skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Accordeon Trio ‘t Schelleke

Soms vind je een oude foto die je nieuwsgierig maakt. Wie staan er op? Waar is de foto gemaakt? En: waarom? Als je het de mensen die er op staan niet meer kunt vragen, is het lastig om dat te achterhalen. Zo vond meneer Van den Berg uit Oss - 'TOP-man' van (bijna) het eerste uur - deze foto tussen de spullen van zijn ouders. Ken jij het verhaal achter deze foto? We hopen op reacties!

Klik op de afbeelding om deze te vergrotenAccordeon Trio ‘t Schelleke (foto: privécollectie R. van den Berg) ~ Klik op de foto om deze te vergroten.

Zelf is hij van 1940 en al meer dan 70 jaar ‘TOP-man’. Tussen de spullen van zijn ouders vond meneer Van den Berg deze foto van ‘Het bekende Accordeon Trio ’t Schelleke’. Hij moet gemaakt zijn bij het café van Van der Schel dat vroeger aan de Hescheweg zat, vlakbij het voetbalveld. De eigenaar en zijn kinderen maakten muziek.

Op de foto staan de vader en drie ooms van Van den Berg. Hij was toen zelf nog niet geboren. Wie zijn de anderen? Het kleine jongetje dat op een jonge vrouw leunt bijvoorbeeld, daar helemaal vooraan; of het meisje in het wit tussen al die donker geklede mensen? Wanneer en waarom zou deze foto gemaakt zijn?

Meneer stuurde de foto in, omdat hij daar benieuwd naar is. Wij ook. We hopen dan ook op reacties. Kun jij je dit café ook nog herinneren of zegt het 'Accordeon Trio 't Schelleke Oss' jou nog wat? Weet je iets over deze foto? We zijn benieuwd! Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' onder dit verhaal.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (29)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 februari 2018 om 00:11
Misschien wat ver gezocht maar "Schelleke" betekend zoiets als 'dun /'magertjes' en ik vind 1 accordeonist, zelfs als je de drummer er bij betrekt, erg magertjes voor een accordeon-trio. Lijkt me toch meer een familie-foto.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 februari 2018 om 10:04
Ik kan eerlijk gezegd de derde persoon met een muziekinstrument ook niet achterhalen, maar het staat toch écht op de trom. Misschien is het een combinatie van een familiefoto Van der Schel met de muzikale leden van hun familie ?
Hopelijk kunnen echte Ossenaren zich nog veel meer herinneren van dit café en hun bewoners?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 februari 2018 om 10:59
De eigenaar van het Café (de oudste in het midden waarschijnlijk) maakte ook muziek lees ik. Misschien is dat dan de derde van het trio.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 februari 2018 om 11:05
Dat zou inderdaad best kunnen Gerard, dat trekt dan wel meteen de gemiddelde leeftijd van het trio een flink eind naar boven :).
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 februari 2018 om 11:10
Inderdaad Mariët "trekt" want een accordeon wordt in Brabant toch ook "trek-harmonica" genoemd. ;o) [woordspeling Mariët!]
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 februari 2018 om 11:59
Hahaha, die had ik zelf niet zo bedoeld, maar ik vind hem wel leuk gevonden Gerard ! :)
Rini de Groot. zei op 14 februari 2018 om 21:15
,n Skelleke was in Uje een dekseltje.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 27 februari 2018 om 10:11
Ook de 90-jarige meneer Theunissen zag ons oproepje in De Sleutel. Hij weet meer over deze foto en heeft inmiddels persoonlijk gesproken met de inzender ervan, meneer Van den Berg. Volgens hem zien we hier het echtpaar Van Orsouw uit Oss, omringd door familie en vrienden, ter gelegenheid van hun 40- of 50-jarig huwelijksfeest. Dit feest vierden ze in café 't Schelleke. De vader en ooms van de heer Van den Berg waren hierbij aanwezig, omdat zij bevriend waren met Nol, een zoon van het bruidspaar.
Veel dank voor deze informatie! Misschien zijn er nu wel andere Ossenaren die met behulp hiervan nóg meer over deze foto kunnen vertellen.
jan ruijs zei op 30 mei 2018 om 16:22
Eigenaar van cafe 't Schelleke was de fam. van Haaren. Ik weet dat Hein van Haaren een uitstekend accordionist was. Hij zou de jongen kunnen zijn die aan de rechterkant staat. Hein speelde vroeger wel eens met Pietje van Heeswijk.
Later speelde hij een Hamond orgel, en ik heb hem thuis wel eens opgezocht, om naar die muziek te luisteren. Hein was een virtuoos.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 30 mei 2018 om 16:43
Schelleke was een Dekseltje zegt Rini de Groot. Dat zou vroeger dan wel eens een extra aantrekkelijke naam voor een Café kunnen zijn geweest als je het spreekwoord "Op elk potje past een schelleke" in gedachten houd.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 mei 2018 om 20:41
@Jan: bedankt voor je reactie en dat zou dus best Hein kunnen zijn, zeker als hij zo muzikaal was.
@Gerard: daar ontstaan toch de meeste relaties :)
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 30 mei 2018 om 22:24
Ontstonden (verleden tijd) Mariët als je het programma "Zembla" afl. 'Love me Tinder' van vanavond mag geloven. Mariët vlug naar 'uitzending gemist'! ;o)
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 mei 2018 om 10:13
@Gerard; je hebt natuurlijk helemaal gelijk :).
Gerry Schneider zei op 27 augustus 2019 om 05:06
Van Haaren had de bijnaam van de Schel. Maar er waren ook mensen de de Schel hadden als achternaam. Mijn opa was ook een Schel maar schreef van Haren met zijn achternaam. 'T Schelleke speelde bij feesten en partijen. De accordeonist staat meestal op de foto bij die gelegenheid
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 augustus 2019 om 11:02
Haha Gerry, je moet dus aardig thuis zijn in de 'Schellen' om daar wijs uit te komen. Maar goed dat jij het hier zo duidelijk verwoordt. Weet jij of er een verband is tussen 't Schelleke en de familie van je opa?
Gerry Schneider zei op 28 augustus 2019 om 15:49
Nee, helaas nog niet. Zover ben ik nog niet met de stamboom. Maar het is een reden om erachteraan te gaan toch. :)
Gerry Schneider zei op 31 augustus 2019 om 01:02
Hallo Marilou,
Ik kende het niet. Maar ik heb een paar dingen gelezen en dat is best interessant.
Het hele stamboom gebeuren ligt bij mij al een hele poos stil.
Ik heb een programma van Heritage en heb een nieuwe versie gedownload.
Nu kan ik er niet meer mee werken. Alles is in Engels en die verstaat mij niet.:). Het vorige dan wist ik wat ik moest doen. En helaas werd dat gewist voordat ik het had opgeslagen.
Gerry Schneider zei op 2 september 2019 om 09:35
Beste Marilou,
HELP. zover ben ik nog niet met al die vragen. Mijn stambomen zijn al vrij uitgebreid en ik lees dat het nogal wat voeten in aarde heeft als je die wil overzetten. Dan denk ik kan ik beter stamboom Engels gaan leren. Nu heb ik ook meer tijd daarvoor. Misschien kan ik bij jullie op les daarvoor? : ) Of weet je een goede oplossing?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 september 2019 om 12:15
Dank voor je berichtje, Gerry, maar aan Engelse les kunnen we je niet helpen ;)

Mogelijk zijn er andere genealogen die tegen dezelfde problematiek zijn aangelopen, en je van goede raad kunnen dienen? Je kunt je vraag ook stellen op ons forum: http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/nieuw-onderwerp-starten

Grote kans dat je op die manier het beste wordt verder geholpen. Succes!
Petra de Ruijter zei op 16 maart 2021 om 13:06
Is bekend of Hein van Haaren, waarschijnlijk de tweede jongen aan de rechterkant, ook in het bevolkingsregister van Oss staat?
Norah zei op 16 maart 2021 om 17:07
Hallo Petra,

Dit wordt wat ingewikkeld. Er zijn er vier met gelijksoortige voornamen, en ze staan allen geregistreerd.
Henricus Theodorus * 16-01-1919
Henricus Petrus * 22-04-1922
Henricus A.J. * 04-01-1925
Hendricus G.E. * 01-04-1926
Men heette allemaal van Haaren.
Dus wie van de vier?
Mvg.
Petra de Ruijter zei op 21 maart 2021 om 11:48
Dank je wel Norah voor het meedenken. Ze waren het geen van vieren! Een geboorteakte uit het bevolkingsregister van Oss gaf echter het verlossende antwoord over Hein of Hent van Haren. Blijkbaar schreef je de naam Van Haren met één E:

Johannes Gerardus “Hein/Hent” van Haren (Oss, 21-11-1920) was getrouwd met Everdina Catharina “Dini” Marcellis (Oss, 22-01-1923).

Op de geboorteakte van Johannes Gerardus van Haren staat dat hij is geboren in de "Heesscheweg" te Oss.
Norah zei op 21 maart 2021 om 12:27
Ik was er al bang voor, Petra. Maar fijn dat het is opgelost! Altijd grappig die oude foto's met de kamerplant(en) pontificaal op de voorgrond;)
Mvg.
Norah zei op 21 maart 2021 om 12:46
In het meest recente bevolkingsregister werd het Heescheweg 89 Oss (ouderlijk gezin).
Mvg.
Gerry Schneider zei op 22 maart 2021 om 15:53
Die kamerplanten Norah kreeg het Bruidspaar cadeau. Ik heb al verschillende foto's gezien ook in de familie. En die stonden altijd voor het bruispaar.
Gerry Schneider zei op 22 maart 2021 om 16:07
Hallo Norah, het was vroeger gebruikelijk dat het bruidspaar met de bloemenplanten op de foto ging. De bloemen staan voor het bruidspaar. Die hebben ze cadeau gekregen. Ik heb verschillende familiefoto en die zijn allemaal zo. Ook de muziek staat vaak op de foto al dan niet familie.
Mvg.
Norah zei op 22 maart 2021 om 16:31
Dag Gerry,

Dat klopt, ik heb het hier al vaker zien langs schuiven.
Mvg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen