skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Jacht op de erfenis van Neeltje Pater

"Thans opnieuw schijnen belanghebbenden, begeerig naar de rijke nalatenschap, uit Tilburg, Oss, Den Bosch en omgeving de hoofden bij elkaar te steken om de erfenis te achterhalen. Reeds van oudsher heeft in de familie Pater, van Noord-Oostelijk Brabant de traditie voorgeleefd, dat het rijke Neeltje Pater aan haar verwant is geweest."

Dit bericht viel te lezen in de Nieuwe Tilburgsche Courant van 25 juni 1936. Neeltje Pater leefde van 1730 tot 1789 en stierf kinderloos. Ze zou bij haar overlijden bij de Bank of Engeland een kapitaal van zes miljoen gulden hebben bezeten. Het was dus best de moeite om je verwantschap aan te tonen en een deel van de erfenis op te strijken. Er ontstonden in de jaren dertig van de vorige eeuw zelfs verenigingen van erfgenamen, zoals in Amsterdam en Groningen. Herman Kramer publiceerde in Het Katholieke Weekblad voor Nederland een gedicht over de dromers.

Ook J.A. van Grunsven uit Oss meende, met een aantal anderen, recht te hebben op deze erfenis. In 1935 vraagt hij J. van Grinsven in een brief om een portret van Neeltje, afkomstig uit “het een of andere blad, socialistisch als ik me niet vergis.”  Er is al een advocaat in de arm genomen en een “heer uit Bilthoven” is bezig met onderzoek in Amsterdam en Haarlem.

Brief van J.A. van Grunsven, 1935. Klik op de foto voor een vergroting

Brief van J.A. van Grunsven, 1935. Klik op de foto voor een vergroting

Klik op de foto voor een vergroting

 

Op 26 januari 1936 vergaderden deze gegadigden, voor het merendeel afkomstig uit Oss, ’s-Hertogenbosch en omstreken.

In juni 1936 haalt de Brabantse club de krant: “In navolging van Amsterdam, waar reeds een vereeniging "Neeltje Pater" met een orgaan "Ons Recht" tot stand is gekomen, is de begeerte naar de schatten van de rijke Neeltje ook overgeslagen naar den Noord-Oostelijken hoek van Noord-Brabant. Reeds 36 jaren geleden is in deze streek een onderzoek naar de erfenis ingesteld, doch dit is toen wegens gebrek aan voldoende medewerking blijven steken. (…) In sommige kringen wordt zelfs beweerd dat Neeltje pater uit Oss afkomstig is en op jeugdigen leeftijd naar "Holland" is vertrokken, waar zij met een rijken kapitein gehuwd is.”

Alle brieven en handgeschreven stukken lezen als een spannend verhaal en natuurlijk komt er een stukje fantasie bij als men uiteindelijk verneemt dat het om vele honderden miljoenen Engelse ponden gaat. Helaas loopt het verhaal slecht af. De briefwisselingen stopt door het overlijden van de centrale persoon, eind augustus 1936.

De Amsterdamse vereniging gooide in 1938 de handdoek in de ring. Men was tot de conclusie gekomen, dat de erfenis na de dood van Neeltje al zou zijn verdeeld. Maar toch was dit nog niet het einde.

Presentielijst van de vergadering van 26 januari 1936

Presentielijst van de vergadering van 26 januari 1936

Nog in 1985 verzamelden zich 500 mensen in Dronten, die droomden van de erfenis. En op 20 april 1991 kopte De Telegraaf: “Grootste familievereniging naarstig op zoek naar wel en wee voorouders. Het gaat niet om Neeltjes Paters erfenis, maar toch! . . “ Ze zoeken hun voorouders, maar een vette erfenis zou toch mooi meegenomen zijn, nietwaar?

Lees hier een biografie van Neeltje Pater in het Digitale Vrouwenlexicon

 

Reacties (18)

Jantje Oosting zei op 19 augustus 2018 om 20:45
Lammigje pater was mijn overgrootmoeder
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 21 augustus 2018 om 13:34
Bedankt voor je reactie Jantje. Heb je enig vermoeden dat je overgrootmoeder familie was van Neeltje Pater uit dit verhaal?
Neeltje (Nienke) Pater zei op 18 september 2018 om 21:15
Wat grappig zeg!
Misschien ben ik familie van haar.
Ik heet namelijk Neeltje Pater..
Een echte familienaam..
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 19 september 2018 om 12:04
Ik denk dat meedingen om de erfenis er niet meer inzit, helaas ;-) Maar erg leuk dat je zo een naamgenoot tegen komt! Het zou zomaar eens kunnen dat je echt familie bent...
Ben Coot zei op 24 november 2018 om 14:10
Mijn overgrootmoeder van mijn moeders kant leefde van 1842-1928 en heette Catherina Pater. Verhalen van de erfenis zweven nog rond in de familie. Een ervan is dat in die jaren ons koningshuis de juwelen hadden. Kregen te horen dat het moeste laten rusten. Er waren toen nog stukken die het konden bewijzen. Helaas kort hierna in een een brand verwoest .
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 28 november 2018 om 11:38
Jammer dat die bewijsstukken door een brand zijn verwoest, Ben! Worden er nog meer van die opmerkelijke verhalen over de erfenis in jouw familie verteld? We zijn erg benieuwd!
Ans weelage zei op 28 juli 2019 om 19:30
Mijn vader zei altijd "als het schip overkomt van Neeltje pater zijn we rijk" Dus ik zal wel ergens familie zijn.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 juli 2019 om 15:39
Wat een leuke uitdrukking. Die zal vast nog steeds in jullie familie voortleven? Is jullie stamboom ooit al uitgezocht om familiebanden te bewijzen misschien?
Ans weelage zei op 30 juli 2019 om 15:56
Ja zeker,ver weg hoor,mijn stamboom gaat tot in de 14de eeuw
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 juli 2019 om 11:43
En kwam Neeltje Pater daarin voor? :)
Corrina zei op 3 mei 2020 om 18:51
Ik heb een getypte stamboom van de van Vuure en de Ruig familie uit Broek en daarin kan ik door de aantekeningen zien dat de erfenis al verdeeld is en dat onze kant ook iets gehad hebben.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 mei 2020 om 09:50
Ah bijzonder, Corrina. Gaat het dan om goederen of land, kun je dat nog traceren?
J Pater zei op 30 juli 2020 om 15:57
Misschien ?
Jannetje Pater
Judith Bruin zei op 27 februari 2024 om 09:59
Mijn directe voorouder is Pieter Jabobszoon Pater. Hij is gedoopt op 1 december 1698. Ik weet dat mijn opa het over een zekere erfenis heeft gehad omdat er verhalen gingen dat Neeltje Pater familie is. Onze familie Pater komt uit Akersloot, Broek op Waterland etc. Het zou zomaar kunnen. Gewoon super leuk om te weten of zij familie was. De erfenis is inmiddels wel in rook opgegaan.
Judith Bruin zei op 27 februari 2024 om 10:02
Jannetje Pater komt trouwens ook in mijn stamboom voor. Ik heb alles in my herritage gezet wat ik weet. Misschien kun je daarmee verder om je eigen stamboom uit te breiden :)
Judith Bruin zei op 27 februari 2024 om 10:09
In 1790 komt er een Neeltje Pater uit Starremeer/ Akersloot in mijn stamboom voor. Nog even een toevoeging op mijn eerdere bericht over Pieter Pater uit 1698
Cornelia Louisa
Cornelia Louisa zei op 27 februari 2024 om 20:54
Mijn antwoord op de opmerking van Marilou Nillisen "Ah bijzonder, Corrina. Gaat het dan om goederen of land, kun je dat nog traceren?"

In deze stamboom waren aantekeningen gemaakt welke personen recht hadden op de erfenis. In mijn geval ging het om Neeltje de Ruijgh en Eefje van Vuure uit BIW. Mijn oma had ook een stamboom met een familiewapen erop. Het verhaal ging dat er nog een erfenis in Engeland was, maar ze had het ook over de Stuarts en Noord Frankrijk - een bastaard???

Of dit allemaal bij Neeltje Pater hoort kunnen ze me niet meer vertellen :-)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 februari 2024 om 11:21
Och, dat is nou jammer, Cornelia, maar het geeft wel aan hoe inspirerend onderzoek kan zijn :)
Bedankt voor je reactie!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.