skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Allerzielen: pesjonkelen

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 30 januari 2018
bijgewerkt op 10 februari 2021
Daags na Allerheiligen, 2 november, werd Allerzielen gevierd: de gedenkdag voor de overledenen.

Bron: Prentenboek bij de eerste Katechismus
Bron: R.P. fr. H. Randag o.f.m. en br. Berthilo FIC, Prentenboek bij de eerste Katechismus, Maastricht / 's-Hertogenbosch 1949

Zoals gewoonlijk begon de dag met de kindermis van kwart voor 8. De priester droeg een zwart kazuifel, dus we wisten dan meteen wat voor dag het was. Na de mis gingen we naar huis om te ontbijten, maar op deze dag moest dat extra snel, want er wachtten zielen van overledenen om verlost te worden uit het vagevuur. Vóór schooltijd (9 uur) konden er nog wel ’n stuk of vijf worden gered. Als je slim was, had je ook op Allerheiligen al enkele verlossingen op je naam staan.

Hoe ging dat in z’n werk? Ik liep de kerk binnen en nam plaats op de achterste knielbank. Daar bad ik vijf Onzevaders en vijf Weesgegroeten, gevolgd door “Eer aan de Vader, de Zoon en de Heilige Geest zoals het was en nu en altijd, in alle eeuwigheid, Amen.” Ook kon er nog de bede “Dat zij mogen rusten in vrede, Amen!” aan worden toegevoegd. Zo verdiende ik één aflaat, voldoende om één ziel vanuit het vagevuur naar de hemel te sturen. Daarna liep ik de kerkdeur uit om meteen weer terug te keren, zodat dezelfde ceremonie kon plaatsvinden. Voordat ik het wist, stond er dus een hele rij wachtenden voor de poort van Sint-Petrus.

Daarna ging ik naar school, en onze meester vroeg dan meestal wie er zieltjes had verlost en zo ja, hoeveel. Hij hield op het schoolbord zelfs een klassement bij. Daarbij werd geen rekening gehouden met het feit dat sommige kinderen (onder wie mijn persoontje) vlakbij de kerk en de school woonden en anderen juist ver buiten het dorp…..

Deze ‘verlossingsceremonie’ werd ‘pesjonkelen’ genoemd, afgeleid van “Portiuncula”. Dit was een kerkje bij Assisi, daterend uit de 6e eeuw en bekend geworden door de heilige Franciscus.

Foto: Holger Motzkau, 2010 (wikimedia)
Foto: Holger Motzkau, 2010 (wikimedia, cc-by-sa-3.0)

Wie dit kerkje op 1 of 2 augustus bezocht, kon een volle aflaat verdienen. Daarbij telde elk bezoek mee, vandaar dus het telkens in- en uitgaan van de kerk. In de loop van de tijd gold de aflaat ook bij bezoek aan andere kerken van de broeders franciscanen, en tenslotte aan de eigen parochiekerk, tevens op de dag van Allerzielen.

Herinnering aan Allerzielen

Anoniem

Bij ons thuis kwam op Allerzielen altijd een schoenendoos vol met doodsprentjes tevoorschijn. Die werd dan midden op de tafel gezet en er werd het rozenhoedje gebeden. Dit noemde ze destijds: 'over het kistje bidden’.

Bron van deze herinnering

Ad Rooms, Het Rijke Roomse Leven : Herinneringen met weemoed en weerzin, Raamsdonksveer 2002-2006

Reacties (4)

Tiny de Kock zei op 1 november 2022 om 13:15
O u,d leerling van het meisjespensionaat Schijndel .
Paul zei op 1 november 2022 om 14:24
Wat leuk om te horen, Tiny! Bedoel je het internaat van de Zusters van Schijndel, Mater Christi? Wist je dat daarover een <a href=/ontdekken/verhalen/meisjesinternaat-mater-christi-in-schijndel target=" blank">verhaal op onze website</a> staat?
Luc zei op 21 november 2023 om 14:20
MIJN OUDE MOEDER VAN 98 JAAR HAD INEENS OVER PESJONKELEN.maar haar uitleg van het woord schenkt haar ruim voldoening als ze deze tekst hoort. ZIJ HEEFT DAT OOK MEEGEMAAKT.het was wel werk voor kwezels.!!
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 28 november 2023 om 12:57
Dag Luc, leuk dat u hier reageert. Dus ook naar aanleiding van uw moeders levendige herinneringen aan dit deel van het roomse leven van toen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen