skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

myheritage DNA

Norah vertelde op 22 september 2018 om 11:04 uur
Zojuist de resultaten van deze test ontvangen. Ik had al zo mijn bedenkingen hiertegen, maar nu helemaal.
Heeft iemand wel het volste vertrouwen in dit DNA-onderzoek?
Mvg.

Reacties (48)

clericus.eu
clericus.eu zei op 22 september 2018 om 12:15
Hallo Norah,

Vraag is wat word er getest bij welke aanbieder?

Heb je het boek Zonen van Adam al gelezen?

Vraag is hoe geef je het DNA door aan je nabestaande.

De testen zeggen niets over een tijdsperiode, maar tot welke bevolkingsgroep (lees Leefgebied dat DNA het meeste voorkomt)

google eens naar "DNA bevolking" plaatjes en hoe de wereld is bevolkt.

Helaas zoeken we zelf, meeste genealogen op dit forum naar onze voorouders nog in een te klein tijdsbestek van slechts 400 jaar indien je tot 1600 terug kan komen met slechts 16 generaties ?. Terwijl je het DNA van je voorouders erfde ook toen de aap een mens werd 50.000 jaar geleden.

Leuk maar niet voor genealogisch onderzoek..
clericus.eu
clericus.eu zei op 22 september 2018 om 12:19
Correctie 60.000 jaar geleden volgens onderzoek gegevens :)
Maria Verbroekken zei op 22 september 2018 om 12:28
Nog niet zo lang gelden een onderwerp bij Radar: een aantal aanbieders van DNAtesten werd met elkaar vergeleken. Zoals te verwachten had iedere aanbieder een andere interpretatie van hetzelfde DNA. Ook enorme prijsverschillen in de verschillende tests, waarbij myHeritage er gunstig uitkwam.
Wat ik wel verontrustend vind is dat de uitslagen verkocht worden aan farmaceutische bedrijven.
HenkD zei op 22 september 2018 om 13:28
Het ligt er aan wat je er van verwacht.
Zoals Frank al aangaf komt de gemiddelde stamboomonderzoeker tot 400 jaar terug (DTB).
Vaak is wat verder teruggaan in het verleden mogelijk als je de secondaire bronnen (bijv. schepenakten) induikt. Dan wordt het ca 600 jaar. Tot 1400 dus.
Als daar "adel" tussen zit kom je nog verder. En uiteindelijk stammen we allemaal af van een telg van Karel de Grote ;-)

Dat is wat de geschreven bronnen in de archieven ons kunnen bieden. Niet meer maar ook niet minder.

DNA onderzoek heeft een geheel andere insteek. Het tracht de stamboom van de mens in kaart te brengen door de karakteristieken van het (mannelijk) Y-DNA van huidige populaties te rangschikken en dat terug te leiden naar de meer oorspronkelijke bevolkingsgroepen in (voornamelijk) het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord Afrika.
Interessant maar voor een stamboomonderzoeker niet van belang.

Als voorbeeld de vraag onlangs van iemand die zijn familie in Gelderland onderzocht en een linkje vermoedde met een familie in Brabant.
Deze persoon had een zeldzame (sub-) Haplogroep en vroeg naar Brabanders die ook zo'n bijzondere Haplogroep hebben.
Stel hij vindt iemand die idd dezelfde (vrij unieke) Haplogroep heeft dan bewijst dat nog niets. Wat betreft stamboomonderzoek zal dan toch de relatie moeten worden aangetoond met de hierboven beschreven schriftelijke bronnen.
Want wat afstamming betreft weet de gemiddelde stamboomonderzoeker drommels goed dat in elk takje regelmatig een "vreemde eend" opduikt die het DNA van de verdere afstammelingen wel degelijk zal hebben beïnvloed.

Kortom: DNA onderzoek dient voornamelijk als input voor de wetenschappers en niet als ondersteuning voor je stamboomonderzoek.
Maar het blijft, uit andere oogpunten, natuurlijk heel interessant.
Roald zei op 22 september 2018 om 13:39
Wat was de uitslag Norah?
Norah zei op 22 september 2018 om 14:03
Wel bedankt tot dusver.
Allereerst Frank, ik ben geen aanhanger van de Darwintheorie!
Roald, dan de uitslag van mijn DNA test, ik gooi het maar op tafel;)
29,7 % Noord-en West Europees
25,5 % Iers, Schots en Welsh
19,2 % Engels
12,5 % Italiaans
13,1 % Scandinavisch en Fins

Het gaat mij hier meer om dat het overzeese gebied bijna 45% opslokt, en het Noord en West Europees deel nog geen 30% bedraagt.
Mijn familie (voor zover ik dat kan nagaan, we zijn niet van adel:)) kwam met z'n allen beneden de grote rivieren vandaan, met een paar uitschieters naar het oosten helaas. Italiaans wil ik nog wel aannemen.
En Henk, als ik tijd heb, dan ga ik die site van jou eens goed bestuderen, interessant.
Max zei op 22 september 2018 om 14:51
Norah,

Voor de resultaten van een autosomaal-DNA test ben je afhankelijk van wat er in de database van de aanbieder zit. Het hoge percentage Iers, Schots, Welsh en Engels komt waarschijnlijk omdat er in de vergelijkings-database van MyHeritage voornamelijk Engelse of Engels sprekende personen zitten (US-based). Meer specifiek over de testen van MyHeritage (autosomaal-DNA) zijn echter wel meer negatieve ervaringen bekend:

https://www.stamboomforum.nl/subfora/31/2/61999/0/my_heritage_en_dna

https://www.stamboomforum.nl/subfora/31/2/63831/0/mijn_etnische_afkomst_is_totaal_anders_dan_mijn_stamboom_voorouders_doen_vermoedenhoe_kan_dat

https://blog.coret.org/2017/06/waar-komen-mijn-voorouders-volgens-mijn.html
Jeanne1 zei op 22 september 2018 om 17:17
De laatste aflevering van het tijdschrift Gen, van het CBG, van september 2018, besteed uitgebreid aandacht aan DNA-genealogie!
Willy zei op 22 september 2018 om 17:55
Ik heb zo´n 10 jaar geleden deelgenomen aan een DNA-project uitgevoerd door Universiteit Leuven, om in eerste instantie na te gaan waar de huidige bewoners van het Hertogdom Brabant, en daarna de rest van Belgié, Frans Vlaanderen en Luxemburg, met paternele roots aldaar tot of voor ca 1700, hun oorsprong hadden.
Alleen mannelijke deelnemers stonden hiervoor wangslijm af, waar mee het DNA op het Y-chromosoom vervolgens in kaart werd gebracht en ieder tot een haplogroep, dan wel een sub-haplogroep kwam te behoren.
Ik heb eerlijk gezegd geen twijfels bij de resultaten van dit onderzoek...

Vervolgens Frank, ligt de gemeenschappelijke voorouder van de Sapiens en de bonobo/chimpansee veel verder weg dan 60.000 jaar hoor, ik had begrepen dat we hier bijna 5 miljoen jaar over gedaan hebben.
En nee, ik twijfel niet aan de evolutietheorie van Darwin, dit is in wetenschappelijke kringen toch algemeen aanvaardt...
Norah zei op 22 september 2018 om 19:37
Het gaat mij louter en alleen om het DNA-onderzoek van -Myheritage-.
Max zei op 22 september 2018 om 19:52
Er is een groot verschil tussen een autosomale DNA-test en het testen van de haplogroep via het mannelijke Y-chromosoom. Autosomaal DNA wordt getest over de overige 22 niet geslachtsgebonden chromosomen (autosomen), waarvan een aantal kleine stukjes worden vergeleken met die van de andere deelnemers in de database. Deze methode van testen is uitermate geschikt voor het vinden van verwanten tot in de 6e generatie. Die verwanten moeten dan nartuurlijk ook wel in die database voorkomen. Een heldere uitleg is te vinden op de site van de NGV:

http://www.ngv.nl/Artikelen/homepage.php?action=ListItem&ident=264&site=NGV&frams=n
Norah zei op 22 september 2018 om 23:09
Dank je wel, Max. Okay, de verwanten geloof ik wel. Mogelijk een (achter)achterneef aangetroffen, zelfde naam als mijn grootmoeder van vader's kant.
Ik blijf het echter vreemd vinden dat ik voor nog geen derde slechts uit West/Noord Europa stam, en voor 45% uit Brits, Schots etc. Ik geloof hier niet in.
Maria Verbroekken zei op 22 september 2018 om 23:42
Ik denk dat je het vanuit de andere kant moet bekijken. Jouw hele verre voorouders hebben jouw DNA naar Engeland en Schotland gebracht. Het volk waaruit jij stamt is doorgetrokken naar Engeland en niet teruggekomen naar hier.
Norah zei op 23 september 2018 om 10:59
Dat is dan de omgekeerde wereld. Het gaat om mijn DNA, en niet om die van de "Engelstaligen".
clericus.eu
clericus.eu zei op 23 september 2018 om 11:28
Hoi Norah,

Probeer even te achterhalen hoe je 50 % van de Vader krijgt en 50 % van je moeder qua DNA profiel. Broers en zussen hebben ook niet dezelde DNA structuur zelfs niet als het tweelingen zijn.

De gemeenschappelijke voorvader ligt 50.000-60.000 jaar in het verleden.
Dit zegt toch al genoeg, en hebben ze voor het gemak Adam genoemd.

Ga je via de vrouwelijke lijnen terug dan zouden er 7 eva's zijn die ze voor het gemak maar dochters van eva hebben genoemd, waar heel de menselijke wereldbevolking van afstamt.

Overigens is ons DNA voor 98% gelijk aan de Bonobo's en Chimpansees wat veel verder terug ligt. Ook wij mensen zijn een onderdeel van de aarde.

Net als het geloof zijn er diverse stromingen geweest en elk geloof verteld zijn eigen verhaal maar zeggen we in de kern hetzelfde waarbij afsplitsingen zijn ontstaan als er te veel afwijkingen verteld werden.

"De Romeinen zorgde voor de onderdrukking door het volk brood en spelen te geven en hielden de mensen dom. zie alles dus in de juiste relatie."

Nogmaals leuk maar niet voor genealogie zoals myheritage dit heden verkoopt.
Deze cijfers zeggen niets over een persoon, pas bij vergelijk van deze cijfers of je familie van elkaar bent door het te vergelijken met een ander persoon. Vader onbekend het nageslacht van zijn kinderen is wel te bewijzen hiermee. het betreft dus levende personen, geen overleden personen.

Wel moet je dan achterhalen hoe de wereld bevolking van de ontwikkelde leefgroep noem hun even "Adam 1x en Eva 7x" verspreid zijn op de aarde vanuit Centraal Afrika.

En ja DNA ontkracht dan ieders geloof, daar deze 7 eva's niet dezelfde DNA structuur hebben en geen familie van elkaar waren. en dat in dezelfde leefgroep.

Terwijl in Noord - Brabant door elke genealoog die een plaatsreconstructie gedaan heeft (vaak maar tot 1811, soms iets verder) bewezen is dat de halve bevolking minimaal 1 dezelfde voorvader zou hebben uit die plaats.

Snap het nu ook niet meer :)
Maria Verbroekken zei op 23 september 2018 om 11:31
Het is ook de omgekeerde wereld, maar mijn redenatie klopt wel. Jouw vooroudervolk(eren) hebben jou je specifieke DNA gegeven, maar er zijn meerdere groepen geweest die delen van jouw specifieke DNAbezaten en die groepen zijn in de tijd doorgetrokken naar Engeland. De stroom begint in Afrika en verspreidt zich via Arabie, Middellandszeegebied over Europa, en Azie. Dus jouw DNA-onderdelen zijn ouder dan die van de Engelsen.
clericus.eu
clericus.eu zei op 23 september 2018 om 11:41
Google eens naar de 2 woorden : migration dna
en bekijk de plaatjes die voorbij komen.

Migratie is net als heden afhankelijk wat er gebeurd, oorlog honger ijstijd etc.
En is er altijd geweest met bevolkingsgroepen.

Maar soms ook weer terug en neem je DNA via de kinderen terug naar je geboorteland waar je vandaan komt als je trouwt met een ander DNA groep.

Wat Maria zegt klopt in dit geval
clericus.eu
clericus.eu zei op 23 september 2018 om 11:55
Overigens is de DNA nog niet compleet.

Het gaat altijd over Vaders lijn terug naar het verleden
of over Moeders lijn terug naar het verleden

Nooit over moederslijn vaders zijde of vaderslijn moederzijde

Wij genealogen zoeken alle lijnen uit niet 2 lijnen
en hebben zeg in de 5de generatie 32 voorouders
volgens DNA onderzoek zijn dit er dan echter maar 2
Alle 30 andere zijn niet traceerbaar :)
Max zei op 23 september 2018 om 12:59
@Frank,

Ik weet niet waar jij die laatste beweringen vandaan hebt, maar er klopt weinig van. Het autosomale DNA bevat, tot op zekere hoogte, het DNA van ál je voorouders. Het is echter niet zo dat je van iedere voorouder evenveel DNA krijgt. Statistisch gezien krijg je 50% van je DNA van je vader en 50% van je moeder, maar in daarin komen grote individuele variaties voor.

In Norah's geval zou dat betekenen dat grofweg één van haar overgrootouders (= ca.12,5%) Italiaanse roots zou moeten hebben, één overgrootouder Scandinavische wortels (inclusief Fries), één of twee Engelse overgrootouders (inclusief Saksen en Belgen) en twee overgrootouders met Iers/Schots/Welsh bloed. Bij die laatste moet worden aangetekend, dat dat waarschijnlijk ook kan duiden op een Iberische afkomst (Keltisch). Het zou dan om een bepaling van acht haplogroepen van acht overgrootouders gaan, waarvan niet bekend is hoeveel DNA van ieder van deze overgrootouders bij Norah terecht gekomen is. Bovendien ligt het onstaan van haplo(sub-)groepen vaak ver in het verleden. Dan moet je al gauw aan enkele duizenden jaren denken. Op zijn best is het dus een “geschatte etniciteit” zoals myHeritage het zelf noemt. Al met al lijkt het mij allemaal niet erg veelzeggend. Zie daarover ook nog het volgende artikeltje van Eva Teuling: http://www.sciencepalooza.nl/2013/03/stamt-u-ook-al-af-van-de-vikingen/
HenkD zei op 23 september 2018 om 13:28
Mooie discussie. Maar zoals vaker denk ik dat Maria het bij het rechte eind heeft.
Waar het op neer komt is dat de gemiddelde WASP in de VS wil weten waar zijn voorouders vandaan kwamen. De roots dus.
En dat dan via DNA onderzoek.

Er zijn drie soorten DNA onderzoek:
1. Het Y-DNA. Dit is alleen bij mannen aanwezig en bevindt zich op één helft van één paar van de drieëntwintig chromosomen. Dit wordt van vader op zoon overgedragen.
2. Het mitochondriale DNA, mt-DNA. dat zich buiten de kern in de cel bevindt. Het is van de moeder afkomstig, al haar kinderen krijgen het maar alleen de dochters geven het door.
3. Het autosomale DNA. Dit is al het DNA van alle chromosomen. Hiervan worden de veranderlijke delen gebruikt om deze te vergelijken met mogelijke verwante personen. Hoe meer gelijkenis des te nauwer is men verwant.

Het onderzoek dat Norah liet doen is van de derde categorie.
Dat is dus een soort van verwantschapsonderzoek zoals het forensisch lab in sommige (cold) cases doet.
clericus.eu
clericus.eu zei op 23 september 2018 om 14:07
Bedankt Henk voor deze verdere toelichting

onderzoek 1 vaders vaders etc.
onderzoek 2 moeders moeders etc.

onderzoek 3 de levende personen vergelijking, en niet te traceren hoe ver weg het aantal generaties dat je terug moet om een gezamenlijke voorouder te vinden.

Dus geen onderzoek naar overleden personen daar je geen DNA van hun hebt, Dit blijft een hypothese hoeveel generaties je van een vergelijk van 2 DNA profielen een gezamenlijke voorouder hebt. Lees ook boek: Zonen van Adam eerste deel met uitleg.

Ofwel in de 6de generatie 64 personen maar 2 personen kunnen traceren alle overige voorouders niet.

Een leuke toegift :
In mijn eigen onderzoek zag ik een foto van een vrouw op leeftijd die een foto van haar had gepoosd van toen ze ongeveer 18 jaar was. Niet woonachtig in Nederland.
Vreemd deed het me voorkomen dat ze op onze dochter leek die 17 jaar was toentertijd.
Na enig onderzoek en puzzelwerk bleek dat we vele voorouders gezamenlijk deelde uit het verre verleden. Hoe is het mogelijk dat beide personen op elkaar lijken met een tijdverschil van pakweg 40-50 jaar tussen deze twee personen.
HenkD zei op 23 september 2018 om 14:23
En dan terug naar de vraag van Norah: waarom 45% uit GB?

Deze twee eilanden (Ierland en Britannië) zijn niet de oorsprong van het mensdom. En zijn dus altijd bevolkt door import.
In de vroegste tijden door een volk wat daarna verdwenen is. Vervolgens door mensen die we nu Gallic, Welsh en dergelijke noemen. Deze zijn naar de uiterste westkusten gedreven door de komst van Saksen, Angelen, Denen, Juten en Friezen.

Met andere woorden -> wat een DNA onderzoek van MH laat zien is de afstamming van de hedendaagse Amerikaan. En vaak zal dat wijzen naar GB (of Italië, Spanje en Noord-West Europa).
Maar het heeft niets met ons stamboomondrzoek te maken.

Of om het nog duidelijker te zeggen: het toont slechts voor een beperkt aantal generaties aan dat de onderzochte DNA uit GB kwam.
Dat de bewuste personen gewoon afstammelingen waren van continentaal (West-) Europa blijkt daar niet uit. Want het onderzoek gaat niet zo diep.
Max zei op 23 september 2018 om 14:56
Vergeet ook niet, dat de Noordzee pas zo'n 7000 jaar geleden is ontstaan, en dat we daarvoor nog naar 'Engeland' konden lopen! Het zal weliswaar erg fris geweest zijn, zo vlak na de laatste ijstijd :)
Norah zei op 23 september 2018 om 18:22
Ik blijf het verwarrend vinden, en teleurstellend.
G.W.Ch. Lemmens zei op 24 september 2018 om 17:11
Ach Norah,

Net als Max zegt hangt het erg af wie dat DNA teste . Alhoewel MyHeritage lekker goedkoop is en omdat hij vele Engelse sprekende klanten heeft liggen de vergelijkende resultaten mijnsinziens te veel op het Engelse karakter. Daarbij haat ik die Amerikaanse firmas zoals Ancestry en Heritage, want die zijn er alleen maar op uit om centjes te maken!

Je weet dat ik heb deelgenomen met het eerste Nederlandse DNA in 2007 dat in - Zonen van Adam- deel I- werd gepubliceerd met de stamreeksen der deelnemers.
Pas heb ik mijn stalen van het Benelux DNA onderzoek naar Leuven gestuurd, maar de resultaten zijn pas bekend eind Oktober.
Mijn eerste resultaat was een Haplogroep J2 dat men vertelde op Romeinse of midden Oosten herkomst duidt. Romeins lijkt mij aannemelijk met een familie Lemmens stammend uit het Land van Cuijk ?!
Mijn nuchtere (Schotse) vrouw zei een paar weken geleden en als het Benelux DNA nu terugkomt met herkomst Afrika, wie ga je dan geloven ???
We zullen zien, Norah wat er uit de Benelux gaat komen.
Misschien ben je een beetje te nuchter of te kritisch voor dit soort dingen ??

Hartelijke groet,

Gerard
Norah zei op 24 september 2018 om 20:06
Dank je wel voor je support Gerard. Persoonlijk blijf ik het een vreemde uitkomst vinden, maar zoals je al zegt ik ben zowel kritisch als nuchter van nature. Alleen die -achterneef- zou kunnen kloppen.
Hartelijke groeten.
Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 24 september 2018 om 20:30
Dag nuchtere Norah,

Bij heel veel genealogen die DNA onderzoek doen gaat het heel vaak om die familie relatie en niet om de eigenlijke herkomst van je familie. Bij het Barjesteh - Alle zonen van Adam- kreeg je die familie relatie helemaal niet maar dus wel de herkomst. Ik ben erg benieuwd naar de familie relatie die het Benelux onderzoek gaat verstrekken.

Hartelijke groet,
Gerard
Ann Klaverdijk zei op 7 januari 2019 om 14:42
Ik wil graar reageren op de dna test van My Heritage.
Het verbaasd mij dat zoveel Nederlanders zonder Engelsen of Schotten in hun stamboom een hoge Engelse uitslag krijgen.
Zelf heb ik aardig wat Schotse,Ierse en Engelse voorouders toch zou ik volgensMH slechts 10,4% Engels dna hebben.
Bij de Eurogenes van Gedmatch komt het Engels,Iers en Schots veel hoger uit.
Ik heb dus ook niet zo'n hoge pet op van MH.
G.W.Ch. Lemmens zei op 7 januari 2019 om 15:04
Dag Ann en Norah,
Ann ik denk ten eerste omdat jij en vermoedelijk ook Norah met een Engels talige firmas (My Heritage en Ancestry) hebben gewerkt, maar ten tweede hebben vele Nederlandsers Schots/Engels bloed in hun aderen omdat de Schotse brigade in Nederland meer dan drie eeuwen is neergestroken en vandaar de vele Schotse achternamen in Nederland.

Ik heb daarintegen meegedaan (voor de 2e DNA test !) met het Benelux DNA onderzoek, maar ik moet toegeven dat ik ook daarmee heel erg telurgesteld mee ben! Ze bevestigen dan wel mijn Haplogroep J2 (die ik al wist van het 1e onderzoek in Zonen van Adam !) maar de enige match die ik heb is een Mijnheer Her van de Schoof, die na weken nog steeds niet gereageerd heeft op mijn e-mail, dus of heb ik het onjuiste e-mail adres of is hij reeds overleden ??

Ook kan ik nog steeds niet zelf op de Benelux DNA site zelf komen.

Maar wel is de bevestiging dat ik van de Romeinen of het Midden Oosten stam hetzelfde gebleven, maar ik had toch zo graag een serie van matches gevonden !!

Groetjes,

Gerard
willem m zei op 7 januari 2019 om 18:02
als je https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4632200/ doorleest kun je inschatten hoe de kreten english en irish geinterpreteerd kunnen worden,
Naast de invasies van verschillende landen/stammen in GB hebben de Engelsen van hun kant zeer lang een groot deel van Frankrijk in bezit gehad tot Jeanne d'Arc ,

m.v.g.
G.W.Ch. Lemmens zei op 7 januari 2019 om 20:22
Ja Willem, dat kwam ik ook tegen toen ik de research uitvoerde over mijn Huguenote bed overgrootmoeder wiens Lucas familie uit Rouen stamt.

En vergeet ook niet de periode van Koning Willem (William) en Koningin Mary van welke tijd ook de Orange orders in Ierland stamen !!

Via de Gemertse kwartieren stamen ook vele Nederlanders dan weer van Britse voor vaders.

Groer,
Gerard
Jean-Pierre Kin zei op 17 februari 2019 om 23:19
Ik heb net mijn uitslag binnen en ben me er in aan het verdiepen.

Omdat MyHeritage een hele grote database met dna- profielen én een megagrote database met stambomen heeft, hebben ze veel mogelijkheden om overeenkomsten te matchen. Puur op basis van dna kwam ik in contact met een een Amerikaanse, wiens moeder een nicht van mijn oma was. Dat laatste bleek toen we de stambomen vergeleken.

Het hele MyHeritage-gebeuren is dus weldegelijk een verlengstuk voor genealogo.
Feliz zei op 29 juli 2019 om 09:37
Hoi Norah, nog ter aanvulling; ons geadopteerde kind (China) wilde ook perse zo'n test omdat ze dacht dat ze misschien niet helemaal Chinees was. Ze heeft van ons zo'n test gekregen en wat kwam eruit: 98 procent Chinees, 1 procent Japans en 1 procent Engels. Maar vrijwel helemaal Chinees dus. Dit was voor mij toch wel een bewijs dat de test betrouwbaar is. Men kan namelijk niet van een afstand ruiken en zien dat ze Chinees is.
Norah zei op 29 juli 2019 om 10:16
Hallo Feliz,

Je hebt me overtuigd;) Toevallig vorige week hierdoor contact gehad met een zoon van een achternichtje uit mijn jeugd...
Norah zei op 19 januari 2022 om 11:28
Nog opnieuw een vraagje over dat hele My Heritage-gebeuren.
Volgens mij zijn de stambomen online hiervan niet gebaseerd op enige DNA-relatie, maar gewoon wat elke amateur-genealoog hierin plaatst na schriftelijk/digitaal onderzoek. Of heb ik het mis?
Jeanne1 zei op 19 januari 2022 om 12:18
De online-stambomen van My Heritage zijn niet gebaseerd op DNA. Iedereen kan er zijn stamboom op zetten, zoals op andere genealogische sites. DNA-onderzoek wordt aangeboden als extra optie, maar je hoeft er geen gebruik van te maken..
G.W. Ch. Lemmens zei op 19 januari 2022 om 12:19
Nogmaals Norah,

eIk denk dat je niet voor myHeritage had moeten gaan en oo niet voor Ancestry.
Ik heb Berjesteh met de publikatie - Zonen van Adam - gedaan en Leuven en van die twee vond ik Barjesteh/Centraal Bureau voor Genealogie samen erg goed maar Leuven was voor mij goed waardeloos, slechte informatie en geen publikatie, die ze wel beloofd hadden.

Dus het hangt erg van wie je de opdracht geeft af en ik denk Norah, dat jij als je eerlijk bent je van het begin af aan een negative inset had ???

De grote firmas zijn alleen in je centjes en daarmee houdt het op. Ze zijn ook goedkoper en daarom vallen de meeste Nederlanders er voor !!!

Groetjes en zeg maar ja tegen het leven,

Gerard Lemmens
Norah zei op 19 januari 2022 om 12:22
Dank jullie wel, ik ben er nu van overtuigd!
Mvg.
Dorethé zei op 19 januari 2022 om 14:11
Kijk ook eens in dit artikel van Yvette Hoitink: https://www.dutchgenealogy.nl/what-dutch-dna-looks-like-2020-edition/
In haar wekelijkse nieuwsbrief schreef ze vrij recent dat het goed is om later nog eens naar de resultaten te kijken, omdat deze steeds beter worden, doordat de databases waar deze bedrijven mee werken, steeds groeien. Ook kondigde ze aan, dat ze dit artikel in 2022 gaat updaten.
Norah zei op 19 januari 2022 om 16:17
Dank je wel Dorethé, leuk je weer te zien.
Gr.
clericus.eu
clericus.eu zei op 19 januari 2022 om 21:45
Hoi Gerard, Gemertse kwartieren met Britse voorouders, welke lijnen betreft dit dan?
G.W.Ch. Lemmens zei op 20 januari 2022 om 10:43
Dat is een ander onderwerp, Clericus, dat moet je niet met Norahs onderweg verwarren, vind ik!! Ik weet dat anderen dat doen, maar het blijft mijnsinziens irritant. Vraag mijn email adres liever aan bij info@bhic.nl en email dan direct RSVP . Groet, Gerard Lemmens
Norah zei op 7 maart 2023 om 12:03
Gisteren weer eens een berichtje gehad van MyHeritage. Hierin stond aangegeven dat er opnieuw een familielid gevonden was, en nu zelfs een achternicht...
Ik had zo mijn bedenkingen, en dat klopte ook. Het sloeg op een dochter van een achternicht van mij. Haar overgrootvader en mijn grootvader waren broers. Het aantal verwante segmenten was op deze manier ook niet juist.
Verder moet ik zeggen dat de familiebetrekkingen in het algemeen wel juist zijn, iedereen heeft zich keurig gedragen in het verleden;)
G.W.C. . Lemmens zei op 12 maart 2023 om 17:28
Clericus,

Jij maakt vreemd conclusies, jongen !! Ik heb volgens mij nagenoeg geen Britse voor ouders, min Scotse vrouw wel ! Dus waar tover jhij mijn Briste voorouders vandaan, van het feit dat ik sinds 1966 in de U.K. woon??

Groetjes,
Gerard
Paul Küster zei op 12 maart 2023 om 20:59
Norah, Ik heb jarenterug bij FTDNA DNA onderzoek gedaan indirect via MyHerritage.
Heb hem een paar keer opgewaardeerd en heb het maximum.

Mocht toen MyHerritage begon ook overzetten van de autosomale DNA.

Nu hoe het werkt.
Mensen hebben onderzoek gedaan bij MyHerritage of FTDNA.
Ze werken met algoritmen.
Als er nu iemand met je hit op chromosome basis; dan wordt er een voorstel gedaan naar de DNA Match.
Als er nu meer mensen gaan meedoen aan een onderzoek uit een bepaald gebied (bijvoorbeeld Brabant) dan is de genetische en etnische DNA gemiddeld beïnvloed.
De Scandinavische voorouders zijn dan minder gemiddeld aanwezig voor het onderzoek.

Waar je tegen aan kan lopen is dat de algoritmen een verschil geven.
Diverse redenen.
Eerst een ander algoritme geprogrameerd.
Maar bij FTDNA doen er veel mensen mee uit de VS en Asjkenazisch Joodse mensen.
Ik heb daar een enorme hit mee. Ik heb een oudmoeder die het laatste is.

Ik heb bij MyHerritage diverse voorstellen al opgelost. Maar het is niet makkelijk.

Ik heb deze week naar MyHerritage een aantal verbeteringen toe gestuurd m.b.t. Family Tree Relativity voorstellen.
Ze zien bijvoorbeeld Johanna Maria Verberne en Maria Verberne als dezelfde.
Ik heb deze afgewezen.
Maar als ze via de ouders gaan kan ik hem bevestigen.

Dus er zijn heus verbeter punten.
Maar geef het niet op.

Met vriendelijke groet
Paul Küster
Paul Küster zei op 12 maart 2023 om 21:04
1 verbetering het is niet Verberne maar Verhees.

Dopeling Johanna Maria Verhees
Vader Johannes Andreas Verhees
Moeder Petronella Mertens
Johanna Maria Adrianus van Bussel
Petronella Andreas Verhees
Plaats Someren
Datum doop 22-08-1757
Opmerkingen tweeling
DTB Someren inv.nr. 66.9 , folio 74v

Dopeling Maria Verhees
Vader Johannes Andreas Verhees
Moeder Petronella Mertens
Franciscus van Griensven
Petronella Franciscus Ysbauts
Plaats Someren
Datum doop 26-10-1761
DTB Someren inv.nr. 66.9 , folio 90v
Norah zei op 13 maart 2023 om 11:09
Dank je wel, Paul.
Mvg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.