skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

kapitein van coevorden

Carola vertelde op 1 oktober 2013 om 20:36 uur
Geachte lezer,
Deze keer heb ik een vraag over een ware puzzel. De reden waarom het een puzzel is, is omdat ik zeer weinig informatie heb. Het gaat om een mogelijk familielid van me.

Bekende informatie:
Catharina Anna van Balkom getrouwd met een kapitein van Coevorden. Catharina is tevens in het bezit van een familiewapen. Wie heeft er meer informatie over een van beide?

Reacties (5)

Dorethé zei op 1 oktober 2013 om 22:15
Carola is dit echt alles wat je hebt? Weet je waar en wanneer dit paar geleefd zou moeten hebben? De bron van deze info? Twee namen is wel heel karig...
Carola zei op 2 oktober 2013 om 05:35
Dit is helaas echt alle informatie. Ik zelf heb al geprobeerd om erachter te komen wie die kapitein is. Maar zonder succes. Ik weet wel dat het familiewapen in het armorial general van rietstap staat. Dus zij moeten voor die tijd geleefd hebben. Ook hoorde ik dat het familiewapen mogelijk van haar afkomstig is.

Dus inderdaad heel weinig informatie. Vandaar ook dat ik het een puzzel noemde. Ik ga mijn best doen om meer informatie te krijgen. Deze gegevens komen namelijk weer van iemand die ook onderzoek heeft gedaan naar de familie. Zijn onderzoek stopte bij de laatste van balkom. (Geert van balkom)
Dorethé zei op 2 oktober 2013 om 14:23
Ik ben niet thuis in de heraldiek, maar als er een wapen is zal dat wel ergens geregistreerd zijn. Ik weet dat het CBG in Den Haag een wapenregister beheert. Misschien dat je via dat wapen verder kunt puzzelen.
Ook zou je eens in het Rode en Blauwe Boekje kunnen zoeken (Nederland's Adelsboek resp. Nederland's Patriciaat).
Van Coeverden is oude Zutphense, Drentse en Overijsselse adel.
In het Berlicum van de 17e eeuw komt de naam Van de Coeveringh voor in allerlei variaties. Van Balkom komt in die tijd toch ook in (de regio) Berlicum voor?
Succes met puzzelen!
Carola zei op 2 oktober 2013 om 21:04
Bedankt voor de tips. Nu weet ik in ieder geval al iets meer. Ik ga van het weekend ermee aan de slag. Hopelijk kan ik dan wat meer informatie geven.
Carola
Carola zei op 5 oktober 2017 om 15:45
Sinds deze week heb ik meer informatie, maar stuit ik op een nieuwe puzzel:

Anna Catharina van Balkom blijkt gehuwd te zijn met Pieter van Clarenbeek (kapitein commandant van Coevorden). Dit paar trouwt te Bergen op Zoom (datum bekend) en krijgt aldaar 3 kinderen (Gillianus Johannes, Margriet Elisabeth en Wilhelmina Catharina). Pieter van Clarenbeek komt uit de regio van Amsterdam, maar Anna Catharina is gedoopt te Bergen op Zoom, volgens de notities.

Dat blijkt te kloppen (althans, wat Anna C. betreft), Anna C. is gedoopt op 24-09-1683 te Bergen op Zoom, als dochter van Jan Floris Heijndrik van Balkom en Margriet Elisabeth Vervoeren. Jan en Margriet krijgen naast Anna C. nog 3 andere kinderen (namen bekend). Margriet blijkt gedoopt te zijn in Bergen op Zoom (datum bekend), maar Jan komt uit Den Bosch.

Nu komt echter het probleem: ik en de zoekmachine van Erfgoed 's-Hertogenbosch (stadsarchief) gaan niet samen door een deur. Ik weet niet hoe het kan, maar ik krijg de zoekmachine niet zover dat hij doet wat ik wil. Ik heb dit probleem al vaker ervaren, dus het zal toch aan mijn manier van zoeken liggen (of ik ben gewoon heel erg verwend door de duidelijkheid van de zoekmachine van het BHIC ;) ). In ieder geval..

Ik zoek dus naar de doopdatum van Jan Floris Heijndrik van Balkom (op allerlei manieren geschreven). Zijn vrouw is gedoopt in 1657, dus ik verwacht dat Jan ook ongeveer rond die tijd gedoopt zal zijn. Ik weet verder nog van Jan dat hij van beroep "wijntavernier" was. Krijgt iemand de doopdatum van Jan wel boven water?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.