skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

3 onder 1 kap

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 17 juni 2013
bijgewerkt op 23 januari 2023
Ze zijn alweer bijna gewist uit het collectieve geheugen van de Ossenaren, deze arbeidershuisjes. Ooit kon je ze overal in de stad vinden. Ze weerspiegelden de geschiedenis van Oss als fabrieksstad. Achter die ene deur en dat ene raam woonden vaak grote gezinnen.

In de periode 1950-1980 zijn ze bijna allemaal gesloopt. Deze foto moet gemaakt zijn omstreeks 1950. We zijn benieuwd waar dit woonblokje stond.

En wellicht weet deze of gene ook nog wie de vrouw in de deuropening was, want zij zou daar zomaar gewoond kunnen hebben.

Dus, Ossenaren, duik in jullie geheugen en wellicht komen dan herinneringen en verhalen boven die te maken hebben met deze foto. Reageren kan via onderstaande link, maar bellen kan natuurlijk ook.

We zijn benieuwd! 

Aanvulling: Uit de reacties is een nieuw verhaal (met foto's) voortgekomen, over het eerste Chinese restaurant in Oss.

Klik hier voor het verhaal over Tai-Pei met meer foto's

 

Reacties (57)

l.roefs zei op 17 juni 2013 om 15:13
Deze pandjes stonden in de Walstraat tegenover het Belastingkantoor en waar nu een chinees restaurant zit.
De winkels links staan naast de ingang van het garagebedrijf Hendriks.
In het eerste van de drie winkels woonde de familie van Antwerpen de heer van Ant-werpen was hoofd Douane in Oss.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 17 juni 2013 om 15:36
Mooi, @L.Roefs, dat u zich dit herinnerde! Ik neem aan dat het Belastingkantoor in hetzelfde pand was gevestigd als - in een andere periode - Waterschap De Maaskant.
Ad van Berkum zei op 19 juni 2013 om 15:50
ik kan me herinneren dat deze huisjes in de walstraat stonden de winkels er naast weet ik dat daar schoenmaker Verstappen en schildersbedrijf Brands waren gevestigd
Jan Ruijs zei op 20 juni 2013 om 11:51
Dit huis stond inderdaad in de Walstraat,op de plek waar nu het Chinese restaurant staat, tegenover het kantoor van het Waterschap waar in die tijd Jo Peters (loupekijker) werkzaam was.
In een van de huisjes woonde de fam. Kocken. Aan de overkant van de straat was een gereedschapswinkel gevestigd met dezelfde naam. Zover ik me kan herinneren woonde Kocken in het rechtergedeelte van de pandjes. Hij was niet de eigenaar van de winkel aan de overkant.
Kocken werkte bij Philips op de afdeling Metaalwaren.



Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 20 juni 2013 om 13:49
@Ad en @Jan, hartelijk dank voor jullie bijdragen aan ons forum. En leuk dat we nu ook de naam kennen van één van de families die in de huisjes woonden.
Annie de Visser, Oss (telefonisch) zei op 20 juni 2013 om 13:55
Ik vond het heel leuk deze foto in De Sleutel te zien. Jammer genoeg moest dit stukje Oss wijken voor de aanleg van de Burgwal.

Zelf heb ik op 16-/17-jarige leeftijd gewerkt in de winkel van schilder Brands, mijn oom. Die grensde aan de 3-onder-1-kap. Ernaast was de winkel van schoenmaker Van der Stappen. Op de plaats van het gehele winkelpand ligt nu de Burgwal. En waar de huisjes stonden, verrees een nieuw pand waarin modezaken hebben gezeten en ook nog Slavenburgs Bank. Nu is het een Chinees restaurant. De sloop van de huisjes vond plaats korte tijd na mijn werkperiode bij mijn oom.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 20 juni 2013 om 13:56
@Annie, ik zie dat deze foto veel losmaakt bij echte Ossenaren - mooi!
Cor Ottens, Oss (telefonisch) zei op 20 juni 2013 om 14:24
Volgens mij ligt de Burgwal nu op de plats van de huisjes en het Chinese restaurant rechts daarvan. Daar stond in de tijd van de foto het pand waar Bergoss ooit in begonnen is.

Tussen de huisjes en genoemd pand kon je via een doorgang van de Walstraat naar de Heuvel, bij de winkel van De Vet. Deze doorgang is nog net te zien helemaal rechts op de foto. In de Osse volksmond heette hij "het strontgengske". Blijkbaar liet menig Ossenaar daar bij hoge nood zijn broek zakken, naar ik aanneem als het donker was.

Van de bewoners van de huisjes ken ik één naam, maar ik weet niet in welk van de drie hij woonde. Ik bedoel Klaas v.d.Heuvel, bijnaam "d'n Brus".

De schoenmaker naast de behang- en verfwinkel van schilder Brands heette Van Well. Er was ook een schoenmaker Driek v.d.Stappen, maar die zat in de Klaphekkenstraat. En diens broer Nico oefende hetzelfde ambacht uit aan de Hooghuisstraat.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 20 juni 2013 om 14:25
@Cor, onze dank! De doorgang naar d'n Heuvel was tot jouw telefoontje aan onze aandacht ontsnapt, maar heeft nu zelfs ook een naam gekregen.
De heer Janssen, Oss (telefonisch) zei op 20 juni 2013 om 15:41
Ik (geboren in 1951)groeide op in de directe omgeving van het huisje op de foto. Als kind speelde ik met Keesje van Uden, die in het rechtse deel van het huisje woonde. Kees was blind en woont nu - hoogstwaarschijnlijk - als circa 60-jarige in Grave. Eén van zijn buren moet de familie Boeijen zijn geweest.
Uiteraard kende ik ook de verfwinkel van Brands en de schoenmaker ernaast. Dat was Nico v.d.Stappen.

Wij woonden in de naburige Kazernestraat: Café Kaatje. Kaatje was mijn over-overgrootmoeder. Zij heette Kaatje Janssen-van Sleeuwen. Het café is 132 jaar binnen onze familie gebleven. Mijn ouders hadden het 35 jaar lang.
Jan Ruijs zei op 20 juni 2013 om 15:42
't Gengske lag veel verder richting Walplein. Daartussen lag onder andere de achterkant van het Bondsgebouw, de latere Slavenburg/NCB bank, en de reeds genoemde zaken van Brands en Van der Stappen. Bij Drogisterij van Ewijk begon"het Gengske",waar het nog steeds is. Dat is bijna bij de plek waar vroeger het H.Hartbeeld stond.Verder dacht ik dat de besnorde heer van Wel zijn schoenenzaak op de Heuvel had , op de plek waar nu restaurant "De Wereld" is.

Ruud Pieters zei op 20 juni 2013 om 15:43
Walstraat “Kijk naar toen”.

In 1928 zat er al een kantoor van de Belastingdienst in de Walstraat 3- 5.
Sectie-chef, Kommies-verificateur was P.Henselmans.
Hij woonde in de Molenstraat 105.en was getrouwd met …. Luijten
In dit kantoor zat ook de ontvanger der Registratie en Domeinen R.Meursinge-Reijnders en hij was getrouwd met …. Naef. Zij woonden in de Walstraat 1.
En ook de ontvanger invoerrechten en accijunsen, ontvanger Directte Balastingen A.Ebbinge had een plaats in het kantoor.

Ruud Pieters
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 20 juni 2013 om 15:45
@Meneer Janssen, mede dankzij u wordt ook meer van de bewoners van de '3 onder 1 kap' bekend. U noemde ook nog de mogelijke naam van de vrouw in de deuropening. Dat zou mevrouw Van Haren zijn geweest.
En enkele details over het vermaarde Osse Café Kaatje verstrekte u er gratis bij. Onze dank hiervoor!
l.roefs zei op 20 juni 2013 om 20:53
de heer Ruijs heeft het bijna goed.
In de Walstraat aan de kant van de kleine huisjes woonde resp.Van Beek electricien/plus winkel daarnaast de achteringang van Bakker Roefs dan een dameskapster de naam is mij ontschoten (later is hier de Nederlandse Creditbank gekomen en nu zit er bakker Bart hierna de achterzijde van het Bondsgebouw daarnaast meubelhandel den Brok dan kwam er een woonblok met 3 woningen waarvan de laatste bewoond werd door de Fam.Hendriks (garage)De inrit van Garage Hendriks werd ook gebruikt door Levensmiddelengroothandel Tempel van de fam.Schutselaar en Weerens.
Deze laatste hadden ook een drogisterij op de Heuvel
L.v.Doleweerd,Berghem zei op 20 juni 2013 om 21:41
ghhDeze huisjes stonden inderdaad op de plek waar nu een Chinese rest.staat Ik woonde,daar geboren in 1946 met mijn ouders en broer in het midden,de fam v. Doleweerd .We zijn in 1949 of 50 naar de Vogelwijk verhuist en tegenover was een kruidernierswinkeltje als ik me kan herineren en waar dat vrouwtje staat volgens mij fam.v.d. Heuvel
Jan Ruijs zei op 20 juni 2013 om 22:48
Bedoel je de kruidenierswinkel van de fam.van Vugt?
w.gottenbos zei op 21 juni 2013 om 08:18
hr. L. roefs : De naam van de dameskapper is Rica Ruijs.
Die is later naar het buitenland vertrokken. Ze hadden een dochter van mijn leeftijd. Mijn moeder kwam in de vijftigerjaren bij haar heur haren laten doen.

Wil Gottenbos
Tjeu van Hout zei op 21 juni 2013 om 09:41
Toevallig ben ik op zoek naar enkele panden in de Walstraat. Ik heb daarvoor een foto kunnen gebruiken van het stadsarchief uit een boekje van Bergoss. Op deze foto staat een langere rij panden dan nu. Ik heb veel informatie gekregen van Hr.Kocken, die al vanaf 1928 in de Walstraat op nr 25 woont (letwel aan de overkant). Volgens hem woonden (wanneer?) in de rechter twee huisjes beiden een famili Van Uden. De naam van de volgende bewoners wist hij niet meer. Op de plaats van dit pand is niet het chinees restaurant gekomen. Dat staat juist rechts hiervan. Dit pand stond waar nu Frank Hendriks en een andere kledingzaak zit. Dus precies tussen de Burgwal en het gangetje (strontgangetje, niet te verwarren met het Gengske). Het hoge gebouw heeft dus plaats moeten maken voor de Burgwal. De huisnummer van deze huisjes waren vrnl. 44 42 40. De hoogbouw waren drie winkels met bovenwoning, nrs. 38 36 34. Daarnaast woonden Van Berkom (32) en daarnaast woonde in de oorlog Diependaal (30). Dan kwam Hendriks Garage.
Helemaal rechts is dus het gangetje te zien (waarschijnlijk nr. 44 gereserveerd). Rechts daarvan (zie bovengenoemde foto) komt nu de Chinees (nu 48 was 46 en 48). Toen woonden daar Wolff (46) en Van Uden en eerder was hier opslag van Bergoss (48).
Ik heb dit uitgezocht omdat wij voor de panden 30, 38 en 46 op 3 juli as. struikelstenen verzorgen voor de families Diependaal, Knoller en Blancke en Wolff.
Tjeu van Hout

Werkgroep Struikelstenen Oss
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 21 juni 2013 om 11:59
Geachte @reflectanten,
Dit gaat helemaal de goede kant op. We konden niet bevroeden dat zo'n fotootje zoveel reacties kon losweken. Allemaal van harte bedankt! En natuurlijk mag de informatie blijven stromen....

Op één detail reageren we: het door Cor Ottens genoemde doorgangetje naar de Heuvel is dus niet het huidige 'Gengske'! Dat ligt 'n eind westwaarts, tegenover V&D.
Kees van Uden, Oss (telefonisch) zei op 21 juni 2013 om 16:18
Via via kwam ik erachter dat het huis waar ik mijn eerste zes levensjaren doorbracht, in De Sleutel stond. Ons adres was Walstraat 44, dat is de meest rechtse woning in de '3 onder 1 kap'. Daarna verhuisden wij naar de Zeeheldenbuurt, waar ik nu nog steeds woon.
Van de Walstraat herinner ik me vooral het ontbreken van goed sanitair. We hadden een poepdoos in d'n hof en voor de zaterdagse wasbeurt moesten we in de teil. Verder was het er wel gezellig. Wij hadden er veel contact met de familie Gieling, van de Stomerij Rath & Co, rechts van het strontgengske. Die hebben mijn ouders vaak goede adviezen kunnen geven, toen er bij mij glaukoom werd vastgesteld.
Ik ben nog korte tijd naar de lagere school gegaan bij de Visserskerk, en in de Zeeheldenbuurt bezocht ik de Zuiderschool, de klas van juffrouw Annie Bijkesma. Die plaatste mij voorin de klas, totdat het niet meer ging. Vanaf 1965 volgden 8 jaar blindeninternaat in Grave en Nijmegen.

Omdat ik ook in de Walstraat niet meer zo goed zag, moest ik altijd aan onze kant van de straat blijven, want ook toen was er al veel gemotoriseerd verkeer. Met gepast geld in mijn hand geklemd liep ik dan over het trottoir naar Slagerij Wagemakers nabij 't Gengske, en met de boodschappen weer netjes langs dezelfde route terug.

