skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Memories van Successie - een verzoek aan eenieder

Peter van de Laar vertelde op 30 november 2023 om 22:50 uur
Velen van ons zijn relatief veel tijd kwijt aan het zoeken in de Memories van Successie omdat de aktenummers wel, en de het bladnummer van de betreffende scan niet wordt vermeld.

Mijn verzoek is, als je eenmaal de betreffende akte hebt gevonden, de bladzijde van de scan door te geven, b.v. bij < fouten doorgeven >.
Dat helpt de volgende zoekers.

Reacties (10)

Jan Lange zei op 1 december 2023 om 08:24
Goed idee, Peter ! Wellicht kan het BHIC dit ook nog verhelpen ?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 december 2023 om 09:26
Bedankt Peter en Jan, voor jullie reacties. Het is inderdaad niet heel makkelijk om op het juiste memorienummer te komen, als deze niet direct gekoppeld zijn aan de indexgegevens. Dat is zeker wél onze bedoeling, maar er zijn nog een aantal bronnen waarbij dit ook nog moet gebeuren. Het staat dus zeker op onze lijst van werkzaamheden. De oplossing van Peter is al een stapje in de goede richting hiermee, daar gaan wij dan zeker mee aan de slag. En vraag ons gerust, via de chat of anderszins, om mee te zoeken in deze memories.
theo zei op 1 december 2023 om 11:41
Nu het toch over de memories gaat. Ik heb daar slechte ervaringen mee. Het gebeurt nogal eens, dat de persoon, waarover de memorie gaat, wél in de index wordt vermeld, maar, waarbij de memorie slechts gedeeltelijk of erger in het geheel niet is gescand. Er zit dan niets anders op dan de memories op microfiche te raadplegen, als dat tenminste nog mogelijk is. Het gebeurt ook nogal eens, dat er wél een memorie is opgemaakt, maar dat de persoon, wie het betreft , niet in de index staat en dat is ook knap lastig. Er zit dan niets anders op, dan zelf te bladeren.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 december 2023 om 12:12
Bedankt voor je reactie Theo, zou je in die gevallen het aan ons door willen geven? We kunnen sinds een aantal jaren in huis scannen en we willen het dan ook graag rechttrekken, aanvullen of in ergste gevallen helemaal opnieuw scannen.
erna zei op 1 december 2023 om 12:25
en op dit moment worden er aktes gekoppeld aan de namen. Ik werk hieraan mee. Als je wilt dat er nog meer vaart in komt, ga dan naar hetvolg.org en help mee met indexeren om dit probleem de wereld uit te helpen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 december 2023 om 15:18
Bedankt voor je toevoeging Erna, het gedeelte waar jullie nu via Hetvolk.org mee bezig zijn is de periode 1903-1927. Die komt, zodra de hele invoer en controle gereed is, online met de scans daar meteen aan gekoppeld (dankzij jullie niet aflatende inzet :)). Maar het gedeelte wat al online staat is de periode daarvóór. Die is niet gekoppeld op scanniveau.
theo zei op 1 december 2023 om 15:56
De memories van 1903-1927 zijn niet als scan beschikbaar. Ik kan dus niet zelf bladeren.
Een vraag: waar zijn de memories van na 1927?? Er geldt een openbaarheidsbeperking van 75 jaar, net als bij de notariële archieven, althans dat vermoed ik. En de notariële archieven zijn nu gescand tot en met 1935. Over de periode daarna zal ik het maar niet meer hebben.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 4 december 2023 om 16:07
Theo, de scans van die Memories (1903 - 1927) kunnen inderdaad nog niet via de website worden doorgebladerd. Wel zijn ze in onze studiezaal te raadplegen (via microfiches). En zodra de index klaar is, zullen er natuurlijk wel scans beschikbaar komen. Maar aan die index wordt op dit moment nog hard gewerkt, dus dat gaat nog even duren.

Memories van na 1927 kunnen bij de Belastingdienst opgevraagd worden:


Voor memories van successie van na 1927 en tot 75 jaar geleden kan bij de Belastingdienst een kopie aangevraagd worden van (1) de ingediende aangifte of (2) de opgelegde erfbelasting.

https://www.zeeuwsarchief.nl/zoekgids/memories-van-successie/#memories-van-successie-van-na
theo zei op 5 december 2023 om 08:54
Hilde,

Hartelijk dank voor dit antwoord.
theo zei op 10 april 2024 om 07:06
Nóg een variant bij zoeken in de memories van successie. Het komt soms voor, dat de memories zijn gescand, vóórdat ze handmatig van een volgnummer zijn voorzien. De indexen zijn gemaakt, nadat de papieren memories van een volgnummer waren voorzien. En dan wordt het zoeken nog lastiger, dan het soms al is. Voorbeeld: Henricus van Alebeek, overleden Den Dungen 17 augustus 1835, memorie van successie kantoor 's-Hertogenbosch inv. nr. 43, memorie 136. De memorie is vermeld op scans 483 e.v., het memorienummer 136 ontbreekt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.