealogisch handwerk behoort (pagina 88). Kortom, niet zomaar dingen klakkeloos overnemen maar zelf de bronnen controleren. Dat is uiteraard niet alleen van toepassing op de genealogie: in het algemeen geldt dat je je verhaal moet kunnen onderbouwen.

Ter onderbouwing van mijn reactie in februari:
1. Dat Aldfaer niet verkocht is aan MyHeritage kunt u verifiëren bij de Kamer van Koophandel in Groningen. Het KvK-nummer van de stichting Aldfaer is 01096526.
2. Dat MyHeritage geen toegang heeft tot alle gegevens in uw database kunt u verifiëren via een analyseprogramma voor netwerkverkeer. Op http://www.portland.nl/blog/top-tien-gratis-monitoring--en-analysetools vindt u een overzicht van gratis monitoring- en analysetools. Overigens gebruiken wij daarvoor Wireshark (https://www.wireshark.org/) omdat andere tools niet al het netwerkverkeer tussen Aldfaer de servers van Aldfaer en MyHeritage lieten zien.
3. Dat MyHeritage de gegevens niet bewaart en publiceert staat duidelijk vermeld in hun privacybeleid voor Aldfaer (http://www.myheritage.nl/FP/Company/matches-for-partners-privacy-policy.php?partner=4e37631a92676f81f7517f5ae951da45). Gilad Japhet, eigenaar van MyHeritage, schreef me hierover op 9-12-2014 nog het volgende: "No serious company can really take data without permission and in a manner contradicting its own terms and conditions as it would be subject to a class action lawsuit. Another point regarding MyHeritage is that even users who post their data on MyHeritage voluntarily (and we have 27 million tree owners doing that) have the ability to delete it at any time, permanently."
Bovendien, als MyHeritage de gegevens toch bewaart en publiceert zou dat snel bekend zijn. Zoals Gilad al aangaf zou dat tot rechtszaken leiden.

Mocht het bovenstaande niet overtuigend genoeg zijn dan bent u van harte welkom bij mij thuis in Kollum waar u de broncode van Aldfaer kunt inzien en analyseren. Uiteraard mag u een programmeur (C++) meenemen als dat handig is. U kunt dan ook ons versiebeheersysteem raadplegen waarin alle wijzigingen in de programmacode staan geregistreerd sinds 2 april 2014. Dat is ruim voor onze samenwerking met MyHeritage. Desgewenst mag u nog verder in de tijd maar daarvoor moet ik wat meer moeite doen omdat we toen met een ander versiebeheersysteem werkten.
Als u hiervan gebruik wilt maken kunt u berichtje sturen via het contactformulier op onze website (http://aldfaer.net/sitemap//index.php?q=contact). Ik neem dan contact met u op om een datum te prikken.

Tot zover de onderbouwing van mijn reactie. Ik zie de onderbouwing van uw reactie hier met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Anne van der Ploeg
Aldfaer-team
Sonja TRAMASEUR zei op 17 januari 2018 om 17:49
bonjour,
ben opzoek naar een logiciel in het nederlands voor windows10, maar wil niet mijn gegevens online zetten. Dank voor de hulp
Jan nelissen zei op 17 januari 2018 om 20:27
Dag sonja, Wat is een logiciel?
Helena zei op 17 januari 2018 om 20:54
logiciel = o.a. computerprogramma, software.

@Sonja, - In Aldfaer: Onder de optie van Extra -> Instellingen - > Online diensten -> Gebruik online diensten -> NIETS aanvinken.
En eventueel het programma alleen offline gebruiken, maar dat werkt soms wat ongemakkelijk wanneer je zoekende bent in de online gegevens van de archiefdiensten en je wilt daarna meteen invoeren.
Rob Groeneveld zei op 10 augustus 2018 om 20:53
Misschien kan iemand mij dit uitleggen, bij MH moet je betalen, maar op het moment dat je een document wil openen wordt je door verwezen naar bv het CBG, waar je ook weer moet betalen, ja je krijgt als je lid ben korting, echter die zie ik nergens staan, bovendien zou MH het sieren als je maandelijks zou kunnen betalen, neem als voorbeeld het stadsarchief van Amsterdam, alles gratis te raadplegen, overlijdens advertentie is vaak al genoeg om het archief te openen
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 13 augustus 2018 om 08:41
@Rob: MyHeritage (MH) en het CBG zijn respectievelijk een bedrijf en particuliere instelling, die hun eigen broek omhoog moeten houden. Dat er dus betaald moet worden is niet vreemd. Dat MH hun betalende klanten doorverwijst naar bronnen waarvoor ze bij een ander weer een apart abonnement moeten afsluiten, dat vind ik wel een beetje raar. Maar goed, dat is tussen hen en het CBG. Misschien moeten ze dit duidelijker communiceren voordat je zo'n bron aanklikt, want ik kan me voorstellen dat je als betalende klant geen 'beperkingen' meer had verwacht, zoals uit jouw bericht blijkt. Overigens bevat MH véél meer dan enkele die fractie aan CBG-verwijzingen.

Met wensen en vragen over betalingsmogelijkheden (maandelijke termijnen, kortingen etc.) zul je bij MH en CBG zelf moeten informeren.
Nan zei op 25 april 2019 om 17:24
My heritage deelt info met de mormoonse kerk. De mormonen gaan dan jouw reeds overleden voorouders in hun tempels dopen. Een lid is dan de plaatsvervanger en de rituelen worden voor de dode familie leden. De namen die jij hebt doorgegeven aan Myheritage en nog wat van die clubs worden dus gebruikt voor religieuze doeleinden. Ik heb my heritage eens geschreven en hun direct gevraagd waar de gegevens naar toe gaan. En na wat aandringen ze men wat ontwijkend dat de mormoonse kerk 1 van de "derden" is waar ze mee delen.

Ik vind het vreselijk dat dit een bij effect is van hun activiteiten en dat dit niet wordt verteld vind ik nog erger.
Maar als een dienst goedkoop of gratis is, moet je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je gegevens misbruikt worden, maar wie had ooit kunnen bedenken dat ze zonder toekomst jouw dode familie leven even bekeren en dopen, gewoon puur omdat ze nu naam en geboorte datum weten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.