skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Afscheid?

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 19 november 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Op het eerste gezicht is dit een gewone familiefoto, zoals die zo’n 60 jaar geleden wel vaker werd gemaakt. Niet zomaar natuurlijk, want er was altijd een duidelijke aanleiding: een huwelijk of een huwelijksjubileum, een priesterwijding. Hier is echter iets anders aan de hand.

Dochterlief neemt in haar eentje de belangrijkste plaats op de foto in, zittend tussen vader en moeder. Haar acht broers maken het tafereel af. Mogelijk neemt het meisje hier afscheid van haar ‘thuis’ om in te treden in het klooster.

In veel van de grote katholieke gezinnen in Brabant was er wel een dochter of een zoon die koos voor een celibatair leven in dienst van de kerk. Was het in dit geval ook zo?

En welk gezin is hier geportretteerd en waar stond hun boerderij? Het huisnummer is C92.

Hopelijk weet iemand een antwoord op deze vragen. Wij zijn er in ieder geval erg benieuwd naar.

Reacties (4)

Martin van den Hanenberg zei op 30 november 2009 om 15:35
LS,
de door u getoonde foto is van de familie van den Hanenberg. Zij woonden aan de Koksteeg C92 te Vinkel/Geffen. Op de foto staan van links naar rechts de volgende personen: Jan; Tico; Wim; Mies; Bert en Ben.Zittend Kees: Tinus; Mina; Kaat (vd Bosch); en Hein. De foto is waarschijnlijk gemaakt omdat Kees omstreeks die tijd naar canada emigreerde. Wim en Tico volgde hem later. De foto is gemaakt in juli 1952. Op 18-04-1953 waren ze 40 jaar getrouwd en lijkt dat dus niet de reden van de foto te zijn. Mina is nooit ingetreden in een klooster.
Annemarie van Geloven, namens BHIC bhic zei op 30 november 2009 om 18:07
Mina zal haar ereplaats te danken hebben aan het feit dat zij het enige meisjes was in dit gezin met 8 jongens. Heel hartelijk dank voor uw reactie. Hierdoor gaat deze foto veel meer leven. Bent u zelf een zoon (of misschien kleinzoon) van een van deze gebroeders Van den Hanenberg? En is Kees uiteindelijk in Canada blijven wonen?
Martin van den Hanenberg zei op 2 december 2009 om 12:16
Kees is definitief in Canada blijven wonen.Ook zij broers Wim en Tico zijn er blijven wonen en zijn daar inmiddels overleden. Kees leeft nog en komt nog regelmatig op bezoek in Nederland. Ik ben zelf een zoon van Bert. Hij werd ook wel Bijs genoemd. Hij was de oudste van de gebroeders.
Kaat vd Goor-vd Hanenberg (Lithoijen; telefonisch) zei op 4 december 2009 om 11:19
Ik ben een dochter van Mies vd Hanenberg, de 4e van links in de bovenste rij. Tante Mien zit inderdaad in het midden, maar waarom, weet ik niet. Zeker niet omdat zij ging emigreren of intrad in het klooster, want ze is in Nederland gebleven en getrouwd - heeft nu 3 zoons. Ik zal haar nog weleens vragen naar deze foto.

Het plaatje is waarschijnlijk gemaakt door Kees vd Hanenberg, zoon van Has, die op zijn beurt weer een broer was van Marinus vd H.(onderste rij, 2e van links). Kees had al heel vroeg een fototoestel en heeft daar ruim gebruik van gemaakt. Veel van zijn foto's zijn terechtgekomen bij de Heemkundewerkgroep Vladerack in Geffen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.