skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Ad de Laat

Ad de Laat is een van de meest succesvolste zangers die het zingen in het Brabants dialect onder de aandacht van een groot publiek heeft gebracht. Al woonde hij de laatste helft van zijn leven niet meer in Nistelrode, hij is in zijn liedjes altijd trouw gebleven aan het ‘Nisserois’, het dialect van zijn geboorteplaats.

Ad de Laat was pas 48 jaar, toen hij op 22 april 1995 overleed. De tragiek van zijn vroege dood heeft zijn populariteit alleen maar nog groter gemaakt. Hij heeft met zijn liedjes een unieke erfenis nagelaten. In 2007 en 2008 bereikte zijn beroemde lied ‘Brabant ge verandert’ nog steeds de 7e plaats in de Brabantse Top-50.

Adrianus Henricus Maria werd op 14 februari 1947 in Nistelrode geboren als zoon van Franciscus de Laat en Christina Maria Schouten. Zijn geboortehuis stond aan Weijen A nr. 3d. Op zijn zeventiende vertrok Ad naar Boekel voor zijn opleiding tot verpleger. Daarna verdiende hij de kost als gezinstherapeut in Den Bosch. In 1973 verhuisde naar Den Dungen.

Ad kon geen noten lezen. Op zijn zevende – zo gaat het verhaal – kreeg hij een oude accordeon en leerde zichzelf daarop te spelen. Hetzelfde gebeurde met zijn eerste gitaar. De Laat groeide uit tot een zanger en muzikant met een eigen herkenbare stijl: ingetogen, melancholiek, poëtisch en soms vol humor. Samen met zijn twee jaar oudere broer Willem schreef hij bijna alle teksten voor zijn liedjes.

Vanaf november 1979 begon hij naast zijn dagelijks werk op te treden. Zijn eerste LP was in 1981 al goed voor een zilveren plaat. Zijn LP’s zijn later op CD uitgebracht: Binnendur (1988) en Tusse Zommer en Winter (1990). Na zijn dood kwam in 1997 Wor Weinig Heul Veul is uit, met live-opnamen van zijn optredens tijdens de Balkumse Brabantse avonden. In 2003 verscheen Ode aan Ad de Laat - zanger van het Zuiden, m.m.v. diverse regionale artiesten en Dries van Agt, Frank Houben en Mgr. Jan Bluyssen.

Ad wilde niet in het Nederlands zingen, maar nam zijn moedertaal wel serieus. Hij vermeed het gebruik van gemakkelijk in het gehoor liggende clichés in zijn rijmwoorden. Inhoudelijk liep aanvankelijk als een rode draad nostalgie naar het Brabant van vroeger door zijn liedjes.

Gaandeweg verdiepte zijn repertoire zich echter in liederen over de menselijke problemen en de zin van het leven, waardoor hij veel mensen raakte. Als eerbetoon aan zijn nagedachtenis is in 1996 de Ad de Laat-prijs ingesteld. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich op Brabants dialectgebied verdienstelijk heeft gemaakt.

Vier jaar na zijn dood verscheen het boek Zanger van het Zuiden. Nistelrode zal zijn beroemde zoon niet gauw vergeten. In oktober 2001 werd aan het Tramplein een levensgroot standbeeld  van de zanger onthuld.

Reacties (9)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 mei 2015 om 21:19
Ad de Laat trad ook op <a href=ad-de-laat-in-jongerensoos-pardoes target="_parent">in jongerensoos "Pardoes" te Boekel</a> n.l. op zaterdag 17 september 1988. Toen ik dit concert had gezien heb ik vrij snel daarna zijn CD "Binnendur"in de plaatselijke platenwinkel van "van Doren" gekocht. Enkele jaren later zag ik 'm vanaf 'n heuvel tijdens 't 'vlooienstoken op Bedaf in Uden een van zijn bekendste liederen Speulen & zingen "De monicaspulder" terwijl op de achtergrond je 'n stoet met paard en kar zag trekken. Prachtig uitgelicht en heel indrukwekkend.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 mei 2015 om 11:36
Bedankt Gerard, voor je levendige beschrijving van de concerten van Ad de Laat. Ik neem aan dat je nog steeds zijn muziek mooi vindt?
Moana zei op 11 juni 2018 om 14:18
Wie kent er iemand die de liedjes van Ad de Laat heden ten dage kan zingen en optreden?
Frans van den Bogaard zei op 13 april 2020 om 17:50
Lambert van Hintum uit Berghem kent ook bijna Adl de Laat zijn liedjes.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 april 2020 om 12:23
Ah, dat is goed te weten, Frans. Treedt Lambert van Hintum ook op met het repertoire van Ad de Laat?
Norah zei op 14 april 2020 om 12:39
Zelf vind ik het liedje "Hee goade mee" van Gerard van Maasakkers vooral in deze tijd van het jaar, heel treffend.
Frans van den Bogaard zei op 14 april 2020 om 20:27
Lambert van Hintum zingt bijna al de liedjes van Ad de Laat en heeft ook eigen liedjes.
https://nlutskebrabants.nl/ - Radioprogramma van HTR, ROS-Radio en vele Brabantse luisteraars over heel de wereld via internet "Uitzending gemist".

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen