skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Reynier z. Art Haengrevensoen van Mierlo en Reijnder Haengreve van Achel

vertelde op 12 februari 2022 om 18:01 uur
In zijn publicatie "MIERLO, ZIJN OUDSTE HEREN EN HUN FAMILIE" van H. Vogels in 1999 vermeldt hij een Jutta van Mierlo, ook wel Jutta van Kigloe als dochter van Hendrik II van Mierlo.

Hij acht het mogelijk dat deze Jutta getrouwd was met een 'Arnt Mettenzoon van Liemde' en dat Jutta en haar man minstens 4 kinderen hadden. Naast Arnt van Kigloe, Hendrik Rover van Kigloe, Katharina van Kigloe vermoedelijk een [Heilwich] van Kigloe die met Reijnder Haengreve van Achel huwde.

In het "Fichier Smulders' [indices Bossche Protocollen 1367- september 1501])"op de site van het Erfgoed 's-Hertogenbosch vind ik onder Waalre de volgende vermeldingen uit de periode 1416 - 1428:
BP 1190, fol. 424, Reynier z. Art Haengrevensoen van Mierlo
BP 1192, fol. 8v, Reyneer Haengreve (22 nov. 1420)
BP 1192, fol 506v , Reyneer Haengreve, z. w. Aert Haengreven (29 mei 1422)
BP 1196?, fol. 66v, Reyneer, z. Art Haengrevensoen van Mierlo (30 april 1427)
BP 1197?, fol. 272, Reyneer Haengreve van Waderle, man van Hilleke, dr. W. Jan Oerlemans.

Ik vraag me af of deze Reynier z. Art Haengrevensoen van Mierlo dezelfde is als bovengenoemde Reijnder Haengreve van Achel, die dan na het overlijden hertrouwd is met een Hilleke Oerlemans en in Waalre zijn neergestreken?

Is er iemand bekend met deze Reijnder Haengreve van Achel die bovenstaande "Waalre-connectie" kan bevestigen dan wel ontkennen?

Alvast bedankt!

Reacties (3)

theoragas zei op 13 februari 2022 om 19:00
Een kleine correctie op mij eerste bericht:

Mijn veronderstelling dat "Reynier z. Art Haengrevensoen van Mierlo dezelfde is als bovengenoemde Reijnder Haengreve van Achel" klopt niet. Mijn gedachten waren blijkbaar niet bij het typen! Mijn excuses.

Mijn veronderstelling had moeten luiden "dat "Reynier z. Art Haengrevensoen van Mierlo een kleinzoon is van bovengenoemde Reijnder Haengreve van Achel". En daarmee blijft de genoemde Hilleke Oerlemans de vrouw van Reynier z. Art Haengrevensoen van Mierlo en heeft dan niets met Reijnder Haengreve van Achel van doen.

Mijn vraag heb ik iets aangepast: Kent iemand deze "Waalre-connectie" - kennelijk via een kleinzoon Reynier en een zoon Art - van Reijnder Haengreve van Achel?

Alvast bedankt!
Hans Vogels zei op 14 februari 2022 om 08:07
Beste Theodora,

In de literatuurlijst van mijn boekje noem ik Hanegraaff, C.H., Hanegraaff, genealogie en historische gegevens, Palma de Mallorca (1977). Het boek is te raadplegen in het RHC te Eindhoven. Hij schetst een groot aantal families en naamdragers Haengreven maar is niet compleet. Hij geeft veel archiefquotes en weet de vele personen tot enkele takken terug te brengen alhoewel hij niet altijd even gelukkig is met zijn genealogische conclusies. Het boek is veel meer dan alleen de familie Haengreve maar dient we kritisch geraadpleegd te worden.

Ik zag dat Hanegraaff de Waalrese Reyneer Haengreve tot een telg van de Somerense tak maakt. De door jou gegeven vermeldingen lijken op Mierlo te wijzen.

Het lijkt me een duidelijke indicatie om het boek aan een nader (hedendaags) onderzoek te wijden.

Inzake Arnt Metten van Liempde moet ik nu mededelen dat de Latijnse vermelding waarin hij voorkomt op een andere wijze geïnterpreteerd moet worden dan ik in 1999 deed. Destijds dacht ik dat hij de eigenaar was van een Mierloos landgoed was dat nauw aan de heren van Mierlo gelinkt kon worden. Hij bleek achteraf enkel de pachter van het landgoed.

De Reynder Haengrevens van Achel zijn evenwel nakomeling van de familie Van Kigloe die op hun beurt nauw verwant aan de heren van Mierlo moeten zijn. Sinds 1999 is evenwel mijn kennishorizon flink toegenomen en bepaalde details in mijn publicatie kunnen en moeten anders geïnterpreteerd worden. De stamboom zoals toen gepresenteerd is inmiddels nog verder uitgebreid en deels, heel verrassend, ook anders te reconstrueren. Dat is evenwel iets voor een volgende publicatie waar ik nog niet op vooruit wil lopen.
theoragas zei op 16 februari 2022 om 15:41
Beste Hans,

Dank voor je reactie en je suggesties. Ik zal zeker een keer naar het boek van Hanegraaff gaan kijken bij het RHCe.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.