skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Van Nessarg of Nessarij

Q. Schipper vertelde op 5 mei 2012 om 21:57 uur
Ben op zoek naar gegevens over Wilhelmus Godefridus van Nessarg die op 23-11-1790 is gehuwd met Jacoba van der Linden in Megen met als getuigen Herman van Theeffelen en Hermina van Veen. In de ondertrouwakte staat als geboorteplaats van Wilhelmus vermeld Loschij. Wie weet iets over hem?

Reacties (24)

Dorethé zei op 6 mei 2012 om 01:19
Quintus, enkele dagen geleden heb ik je enkele tips gegeven in het forum Megen, Haren en Macharen. Heb je dit verder onderzocht?
En wie waren de kinderen en de doopgetuigen? Dat geeft vaak ook aanwijzingen...
Quintus Schipper zei op 6 mei 2012 om 14:49
Dag Dorothé,
dank voor je informatie. Dit is mij bekend, maar geeft geen info over Van Nessarg.
Norah zei op 6 mei 2012 om 16:42
Dag Quintus,

Heb je geen overlijdensdatum van W.G. van Nessarg? Vreemde naam, vraag me ook af of die geboorteplaats goed is gespeld. Denk dat je oostwaarts zoeken moet...

Mvg, Norah
Dorethé zei op 6 mei 2012 om 21:30
Als ik google op Loschij vind ik een verwijzing naar een plaats in Rusland...
Helena zei op 7 mei 2012 om 00:13
Quintus, - In je andere bijdrage [via forum Megen etc.] vertelde je nog het volgende: --Hij is in december 1794 op een frans paspoort uit Megen vertrokken naar Julich en is in 1795 in Aken in een hospitaal overleden.--
Ik neem hieruit aan dat je een overlijdensverklaring gevonden hebt?

De naam en plaats van herkomst (regio?) zullen zeer wrsl. fonetische genoteerd zijn. Kan online geen o.t. gegegeven vinden, maar in het r.k. trouwboek staat alleen 'ex Loschij'.
Zo waarschijnlijk verstaan [mogelijk nog verstaan als Loschie en dan puntjes op de y gezet? - denkend aan een naam als Anthony /Anthonij].

Gezien je blijkbaar gevonden hebt dat hij in 1794 richting Julich vertrokken is: Staat er in paspoort soms nog wat meer bij; waarom het afgegeven werd?

Speld in de hooiberg met alleen deze gegevens.
Helena zei op 7 mei 2012 om 02:13
DTB - Megen, Haren en Macharen, 1751-1798. R.K. huwelijken - Zie scan 250. Getuigen bij r.k. huwelijk waren: Servatio van der Masen en Hermanna van Veen. Verder genoemd de naam van de koster en de pastoor zelf.
Je had het over geboorteplaats in ondertrouwakte - waar heb je o.t. gegevens gevonden? Online alleen r.k. Trouwboek van o.a. 1790 van Megen in te zien.

Volgens jouw gegevens - in 1794 resit hij blijkbaar af richting Julich (familie?)? Een grote gok: Met onduidelijk uitspraak ..kan er soms Losheim gezegd/bedoeld zijn? Er zijn er meer, maar er is een 'Losheim' o.a. te vinden in Kreis Euskirchen.
Het blijft toch die speld...
Norah zei op 7 mei 2012 om 10:47
Begin te denken aan "gewoon" de naam van Nassau. Of zou dat niet kunnen?
Norah zei op 7 mei 2012 om 20:27
De achternaam van Nessarg is toch correct, dus niet van Nassau...
Er was nog een dochter Maria uit 1793, die ook als Maria Heilgarde of Maria Hildegarde(-a) geboekt stond. Zij trouwde op 27 mei 1819 met Gerardus van den Heuvel uit Afferden. Ze kreeg met hem twee, misschien meer kinderen, een zoon in Doesburg en een dochter in Maastricht. Haar man was militair.
Dat Nessarij is foutief genoteerd (ooit).
Met de naam Heilgarde/ Hildegarde en de steden Julich/ Aken, weet u nu wel welke richting het gaat worden... Nu nog de geboorteplaats van Wilhelm?
Helena zei op 7 mei 2012 om 22:52
Met je eens Norah, - ik ga ook voor (van) Nessarg. Bij 2 van de 3 kinderen gedoopt in Megen werd hij genoteerd als 'van Nesarg', bij het oudste kind in 1791 alleen 'Nessarg'.
Bij r.k. huwelijk in 1790 ook alleen Nessarg ['ex Loschij' of staat er soms 'ex Losehij'?]. Kan dus 'van Nessarg' of 'Nessarg' geweest zijn, maar zeker niet (van) Nessarij.
Gezien hij na 1794 niet meer aanwezig was (welke reden dan ook) kon hij zelf zijn naam niet meer aangeven in Megen. Dat 'Nessarij' is later door familie zo uitgesproken ofwel zo verstaan en dan verkeerd genoteerd.

Dochter Maria gedoopt in 1793 werd alleen als Maria gedoopt; bij haar dan later een extra naam genoteerd (waarmee ze niet gedoopt werd)?

Heb alleen naar de huwelijksakte van dochter Joanna Jacoba van Nessarg gezocht in 1816. [ zie via genver, Megen ,nr 6742007, scan op 135/343]. Hierin genoteerd dat er een Acte van Notoreiteit werd afgegeven ten bewijze der genoegzaam zekere dood van Willem Godfried van Nessarg, vader van de bruid. Tevens werd zowel door de moeder van de bruid, alsook de behuwdoom van de bruid en verdere getuigen verklaringen afgelegd waaruit 'nagenoeg is op te merken dat Willem Godfried van Nessarg , vader van de bruid, reeds sedert 22 jaren van hier absent is en naar alle waarschijnlijkheid niet meer in leven'.

Mag ik hieruit concluderen dat [ in 1816 dus] hen niet bekend was dat hij in Aken in hospitaal overleden was [ had anders wel een andere verklaring hierbij verwacht]?

Waar heb je dat [van Aken] dan gevonden Quintus?
Ik heb die opmerking alleen overgenomen van je bijdrage in dat andere forum hier bij BHIC.
Quintus Schipper zei op 7 mei 2012 om 23:00
Dag allemaal,
dank voor jullie info. Mij zijn genoemde gegevens bekend. W.G. van Nessarg had drie dochters: Catharina (1791), Maria (1793) en Joanna Jacoba (1794) met zijn vrouw Jacoba van der Linden. Gegevens over Gulik en Aken komen uit bijlage ven de huwelijksakte van 1816 van Joanna Jacoba, waarin staat dat hij eind 1794 afgereisd is en gevengen genomen is door vijandelijke patrouilles. Er moet toch iets te vinden zijn over deze figuur (n.a.w. een militair?). Ik hoor graag van jullie.
Helena zei op 8 mei 2012 om 02:52
Vreemd genoeg staat in de huwelijksakte van Catharina in 1820 ook alleen genoteerd: 'meerderjarige dochter van Willem van Nessarg wiens verblijf onbekend is en van Jacoba van der Linden wonende te Megen'.

Waarom vermoed je dat hij soldaat was?
Gezien de ligging aan de Maas en met het veer een kruispunt van (handels)wegen vormend: Zou hij bijv. ook koopman / schipper / winkelier / taverne houder/ tapper/ enz. geweest kunnen zijn?

Met de inval van de Fransen kwam er in 1794 een einde aan het Graafschap Megen en het bewind van de laatste graaf daar [Karl Schall von Bell]. Indien Willem Godfried (van) Nessarg soldaat was...dan mogelijk in dienst van deze graaf? Waar ronselde deze graaf zijn soldaten?

En wie waren dan de 'vijandelijke patrouilles' voor Willem Godfried (van) Nessarg? [Ligt er mogelijk aan wanneer en door wie deze verklaring werd afgegeven]. Het is een heel geblader om via Fanilysearch door de huwelijksbijlagen van Megen (1811-1820) te gaan. Zeker wanneer ze bijv. niet op volgorde bij elkaar gehouden zijn. Mogelijk kun je zo vertellen door wie die verklaringen werden afgegeven. En wat er mogelijk meer in staat.

Willem Godfried (van) Nessarg zal toch vanaf 1790-1794 wrsl in Megen woonachtig zijn geweest. Woonde hij daar misschien al wel langer [zie geen verwijzing waar de drie afroepen voor huwelijk nog meer plaats vonden]. Had hij daar onroerende goederen? Wat weet je van zijn echtgenote; bleef zij 'bemiddeld' achter; waarmee verdiende zij haar inkomen? Misschien is er meer info te vinden via de Heemkundekring. Of in de bewaard gebeleven stukken van de Schepenbank van Stad en Land van Megen, 1538 - 1810.

Meer vragen dan mogelijke hints, maar elk weetje zou kunnen helpen bij het zoeken naar plaats van herkomst...[ook al lijkt die hooiberg wel heel erg groot :)..]
Norah zei op 8 mei 2012 om 12:11
De plaats waar Wilhelm vandaan kwam, kan nog wel eens Lodz geweest zijn, stad in Polen.
Dorethé zei op 8 mei 2012 om 13:05
December 1794 was de tijd van de Franse inval onder generaal Pichegru en is er ook in de Regio Megen - Ravenstein - Grave ook flink gevochten. Toen in de winter de Maas dichtvroor trok het Franse leger door naar het Land van Maas en Waal. Als Willem inderdaad eind 1794 vertrokken is, kan hij natuurlijk ook door oorlogshandelingen vermist zijn geraakt.

Zoals Helena al aangaf: wat weet je uit het Franse paspoort, waar heb je die info gevonden? Stond er in die tijd ook al in vermeld waar iemand vandaan kwam? Idem het overlijdensbericht in Aken. Ga terug naar de originele bron, probeer die in te zien. Misschien dat dat net die ene speld oplevert...

Heb je alle doopgetuigen nagetrokken? Wie waren zij? Ergens een broer, zus of iemand die ook met een (van) Nesarg gehuwd was?
Helena zei op 9 mei 2012 om 00:00
Megen, Huwelijksbijlagen 1811-1820, image 325 van 559. Geen Frans paspoort gevonden, wel de vermelding hiervan in een verklaring opgemaakt in november 1816 en aanwezig in de huwelijksbijlagen in 1816. Indien bewaard gebeleven: Mogelijk is een notitie hiervan in het ORA te vinden?
Hopelijk staat er wel een hint in de secundaire bronnen?

Uit akte bij de huwelijksbijlagn alleen het volgende: Verschenen 4 getuigen en verklaarden dat de persoon etc.: '..in 't laatst van den jaare 1794, op een fr. paspoort van hier gereisd is; Dat hij zoals men enigen tijd daarna heeft ontwaard, door de vijandelijke voorposten of patrouilles aangehouden zijnde, over Gulik na Aken zouden zijnde vervoerd; en aldaar in 't hospitaal gekomen.- Dat hij zedert al die tijd in Megen niet meer is tergugekeerd en zeker geen woord van zijn aanwezen of wedervaren hoegenaamd is vernomen; invoege dat zo uit de relasen der reisenden lieden als verdere omstandigheden meer dan waarschijnlijk is dat meer gemelden W.G. van Nessarg, tans niet meer in leven maar overleden is...etc.'

Je weet hieruit dus ook niet met zekerheid of hij in dat hospitaal in Aken overleden is, alhoewel het aannemelijk is. Voorheen vernam men immers toch ook over zijn lot via 'reizende lieden'; daarna niets meer.

Helaas niet veel om verder mee te zoeken. Nessarg en Loschij kunnen zo verstaan zijn, maar welke taal of met met welke tongval sprak Willem Godfried? Je kunt van alles bedenken:
Nessar, Neusser, Ness...; Lorscheid, Losheim, Lörsch...
Jan van der Linden zei op 9 mei 2012 om 16:39
Ik moet alle reacties nog uitvoerig bestuderen, maar kijk ook even op mijn site www.familie-vanderlinden.nl en vervolgens bij "geen familie" naar Nessarg en Van der Linden AX.
Mail hierover kan via mijn site.
Norah zei op 9 mei 2012 om 17:25
Ik snap dat Franse paspoort bij deze man niet...?
Helena zei op 10 mei 2012 om 00:23
Norah, - De verklaring [over dat fr. paspoort] werd - van wat ik lees- afgelegd door de echtgenote, de behuwd-broer van de echtgenote en nog twee anderen die al meer dan 25 jaar woonachtig waren in Megen [en de persoon wel kenden en zich konden herinneren dat hij in 1794 vetrokken was en een en ander wisten uit de verhalen via reizigers (waarheid?)]. Zouden de autoriteiten dat toen ook nog gecontroleerd hebben? Hopelijk is Quintus in de gelegenheid om het archief in te gaan en nog iets meer te zoeken / vinden? Ik neem aan dat er wel ergens een notitie gemaakt zal zijn van een afgegeven paspoort? Gezien de persoon toch zeker al in 1790 aanwezig zal zijn geweest in Megen: mogelijk is er meer over hem te vinden in andere bronnen.

Jan, - wanneer je dit bovenstaande doorgenomen hebt dan kun je gegevens op je site ook wat aanvullen :): huwelijksadatum van Jacoba van der Linden bijv. Zo te lezen heb jij op je site geen verdere info over Wilhelmus Godefridus van Nessarg [wat de oorsrponkelijke vraag was].
Norah zei op 10 mei 2012 om 12:48
Helena,

ik bedoelde met dat Franse paspoort eigenlijk, waarom? Waarom had deze man een Frans paspoort, het lijkt me veel eerder een Duitser/ Oostenrijker, Zwitser. Maar ja, dan heette hij natuurlijk von Nessarg...

Groeten, Norah
Helena zei op 10 mei 2012 om 23:40
Norah,- mijn gedachten hierover: Dat Frans paspoort staat - voor zover we nu weten- alleen in die verklaring afgelegd in november 1816. [Hopelijk ook nog ergens 'officieel' genoteerd en te vinden!]. Maar nu alleen van die verklaring uitgaand: Daarmee kan zowel een Frans paspoort en/of een paspoort in de Franse taal bedoeld zijn. Megen werd (voor zover ik kan nagaan [ben echter geen deskundige op gebied van Megen's historie :) ]) al in de herfst van 1794 bezet door Franse troepen en meteen ook ingelijfd bij Frankrijk. Vanaf die tijd niet meer onder de 'Duitse' adel, maar onder Frans bestuur.
En wat zijn naam betreft: In 1790 en 1791 staat er Nessarg en in 1793 en 1794 staat er Van Nessarg in de r.k. DTB boeken.
Norah zei op 11 mei 2012 om 11:39
Bedankt voor je antwoord, Helena!
Zeger de Jong zei op 10 september 2021 om 00:12
L.S., aangezien we hier een "Latijnse" tekst hebben, volgt achter het woordje "ex" de 2e of de 6e naamval. Dat zou kunnen betekenen dat "ex Loschij" het zelfde is als "ex Loschii" (immers, in het Latijn bestaat eigenlijk geen "j" -> de "j" wordt geschreven als "i" ). Als we dan de 1e naamval zoeken van Loschii, dan kom je uit op Loschius. Dat is een zeer zeldzame achternaam uit Italië (14e - 15e eeuw). Dus mogelijk is "ex Loschij" een verwijzing naar iets (een gebeurtenis?) of iemand in Italië.
Zeger de Jong zei op 10 september 2021 om 21:25
misschien interessant, maar waarschijnlijk te ver gezocht is de mogelijkheid de naam Nessarg achterstevoren te lezen: Grassen
Zeger de Jong zei op 10 september 2021 om 22:12
nog vreemder misschien als je Loschij achterstevoren zou lezen (en dan "klinkt als" ): dan krijg je wellicht Eichsel (bij zwitserland/frankrijk)...
Norah zei op 11 september 2021 om 01:25
Heel amusant, niet relevant.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.