
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Gooris Franssen woont onder het gehucht Bussel in de heerlijkheid van Asten. In de maand juli zal hij naar Vlierden verhuizen. Op 7 juni van dat jaar is hij met een zekere Goort Willems naar de Astense herberg van Geert Diericx gegaan en hebben er al ‘coutende’ acht potten bier zitten drinken.
Daarna stappen ze op en onderweg vraagt Gooris aan zijn compagnon, of hij het hek zou willen repareren, dat zijn knecht enige dagen geleden heeft stuk gereden. Goort raakt geïrriteerd over die opmerking, begint te schelden en trekt zijn opsteker. Hij gaat er furieus in en geeft Gooris maar liefst zeven steken in zijn kleren.
Die valt op de grond en verkeert daardoor duidelijk in levensgevaar. Ziende dat hij zijn tegenstander niet kan ontwijken, is hij genoodzaakt zijn eigen mes voor de dag te halen en steekt Goort in zijn mond, die daaruit hevig begint te bloeden. Dan verschijnt de zwager van de bloedende Goort en dat is voor Gooris het teken om op de vlucht te slaan en zich veilig te stellen door snel zijn eigen huis in te vluchten.
Inmiddels wordt de gewonde naar een chirurgijn in Asten gebracht, waar hij 19 dagen onder behandeling blijft en bijna is genezen. Toevallig is een Helmondse chirurgijn in Asten, die van dit ongeval en de behandeling kennis neemt en die blijkt bereid het slachtoffer, een soort second opinion lijkt het wel, verder te helpen. Hij geeft Goort kleren, zet hem op zijn wagen en samen vertrekken ze naar Helmond. De bekwaamheid van deze chirurgijn wordt nadien wel in twijfel getrokken, want op de 40ste dag na de fatale messteek overlijdt Goort toch nog.
Hij heeft tegenover familie en vrienden diverse malen verklaard zelf schuldig te zijn geweest aan zijn verwondingen en heeft de dader zijn misstap vergeven. Gooris vraagt via de Heer van Asten om een remissiebrief, die hem wordt verleend. (Met een remissiebrief wordt straf kwijt gescholden of gratie verleend)
Deze bijdrage van Henk Beijers maakt onderdeel uit van een serie korte verhalen over 16de – en 17de – eeuwse Brabanders, ontleend aan de Remissieboeken uit de Rekenkamer Delen van het Algemeen Rijksarchief Brussel RANB - toegangsnummer 1107 inventarisnummers (654.3.69v – augustus 1616).
Illustratie via Rijksstudio