Jammer genoeg herinner ik mij niet meer meneer Janssen, die vertelde dat hij nog met mij heeft gespeeld in de tijd van de Walstraat.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 21 juni 2013 om 16:19
Fijn, @Kees, dat jouw naam werd genoemd door meneer Janssen, want anders had jij misschien nooit gereageerd. Bedankt voor het delen van jouw jeugdherinneringen!
wiep zei op 21 juni 2013 om 17:53
MijMijn vader(Tini vd Akker) is geboren in 1942, Walstraat 50 Oss. Nadat hij de foto goed bestudeerd had, wist hij het... Op de foto rechts is het bekende "strontgengske". Daarna kwam er het pand van de Chinees(Sin-Fa), en daarnaast woonde hij met zijn familie, fam. vd Akker. Dus de huisjes op de plek heeft plaats germaakt voor andere bebouwing, en het hoge huis links is afgebroken voor doorgang Burgwal
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 21 juni 2013 om 20:20
@Wiep: Dank, ook aan je vader! Mede dankzij jullie reactie komt dit verdwenen stukje Oss opnieuw tot leven.
L.v.Doleweerd zei op 21 juni 2013 om 22:24
Dat winkeltje kan kloppen de fam. v.Vught,die naam heb ik mijn vader wel eens horen zeggen en heb nog een foto waarop ik ervoor sta ongev.3j.
oud en was denk ik 4 toen we verhuisde op de kolenwagen van kolenboer Persoons.
Jan Ruijs zei op 22 juni 2013 om 12:12
Vanmorgen bij toeval Dhr Vet (gelijknamig Loodgietersbedraijf) gesproken.
Hij bevestigde dat het "Strontgengske" inderdaad vanaf de Walstraaat naar de Heuvel liep en precies tegenover zijn zaak uitkwam.
Daarnaast wist hij te vertellen dat schoenwinkel van Wel inderdaad aan de Walstraat gevestigd was. Mijn suggestie dat hij op de plek zou zitten waar nu "de Wereld"is, was eveneens juist. Daar heeft hij nl later zijn zaak gehad.
In beide gevallen had Cor Ottens gelijk
Rien zei op 22 juni 2013 om 15:51
Mooi zou ook zijn als men weet waar de naar strontgengske vandaan komt.
Hans Veltman zei op 23 juni 2013 om 16:00
zie over deze huisjes het boek van Bert Wattenberg: Oss efkes geleeje blz 15
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 24 juni 2013 om 11:46
@Rien: Als je verder naar beneden scrollt, zie je meer reacties waaronder die van Cor Ottens. Hij geeft ook de mogelijke verklaring van de naam. Lees maar mee...

"In de Osse volksmond heette hij "het strontgengske". Blijkbaar liet menig Ossenaar daar bij hoge nood zijn broek zakken, naar ik aanneem als het donker was."
Rien zei op 24 juni 2013 om 12:06
Marilou,
Dat had ik gelezen, maar of dat dé verklaring is dat betwijfel ik. Ik denk dat in meer gengskes mensen, en of honden, hun darmen legen, maar dat dan geen strontgenske noemen. Zou het niet meer de betekenis hebben van het Engels stopwoord shit. Dit woord is lang werd gebezigd in de jaren 60 en 70 zoals ook lang het woord "kloten" is gezegd. Tegenwoordig is het vrouwelijk geslachtsorgaan erg in trek als stopwoord.
Dus een populair genske! Oftewel een ...genske.
wiep zei op 24 juni 2013 om 18:58
Mijn vader vertelde dat hij er als jungske(inde jaren50) heel wa "balonnen" had opgeblazen in da Gengske. Was dus erg in trek voor diverse behoeftes....:)
Pieter rOsskam, Goudmijnstraat zei op 25 juni 2013 om 12:07
De verhalen over deze huizengroep aan de Walstraat zijn een prachtige aanvulling op de gedetailleerde informatie die ons aller Bert Wattenberg geeft zijn boeken met foto's. In 'Oss, efkes geleeje' staat op pagina 15 dezelfde foto, maar daar is minder afgeknipt. Nico van der Stappen, die volgens Cor Ottens, later aan de Hooghuistraat gevestigd was, heeft tijdelijk in het huis gewoond wat links van de schoenmaker Van Well stond. Ook staat er een foto van de winkel van de schoenmaker uit 1935, waar dan Harry van Berkum, die links verderop woonde, voor de winkeldeur poseert.
In 'Een rondje door Oss' (2006) staat op pagina 57 een foto van dezelfde huizengroep, maar dan in de andere richting, zodat daar ook de chinees te zien is (Tai Pei, dacht ik).
De chinees is het vroegere kantoorpand van het latere Bergoss, waar toen een verdieping bovenop is gezet.
Tussen dat kantoorpand en de huisjes ernaast was een gengske, waardoor je, tussen de huizen door op de Hooghuisstraat kon komen. Cor Ottens heeft helemaal gelijk, dat gengske werd inderdaad het Strontgengske genoemd. Maar op bladzijde 56 staat een heel verhaal over Nico van der Stappen en zijn familie, die na enkele jaren in Lith, naar de Klaphekkenstraat is gekomen. Daar kocht mijn moeder 'Cowboyschoenen', mijn favoriete kinderschoenen.
Hr Van Lent, Oss (telefonisch) zei op 3 juli 2013 om 12:15
Even dacht ik dat deze huisjes aan de Berghemseweg, in de buurt van kapper Bart de Keijzer, of aan de Kruisstraat stonden. Maar het is dus de Walstraat. Ja, dit buurtje herken ik wel, ook 't Strontgengske, tussen de Walstraat en d'n Heuvel.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 3 juli 2013 om 12:17
Mooi, @Pieter Ros(s)kam, hoe jij de feitelijke informatie en je persoonlijke herinneringen met elkaar verbindt - onze dank!
Rini de Groot. zei op 19 november 2017 om 19:27
In Uden had men een huizerij in de later genoemde, Helenastraat.
Acht Zaligheden de huizerij telde 8 voordeuren.
Ook had Uden een 'skijtpèdje, later Marktpad geheten,
een smal voetpad afgeschermd met hoge heggen, lopend
vanaf de Schaft- of Marktstraat genoemd.
Hans zei op 17 mei 2018 om 16:34
Mooi artikel met mooie reacties. Dat zogenaamde 'strontgengske' bestaat blijkbaar nog steeds, of ten minste voor ongeveer de helft van de afstand tussen de Walstraat en de Hooghuisstraat. Daar loopt het dood.

Zie deze link naar de 'Streetview' op Google Maps waar je recht het gangetje in kijkt.

http://bit.ly/2LaytZp
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 mei 2018 om 09:44
Bedankt voor de link Hans. Mooi gangetje nu trouwens!
Rene van Weert zei op 25 juni 2018 om 12:26
@Tjeu van Hout: Naast de familie Hendriks woonde, in het middelste huis, eerst dokter Bollegraaf en later muziekleraar Wim Jansen. Daarnaast woonde de familie van Heukelom. Hier gingen wij elke woensdagmiddag en zaterdagmiddag voor een dubbeltje Dappere Dodo en Pipo de clown kijken. Deze huizen zijn later helaas gesloopt voor de Galerij. De Chinees die steeds weer opduikt was een Chinees uit Taiwan (Taipei) en heette Ling Ming Fau. Hij had een Nederlandse vrouw en 2 kinderen (You Ting Ling en Tjong Ding Yih).

Tussen garage Hendriks en het huis van Verstappen stond nog een klein huisje waar louis van Orsouw woonde. Overigens stond er op de plek waar autobedrijf Hendriks was een Purfina (later Fina) tankstation waar ik mijn eerste vakantiegeld verdiend heb als pompbediende.

Zelf woonde ik op nummer 5. Dat was de dienstwoning van het belastingkantoor dat op 3 zat. Naast ons op nummer 7 woonde de familie van den Hurk, daarnaast op 9 de familie Buters en direct daarnaast zat een fietsenmaker waar me de naam nu niet van te binnen schiet. Ik heb daar een fantastische jeugd gehad en als ik nu over het Walplein en door de Walstraat loop denk ik nog " Hoe hebben ze het ooit in hun hoofd gehaald daar het kerkje, het huis van de dominee en het huis waar wij woonden af te breken voor V&D terwijl de lelijke muren van Bergoss "monumenten" zijn.
Rini de Groot. zei op 25 juni 2018 om 20:54
Ja Rene, ‘Hoe hebben ze het ooit in hun hoofd gehaald’ maar dat was niet alleen in Oss. In Sittard moest in de zestiger jaren het Monumentale Raadhuis op de markt wijken voor V&D. In Uden liep de Gemeenteraad zo hard voor het warenhuis dat voor de defectieve vesting een Karakteristiek Pand van de bevrijding 1944 moest wijken.
Bij de opening groots, V&D met de eerste roltrappen in Uden! Kort erop ging het winkelketen failliet ik genoot er van.
T. Yih zei op 31 oktober 2018 om 21:55
Per toeval kwam ik op de BHIC site.
Hieronder een reactie
Dit was geen Chinees uit Taiwan, maar van het vaste land van China, the kustprovincie Fujian of Zhejiang. Zoals zo veel Chinezen, die voor de oorlog naar Nederland kwamen, was hij een fervent aanhanger van Chiang Kai Shek. Na de nederlaag tegen Mao en de stichting van de Volksrepubliek, trok Chiang zich terug naar Taiwan(Formosa). Vandaar de naam van het restaurant Tai Pei. Bij ons thuis stond op de schoorsteenmantel stond een grote foto van de generaal.
Restaurant Tai Pei was het eerste Chinese restaurant in Oss (1957?) en werd geopend door burgemeester Delen. Later kwam er een restaurant in de Klaphekkenstraat.
Ik herinner mij, dat er vaak op koninginnedag heftruck-wedstrijden in de straat gehouden werden.
Rechts van het restaurant op nummer 50 woonde de familie v.d Akker en links op 46 was de stomerij van Rath en Co van de familie Gieling en tegenover ons was een bakkerij en een ijzerhandel.
Rini de Groot. zei op 31 oktober 2018 om 22:02
Ik meende dat, 'stomerij van Rath en Co' in Veghel zat.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 1 november 2018 om 12:14
Wat leuk om te horen hoe het precies zat met de naam van het Chinese restaurant en diens eigenaar! Wie kan zich zijn eerste Chinese maaltijd nog herinneren? Liep het gelijk storm na de opening in 1957?

Volgens onze archieven zat de stomerij van Rath en Co inderdaad in Veghel, Rini. Wie weet de naam van de stomerij in Oss?
T.Yih zei op 1 november 2018 om 14:26
Het liep direct storm na de opening. Veel vaste klanten van het toenmalige Organon, mijn latere werkgever, voor wie we een speciaal menu met korting hadden. Het was een echt familiebedrijfje, zoals toendertijd veel Chinese restaurants. Hard werken en nooit vakantie.
De stomerij naast ons was wellicht een dependance en was onze huurbaas.
Vlgs mij heb ik nog met Rene van Weert getennist op de banen van Hartogh, die achter het belastingkantoor lagen. Wim Jansen genoemd door Rene was mijn muziekleraar op het TBL.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 1 november 2018 om 15:20
Fijn dat het restaurant meteen veel klandizie had! Zijn er hier nog oud-werknemers van Organon die vaak dit speciale menu hebben verorberd? Ik kan me voorstellen dat het hard werken was, zo'n familiebedrijf. Leuk dat je je nog kunt herinneren dat je met Rene van Weert op de tennisbaan hebt gestaan. Weet jij dit ook nog, Rene?
Tjeerdo Wieberdink zei op 16 december 2018 om 23:14
Leuk al deze oude herinneringen. Ik kom nog even terug op dat "strontgengske". Het verbaast me dat eerdere reacties daar nog geen melding van maakten. Van mijn vader die zich vanuit Friesland op 28 december 1934 aan de Molenstraat 47 vestigde als denkelijk eerste tandarts van Oss en die overleed in 1968 heb ik de volgende typisch Ossche uitdrukking overgeleverd gekregen: "Op de Wal mugde ok nie schijte en toch lig er oltij strond" Dat pad (genkske) werd door marktvrouwen met hoge nood veelvuldig gebruikt om hurkend hun behoefte te doen. De Gemeente Oss stelde een verbod in. Dat verbod werd natuurlijk vaak genegeerd. Daar komt deze prachtige uitdrukking vandaan en er wordt mee bedoelt "je behoeft de regeltjes niet altijd zo letterlijk te nemen" of "ga een beetje soepel met regeltjes om. "
Rini de Groot. zei op 16 december 2018 om 23:49
Ook ik heb, letterlijk, gebruik gemaakt van het Udens skijtpèdtje op weg naar school. M'n broers op de uitkijk, WC papier? och dat kende we nog niet!
En een hoognodig plasje in de Markstraat tegen een Lindeboom, de meeste staan er nog maar hoe lang nog ? De honden mogen dat wel en wij niet.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 december 2018 om 14:58
Tjeerdo en Rini, wat een mooie verhalen. En blijkbaar ging dit al vele jaren zo zijn gang. Mooi om ook te lezen dat er een gezegde uit voortkomt. Bedankt voor jullie reacties.
t.yih zei op 17 december 2018 om 15:28
Wellicht vergis ik mij, maar tegenover ons restaurant was een bakkerszaak.
Het waterschap/cq belastingkantoor was verder naar rechts
( gezien vanuit het raam boven het restaurant, waar onze woonkamer was).
René van Weert zei op 19 december 2018 om 09:08
@ T. Yih: Voor zover ik me herinner was tegenover jullie restaurant de VIVO van van Vugt met daarnaast, richting Walplein, de winkel van Kocken. Ons huis, de dienstwoning van het belastingkantoor, was tegenover het pompstation van Hendriks.
Tineke Scholten zei op 25 augustus 2022 om 16:49
De kapster was idd. Rica Ruys mijn moeder. Zij is niet verhuisd naar het buitenland maar naar de Heischeutstr. in Oss. Mijn ouders mijn broer en ik hebben hier tot ongeveer 1960 gewoond. Kids Heukelom , Jansen , van Weerd , van Ewijk , van Beek waren onze vriendjes. In het pand is later idd. De ned. credietbank gekomen. Nu bakker Bart.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 augustus 2022 om 10:16
Bedankt voor je aanvulling, Tineke, dat maakt weer veel duidelijk! Heb je zelf mooie herinneringen aan die tijd?
t.yih zei op 29 augustus 2022 om 15:57
Er komen door bhic wat herinneringen naar boven.
Wim, een zoon van mijn TBL-muziekdocent Jansen was een klasgenoot op het TBL, terwijl zijn zus Ingrid later in Grave mijn buurvrouw was. De wereld is maar klein.
Een andere klasgenoot was Coen Tonino. Zijn ouders hadden een stoffenzaak op de hoek Walplein-Molenstraat.
Rene van Weert zei op 29 augustus 2022 om 16:24
@t.yih Ja, er komen hele leuke herinneringen boven. Ook de grappige. Weet je nog, dat ik 2 witte duiven van je kreeg? Ik had ze telkens een paar dagen in een hok zitten, maar zodra ze los waren, vlogen ze direct terug naar jou. Of dat ik bij jullie mocht eten met als voorwaarde dat ik met stokjes at. We hebben in de keuken boven "scheikundeproeven" gedaan en gekeken wat je mierennesten in je speciale bouwsels deden. Een leuke jeugd in die jaren. Ik ben blij, dat ik toen een kind was en niet nu.
Jou Ting Ling zei op 24 september 2022 om 02:36
Tja, dan zal ik mijn herinneringen ook maar loslaten :-) Ik heb nog even in mijn eerste fotoboek gekeken en nog wat van ons Chinese restaurant gevonden. Eentje van de keuken met enkele koks en ik geloof Toni v/d Akker. Ik weet nog dat zijn moeder aan een wascentrifuge vast zat omdat een stroomkabel los zat. Ook heb ik een foto van enkele gasten tijdens de opening. Verder heb ik nog ergens een glazen dia of negatief die door een fotograaf gemaakt was. Deze werd gebruikt voor reclame doeleinden. Wil ze wel uploaden maar zie geen mogelijkheid op deze pagina.
Onze vader kwam uit, ik citeer een mailtje:
QINGTIAN vlak bij de havenstad WENZHOU. dus niet bij Peking (BEIYING) in de provincie ZHEJIANG ( vroegere spelling CHEKIIANG )
Qingtian is nu de nieuwe fontetische spelling eerder was dat Tsintian
Qingtian bestaat uit 9 verschillende dorpjes, maar ik weet niet het exacte dorp waar je vader vandaan kwam !
einde citaat

Rene en TD: we zijn in 1965 met zijn 3-en van Oss naar de dierentuin in Rhenen gevist. Jullie pikte mij om 11.00 uur op uit de muziekschool en om 12.00 uur stonden we op de berg in Rhenen. 36 km verder. Waarschijnlijk hadden we de 2 pontjes mee :-)
Jullie waren een stuk ouder en ik heb op mijn kinderfiets dubbel zo veel toeren moeten draaien !
en Rene, ik heb met jou nog een keer een portable platenspelertje geruild voor vlaggetjes en spelletjes. (Jullie woonden toen op de Kromstraat.) Helaas zijn die tegenwoordig vervangen door gameboys etc. Ik ben ook blij dat ik in die tijd mijn jeugd heb gehad. Ik heb jou trouwens altijd als "Remy" in mijn hoofd opgeslagen.

Vorige jaar heb ik nog geprobeerd via het fraterhuis foto's te vinden van de laatste processie. Toen werd het Heilig Hart beeld verplaatst. Het was 36 gr en de misdienaartjes vielen bij bosjes om. Ik liep mee als koorknaap. Geen foto's gevonden.
Coen Tonino had nog een broer die toen tot priester gewijd werd in de Grote Kerk.

Eerder werden de fraters van de sint Nicolaas school al aangehaald. Ik heb nog met frater Optato, dat was toen de jongste frater, gesproken. Dat zal wel weer 10-15 jaar geleden zijn. Hebben toen nog oude tijden opgehaald. Hij is inmiddels ook overleden. Alle fraters zijn begraven in Vught. Zie: https://www.online-begraafplaatsen.nl/zerken.asp?command=showpers&bgp=3448&char=A

Tegenover ons restaurant aan de linkerkant woonde een familie met 3 dochters. Alle 3 hadden ze haren tot ver over de knieën. En dan stonden en zaten ze achter elkaar, om elkaars haren in een vlecht te doen. Tegenover ons hadden we een buurman die met oudjaar altijd met zijn geweer in de lucht schoot
En in een van die kleine huisjes net tegenover Garage Hendriks, woonde een familie met een klein pienter wit keeshondje, waarmee ik altijd speelde.
Ik haak af het is 02.30 uur
Rene van Weert zei op 25 september 2022 om 12:50
He Jou Ting,

wat leuk om van jou te horen en wat roepen jouw verhalen veel herinneringen op die ik zelf al weer was vergeten. Graag zou ik de foto's zien die jij hebt. Je kunt ze uploaden in "mijn BHIC" als je je registreert bij BHIC ,maar ik denk dat de redactie ze ook wel zal uploaden als je ze naar info@bhic.nl stuurt.

Dat je je mij herinnert als "Remy" is niet zo verwonderlijk. Eigenlijk heet ik "Rény" maar je moeder maakte daar "Remy" van en heeft dat altijd volgehouden :-). Mijn moeder had hetzelfde probleem met de naam "Yih" . Ze bleef je broer "Yicky" noemen. Toen ik ingeschreven moest worden op het Titus Brandsma Lyceum, zei rector Thiecke: "Rény is geen naam voor een jongen, we noemen je Rene". Vanaf dat moment ben ik als Rene door het leven gegaan.

Dank zij jullie heb ik een sterke affiniteit met China gekregen en ben ik de afgelopen 20 jaar een paar keer per jaar naar China geweest. Het hele land door maar het vaakst in Fujian en Zhejiang. Ook in Wenzhou en omgeving. Een prachtig land, lieve en zorgzame mensen en fantastisch eten. Helaas is dat door Corona niet meer mogelijk sinds begin 2020. Gelukkig heb ik, dank zij Skype en WeChat nog dagelijks contact met de vele vrienden die ik daar heb. Mijn emailadres of Skype ID wil ik hier niet plaatsen maar, als je contact met me op wilt nemen en WeChat hebt, dan graag. Mijn ID is Hongli-1. Ik zou het leuk vinden als we zo weer persoonlijk contact zouden kunnen hebben.
Wout van Kuilenburg zei op 26 december 2022 om 14:07
Minstens een van deze huisjes was verbonden met het pand Hooghuissrtaat 7 waar Willem Kuijte en zijn vrouw Anna Maria van Nistelrooij woonden. Hun jongste zoon, de orgelbouwer Janus Kuijte raakte gebrouilleerd met de familie en zonderde zich af in een van deze lage huisjes in de Walstraat waar het volgens Marie Kuijte (zijn zus) vol lag met orgelonderdelen. "Het was een rommeltje".
Janus Kuijte heeft maar é'rn orgel gebouwd en dat staat nog steeds in de kerk van Vorstenbosch
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 januari 2023 om 17:19
Dag allemaal, bedankt voor jullie reacties. En sorry, Jou Ting Ling, ik lees nu pas dat je nog foto's hebt uit die tijd. Uploaden kan inderdaad (nog) niet op deze pagina maar als je ze mailt naar info@bhic.nl ovv 3 onder 1 kap, dan plaats ik ze erbij.

En Wout, wat bijzonder - die informatie van Janus Kuijte. Wel mooi dat het orgel er nog staat trouwens.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen