skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Notaris-, schepen- en andere akten

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

Filter: Doornikx
beacon
17  notaris-, schepen- en andere akten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
27 [vouw in het blad vandaar dat letters wegvallen]
Extract uit het testament van de Heer Cornelis Aertssen van Eerssel priester en beneficiaat van de St.Jan te ’s-Hertogenbosch met legaten t.b.v. twee studentenbeurzen om ‘daermede opgeholpen ende onderhouden te wordden inde heijlige ende catholijcke religie ende inde wairachtige kennisse der salicheijt ende Goidts wille ende geboeden te leven ende van allen erroren ende heresin [dubieus] bewaert te mogen wordden ende comen tot eenen geestelijcken oft weirlijcken staet dair Godt de Heere hen toiroepen sall ende sullen dese bursen ende vruchten genieten de gheene die dairtoe bij de naebeschreven provisoiren ende collateurs sullen wordden geadmitteerd ende geaccepteert ende beijn…. moeten wesen ten mijsten ad septam classem inde schole derser stadt van sHertogenbossche eer desen …. de voors. burssen sullen mogen genieten ende gehouden sijn allen jair hennen ….. te veranderen met een hoo…..ende te wesen ten minsten onder de twelff ierste ofte bij fo…. van dijen sullen die provisoiren ende collateuren die bursieren van he…. jairlycx incomen mogen pri,,,,als wesende onnutte knechten ende eenen anderen van den bloede des testateurs bequaemer dair in …… ende als die voors. bursieren sullen geoccupeert hebben een jair tvoors. …? . te weten tertiam classem sullen alsdan geoirsaeckt wesen op …. als voor hair te transfireren ende begeven tot een universiteijt te weten Loven ofte Duwaij.
Vervolg:
Item sullen de voors. bursieren alhier binnen deser stadt te woonen ende hair habitat te nemen in domo fratrum (?) tsij ….de rijcke oft arme fraters ende sall elck van de selve bursieren te…. fraters als voor woonende voor hun onderhout ende alimentatie jaerlijcx hebben ende ontfangen de somme van tachtentich Carolus guldens tot twintich stuivers in gelde als cours hebbende den gulden gereeckent ende daernae als sij heuren cours ende loop van het studium binnen ‘sHertogenbossche sullen hebben volbracht ende een jair tertiam classen geoccupeert hen begeven tot Loven oft Duway tot Loven voors. om te wonen en habitatie te hebben in Standonck oft int collegie van tVercken oft tot Duway int collegie van Onser Liever vrouwen oft int collegie van den Coninck, ordonnerende ende bevelende de voors. testateur wel expresselijcken dat egeene vande voors. bursieren hen en sullen mogen begeven buijten eenige der voors. collegien in borgershuijsen op gelijck….privatie als voor, maer hen metter woone moeten begeven in eenige der voors collegien ende sall elck der voors. bursieren alsoo inde voors. collegien woonende jairlycx tot henne onderhoudt ende alimenatien genieten ende ontfangen de somme van hondert Ca: gulden in gelde tot Loven oft Duway gancbair wesende, allen dwelck de rentmeester etc.
Dat dit extrackt is accorderende metten originaelen prothocolle atteste ick als notaris – quod attestor – J. van Turnhout.
Persoon in schepenakte:
Cornelis Aertssen van Eerssel  
J. van Turnhout  
Datering:
1.9.1607
Pagina:
107-108
Soort akte:
Testament
Plaats:
's-Hertogenbosch / Leuven / Doornik
Toegangsnummer:
220
Inventarisnummer:
37
Bron:
Beurzenstichtingen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
7 In nomine domini Amen. Verschenen is voor de openbaar notaris bij de Raad van Brabant de eerwaarde Heer Adriaen soone van wijlen Deonyssen van den Dijck priester en pastoor te Vessem en eertijds van Bladel met de gebruikelijke inleidende woorden van elk testament dat hij laat opstellen om te voorkomen dat het leidt tot enige twist onder vrienden of erfgenamen. Hij verlangt begraven te mogen worden in de plaats waar hij sterft. Hiertoe is hem de macht en goedkeuring verleend van de Bisschop van ’s-Hertogenbosch Masius dd. 10 december 1599 getekend door Jo.Bardoul. Na de inleiding volgen de legaten: 6 st. aan het kerkfabriek van Sint Jan Evangelist te ’s-Hertogenbosch, het Sebastiaensaltair in de Sint Peeterskerk te Oirschot 4 gl., de parochiekerk van Best en Bladel ieder een daalder en 30 st. en aan de pastoors van die kerken een legaat na hun dood, aan de huisarmen van deze vijf parochies ieder 6 lopensen rogge; zijn patrimoniale goederen deelt hij met Henrick Denis van den Dijcke zijn broer en met zijn erfgenamen; al zijn erfgronden mogen verkocht worden voor 4000 gl. welk bedrag door de executeurs gebruikt mag worden tot profijt van de genoemde beurzen. In dit testament vermeldt hij ook de beurzen gesticht door wijlen zijn broer Heer Cornelis van den Dijcke waarbij hij spreekt over een ‘Pater Noster ende Ave Maria tot laeffenisse sijnder zielen’. Onder conditie nochtans dat Henrick zijn broer ten laste van de genoemde erfgronden zijn leven lang zal hebben te ontvangen 20 gl. en dat Margriet Andries Gijben dochter ‘mate ende nichte’ van de testateur zal jaarlijks 10 gl. ontvangen vanwege haar getrouwe dienst en daarenboven uit zijn meubilair of sterfhuis een kooi of 30 gl. naar discretie van de executeurs. de rest van de goederen komt toe aan zijn erfgenamen hoofd voor hoofd te weten zijn broers en zussen en hun kinderen waarvan de ouders gestorven zijn de dode hand. De genoemde 4000 gl. zouden ook gebruikt moeten worden tot onderhoud van de twee knechten.
Vervolg:
Degenen van de naaste bloede die Latijn studeren en ter schole gaan in de Triniteit of een andere goedgekeurde Latijnse School en daarna nog in een hogeschool of universiteit van Leuven of Douwaij [lees: Douai of Doornik] en noemt daarbij theologie, recht of medicijnen. De studenten zouden gekleed moeten gaan met bruin …..; op de rechter mouw zullen ze moeten hebben aan de hand een brede boord en dagelijks een Pater Noster en Ave Maria bidden voor de ziel van de testateur. Hij noemt mbt. zijn erfgenamen de families Van den Dijcke, Doormaelen en Ostaden. Ook geeft hij aan dat men zou kunnen leren lezen en schrijven en ander handwerk op het Begijnhof. Daarna volgt de slotformule die eindigt met de volgende formulering: “Ten woonhuijse mijns notaris in de vryheydt van Oirschodt ter presentie van Goijaert Peterss. Verhoeven ende Dirck Goijaerts van Loon scepenen in Oirschot en volgen de namen van Adrianus van den Dijck vicarius pastor Vessem, Goijaert Peeterss. Verhoeven, Dirck Goorts van Loon, J. W. de Metser notaris en secretaris der vrijheid Oirschot, ondertekend Goossens notaris secretaris” en de slotzin: “d’accoorde deser copije mette copije geautentiseert inne vuegen vs. attestere ick Jan van den Heuvel openbaer notarius tot Sint-Michielsgestel residerende [1637].
Persoon in schepenakte:
Henrick Denis van den Dijcke  
Cornelis van den Dijcke  
Dirck Goijaerts van Loon  
Dirck Goorts van Loon  
Adrianus van den Dijck  
Jan van den Heuvel  
Adriaen  
Pater Noster  
J. W. de Metser  
Datering:
16.7.1618
Pagina:
31-34
Soort akte:
Testament
Plaats:
Vessem / Bladel / Oirschot / 's-Hertogenbosch / Best / Doornik / Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
220
Inventarisnummer:
37
Bron:
Beurzenstichtingen
 
 
 
 
 
Schepenakte
78 Omdat Rochemond gewezen schoolmeester te Doornik die 8 oktober was aangesteld tot koster schoolmeester voorlezer en voorzanger te Waalre voor die bediening had bedankt zal morgen op die schoolmeestersplaats worden gedisponeerd volgens dit bericht.
Datering:
maandag 9 december 1782
Pagina:
479
Plaats:
Doornik / Waalre
Toegangsnummer:
178
Inventarisnummer:
430
Bron:
Raad van State
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
63 Onderzoek van een rekest van de kerkenraad van de gecombineerde gemeente van Boxtel en Esch in kwartier Oisterwijk te kennen gevende dat de gewezen predikant Van Namen Anosy in gevolge van de Ed: Mo: resolutie van 11 juni door gen beroepen dit beroep had afgeslagen omdat die te voren het beroep te Liefkenshoek had aangenomen en dat ondertussen thans onder de gewezen predikanten van de Barrière geen andere zonder standplaats was dan de gewezen predikant van Doornik Koocken die zich meermaals had geuit dat hij nu zeker te Boxtel en Esch beroepen zou worden en zelfs daarom alle andere beroepen zou afslaan, door welk gedrag de supplianten vrezen dat genoemde Koocken met geen liefde en enigheid in de gemeente zou worden ontvangen, verzoekende een nieuwe handopening tot het beroepen van een nieuwe predikant voor de gecombineerde gemeente, waarop gedelibereerd en gelet zijnde dat alle de Hollandse predikanten der gewezen Barrièreplaatsen thans geplaatst zijn, is goedgevonden en verstaan met intrekking van haar Ed: Mo: geclausuleerde handopening bij dezelfde resolutie van 11 juni gegeven het verzoek bij rekest gedaan aan de supplianten te accorderen en mitsdien aan hen een vrije handopening te verlenen.
Datering:
woensdag 6 november 1782
Pagina:
378v
Plaats:
Boxtel / Esch / Liefkenshoek / Doornik
Toegangsnummer:
178
Inventarisnummer:
430
Bron:
Raad van State
Geografische namen: