skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Stamboomverhalen vertellen

Billy Schonenberg vertelde op 15 maart 2011 om 08:51 uur
Hallo,
Ik ben voor mijn afstuderen aan de Technische Universiteit Eindhoven bezig met een project over verhalen vertellen en persoonlijke geschiedenis.

Ik heb me verdiept in genealogie en wat me opviel is de rol van de stamboomonderzoeker. Vaak is dit een persoon die het uitzoeken als een puzzel ziet. Echter, als de stamboom en de verhalen min of meer compleet zijn, dan is er geen volgende stap. Een boekwerk wordt soms gemaakt, maar vaak staat de informatie ergens op een computer te verstoffen. In andere gevallen is het misschien ergens via een website te bezoeken. Erg spannend is het allemaal niet en de informatie bereikt niet veel mensen.

Dat is jammer, want de verhalen die eruit voortkomen zijn interessant, ook voor jongere generaties. Mijn project gaat dan ook hierover: hoe kan ik de verhalen bij een jongere generatie krijgen.

De insteek die ik in het project neem is de rol van de onderzoeker uit te breiden. Niet alleen het uitzoeken wordt een puzzel, maar ook het doorgeven en aanbieden van de informatie.

De onderzoeker heeft een nieuwe rol: als ontwerper van een speurtocht voor zijn familieleden.

Hoe deze speurtocht er precies uit gaat zien weet ik nog niet. Dat is de volgende stap in mijn project.

Ik zou graag een keer vrijblijvend met zo’n onderzoeker een middag rond de tafel te gaan zitten om te kijken hoe we zo’n speurtocht kunnen gaan maken. Dit kunnen we dan met simpele materialen zoals papier, post-its en knutselspullen doen. Hopelijk kunnen we daarna met een familielid (nichtje, neefje) de speurtocht ook daadwerkelijk gaan doen.

Wellicht kent u zo’n onderzoeker, die hier wel zin en tijd voor heeft?
Dan hoor ik graag van u! (mijn adres is billy.schonenberg@gmail.com)
groeten,

Reacties (18)

John zei op 15 maart 2011 om 17:11
Misschien moet je ook eens contact opnemen met bv. Petra Robben van het Regionaal Archief Tilburg. Zij probeert door middel van projecten geschiedenis, archiefonderzoek en genealogie ook bij jongeren aantrekkelijk te maken. Via de website van het archief kom je achter alle communicatiekanalen: www.regionaalarchieftilburg.nl
Ing. Gerard W. Ch. Lemmens zei op 15 maart 2011 om 18:32
Dag Billy,

Een interessant stukje research maar ik ben het niet helemaal met al je opmerkingen eens b.v. - Erg spannend is het allemaal niet en de informatie bereikt niet veel mensen.
Als het op een web site staat kan het toch door heel veel mensen gezien worden daarbij zijn er ook b.v. reginale genealogische web sites zoals yahoo Noord-Brabant en ik heb vorig jaar de yahoo web site - Land van Cuijk- opgericht en daar zijn dan toch zo'n ca. 140 mensen lid van en zetten vragen en daar helpen we elkaar net als op deze BHIC web site.

Dus ik bergijp niet waarom dit niet spannend is en dat de informatie niet veel mensen bereikt ??! Wat jij niet veel noemt , denk ik misschien dat het erg veel is ??!

Ik denk misschien dat jij jezelf meer moet verdiepen in - Genealogie ?!

Veel succes met je project,

Gerard Lemmens
Bert vd Brandt zei op 17 maart 2011 om 03:56
Billy,

Vele (of enkele) van de door jou bedoelde verhalen worden vastgelegd in een periodiek van de heemkundekring. De heemkunde-kring is daarvoor ook bedoeld!
Zodat e.e.a. voor het nageslacht blijft behouden.
Uiteraard dient de opmerking gemaakt te worden "vermits er een heemkundekring actief is".
Ik weet dat in de gemeente Heusden a/d Maas alsook in dde gemeente St.Mich.Gestel actieve heemkunderkringen zijn. Hun periodieken kan je ook inzien bv. in het Nrd-BHIC.

Zo heb ik daarin (samen met een neef van mijn vader) eens een verhaal vastgelegd betreffende 'n "Bedelbrief" uit 1901.
Het bleek dat hun grootvader van beide (dus mijn vader & zijn neef) per ongeluk was doodgeschoten en daardoor in die plaats een inzameling werd gehouden om de weduwe met haar kinderen te voorzien in de geldzorgen.

MvG
Billy Schonenberg zei op 18 maart 2011 om 14:53
Beste John, Gerard en Bert

Dank allemaal voor jullie reactie.
John:
Ik heb Petra Robben inmiddels gesproken, en ben voor volgende week nog een afspraak staan. Dankjewel voor de tip.

Gerard, Bert:
Ik ben het ermee eens dat 'spannend' misschien niet de goede woordkeuze is. En dat er zeker mensen bij de informatie kunnen komen, via websites of de heemkunde kring. Waar het mij om draait echter, is om ook anderen erbij te kunnen betrekken. Hoewel jongeren natuurlijk ook bij de heemkunde-kring kunnen, of op internet verhalen kunnen lezen, ben ik er naar op zoek om op een andere manier de verhalen aan het licht te brengen. Wellicht op een manier die beter aansluit bij de doelgroep.

Ik zal een voorbeeld geven, om te verduidelijken. Zo zat ik bijvoorbeeld te denken aan een applicatie op een smartphone te maken.

Stel je voor, je neefje loopt door een veld, en ineens krijgt hij een bericht op zijn telefoon: een oude foto van een huis, met een verhaaltje. In het verhaaltje wordt beschreven hoe 3 generaties voorouders op dit veld hebben gewerkt en geploeterd om uiteindelijk in dat huis te kunnen gaan wonen.

Het veld wat helemaal geen betekenis had, is nu speciaal: er is een band. Slechts door de informatie aan te bieden op de plek waar het op van toepassing is, wordt het al interessanter.

Misschien is het zo wat duidelijker wat ik probeer te doen. Ik hoor graag jullie gedachten!

Met vriendelijke groet,
Billy
Ing. Gerard W. Ch. Lemmens zei op 18 maart 2011 om 15:46
Dag Billy,

Dat voorbeeld heeft het erg duidelijker voor mij gemaakt.

Veel succes ermee,

Gerard Lemmens
Bert vd Brandt zei op 18 maart 2011 om 17:41
Billy,

Ik geloof niet zo in die Smartphone-app's.

Het vastleggen voor het nageslacht, zodat men er altijd op kan terugvallen lijkt mij een betere oplossing.

Dat is ook de reden waarom Heemkundekringen actief zijn en ook politiek worden ondersteund.

Heemkunde is. heel kort weergegeven, de kennis van de omgeving in al zijn aspecten.

MvG
Billy Schonenberg zei op 23 maart 2011 om 10:35
Bert,

Mee eens. Het vastleggen is erg belangrijk, en gebeurt ook al. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten.

Het communiceren van deze informatie is een ander punt, en ik denk dat er hier nog het een en ander te doen is. Vooral het specifiek op jongeren richten, wat ik probeer te doen, lijkt mij een aspect wat nog niet heel erg belicht is.

MvG

Gerda zei op 23 maart 2011 om 12:16
Hallo Billy,
Mijn ervaring is, dat jongeren weinig interesse hebben in geschiedenis. Dit komt later pas als ze ouder zijn. Kijk maar om je heen, heemkunde kringen en geschied en oudheidkunde kringen, bijna allemaal boven een bepaalde leeftijd.
Ik wens je daarom ook veel succes.
Ing. Gerard W. Ch. Lemmens zei op 23 maart 2011 om 12:29
Dag Gerda,

Helaas kan ik het niet eens zijn met je - ik begon namelijk met genealogie toen ik 19 jaar oud was en dat was in 1959 en ik ken ook hedendaagse jongeren die geinteresseerd zijn in geschiedenis.
Aaan de andere kant heb je dan wel gelijk dat als je naar heemkundige en genealogische bijeenkomsten ga dat je daar wel merendeel "oudjes" ziet .

Groetjes uit een heel zonnig East Sussex,

Gerard
Willie Damen van de Mosselaer zei op 1 mei 2011 om 07:58
Billy, dat rondlopen en een berichtje krijgen op je telefoon is in mijn ogen een heel goed idee. Op die manier kan je het verder uitbreiden met wat er in die tijd nog verder rond een bepaalde plaats afspeelde.
Misschien kan je dan verder op de telefoon een aantal trefwoorden aangeven en daarmee kan de ontvanger zijn keuze aangeven waar zijn belangselling naar uit gaat.

Wilbert Steenbakkers zei op 1 mei 2011 om 10:03
Billy,

ik heb op vraag van het BHIC je site ook eens bekeken.

Hierover heb ik 2 opmerkingen:
1) Het feit dat je site niet uitnodigend is. Als wij (ik ben 38 jaar) dit al vinden, wat denken de "jongeren" dan?

2) Heb je plan voorgelegd aan enkelen in de leeftijd van 8 t/m 14 jaar. Ze waren allemaal (5) bedeeld met een mening met dezelfde strekking: "wat geef ik om die ouwe meuk, heb al een hekel aan geschiedenis op school". Wandelen door een straat of veld gaat nog wel, maar om daar info bij te krijgen over hun voorouders "die ze toch niet gekend hebben" zien ze niet zitten.

Succes met je studie en je project.
Billy Schonenberg zei op 25 mei 2011 om 15:12
Voor mijn afstuderen zoek ik een verhalenverteller die zin en tijd heeft om samen met mij, zin heeft om een spoortocht uit te zetten voor familieleden.

Een spoortocht is een familieverhaal in de vorm van een speurtocht. De spoortocht bestaat uit anekdotes en verhalen die u zelf kunt toevoegen.
Belangrijke onderdelen van elk verhaal zijn:
1. waar het zich afspeelde.
2. wie er bij betrokken waren.
3. wanneer het gebeurde.

Door dit aan te geven, kunt u een interactieve speurtocht uitzetten die zich niet alleen achter de computer, maar ook op de daadwerkelijke plaats afspeelt.

Op spoortocht.bllly.nl kunt u meer informatie vinden, en ook alvast aan de slag.

In een dag gaan we samen een spoortocht uitzetten, en volgen! Er zal een mooi filmpje van gemaakt worden, om uit te leggen hoe het werkt en wat er gebeurt.

Heeft u zin om mee te doen, laat het me dan zo spoedig mogelijk weten via onderstaand emailadres,

Met vriendelijke groet,
Billy Schonenberg
Billy Schonenberg zei op 25 mei 2011 om 15:16
Natuurlijk zijn alle feedback, commentaar, etc. voor de website http://spoortocht.bllly.nl ook welkom
Gerard Lemmens zei op 25 mei 2011 om 15:30
Nogmaals Billy,

Ik begrijp toch niet waarom je nu een smartphone nodig hebt - trouwens de research die men doorvoor medisch aan het planing is in verband met kanker zou ook daarvoor een slechte indicatie zijn - waarom kun je niet gewoon een boek met de stamboom en familiegeschiednis lezen en dan de velden ingaan en alles bekijken waarvoor je gelezen heb.

Ik ben ook op 19 jarige leeftijd begonnen - heb een boek gepubliceerd in 1989 en dat wordt nog steeds gekocht !
Ik ben trouwens met een 2e boek bezig want er is zoveel meer in die 22 jaar bijgevonden.

Dus geef mij maar lekker een BOEK en geen smartphone !!

Het beste met je research,

gerard Lemmens uit Engeland
Billy Schonenberg zei op 15 juni 2011 om 10:24
Hoi allen,

Ik heb inmiddels een documentaire gemaakt over mijn ontwerp. Ik wil jullie hartelijk bedanken voor het commentaar en de input, die hebben me ontzettend geholpen.

Het filmpje is te bekijken op: http://www.vimeo.com/25049699

groet,
Billy
Willie zei op 15 juni 2011 om 19:09
Billy, ik heb het filmpje bekeken en ik vind het een goed geslaagd project.
Gerard Lemmens zei op 15 juni 2011 om 20:07
Dag Billy,

Heel mooi filmpje en de bijpassende muziek is zo geslaagd, maar en er is een maar hij was mij niet duidelijk hoe jij nu familie bent van die jongeman van Wetten ?? Dat was niet duidelijk.

Dan Kreytenberg is niet alleen wat jij uitlegde maar het is ook al een oude familie naam (een kwartier van mij ook !) in den Duffelt - het land van Nijmegen en Kleef. Dus de naam van die straat zou ook best naar een van die familie leden genoemd zijn ???
822. Joannes Kreytenberg, [K] geb. Griethuizen ?, tr. Griethuizen ?


823. Christina Lucissen (Lucassen, Luissen), geb. ?
Uit dit huwelijk :(Bron Agnes Arnts-Spierings/LDS)
1. Henrica (Hernsken) Kreitenberg, ged. Griethausen (Dld.) 20 nov. 1670, get. Joan Timmers, Bartholo Middenhofs en Gerard N.N., tr. Schenkenschans 10 nov. 1694 Hendrick de Laer , zie 411.
2. Theodora (Familysearch zegt Theodorus!) Kreitenberg, Ged. Griethausen (Dld.) 5 dec. 1674, get. Matthia Jansen en Mechtildis Kreitenberg.
3. Theodora Kreitenberg, ged. Griethausen (Dld.) 20 mrt. 1678, get. Aleida Brans, Theodora Francken en Henrico Honslaer.


Heel veel succes,

Gerard Lemmens
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 16 juni 2011 om 12:04
Namens het BHIC wil ik je ook complimenteren met je genealogische app. met historische context. Ontzettend leuk idee ook voor een familiereunie.
We gaan nog meer van je horen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.