
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Op de linkeransicht zien we op de achtergrond prominent de kerk Johannes de Doper (gebouwd tussen 1875 en 1880) met daarnaast de schuur van de pastorie en de woning met huidig adres Julianaplein 3. Dit betekent dat de ansicht van ná 1905 is, want toen werd dit huis gebouwd door Johanna Maria en Martinus Theodorus (bijgenaamd “Treur”) Poos. Broer en zus Poos (beiden ongehuwd) bewoonden het huis tot na hun overlijden in 1946, resp. 1944. Het huis werd geschonken aan de kerk.
Links zie we de oude school met geheel links daaraan vast de onderwijzerswoning annex gemeentehuis. Goed zichtbaar is dat de school 8 hoge ramen had met in het midden daartussen de entree. Hieruit kan worden afgeleid dat deze foto van vóór 1923 is toen de school aan de achterzijde werd uitgebreid en de entree werd verplaatst naar de achtergevel (tegenover de pastorie). De onderwijzerswoning deed als zodanig dienst totdat Meester Jan Gloudemans (hoofdonderwijzer 1910-1930) vertrok en de woning werd betrokken door gemeentesecretaris Jan Walboomers en zijn gezin. Begin jaren vijftig werd de huidige basisschool gebouwd en werd de oude school omgevormd tot gemeenschapshuis. Na het het overlijden van Jan Walboomers in 1968 kwam het huis leeg te staan. In 1972 werd het nieuwe gemeenschapshuis De Viersprong geopend, waarna de voormalige school met woning werd gesloopt.
Uit Zyfflich
Rechts zien we de boerderij en café van Christ Kersten (t.p.v. huidig Dorpsservicepunt op het Julianaplein). Hij werd op 22 februari 1865 als Joseph Christian Kersten geboren te Zyfflich, net over de grens bij Leuth. Zijn vader Johann Wilhelm Kersten kwam ook van Zyfflich, maar moeder Gertruda Pekel kwam van Lent. Het gezin Kersten-Pekel (vader, moeder, 1 zoon en 3 dochters) vestigde zich januari 1884 in Gassel en huurde daar aanvankelijk het huis Hogenakker 8 van Gijsbertus Willems.
Ca. 1891 kochten zij van de erfgenamen van gemeente-ontvanger Jan Poels deze boerderij annex café en winkel. In februari 1896 werd naast het café de schietbaan van de toen juist opgerichte handboogschutterij “De Eendracht” geopend. Ten tijde van deze ansicht was het café van Christ Kersten “in goed gezelschap” van de de café’s van Jan Willems (aan de overkant van de straat aan de zijde van de Dorpstraat, later bekend als het café van Jan Van Boekel, resp. Marius van Boekel), alsmede het café van (mijn overgrootvader) Grad Strik (aan de overkant van de straat aan de zijde van de Schaarweg).
Gesloopt
In de oorlogsjaren werd de boerderij met café overgenomen door zoon Gerrit Kersten. In 1969 werd het pand gesloopt nadat het door de gemeente “uit verkeerstechnisch oogpunt” was aangekocht “omdat het te dicht op de hoek van de weg stond”. Op 22 november 2010 later werd op nagenoeg dezelfde plek het Dorpsservicepunt Ût Turp geopend, gebouwd op nagenoeg dezelfde plek als die van de voormalige boerderij en café. Architect en oud-Gasselnaar Thieu Bulkens hanteerde de vormen daarvan als basis voor het nieuwe gebouw.
Christ Kersten was eerst getrouwd met Christina Elisabeth van Casteren en na diens overlijden in 1904, met Francina Wilhelmina Wouters. Christ was o.a. de vader van bakker/kruidenier Sjef Kersten en de al genoemde Gerrit Kersten (beiden uit het 2e huwelijk). Hij overleed op 16 juni 1942 te Cuijk waarnaar hij ruim een maand eerder was verhuisd.